Modernizacja pokrywy w roslinyakwariowe.pl - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Modernizacja pokrywy w roslinyakwariowe.pl

Liczba wyświetleń: 2092·Odpowiedzi: 12
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Witam
Chciałem się zapytać czy ktoś kupywał tą modernizację https://sklep.roslinyakwariowe.pl/uslugi ... -7526.html
jak wygląda taka pokrywa po tej przeróbce, estetycznie? Zamierzam kupić pokrywe aluminiową 2x24w i chciałem dodać jeszcze 2x18 lub 2x24w i niewiem czy sam to mam zrobić w domu (elektronika to nie jest moja specjalność) czy niech oni mi to zrobią.

henry203
Ranga: Początkujący

bohen22 Gniezno

21 sie 2011, 00:37   (#2)  

Wiesz 50 zł za robocizne to sporo, można wszystko zrobić samemu, a podłączenie stateczników w takiej pokrywie jest proste jak barszcz, a i tak musisz zapłacić za podzespoły i dodatkowo wysłać pokrywe do nich, więc chyba taniej byłoby zamówić nową pokrywę z większą ilością świetlówek, a jak tak bardzo chcesz tą to kupić podzespoly na ale drogo i samemu złożyć, uwierz to żadna filozofia, wszystko masz rozrysowane jak połaczyć na statecznikach

bohen22
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Gniezno

kamil0s Nowy Sącz

21 sie 2011, 00:55   (#3)  

Ja bym Ci polecił kupienie jakiejś belki z odpowiednia ilkościa świetlówek:) jest to o wiele lepsze rozwiązanie i wg mnie estetyczniejsze a przy odrobinie przyłożenia się można ładnie ją podwiesić np na aluminiowych rureczkach. dlatego przemyśl to a jeśli już chcesz przerabiać pokrywę to zrobić to samemu żaden problem

kamil0s
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Nowy Sącz

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
bohen22 Gniezno

21 sie 2011, 02:13   (#4)  

Zależy ile tych świetlowek chcesz dołożyć, bo jeśli koszt dołożenia kilku świetlówek, okablowania i stateczników elektronicznych ewentualnie robocizny i przesyłek może czasem przewyższać koszt kupna np belki hagen glo lub tym podobnych

bohen22

kamil0s Nowy Sącz

21 sie 2011, 13:25   (#5)  

Tym bardziej ze tutaj kolega dopiero chce kupić pokrywę więc jestem niemal pewien że będzie drożej

kamil0s

Miasto: Nowy Sącz

bohen22 Gniezno

21 sie 2011, 14:21   (#6)  

o to jak zamierza kupić to polecam poszukać jakiś innych z większą ilością świetlówek a do większości pokryw aluminiowych są gotowe moduły z 2 świetlówkami, trzeba pierw poszukać bo po co kupić i odrazu przerabiać jak czasem można kupić gotowe i problem z głowy, a modernizacja z tego co czytałem dotyczy chyba pokryw abs, czyli plastikowych a nie aluminiowych jaką kolega ma zamiar kupić

bohen22

GRA

01 sty 2012, 20:44   (#7)  

bohen22 napisał(a):Wiesz 50 zł za robocizne to sporo, można wszystko zrobić samemu, a podłączenie stateczników w takiej pokrywie jest proste jak barszcz, a i tak musisz zapłacić za podzespoły i dodatkowo wysłać pokrywe do nich, więc chyba taniej byłoby zamówić nową pokrywę z większą ilością świetlówek, a jak tak bardzo chcesz tą to kupić podzespoly na ale drogo i samemu złożyć, uwierz to żadna filozofia, wszystko masz rozrysowane jak połaczyć na statecznikach

Z tym prostym jak barszcz ... to przesada . Jak juz jakoś podlączyłam przy modernizacji jeden rodzaj statecznika - faktycznie rysunek był super prosty ... to teraz kupiłam zestaw do modernizacji i statecznik jest inny !!! Ma tylko takie wielkie otwory , a nie oddzielne dziurki ,każda do innego kabelka .
I co ? mam te kable tak wsadzić normalnie ??Przecież one chyba nie mogą się dotykać?
boję się wsadzić "na próbę" , bo z poprzedniego jak wsadziłam to nie mogłam wyjąć , bo trzymał jak jasna ...

a z drugiej strony ma prosta kreska to uziemienie ? a falka to prąd (tak chyba było i w tamtym stateczniku)

o taki mam (moc tylko inna)
http://www.stateczniki.pl/bcc2-sl.pdf

GRA
Ranga: Poznaje temat

derfalon Konin

01 sty 2012, 21:17   (#8)  

Zrób modernizację sam bo to naprawdę banalne jest, albo kup pokrywę już z właściwą ilością światła.

