Światło jako funkcja wielkości zbiornika w akwariach Takashi
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Nie wiem czy było ale jako że na forum jest wiele sprzeczności co do ilości w/l w zbiornikach Amano (od 0,5 do nawet 3 w/l), warto poczytać - jest też kalkulator ale pewnie nie ma on znaczenia jeśli używamy soli lub innego systemu nawożenia niż adowskie.
http://www.nyzio.com/artyk/swiatlo_amano.htm
-

AdamW
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Gdynia
-
Fajny temat i rozwinięcie w podanym linku. Brakuje mi jednak informacji nt. rodzaju użytego oświetlenia i wysokości zawieszenia nad akwarium, bez tego tak naprawdę nic nie wiemy.
pozdr
jedrek
-
jedrek1911
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Kraków
jedrek1911 napisał(a): Brakuje mi jednak informacji nt. rodzaju użytego oświetlenia i wysokości zawieszenia nad akwarium, bez tego tak naprawdę nic nie wiemy.
pozdr jedrek
bezbłędne uwagi
Takie kalkulatory są dużym uśrednieniem.
100W w Groluxach, 100W w Aquarellach czy 100W 865 to kompletnie różny wynik, pomijając już wygląd.
Uniesienie każdego rodzaju światła, czy to HQI, czy T5, zmniejsza odczuwalnie natężenie.
Poruszałem taki temat W/l czy lumen/l i pamiętając oczywiście o współczynniku PAR, uważam ten drugi za bardziej uniwersalny dla akwarysty.
Co do fenomenu akwariów Amano to tajemnica uważam tkwi w użytym świetle Green.
W wielu zbiornikach mimo mega W/l jest mroczno/ ciemnawo, a jak konsultowałem z kolegą z forum, lampy wiszą w każdym zbiorniku tak samo wysoko i wyposażone są w takie same żarniki.
Lumenów tam jest niewiele, a PAR chyba niezbyt wysoki, co nie potęguje przebiegu fotosyntezy, a z tym nawożenie jest mniejsze.
-
AdamA
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Warszawa
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
AdamA napisał(a):jedrek1911 napisał(a): Brakuje mi jednak informacji nt. rodzaju użytego oświetlenia i wysokości zawieszenia nad akwarium, bez tego tak naprawdę nic nie wiemy.
pozdr jedrek
bezbłędne uwagi Takie kalkulatory są dużym uśrednieniem. 100W w Groluxach, 100W w Aquarellach czy 100W 865 to kompletnie różny wynik, pomijając już wygląd. Uniesienie każdego rodzaju światła, czy to HQI, czy T5, zmniejsza odczuwalnie natężenie. Poruszałem taki temat W/l czy lumen/l i pamiętając oczywiście o współczynniku PAR, uważam ten drugi za bardziej uniwersalny dla akwarysty. Co do fenomenu akwariów Amano to tajemnica uważam tkwi w użytym świetle Green. W wielu zbiornikach mimo mega W/l jest mroczno/ ciemnawo, a jak konsultowałem z kolegą z forum, lampy wiszą w każdym zbiorniku tak samo wysoko i wyposażone są w takie same żarniki. Lumenów tam jest niewiele, a PAR chyba niezbyt wysoki, co nie potęguje przebiegu fotosyntezy, a z tym nawożenie jest mniejsze.
Ja bym wziął jeszcze pod uwagę wskaźnik zaproponowany przez Ivo Busko, czyli PUR. W tej kategorii zwykłe zimne Philipsy biją na głowę "specjalistyczne" wynalazki typu 'Glo', 'Plant' i tak dalej. Poza tym stwierdzenie "mroczno" jest mocno antropocentryczne i tym samym nieuzasadnione - to, co może się wydawać "mroczne" dla ludzkiego oka, może być zaskakująco wydajne dla fotosyntezy - vide eksperymenty NASA z LEDami red i blue. Kwestia lumen/l kontra wat/l też jest dyskusyjna - w gruncie rzeczy chodzi jedynie o lumeny i waty użyteczne dla chlorofilu.
-
3promile
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
@AdamW: po stokroć dzięki za tego linka 
-
rafau
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Gdańsk
- Wspieram stronę kontem Premium
3promile napisał(a):Ja bym wziął jeszcze pod uwagę wskaźnik zaproponowany przez Ivo Busko, czyli PUR. W tej kategorii zwykłe zimne Philipsy biją na głowę "specjalistyczne" wynalazki typu 'Glo', 'Plant' i tak dalej. Poza tym stwierdzenie "mroczno" jest mocno antropocentryczne i tym samym nieuzasadnione - to, co może się wydawać "mroczne" dla ludzkiego oka, może być zaskakująco wydajne dla fotosyntezy - vide eksperymenty NASA z LEDami red i blue. Kwestia lumen/l kontra wat/l też jest dyskusyjna - w gruncie rzeczy chodzi jedynie o lumeny i waty użyteczne dla chlorofilu.
