Światło jako funkcja wielkości zbiornika w akwariach Takashi - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Światło jako funkcja wielkości zbiornika w akwariach Takashi

Liczba wyświetleń: 955·Odpowiedzi: 7
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Zaloguj się, aby zmienić widok
AdamW Gdynia
Nie wiem czy było ale jako że na forum jest wiele sprzeczności co do ilości w/l w zbiornikach Amano (od 0,5 do nawet 3 w/l), warto poczytać - jest też kalkulator ale pewnie nie ma on znaczenia jeśli używamy soli lub innego systemu nawożenia niż adowskie.

http://www.nyzio.com/artyk/swiatlo_amano.htm
Obrazek

AdamW
Ranga: Znający temat

Miasto: Gdynia

jedrek1911 Kraków

17 gru 2011, 16:03   (#2)  

Fajny temat i rozwinięcie w podanym linku. Brakuje mi jednak informacji nt. rodzaju użytego oświetlenia i wysokości zawieszenia nad akwarium, bez tego tak naprawdę nic nie wiemy.

pozdr
jedrek

jedrek1911
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Miasto: Kraków

AdamA Warszawa

17 gru 2011, 19:07   (#3)  

jedrek1911 napisał(a): Brakuje mi jednak informacji nt. rodzaju użytego oświetlenia i wysokości zawieszenia nad akwarium, bez tego tak naprawdę nic nie wiemy.

pozdr
jedrek

bezbłędne uwagi
Takie kalkulatory są dużym uśrednieniem.
100W w Groluxach, 100W w Aquarellach czy 100W 865 to kompletnie różny wynik, pomijając już wygląd.
Uniesienie każdego rodzaju światła, czy to HQI, czy T5, zmniejsza odczuwalnie natężenie.
Poruszałem taki temat W/l czy lumen/l i pamiętając oczywiście o współczynniku PAR, uważam ten drugi za bardziej uniwersalny dla akwarysty.

Co do fenomenu akwariów Amano to tajemnica uważam tkwi w użytym świetle Green.
W wielu zbiornikach mimo mega W/l jest mroczno/ ciemnawo, a jak konsultowałem z kolegą z forum, lampy wiszą w każdym zbiorniku tak samo wysoko i wyposażone są w takie same żarniki.
Lumenów tam jest niewiele, a PAR chyba niezbyt wysoki, co nie potęguje przebiegu fotosyntezy, a z tym nawożenie jest mniejsze.

AdamA
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Warszawa

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

17 gru 2011, 19:25   (#4)  

AdamA napisał(a):
jedrek1911 napisał(a): Brakuje mi jednak informacji nt. rodzaju użytego oświetlenia i wysokości zawieszenia nad akwarium, bez tego tak naprawdę nic nie wiemy.

pozdr
jedrek

bezbłędne uwagi
Takie kalkulatory są dużym uśrednieniem.
100W w Groluxach, 100W w Aquarellach czy 100W 865 to kompletnie różny wynik, pomijając już wygląd.
Uniesienie każdego rodzaju światła, czy to HQI, czy T5, zmniejsza odczuwalnie natężenie.
Poruszałem taki temat W/l czy lumen/l i pamiętając oczywiście o współczynniku PAR, uważam ten drugi za bardziej uniwersalny dla akwarysty.

Co do fenomenu akwariów Amano to tajemnica uważam tkwi w użytym świetle Green.
W wielu zbiornikach mimo mega W/l jest mroczno/ ciemnawo, a jak konsultowałem z kolegą z forum, lampy wiszą w każdym zbiorniku tak samo wysoko i wyposażone są w takie same żarniki.
Lumenów tam jest niewiele, a PAR chyba niezbyt wysoki, co nie potęguje przebiegu fotosyntezy, a z tym nawożenie jest mniejsze.

Ja bym wziął jeszcze pod uwagę wskaźnik zaproponowany przez Ivo Busko, czyli PUR. W tej kategorii zwykłe zimne Philipsy biją na głowę "specjalistyczne" wynalazki typu 'Glo', 'Plant' i tak dalej. Poza tym stwierdzenie "mroczno" jest mocno antropocentryczne i tym samym nieuzasadnione - to, co może się wydawać "mroczne" dla ludzkiego oka, może być zaskakująco wydajne dla fotosyntezy - vide eksperymenty NASA z LEDami red i blue. Kwestia lumen/l kontra wat/l też jest dyskusyjna - w gruncie rzeczy chodzi jedynie o lumeny i waty użyteczne dla chlorofilu.

3promile
Ranga: Aktywny użytkownik

rafau Gdańsk

17 gru 2011, 19:39   (#5)  

@AdamW: po stokroć dzięki za tego linka :)

rafau
Ranga: Znający temat

Miasto: Gdańsk

Wspieram stronę kontem Premium

AdamA Warszawa

17 gru 2011, 19:57   (#6)  

3promile napisał(a):Ja bym wziął jeszcze pod uwagę wskaźnik zaproponowany przez Ivo Busko, czyli PUR. W tej kategorii zwykłe zimne Philipsy biją na głowę "specjalistyczne" wynalazki typu 'Glo', 'Plant' i tak dalej. Poza tym stwierdzenie "mroczno" jest mocno antropocentryczne i tym samym nieuzasadnione - to, co może się wydawać "mroczne" dla ludzkiego oka, może być zaskakująco wydajne dla fotosyntezy - vide eksperymenty NASA z LEDami red i blue. Kwestia lumen/l kontra wat/l też jest dyskusyjna - w gruncie rzeczy chodzi jedynie o lumeny i waty użyteczne dla chlorofilu.