Koleżanko GRA, jeśli statecznik który posiadasz to ten z pliku PDF to po prostu odkręcasz kapturki na końcach (po to te wielkie śruby i tam pod spodem masz terminale do podłączenia. No a co gdzie idzie to masz na stateczniku rozrysowane. Przynajmniej tyle widzę z tego zdjęcia w PDFie.
112l arka noego czyli towarzyskie i 15l krewetkarium nano kostka. W przygotowaniu 30l dla stadka Boraras Brigittae.

derfalon

Miasto: Konin

GRA

02 sty 2012, 08:32   (#9)  

derfalon napisał(a):Koleżanko GRA, jeśli statecznik który posiadasz to ten z pliku PDF to po prostu odkręcasz kapturki na końcach (po to te wielkie śruby i tam pod spodem masz terminale do podłączenia. No a co gdzie idzie to masz na stateczniku rozrysowane. Przynajmniej tyle widzę z tego zdjęcia w PDFie.

o w twarz .... nie wiedziałam ,że to można/ trzeba odkręcić , nie mam przy sobie srubokręta,(statecznik zamieszkał u mnie w torbie) bo bym od razu sprawdziła ,czy to prawda .
Dzięki

--- dlaczego nie dają instrukcji obsługi do takich rzeczy ? (może dlatego ,ze to elektryk powinien robic ?) :lol:

gra

GRA

02 sty 2012, 10:15   (#10)  

punkt widzenia zależy od punktu siedzenia :) Ktoś napisał że to proste jak barszcz i chyba dla większości forumowiczów( faceci) rzeczywiście podłączenie świetlówek do statecznika jest prostsze niż ugotowanie barszczu (n ie licząc zalania gorącego kubka) :)

P.S. nie chwaląc się na sylwestra upichciłem wzorowy barszczyk- żona pochwaliła

moonrider
Ranga: Znający temat

marcinpietruszka Zabrze/Głogów

02 sty 2012, 10:29   (#11)  

Ja jestem przekonany, że każde prace związane z napięciem powyżej bezpiecznego ( 24V ) powinna wykonywać uprawniona do tego osoba. Polska jest pełna tak zwanych
" złotych rączek ", jednak mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że napięcie w gniazdku jest bardzo niebezpieczne. Nie chodzi tu o wsadzenie kabelków w odpowiednie dziurki według rysunku. Ważne jest by to zrobić odpowiednio starannie, zachowując odpowiednie odległości, zgodnie z przepisami. Zachowanie odpowiedniego IP, umieszczenie podzespołów elektrycznych w odpowiednich miejscach. Wiem, wiem, część z forumowiczów pomyślało że bzdury piszę, potrafię podłączyć żarówkę, robiłem to wielokrotnie i jeszcze żyję. Pamiętajcie - bezpieczeństwo przede wszystkim.

marcinpietruszka

Miasto: Zabrze/Głogów

02 sty 2012, 10:50   (#12)  

marcinpietruszka napisał(a):Ja jestem przekonany, że każde prace związane z napięciem powyżej bezpiecznego ( 24V ) powinna wykonywać uprawniona do tego osoba. Polska jest pełna tak zwanych
" złotych rączek ", jednak mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że napięcie w gniazdku jest bardzo niebezpieczne. Nie chodzi tu o wsadzenie kabelków w odpowiednie dziurki według rysunku. Ważne jest by to zrobić odpowiednio starannie, zachowując odpowiednie odległości, zgodnie z przepisami. Zachowanie odpowiedniego IP, umieszczenie podzespołów elektrycznych w odpowiednich miejscach. Wiem, wiem, część z forumowiczów pomyślało że bzdury piszę, potrafię podłączyć żarówkę, robiłem to wielokrotnie i jeszcze żyję. Pamiętajcie - bezpieczeństwo przede wszystkim.

