od razu bez przyglądania się napisom widziałem, ze najlepiej wypada oświetlenie 865, niestety, zdjęcia z oswietleniem 8500K i 10000K wygladają lepiej niż w rzeczywistości.
jeśli tło w teście to bialy mist to Sylvania Aquastar + Sylvania Luxline 865 daje prawie białe tło mist wiec nie odbarwia roślin i ciekawie wygląda. Ja mam u siebie Aquarelle i 865 philipsa i nie mam takiego niebieskiego przebarwienia ale szkło to float a w teście użyto zbiornika OW.
Moim skromnym zdaniem jedynym sposobem na porównanie efektów połączenia różnych barw świetlówek jest zobaczenie tego na własne oczy. Na efekt uzyskany na zdjęciu mają duży wpływ balans bieli aparatu i monitor komputera. Przy sztucznym świetle o tak dziwnych temperaturach potrafi zwariować nawet profesjonalny aparat.
Napewno pomaga tym, którzy w tych opisach świetlówek niewiele widzą.
Można zaoszczędzić pieniądze i dobre samopoczucie, widząc przed zakupem swój wybór.
Przydałoby się jeszcze głosowanie dla roślin
roslinyakwariowe.pl w Oświetlenie· Odpowiedzi: 109 · Wyświetlenia: 104108
Fotografie: Maciej Michalski, Opracowanie: Piotr Baszucki
http://www.roslinyakwariowe.pl/images/stories/wiadomosci/2013/pazdziernik-2013/porownanie.jpg
Zapraszamy do obejrzenia por...
men200 w Oświetlenie· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2083
Witam. Czy ktoś z szanownych kolegów miał możliwość porównania tych dwóch lamp i czy rzeczywiście światło z crystal led jest cieplejsze jak podaje producent.
Avona w Oświetlenie· Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1987
Cześć,
Mam akwarium 240l stylizowane na obszary zalewowe Amazonki. Aktualne oświetlenie to 2xT8: Grolux (8500K) i Sylvania Luxline Plus 865 (6500K). Ostatnio dokupiłam zestaw dodatkowego oświetlenia ...
DamianS w Oświetlenie· Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 3605
Witam,
Zakupiłem lampę Odyssea Quad 4X54W.
Chciałem się dowiedzieć czy świetlówki które są w zestawie fabrycznym 2x 6500k, 2x 8500k będą OK. Mam raczej średnio wymagające rośliny.
Zbiornik 240L - 12...
ciabatta w Oświetlenie· Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 5920
Witam
Prosiłbym was o opinię poradę jak rozwiązać kwestie z oświetleniem.
Posiadam Akwarium 80x35x45 roślinne, razem z pokrywą gdzie mam zamontowane.
2x biale to 22 w/m i 3200 lm/ LED 8520
1 x plant ...
zbojmadej w Oświetlenie· Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 5732
Jestem nowym użytkownikiem tego forum. Akwarium posiadam, a w zasadzie posiadałem od nie pamiętam kiedy, ale dopiero jakieś 4lata temu zacząłem interesować się tym na poważnie i wiele rzeczy z przypły...
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 371 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej