Gnicie korzeni anubiasa - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Gnicie korzeni anubiasa

Liczba wyświetleń: 1883·Odpowiedzi: 3
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok

07 maja 2011, 13:43 Gnicie korzeni anubiasa  (#1)  

Problem występuje w akwarium ~100 l Akwarium klejone(nie ramowe) oświetlenie standardowe (w zestawie z daszkiem 2* 20W świetlówki ) Podłoże czarny kamyczek kupiony w zoologicznym. Filtr wewnętrzny z modyfikacją polegającą na zmianie wkładu filtrującego na większy i z drobniejszą strukturą wydajność filtra ponad 300l/h. Akwarium było przy oknie i wszystko przez okres 3 lat było ok. Około rok temu postanowiłem pozbyć się ślimaków (metoda mechaniczna nie skutkowała) i kupiłem bocje które rozwiązały powyższy problem równocześnie zacząłem nawozić rośliny preparatem PLANTA GAINER CLASIC i wtedy powstał problem dużego przyrostu glonów i gnicia korzeni Anubiasa w wyniku czego zaprzestałem nawożenia roślin i zakupiłem kilka glonojadów proces rozrostu glonów zwolnił a korzenie gniją nadal. Niedawno zmieniłem położenie akwarium (przeniesienie dalej od okna w celu dalszego zmniejszenia przyrostu glonów. Niestety prawie od roku nie mogę opanować problemu gnicia korzeni anubiasa. Zawsze na wiosne roślina ta zaczynała się bujnie rozrastać a teraz nie widzę żadnych młodych liści. Jeszcze przed gniciem roślin była jedna zmiana dołożyłem do akwarium odpowiednio spreparowane skorupy kokosa. Dno jest przynajmniej raz w roku gruntownie czyszczone. Obsada akwarium nie uległa zmianie za wyjątkiem bocji i dokupieniu 4 glonojadów.

-joe-
Ranga: Początkujący

stas1 Kraków

07 maja 2011, 14:39   (#2)  

a korzenie anubiasa masz przysypane podłożem? czy są na wierzchu?

stas1
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Kraków

haldeman Kraków

07 maja 2011, 15:25   (#3)  

Gniją Ci korzenie czy kłącza?
96l, 4x24W T5, ASII+, EI + Carbo AA, CO2 z butli w ilości nie szkodzącej w widoczny sposób rybom :D

haldeman
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Kraków

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

11 maja 2011, 01:39   (#4)  

Część anubiasów ma korzenie zakopane a część na wierzchu ale wszystkie gniją tak samo.
Najbardziej widoczne jest gnicie w miejscu gdzie kończy się korzeń a zaczyna łodyga liścia czego efektem jest odpadanie liści. Też zastanawiam się czy czasem nie przeniosła się do akwarium jakaś choroba roślin wraz z zakupem jednego egzemplarza nurzańca. Ok 2 tygodnie temu zakupiłem kilka roślin takich jak: Rotala wspaniała, mech tajwański, wgłębka - nie widać złych objawów ale też wzrostu( zdaje sobie sprawę że jest to trochę krótki okres czasu)
oraz żabienica którą posadziłem wewnątrz skorupy kokosa i ta roślina zaczyna się rozrastać.
zauważyłem też że wraz z roślinami pojawiły się ślimaki ( mam nadzieje że zniknie problem glonów)

-joe-
Ranga: Początkujący

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

1.jpg

Niedobory u anubiasa -jakie?

KrzysiekW w Rośliny · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1383
Bardzo proszę o pomoc w określeniu czego brakuje tej roślinie. Dodam, że liście u nasady są mocno osłabione i odpadają. :| Edit: Wyciągnąłem roślinę z akwarium i zauważyłem, że kłącze w 1/3 jest p...
YouTube

Film Josh SIM - jak zbudować aranżacje z korzeni

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1538
Hej Ciekawy film. ?si=InoiqtMwe3iEi6uE
Screenshot_20221228_051735.png

Chemiczne usuwanie krasnorostów z anubiasa

wachcio w Sprzątanie · Odpowiedzi: 24 · Wyświetlenia: 10222
Witam Mam mały problem z krasnorostami które zagościły na korzeniu, anubiasach i buckach. Z korzenia mechanicznie usuwam za pomocą bardzo twardej szczoteczki. Anubiasy mam przyklejone do kamieni któr...
20220522_112738.jpg

glony na korzeniu anubiasa

szkot w Glony · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3194
Dzień dobry Korzenie Anubiasa Barteri pokryte są bardzo glonami nitkowymi, być może Cladophora. Liście są zdrowe ale roślina przestała rosnąć być może przez problem związany z glonem. Usuwanie mech...
YouTube

[ADAview] Echinodorus Paradise - powrót do korzeni?

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 5563
Piekło zamarzło - zbiornik z Echinodorusami w siedzibie ADA :) Opis akwarium: Zbiornik: ADACube Garden 90×D45×H45(cm) Oświetlenie: Solar RGB (świecenie 8.5 h dziennie) Filtracja: ADA Super Jet Filte...

Wpływ korzeni na przewodność

Benon w Nawożenie · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 4199
Witajcie. Mam nietypową sytuację. Kupiłem kilka sporych korzeni red moor (około 3kg na 100l akwarium) od innego akwarysty, były na tyle mokre, że tonęły więc od razu wrzuciłem je do akwarium. Przed...

Porastanie korzeni przez Anubiasa

szkot w Rośliny · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 3002
Dzień dobry, Zastanawiam się nad kwestią, że u moich akwariach Anubias Barteri nigdy nie był w stanie porosnąć korzenia aby był na stałe do niego przyczepiony. Nawet gdy ładnie i szybko rósł, musiałe...

Gnicie łodyg i liści - pomocy

smoovb w Sprzątanie · Odpowiedzi: 23 · Wyświetlenia: 15845
Witam, mam akwarium 126L około 4 miesięcy na ziemi ogrodowej. Akwarium jest zarośnięte różnymi roślinami, wszytko raczej dobrze rośnie nawożone CO2 z butli, rybek nie za wiele (4 skalary, 12 neonek, 2...

Problem z roślinami (wegetacja, gnicie)

Antuchkin w Rośliny · Odpowiedzi: 24 · Wyświetlenia: 12052
Witam. Akwarium około 30 L z pokrywą Podłoże żwir kwarcowy Światło początkowo aquael leddy slim plant 5w, później dołożone aquael leddy tube plant 6w Filtr wewnętrzny gąbka Temperatura 26 stopni Obsad...

Gnicie roslinki

wojtekszuminski w Rośliny · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1682
Witam mam mały problem otóż jedna roślinka ma u mnie problem a jest nią Rotala sp. Wayanad, gnie mi od dołu. Na początku myślałem że to wina invitro, bo były stare. Przyszły jako gratis z iksem na dek...

Statystyki

Ten temat przegląda 300 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570945
 •  Liczba wątków: 48798
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 299 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.