I jedna ręka w kieszeni

P.S. siedząc w jeansach jest to niezmiernie niewygodne

moonrider
Ranga: Znający temat

GRA

02 sty 2012, 13:26   (#13)  

marcinpietruszka napisał(a):Ja jestem przekonany, że każde prace związane z napięciem powyżej bezpiecznego ( 24V ) powinna wykonywać uprawniona do tego osoba. Polska jest pełna tak zwanych

Ja bym naprawdę chciała żeby to zrobił fachowiec , ale..... u mnie w okolicy takiej
usługi nie znalazłam (owszem na Śląsku i w RA można to zrobić)
ale spakować taką pokrywę , wysłać i pooooczekać aż wróci to większy wyczyn niż modernizacja samemu, nawet jak się ie ma bladego pojęcia
Przeciez to by trwało ze 2 tygodnie !!

Dzięki za cierpliwość w odpowiadaniu na głupie pytania

gra

GRA

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

YouTube

Budowa pokrywy do akwarium i szafki

maateusz w Szkło i meble · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1999
Zakładam akwarium - 170 cm na 60 cm na 50 cm h Do tego chciałbym zbudować samodzielnie szafkę i pokrywę - dla satysfakcji Szafkę nie zdecydowałem jeszcze tylko czy ze sklejki czy z płyty jednak. Ma...

Szukam pokrywy na 300 litrów(120x50cm) dla roślin akwariowyc

Łoś w Oświetlenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3335
Witam Posiadam akwarium 300 litrów(120x50) z pokrywą Aquastel z dwiema tubami led 30 watt więc mam w sumie 60 watt led. Czyli bardzo mało. Chciałbym celować w kierunku roślin bardziej wymagających. T...

Oświetlenie do pokrywy

kajper w Oświetlenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 3278
Witam szanone towarzystwo. Chiałbym żoneczce zrobić prezent i zakupić nową pokrywę aluminiwą 80x35 albo Diversa albo AQUASTEL. Proszę o pomoc czy z oświetleniem dedykowanym czy bez. Jeżeli bez to ja...

200 l restart z zachowaniem obsady + modernizacja sprzętu

Atthis w Szkło i meble · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2670
Nie tak dawno temu prosiłam was o radę i pomoc w dobraniu oświetlenia :) przy okazji jeszcze parę modyfikacji osprzętu wymyśliłam, już mam w sumie większość rzeczy do wykonania restartu przygotowane, ...

Przerobienie pokrywy tetra z T5 8W na LED

kajorek w Oświetlenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1512
Dzień dobry, czy ktoś mógłby mi pomóc i napisać, czy można łatwo przerobić pokrywę Tetra (akwarium 30l) z świetlówki T5 8W (trochę mało tego światła) na LED? i jak to zrobić? Z góry dzięki za odpowi...

LEDy do pokrywy Aquael Leddy 75

bpjl w Oświetlenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1764
Witajcie, Po zrobieniu porządku z temperaturą wody w zbiorniku chciałbym doprowadzić do ładu stan roślin i oświetlenia. Moje akwarium to 105l zbiornik nakryty pokrywą Aquael Leddy 75. Zamontowana jes...

Modernizacja oświetlenia w 200l Paludarium

Gumloke w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2773
Cześć, Po 4 latach zamierzam założyć zbiornik jeszcze raz. W ciągu tego czasu świetlówki straciły trochę na żywotności. Nie świecą już tak jak kiedyś, dlatego przy okazji chciałem wymienić oświetleni...

Modernizacja belki.

coolfon1988 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 28 · Wyświetlenia: 4736
Witam chciałbym dołożyć tutaj trochę światła, w tym celu zmieniłem miejsce świetlówek na zewnętrzą część belki. Co proponujecie Mi tam wsadzić? Akwarium 60x35x45, oświetlenie 2x24W. Pozdrawiam...

Dołożenie światła LED do pokrywy

cyberain w Oświetlenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1749
Cześć, aktualnie w pokrywie 120x40 mam 2xAquael retro Fit Plant pokrywa została przerobiona i w środku są zaczepy jak w zestawach glossy. Mam jeszcze miejsce na dwa retrofity lub coś podobnego. Kiedyś...

Zwiększenie mocy pokrywy

On1223 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1530
Witam Zakupiłem akwarium o pojemności 240l i oświetleniu ledowym 20 W o barwie 6500 K i 1500 lm. Uważam że jest to za mało i mam pytanie ile muszę dodać led i jakich aby rosły tam roślinny (średnio w...

Statystyki

Ten temat przegląda 1302 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (33585) było 11 sie 2026
 •  Liczba postów: 570934
 •  Liczba wątków: 48794
 •  Użytkownicy: 36924

•  Najnowszy użytkownik: dawid_szymczak

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1301 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.