Mrugające świetlówki -czarymary - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Mrugające świetlówki -czarymary

Liczba wyświetleń: 1242·Odpowiedzi: 7
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Zaloguj się, aby zmienić widok
jkozik Kraków
Mam pewien nietypowy problem. Otóż świetlówki z podwieszonej lampy (4x54W) po wyłączeniu przez zegar mrugają przez całą noc słabym światłem. To raczej taka delikatna poświata. Po wyjęciu wtyczki z gniazdka efekt mija. Wymieniałem zegar sterujący (mechaniczny z tarczą 24h); nowy i lepszy o klasę niemiecki zegar nie pomógł. Być może to mruganie skraca też żywotność świetlówek. Czy ktoś z Was ma pomysł co tu się dzieje? To fizyka czy archiwum X?

jkozik
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Kraków

papaj841 Strzelce Op.

03 cze 2011, 22:32   (#2)  

Mam to samo...i pewnie tez kupowales lampe w RO??? :lol: Odpowiedz jest prosta, wine za mruganie swietlowek ponosi statecznik elektroniczny, a co do zywotnosci swietlowek to masz racje, przez to ciagle podawanie delikatnego napiecia spada ich wydajnosc. Naprawic to mozna w prosty sposob, wymieniajac statecznik na nowy...dobrej klasy statecznik kosztuje ok. 60zl, tylko teraz pytanie czy mrugaja ci wszystkie 4 swietlowki czy tylko dwie? jak dwie to wystarczy wymiana jednego statecznika, jak cztery to niestety dwoch (i tu koszt juz wzrasta do okolo 120zl plus robocizna o ile sie na tym czlowiek niezna)

papaj841
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Strzelce Op.

kostek2 Gdynia

03 cze 2011, 22:35   (#3)  

Hej, raczej znacząco Ci nie skróci żywotności źródła światła. Luminofor po wyłączeniu chwilę się jeszcze "jarzy", ale skoro mówisz że to zjawisko ciągłe, to sam jestem ciekawy przyczyny. Trzeba by zmierzyć miernikiem.

kostek2

Miasto: Gdynia

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
jkozik Kraków

03 cze 2011, 22:50   (#4)  

Mrugają wszystkie cztery. Jednak coś mi nie gra z tym statecznikiem, bo napięcie skądś się musi brać, a przecież zegar w założeniu całkowicie odcina dopływ prądu.
Myślałem że to może jakieś pole magnetyczne wywołuje jonizację, ale nie pasuje mi to do faktu że po wyjęciu wtyczki z gniazdka świetlówki przestają się żarzyć.
Tutaj jest pokazany taki efekt z polem magnetycznym: http://www.youtube.com/watch?v=FSYj2lEaxhY

jkozik
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Kraków

kostek2 Gdynia

03 cze 2011, 22:55   (#5)  

A czy oprócz statecznika masz może kondensator filtrujący dorzucony ?

kostek2

Miasto: Gdynia

romanbyd Tryszczyn
jkozik napisał(a):Mam pewien nietypowy problem. Otóż świetlówki z podwieszonej lampy (4x54W) po wyłączeniu przez zegar mrugają przez całą noc słabym światłem.......co tu się dzieje? To fizyka czy archiwum X?

1.odwróc wtyczkę w gnieździe 230V -> jakaś różnica??
2.podłącz uziemienie do obudowy lampy. -> pomogło??
...nie wystarczy chcieć, trzeba działać" (Goethe)

romanbyd
Ranga: Znający temat

Miasto: Tryszczyn

mayaca Polska -wyłącznie
romanbyd napisał(a):
jkozik napisał(a):Mam pewien nietypowy problem. Otóż świetlówki z podwieszonej lampy (4x54W) po wyłączeniu przez zegar mrugają przez całą noc słabym światłem.......co tu się dzieje? To fizyka czy archiwum X?

1.odwróc wtyczkę w gnieździe 230V -> jakaś różnica??
2.podłącz uziemienie do obudowy lampy. -> pomogło??

