Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Obecnie w swoim 112L mam 3 świetlówki 18-20W. Świetlówki mają już na pewno ponad pół roku, a life-glo pewnie ponad rok, więc wypada je zmienić.
- Hagen Sun-Glo
- Hagen Life-GLo
- Philips Aquarelle
Czyli odpowiednio żółte, białie i fioletowe światło
Nie będę raczej przepłacał za Hagena, kupię pewnie Phillipsa albo Osram. Jeśli chodzi o fioletowe światło zostanę pewnie przy Philips Aquarelle, albo zmienię na Osram Fluora, lub Sylvania Aquastar.
Zastanawiam się też czy nie dołożyć czwartej świetlówki, ale włączać ją tylko np. na 4 godziny dziennie (na razie CO2 mam tylko z bimbrowni i nie chcę przesadzić z świeceniem).
Jaką polecacie kombinację świetlówek i czy konieczne jest białe światło?
-
wujek_bogdan
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Nie polecam wymiany Aquarellki na Fluorę-ta druga daje niemal połowę mniej lumenów z W.
-

ronin1124
●
- Miasto: Wrocław
ronin1124 napisał(a):Nie polecam wymiany Aquarellki na Fluorę-ta druga daje niemal połowę mniej lumenów z W.
Thx,
właśnie przeglądam rozkłady widma różnych świetlówek i Sylvania Grolux wygląda bardzo ciekawie. Zastanawiam się tylko z czym je łączyć i czy dawać w ogóle białe światło.
-
wujek_bogdan
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
ja połączyłem groluxa z aquastar i jestem bardzo zadowolony
-

ronin1124
●
- Miasto: Wrocław
Dobrze Ci radzę, powinieneś zainteresować się tylko i wylącznie świetlówkami 6500K te najlepiej oddają zieloną barwę.
-

maslo_82
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Poznań
ronin1124 napisał(a):ja połączyłem groluxa z aquastar i jestem bardzo zadowolony
Sugerujesz 2x grolux i 2x auqstar? Patrzę właśnie na wykresy i mają bardzo podobne widmo. maslo_82 napisał(a):Dobrze Ci radzę, powinieneś zainteresować się tylko i wylącznie świetlówkami 6500K te najlepiej oddają zieloną barwę.
Mówisz serio, czy to żart? Nie sugerujesz chyba, żebym dał np. 3x Phillips TL-D 865?
-
wujek_bogdan
●
wujek_bogdan napisał(a):ronin1124 napisał(a):ja połączyłem groluxa z aquastar i jestem bardzo zadowolony
Sugerujesz 2x grolux i 2x auqstar? Patrzę właśnie na wykresy i mają bardzo podobne widmo. maslo_82 napisał(a):Dobrze Ci radzę, powinieneś zainteresować się tylko i wylącznie świetlówkami 6500K te najlepiej oddają zieloną barwę.
Mówisz serio, czy to żart? Nie sugerujesz chyba, żebym dał np. 3x Phillips TL-D 865?
Tak mowię serio, ogólnie od kilku lat zapanowała jakaś głupia moda na świetlówki 8000K i 10000K, może i rośliny lepiej przy nich rosną, ale na pewno lepiej nie wyglądają.
Sam zobacz, grolux+aquastar
http://www.youtube.com/watch?v=WTIdedOE0s4
Sylvania luxline plus 6500K
http://www.youtube.com/watch?v=s_EMj_gI8gU
Na grolux-ie i AS rośliny nie są zielone, tylko nie wiadomo jakie. Aquastara to sobie można dać, jak się ma cztery świetlówki, to jędną z nich może być aquastar, grolux dla mnie w ogóle nie nadaje się do akwarium roślinnego.
-

maslo_82
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Poznań
maslo_82 napisał(a):Na grolux-ie i AS rośliny nie są zielone, tylko nie wiadomo jakie. Aquastara to sobie można dać, jak się ma cztery świetlówki, to jędną z nich może być aquastar, grolux dla mnie w ogóle nie nadaje się do akwarium roślinnego.
Ja właśnie planuję dać 4 świetlówki. Z tym, że świecić 10-12h 54W w tym 4h 72W.
Rzeczywiście fioletowe światło średnio oddaje kolor roślin. Przede wszystkim wygląda mało naturalnie.
A co z białym światłem? Spotkałem się z opinią, że w ogóle nie ma sensu dawać takiej świetlówki jak np. Life-Glo.
No i wracając do postawionego w 1 poście pytania: Jaką kombinację świetlówek zastosować?
-
wujek_bogdan
●
Powiązane tematy
Witam.
Zamówiłem wszystko do zrobienia belki do akwarium 112L 80x35x40 z co2. Wszystko zamówione według kalkulatora az-led. I tu potrzebuje pomocy czy może ktoś mi pomóc jak dobrze rozłożyć Ledy na pr...
Witam
Posiadam 112 litrowe roślinne akwarium z prostymi w hodowli roślinami jak m.in. lotosy, cryptokoryny, nurzańce, anubiasy. Sporo ich mam. Doczekałem się tego mając światełko w akwarium Sinkora W...
Przymierzam się do zmiany oświetlenia. W moim odczuciu, to co posiadam jest "takie sobie". Generalnie mimo teoretycznie wystarczającej mocy/lumenów do litrażu - 54 lm/l.
Wzrost roślin, jest ...
Witam, mam pytanie czy lampka CHIHIROS LED A801 nada się do akwarium 112l (80x35x40 cm)?
Potrzebuję lampki do akwarium HT, podaję CO2 z butli 24/7w. Poszukuję nowej lampki bo mam wrażenie że moja obec...
Cześć,
zakładam nowe akwarium, będę hodować mało wymagające rośliny na trawniku + obsada. Rośliny Eleocharis parvul na 3 planie oraz jako trawnik bazowy Micranthemum „Monte Carlo”.
Pojemność akwarium ...
Witam.
Chcę wymienić świetlówki w mojej pokrywie i zastanawiam się czy lepiej włożyć standardowe świetlówki t8 czy zamienniki LED. Które rozwiązanie jest lepsze dla roślin?
Cześć,
Mam akwarium 112l, roślinne.
Butla CO2, eheim experience 350, nawożenie vimi all in one, woda RO z mineralizatorem vimi.
Gatunki roślin to: eleocharis parvula mini, Alternanthera reineckii Mini...
Witam mam pytanko jakie oświetlenie wybrać pod roślinki do akwarium 112l o długości 80cm . Żeby mieściło się pod pokrywę
Cześć, mam baniak 126l. Zamierzam w nim troche pozmieniać.
Zacznę od oświetlenia a z czasem zmiana całej aranżacji.
Potrzebuje oświetlenia do akwarium roslinnego w którym chciałbym posadzić na pierw...
Witam.
Jako ze nie mam juz sily na walke z glonami pozostaje mi chyba tylko restart, ale zanim to zrobie chcialem prosic o pomoc w ustaleniu oswietlenia.
Wczesniej mialem zwykla pokrywe 2x18W z odblys...
|