Problem czy to na pewno okrzemki - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Problem czy to na pewno okrzemki

Liczba wyświetleń: 2306·Odpowiedzi: 3
Utrzymanie czystości i opieka nad akwarium. Rutynowe czynności serwisowe i sposoby radzenia sobie z nimi.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Witajcie od niedługiego czasu prowadzę akwa 128 l .z uwagą i z niewątpliwym zainteresowaniem czytam i oglądam wasze piękne zbiorniki które są przecudne ,ale do rzeczy mam problem z roślinkami po zakupie rotali gren od początku kwietnia na innych roślinach takich jak żabienica sercowa bodajże, na niektórych liściach pojawiły się okrzemki nie mam możliwości pokazania zdjęć ale może je opiszę : nie które liście raczej jej krawędzie zarówno jak u rotali i żabienicy porastają ciemnymi włoskami oraz na liściach pokazują się ciemne plamki tych włosków co i jak proszę serdecznie o pomoc .

meniek
Ranga: Aktywny użytkownik

28 sie 2011, 18:54   (#2)  

Zapoznaj się z krasnorostami. : )

Wawzy
Ranga: Zainteresowany tematem

28 sie 2011, 23:20   (#3)  

https://roslinyakwariowe.pl/index.ph ... arium.html

Dopasuj, które glony zaatakowały Twoje roślinki.
Zdjęcia ułatwią rozpoznanie.

djwow
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

25 wrz 2011, 16:30   (#4)  

djwow napisał(a):https://roslinyakwariowe.pl/index.php/artykuly/glony-i-sinice/przewodnik-glony-w-akwarium.html

Dopasuj, które glony zaatakowały Twoje roślinki.
Zdjęcia ułatwią rozpoznanie.

tak jednak moje akwa zostało zaatakowane przez krasnorosty długo się nie odzywałem bo toczyłem walkie z tym paskudztwem a wynik taki ze przegrałem bez co2 nie ma szans tego się pozbyć

meniek
Ranga: Aktywny użytkownik

Powrót do Sprzątanie

Powiązane tematy

YouTube

Mineralizacja RO w akwarium czy przed podmianą wody

Piotr Baszucki w Sprzątanie · Odpowiedzi: 48 · Wyświetlenia: 52004
Zapraszam do podpatrzenia kilku wskazówek na najnowszym filmie ekipy Green Aqua z Węgier:
YouTube

Myjka kuchenna czy gąbka Seachem?

Piotr Baszucki w Sprzątanie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 4649
Zapraszam do obejrzenia filmu Rafała Kozery z Akwa Gadki.
DSC_0623.jpg

Czy mchy lubią dużo światła

marlowe w Sprzątanie · Odpowiedzi: 26 · Wyświetlenia: 20874
Wszystko ładnie rośnie poza mchami, pełno w nich nitek i są takie pociemniałe. Zbiornik 300L. Świecę 0,9W/L i sporo nawoże solami, do tego sporo Co2, wygląda to tak:

Flipper Cleaner czy warto ?

Badman w Sprzątanie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 10279
Odechciało mi się czyścić co kilka dni katą bankomatową szyby, chętnie bym zakupił https://sklep.roslinyakwariowe.pl/czyscik-magnetyczny-flipper-float-nano-szyba-p-40428.html . Ktoś uż...

Sole czy konkretna linia nawozowa?

BurbonL w Sprzątanie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3471
Witam Wracam do akwarystyki po kilkuletniej przerwie. Będę zakładał nowy zbiornik i chcę mieć w nim mchy i rośliny trawnikowe. Zastanawiam się jak podejść dobrze do tematu nawożenia od samego początku...

Problem hydrocotyle brązowy osad

hazard83 w Sprzątanie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1969
Witam, od pewnego czasu zauważyłem że na moich roślinach pojawia się brązowy osad , co to może być , moje akwa regularnie nawożone micro, macro , potas , co2 ?????????????? Filtracja to filtr pati od ...

Problem z malym henkiem

hazard83 w Sprzątanie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2431
Witam, ostanio zauważyłem że henio robi sie ciemny i brązowy , co to może być

Czy to pierwotniaki?

apper w Sprzątanie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 7084
Od kilku miesięcy mam problem z klarownością wody. W wodzie pływa dużo czegoś co przypomina kurz/pył. Filtracja nie może tego wyłapać nawet z watą. Te drobinki da się zauważyć gołym okiem. Nie jest to...

Problem z kolorem roslin+dziury+ meszek na lisciach

bendek1x w Sprzątanie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 9671
Witajcie mam dziwny problem a mianowicie; Rotala rotundifolia- rosnie jak jakiś mikrus listki maja bardzo malutkie i w ogole nie ma kolorow(zdj) Rotala macrandra - caly czas ma zielone liscie Orzech ...

Problem z roślinami.

boyka1221 w Sprzątanie · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 9174
Witam. Mam taki problem. Ciągle mi giną rośliny w akwarium i nie wiem dlaczego tak się dzieje. Moje akwarium ma ok 40l, Jego wymiary to 50x35. Zbadałem preparatem ph wody i wyszło mi ok. 6,5-7. Poza t...

Statystyki

Ten temat przegląda 166 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571006
 •  Liczba wątków: 48807
 •  Użytkownicy: 36935

•  Najnowszy użytkownik: marcin stuglik

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 166 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.