Aqua Substrate Black vs Brown I vs II - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Aqua Substrate Black vs Brown I vs II

Liczba wyświetleń: 958·Odpowiedzi: 2
Podłoża aktywne, żwiry, piaski, substraty i podsypki pod korzenie.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Cześć , co jest lepsze:
Aqua Substrate I czy II
I czy to prawda że czarne jest mocniejsze?

Gość

Tomasz Opolskie
swiezak038 napisał(a):Cześć , co jest lepsze:
Aqua Substrate I czy II
I czy to prawda że czarne jest mocniejsze?

Brown:
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/aquasu ... -4561.html

ma w rzeczywistości kolor ceglany ("brown" to zabieg marketingowy producenta na potrzeby sprzedaży). Moim zdaniem totalna dyskwalifikacja w akwarium roślinnym ze względu na obrzydliwy rudy kolor.

Black:
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/aquasu ... -4560.html

ma w rzeczywistości ciemnobrązowy kolor (coś jak Amazonia 1), ale do czarnego Olivera Knotta wiele mu brakuje pod względem koloru.

Różnic między "brown" a "black" w zawartości nawozów nie da się wykazać bez wnikliwych badań porównawczych, możemy się opierać za to na obserwacjach akwarystów (obarczonych ryzykiem błędu).

Akwaryści narzekają na szybkie rozbijanie się kuleczek podłoża już po kilku miesiącach i rozpadanie na tzw: "błoto", ja w swoim akwarium tego nie potwierdzam, mam spodnią warstwę 3 letniej amazonii i na górze lekką posypkę Aquasubstrate "brown" i wszystko jest ok. Zapewne duża część tych problemów wynika z błędów samych akwarystów. Więcej odpowiedzi uzyskasz zapewne od osób, które używały tego podłoża wielokrotnie i mają z nim związanych więcej obserwacji.

Aquasubstrate I

Aquasubstrate, czyli "jedynka" była pierwszym modelem podłoża Aqua-Art.
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/aquasu ... -4559.html

bardzo szybko wypuszczono wersję II w której wg. informacji producenta podniesiono zawartość związków mineralnych oraz zniwelowano efekt pylenia. W zasadzie nikt nie wie dlaczego wersja "I" jest cały czas w sklepach skoro jest lepsza "II" a różnic między nimi nikt tak naprawdę nie jest w stanie oficjalnie potwierdzić.

Jeśli stoisz przez wyborem wersji to nie ma co się zastanawiać, tylko brać Aquasubstrate II brown.
--
Tomek

Tomasz
Ranga: Konto firmowe (sponsor forum)

Miasto: Opolskie

kuba.14 Kozienice

07 lip 2011, 12:26   (#3)  

Tak wygląda wersja ,,Brown,, w akwarium:

http://imageshack.us/photo/my-images/853/sv200932.jpg/

Teraz zrobiłem restart na Amazoni NEW widać znaczne różnice. Rośliny o wiele lepiej rosną , 0 pylenia... Może lepiej kupić mniej podłoża ale Amazoni.
Pozdrawiam

kuba.14
Ranga: Początkujący

Miasto: Kozienice

Powrót do Podłoże

Powiązane tematy

podloze-chihiros-aqua-soil.jpg

Batalia podłoży aktywnych - Chihiros Aqua Soil

Piotr Baszucki w Podłoże · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 5675
podloze-chihiros-aqua-soil.jpg Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane podł...
podloze-aqua-substrate.jpg

Batalia podłoży aktywnych - Aqua-Art AquaSubstrate I

Piotr Baszucki w Podłoże · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 3199
podloze-aqua-substrate.jpg Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane podłoże ...
podloze-aqua-substrate-pro.jpg

Batalia podłoży aktywnych - Aqua-Art AquaSubstrate Pro

Piotr Baszucki w Podłoże · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 3036
podloze-aqua-substrate-pro.jpg Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane podł...
aqua-soil.jpg

Podłoże aktywne Chihiros Aqua Soil - nowość

Piotr Baszucki w Podłoże · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3515
aqua-soil.jpg Podłoże w końcu dostępne w Polsce, czekamy na pierwsze opinie i wrażenia na forum. Link do opisu: https://sklep.roslinyakwariowe.pl/advanced_search_result.php?cPath=&keywords=aqua...
test-podlozy2022-10-10.jpg

Test: ziemia, Tropica substrate, Platinum Soil, Controsoil

marcinox w Podłoże · Odpowiedzi: 20 · Wyświetlenia: 13991
W niedzielę 2022-10-09 rozpocząłem mini test kilku podłoży. Są to: 1. tropica plant growth substrate 2. ziemia (Kronen dla paproci, dodałem minimalną ilość suszonej gliny) 3. Platinum Soil 4. ControS...
20220508_122456.jpg

Seachem Flourite Black - Ciekawostka -

Przemon w Podłoże · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 3132
Taka mała ciekawostka odkryta przypadkiem . Podłoże raczej nie jest jałowe :D . Od magnesu neodymowego ciężko je oderwać . Jest chyba bogate w jakieś metale . Dajcie znać czy u was tez tak jest czy ty...
260552579_3096496787252988_2323753861132679245_n.jpg

Nowość: Rataj Volcano Black POWDER

Piotr Baszucki w Podłoże · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 4155
260552579_3096496787252988_2323753861132679245_n.jpg Już niedługo dostępne będzie Wasze ulubione podłoże z czarnej lawy w drobnej wersji POWDER. TIP: Super sprawa m.in, na podsypki pod podłoże aktyw...

Ziemia aqua soil termin ważności??

klosiu2 w Podłoże · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 4100
Witam. Posiadam 30l ziemi aqua soil i chciałbym jej użyć do baniaka. Jedyne pytanie, które mnie nurtuje to czy mogę ją jeszcze użyć. Ziemia była zakupiona chyba z 4 lata temu i nie wiem czy ma jakiś ...

Substytut Black Dimond Blasting Sand

jacpolanski w Podłoże · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 6888
Witam, Jako że to mój pierwszy post witam wszytskich! Czytając zagraniczne fora(na przykład APC) natknąłem się na sporą ilość wątków mówiących o użyciu Black Dimond Blasting Sand jako podłoża w akwa...

Aqua Growth Soil + Bater Kit Soil Prodibio

Glonowaty w Podłoże · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2931
Witam nowy rok będą więc restarty zbiorników. I tu oto pojawia się Aqua Growth Soil i moje pytanie. Czy ktoś z was miał już styczność z tym produktem i jak wasze oceny. A i jak mają się załączone w ze...

Statystyki

Ten temat przegląda 342 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570951
 •  Liczba wątków: 48798
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 342 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.