Biała warstwa na powieszchni - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Biała warstwa na powieszchni

Liczba wyświetleń: 624·Odpowiedzi: 1
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok
BenusS91 Legionowo

15 maja 2011, 13:20 Biała warstwa na powieszchni  (#1)  

Witam
Zauważyłem że od paru dni mam jakąś białą warstwę na powierzchni wody i sporo piany ... od czego to się może robić ?? Zbiornik ma 25 litów, podaje jedynie 1 ml Easy Carbo codziennie i świecę przez 10 h. Proszę o radę jak mogę się tego pozbyć ?? :)
z góry dziękuje . :)

BenusS91
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Legionowo

grzepek Szczecin

15 maja 2011, 13:35   (#2)  

Najprawdopodobniej błona białkowa. Było kilka tematów na ten temat:

https://roslinyakwariowe.pl/forum/viewto ... %C5%82kowa

A co do zwalczania tego to najczęstszy sposób - skimmer, ewentualnie wylot filtra skierowany lekko ku górze. Niektórzy zachwalają też molinezje jako świetny sposób na błonę.
pozdrowienia

grzepek
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Szczecin

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

front.jpg

Bardzo gruba warstwa podłoża przy tylnej szybie

doroto_888 w Podłoże · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 6038
Akwarium 60x35x40 cm. Aranżacja w stylu iwagumi z plażą od frontu. Tak jak na zdjęciach, skały mają tworzyć ścianę podtrzymującą żwir - taki niby klif. Zdjęcia są robocze, aby pokazać o co mi chodzi :...

Biała woda w akwarium

coolfon1988 w Glony · Odpowiedzi: 50 · Wyświetlenia: 22028
Witam, temat maglowany już na sporo sposobów a i poradzić już z nią sobie też nie umię ale znowu u Mnie się pojawia. Po Moich obserwacjach na pewno woda u Mnie robię się przez nawożenie. Akurat w tym...

Ciągle biała woda w akwarium

paw3lo w Glony · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 5800
Cześć, Od ponad miesiąca walczę z problemem białej wody w jednym z akwariów w mojej rodzinie, ale od początku. Jakiś czas temu w jednym akwarium pojawiła się biała, mleczna woda (zakładam, że to pier...

Gurami - biała narośl

makaveli12382 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1981
Cześć. Co to może być? Zaznaczam że nie mam możliości izolatki. Inna obsada w porządku. Nie zauważam jakis dziwnych znaków. Sory za jakiś zdjęcia ale ciężko wyłapać. Pozdrawiam

Ścięte białko, biała błona na szybach

smalec w Glony · Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 7193
Cześć, jest to mój pierwszy temat na forum a zarazem pierwsze akwarium. Od 3 tygodni na wewnętrznych szybach akwarium zbiera mi się biały nalot. Po zdrapaniu kartą kredytową wygląda jak ścięte białko...

Neon czerwony biała krosta

Pablo3d w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1164
Hej, wczoraj kupiłem 6 neonów czerwonych a dzisiaj na jednym zauważyłem biała kroste, czy to ospa rybia czy coś poważnego? IMG_20171121_172725773.jpg IMG_20171121_172554284.jpg

Czy warstwa żwiru nad substratem może być za gruba?

lidiotka w Podłoże · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1435
Zakładam moje pierwsze akwarium i mam duże wątpliwości czy właściwie wykonałam podłoże. Pod żwirem z tyłu gdzie mają być rosliny jest ok. 3 cm warstwa TetraCompleteSubstrate, a na tym wyszła mi bardzo...

Biała maź ? Co to jest ?

FastDancer w Glony · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 6610
Tak jak w nazwie co to może być i czym to jest spowodowane ?

Biała wata zabija rośliny

tapirro w Glony · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 4848
Witam. Proszę o pomoc, bo wygląda na to, że moje rośliny są skazane na zagładę. Szukam informacji w internecie i chociaż znalazłem zdjęcia z nitkami podobnymi do mojej waty, to zero informacji na ten...

Biała narośl [Dario Dario]

Tieri w Zwierzęta · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1288
Witam, od jakiegoś czasu próbuję zdiagnozować i wyleczyć jedną z ryb. Choroba zaczęła się od pojedynczego białego punktu u nasady ogona. Ryba w chwili obecnej pływa w zbiorniku kwarantannowym, przeszł...

Statystyki

Ten temat przegląda 512 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571013
 •  Liczba wątków: 48810
 •  Użytkownicy: 36936

•  Najnowszy użytkownik: m_d

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 511 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.