PUR czy PAR zapewne piszemy o tym samym.
Co do 865, czy 965 Philips czy innej firmy, to wątpię, żeby"biły na głowę", choć są wystarczająco dobre i nie ma konieczności stosowania tych"specjalistycznych" świetlówek dla dobrego wzrostu roślin.
Mroczne ofkors dla oka, mojego
Tak jak przy ciemnym groluxie PUR/ PAR jest dość wysoki, zapewne i przy Greenach, mimo nie przesadnej jasności jest wystarczający.
-
AdamA
●
Raczej nie piszemy o tym samym. W sprawie szczegółów odsyłam do wujka Gógla. Również w kwestii powątpiewania.
-
3promile
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
Chyba jednak zbliżone parametry.
Tu;
http://strony.aster.pl/faolan/light03.htm
kiedyś już czytałem i po wynikach, wskażnika, który przytaczasz, dla popularnych świetlówek, nie wdać by tak wysoko wykraczały te tradycyjne "nieroślinne" lampy.
Proponuję jednak skupić się na wyjaśnieniu fenomenu oświetlenia w galerii ADA.
Jak wyglądają akwaria i z jakimi borykają się problemami hobbyści montujący u siebie 1W/l i jakimi ilościami, sposobami rozpuszczania CO2, mega cyrkulacją i skrupulatnym niemałym nawożeniem "obciążają" zbiornik by wszystko grało, wnikliwi wiedzą
U Amano efekt jest podobny, a jednak j/w nie ganiają
 / co nie znaczy, że nie dbają.
-
AdamA
●
Powiązane tematy
Warto posłuchać praktyków... &t=&t=862s
Witam
Dawno mnie tu nie było w sensie dodania wątku :)
Planuję założenie zbiornika o wymiarach 130 dł x 45 szer. i 50 wys. szkło opti.
Chciałbym poznać Wasze propozycje odnośnie oświetlenia - będzie ...
Cześć,
mam problem dot. światła - nie ogarniam zbytnio tematu.
Miałem 72l - 60x30 i światło Chihiros A501 - świeciłem na maxa i generalnie problemy z glonami dość często (mimo dobrych parametrów), cz...
Cześć. Chyba przyszedł czas na wymianę sędziwej belki oświetleniowej i zastanawiam się nad tymi dwoma modelami:
- Fluval Plant PRO 4.0 LED 60W Bluetooth
- Chihiros WRGB SLIM 60 II
Który byście wybrali...
Poszukuje lampy 120cm z funkcja wifi do sterowania światłem plus dodatkowo żeby miała tryb włączenia nocnego-niebieskiego światła, nie bedzie to lampa główna nad zbiornikiem ale dodatkowa (wysoko pod ...
Witam
Mam takie pytanie. Czy rośliny czerwonolistne będą rosnąć przy oświetleniu sunny czyli 6500 K ??? Bo zamontowałem belke 32 wat led aquaela sunny i się tak zastanawiam.
pozdr
Drodzy,
bardzo proszę o doradzenie w kwestii oświetlenia, akwarium 100x55x55
Skylight Hyperbar FXL.75 WIFI [80W] czy 2x Fluval Plant LED 3.0 BT [46W] czy Aquael Ultra Slim BT 90 [90W] ??
z góry dzi...
Cześć.
Baniak postawiony 3 dni temu
Aranżacja: Iwagumi
Oświetlenie: SkuLight Aqi-80 Intense
Sterownik: SkiLight Wifi
Roślinność: Eleocharis, Hemiantus
Skala: Dragon Stone
Narazie pale na 80% mocy i ...
Witam,
Otóż podłączyłem moje dwie lampy Led do sterownika TC420 i ku mojemu zdziwieniu słabo się spisują.
Jak były podłączone, każda na osobnym zasilaczu 12 V to świeciły o wiele jaśniej. Dodam, że z...
Witam. Przychodze z prośbą o rade jakie oświetlenie wybrać do 31,5 litra iwagumi. Jako trawnik wybrałam monte carlo więc przydało by się z 30 lm na litr. Szukałam na allegro ale nic nie znalazłam....
|