Dokładnie tak trzeba zrobić .Pisałem już o tym na tym forum .Zegary sterujące w wiekszości odcinają tylko jeden biegun ,w założeniu jest to przewód fazowy .W Polsce powinien być to przewód lewej strony gniazda .Często zdarza się jednak odwrotnie ,stad możliwe napięcie na .stateczniku .

mayaca
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Miasto: Polska -wyłącznie

romanbyd Tryszczyn
jkozik napisał(a):Mam pewien nietypowy problem....

I co tam u Ciebie??? :?:
...nie wystarczy chcieć, trzeba działać" (Goethe)

romanbyd
Ranga: Znający temat

Miasto: Tryszczyn

Powrót do Oświetlenie

Powiązane tematy

20210812_182143.jpg

Białe oświetlenie ledowe vs stare świetlówki T5/T8

Furyan w Oświetlenie · Odpowiedzi: 89 · Wyświetlenia: 27101
Witam , od dwóch lat posiadam baniak 200 litrowy i od samego początku mam problem z zielonym glonem. Rozpisywałem się na tym forum już wiele razy , słuchałem wielu rad i pomimo wszelkich starań i inwe...

Wymiana świetlówki w 112l.

Ami w Oświetlenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1602
Witam. Chcę wymienić świetlówki w mojej pokrywie i zastanawiam się czy lepiej włożyć standardowe świetlówki t8 czy zamienniki LED. Które rozwiązanie jest lepsze dla roślin?

Jakie świetlówki LED do akwarium 240l

karmel w Oświetlenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3054
Witam.Czy ktoś polecił by konkretne świetlówki LED pod pokrywę akwarium 240l.Nie interesują mnie lampy led. Rośliny planuję mieć średnio wymagające.

Świetlówki Plant V Sunny

dawid112 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2565
Witam w zbiorniku 125 l aquell glossy jakie oświetlenie lepsze dla roślin bedzie ? 1. 5x 14watt Led Tube Retrofit Plant = 5000 lumenow 2. 3x 14 watt Sunny + 2x plant = 5800 lumenow co bedzię leps...

Świetlówki LED do Juwel RIO 180L

Ivern w Oświetlenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3170
Witam, zastanawiam się czy są jakieś warte uwagi świetlówki LED które będą pasować do belki oświetleniowej z zestawu JUWEL RIO 180L. Aktualnie posiadam Juwel MultiLux Nature LED 895mm 23W 2250 lumenów...

Świetlówki LED do Aquael Retrofit

cyberain w Oświetlenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1375
Cześć, chce zwiększyć ilość światła w akwarium 240l. Aktualnie mam Retrofity od Aquaela 2x 18W Plant i zastanawiam się nad świetlówkami od zooligth a dokładnie https://www.zoolight.pl/product-pol-2444...

Belki oświetleniowe na świetlówki . Gdzie ?

DawidJot w Oświetlenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 3615
Witam serdecznie Szukam i szukam ale znalesc nie idzie belek na świetlówki np 4x24W T5 lub 6x24W t5 . Akwarium dl.80 cm. Czyżby tak diody LED wyparły świetlówki, że to wymarły gatunek ? W załączniku ...

Świetlówki nie.swieca

Gargi21 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1305
Witam serdecznie mam problem w akwarium z oświetleniem mianowicie mam statecznik elektroniczny 2x54w i świetlówki mi nie świecą A jak wyciągnie wtyczkę z gniazdka i wloze jeszcze raz to świetlówki się...

Wymiana świetlówki zwykłej na LEDową.

mateusz2015_5102 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 6822
Witam. Mam problem z moją pokrywą akwariową, w której jest fabrycznie zamontowana zwykła świetlówka firmy polamp ze statecznikiem. Nie wiem jak zamontować nowe oprawki z świetlówką LED ponieważ nie wi...

Jakie dodatkowe świetlówki T5 ?

Badman w Oświetlenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1207
Lada dzień dotrze do mnie statecznik T5, więc dołożę 2 x 24W do aktualnych 2 x 18W Osram Skywhite i Sylvania Grolux. Jakie T5 24 dołożyć ? Mam do wyboru: SYLVANIA AQUACLASSIC 5000K PHILIPS MASTER 865...

Statystyki

Ten temat przegląda 369 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570951
 •  Liczba wątków: 48798
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 368 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.