PUR czy PAR zapewne piszemy o tym samym.
Co do 865, czy 965 Philips czy innej firmy, to wątpię, żeby"biły na głowę", choć są wystarczająco dobre i nie ma konieczności stosowania tych"specjalistycznych" świetlówek dla dobrego wzrostu roślin.

Mroczne ofkors dla oka, mojego :-)
Tak jak przy ciemnym groluxie PUR/ PAR jest dość wysoki, zapewne i przy Greenach, mimo nie przesadnej jasności jest wystarczający.

AdamA

17 gru 2011, 20:22   (#7)  

Raczej nie piszemy o tym samym. W sprawie szczegółów odsyłam do wujka Gógla. Również w kwestii powątpiewania.

3promile
Ranga: Aktywny użytkownik

AdamA Warszawa

17 gru 2011, 20:55   (#8)  

Chyba jednak zbliżone parametry.
Tu;
http://strony.aster.pl/faolan/light03.htm
kiedyś już czytałem i po wynikach, wskażnika, który przytaczasz, dla popularnych świetlówek, nie wdać by tak wysoko wykraczały te tradycyjne "nieroślinne" lampy.

Proponuję jednak skupić się na wyjaśnieniu fenomenu oświetlenia w galerii ADA.

Jak wyglądają akwaria i z jakimi borykają się problemami hobbyści montujący u siebie 1W/l i jakimi ilościami, sposobami rozpuszczania CO2, mega cyrkulacją i skrupulatnym niemałym nawożeniem "obciążają" zbiornik by wszystko grało, wnikliwi wiedzą :-)

U Amano efekt jest podobny, a jednak j/w nie ganiają
:lol: / co nie znaczy, że nie dbają.

AdamA

Powrót do Oświetlenie

Powiązane tematy

YouTube

Światło jako przyczyna wszelkiego zła (?)

FoCuS_PL w Oświetlenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 4709
Warto posłuchać praktyków... &t=&t=862s

Dobór oświetlenia do zbiornika

z.krzysztof w Oświetlenie · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 4682
Witam Dawno mnie tu nie było w sensie dodania wątku :) Planuję założenie zbiornika o wymiarach 130 dł x 45 szer. i 50 wys. szkło opti. Chciałbym poznać Wasze propozycje odnośnie oświetlenia - będzie ...
IMG_20221030_153244.jpg

światło do 45 l

spikiu24 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 5988
Cześć, mam problem dot. światła - nie ogarniam zbytnio tematu. Miałem 72l - 60x30 i światło Chihiros A501 - świeciłem na maxa i generalnie problemy z glonami dość często (mimo dobrych parametrów), cz...

Nowe światło do 60cm 72L

pk77 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 2516
Cześć. Chyba przyszedł czas na wymianę sędziwej belki oświetleniowej i zastanawiam się nad tymi dwoma modelami: - Fluval Plant PRO 4.0 LED 60W Bluetooth - Chihiros WRGB SLIM 60 II Który byście wybrali...

Lampa 120cm z funkcją nocnego niebieskiego światła

Kredu w Oświetlenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2362
Poszukuje lampy 120cm z funkcja wifi do sterowania światłem plus dodatkowo żeby miała tryb włączenia nocnego-niebieskiego światła, nie bedzie to lampa główna nad zbiornikiem ale dodatkowa (wysoko pod ...

Hygrofilia czerwonolistna i światło sunny

Anonim 59529 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3164
Witam Mam takie pytanie. Czy rośliny czerwonolistne będą rosnąć przy oświetleniu sunny czyli 6500 K ??? Bo zamontowałem belke 32 wat led aquaela sunny i się tak zastanawiam. pozdr

jakie światło do 100x50x55?

arturlep w Oświetlenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1145
Drodzy, bardzo proszę o doradzenie w kwestii oświetlenia, akwarium 100x55x55 Skylight Hyperbar FXL.75 WIFI [80W] czy 2x Fluval Plant LED 3.0 BT [46W] czy Aquael Ultra Slim BT 90 [90W] ?? z góry dzi...

Oświetlenie zbiornika 90x45x45

Martino w Oświetlenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2265
Cześć. Baniak postawiony 3 dni temu Aranżacja: Iwagumi Oświetlenie: SkuLight Aqi-80 Intense Sterownik: SkiLight Wifi Roślinność: Eleocharis, Hemiantus Skala: Dragon Stone Narazie pale na 80% mocy i ...

Słabe światło z TC420

Anonim 59387 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 71 · Wyświetlenia: 23383
Witam, Otóż podłączyłem moje dwie lampy Led do sterownika TC420 i ku mojemu zdziwieniu słabo się spisują. Jak były podłączone, każda na osobnym zasilaczu 12 V to świeciły o wiele jaśniej. Dodam, że z...

Dobre oświetlenie do 30l zbiornika iwagumi

pewien_akwarysta w Oświetlenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3062
Witam. Przychodze z prośbą o rade jakie oświetlenie wybrać do 31,5 litra iwagumi. Jako trawnik wybrałam monte carlo więc przydało by się z 30 lm na litr. Szukałam na allegro ale nic nie znalazłam....

Statystyki

Ten temat przegląda 354 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570990
 •  Liczba wątków: 48802
 •  Użytkownicy: 36933

•  Najnowszy użytkownik: alek_bin

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 354 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.