Identyfikacja i walka z glonami i sinicami. Skuteczne metody zapobiegania.
Siema wszystkim fumorowiczom.Mam do was pytanko.Czytam wasze forum od dawna no i teraz po restarcie dopadly mnie krasne.Czytalem ze odpowiedzialny jest DOC .Powiedzcie mi czy wegiel aktywowany nie bedzie zbijal no3,po4
-
geinio2
●
- Ranga: Początkujący
A restart to z jakich powodów - również glony? Z fusów w kawie to widzi się za słaba filtracja, jaką masz? Weź największą gąbkę jaką przyzwoicie zmieścisz w akwarium, podłącz do niej głowicę włącz i powiedz za miesiąc czy są efekty (opcja tańsza) lub podłącz przewymiarowany kubełek (opcja droższa).
-
JK
●
Nic z tych rzeczy.Restart byl zpowodu przeprowadzki.Moje akwa to375 l brutto. oswietlenie 3x 80w, filtr eheim 2028, co2 z butli rozpylane pompka wewnetrzna sterowany lajon115 w akwa sa jeszcze 2 filtry wewnetrzne. KH-5,GH-7,NO3-10,PO4-0,7. Nawoze solami.Poprostu czytalem ze wegiel wspomaga i eliminuje doc ktory jest przyczyna ale nie wiem jak bedzie sie zachowywac no3, po4.
-
geinio2
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Krasnorosty raczej niemaja nic wspolnego z filtracja, powstaja kiedy w akwarium sa duze skoki poziomow CO2. Aby te skoki byly minimalne najlepiej wlanczac CO2 na okolo poltorej, dwie godz przez zapaleniem swiatla a zakrecac gaz na okolo godzine przez zgaszeniem oswietlenia, powinno pomoc.
P.S. w walce z krasnalami dobrze tez zastosowac EC.
-

papaj841
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Strzelce Op.
Ja to wszystko wiem.chodzi mi tylko o te no3,po4 czy nie bedzie spadac. wymienilem calkowicie podloze po restarcie na jbl manado po jakims miasiacu dopadl mnie zakwit ale z tym sie uporalem. W czasie zakwitu nie bylo nic w akwa widac jak zeszlo patrze jest to paskudztwo.Czytalem na tym forum o tym doc i ze radzi sobie z tym wegiel i z tad moje pytanie.
-
geinio2
●
Powiązane tematy
Cześć,
Od ponad 3 miesięcy prowadzę bardzo nierówną walkę ze swoim akwarium. Wszędobylski był, małe nitki pokryte śluzem, trawnik który wygląda fatalnie po tygodniu. Szczegóły zbiornika:
- akwarium 1...
Witam od około miesiąca walczę z krasnorostami i innymi glonami. Akwarium ma 240l i było zaciemnianie 2 razy przez łącznie niecałe dwa tygodnie i codziennie lub co drugi dzień polewalam Krasne nawozem...
Serwus,
Walczę z zielenicą i gdzie nie zapukam - pojawia się npk w walce z zielenicą. Obecnie dopada chyba wszystko w szkle. Rośliny, maź na szkle. Mam jednak pytanie - jak interpretować w nawożeniu ...
Cześć,
Od około miesiąca walczę z zielenicami. Dokładny opis akwarium w tym wątku: https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje/akwarystyka/galeria/27l-bn-t-roslinna-kostka-82323.html
Problemy zaczęły się ...
Rhizoclonium nitkowate- geneza i walka!
http://www.roslinyakwariowe.pl/images/stories/glony/poradnik-glony/rhizoclonium/fot-kociolfigo.jpg
Z racji, że coraz więcej z nas boryka się...
Mam zbiornik 80x45x35 cm.
Oświetlenie LED - 3 świetlówki od 13.00 do 21.00 h
Rośliny... cóż, jak widac na zdjęciach.
Po podmianie wody (20%) parametry są następujące:
CO2 - ok wg wskaźnika optycznego ...
Wielu, nawet najlepszych akwarystów, w swoich zbiornikach od czasu do czasu ma tych nieproszonych gości.
Nie jest problemem jeśli owe "kłaczki" są w pojedynczych ilościach, gdzieś na peryf...
Na mój baniak 200l rzuciły się krasnale. Wynikało to ze zbyt małej/słabej filtracji (filtr z poprzedniego mniejszego akwarium) plus molinezje rozmnożyły się jak króliki. O ile z NO3 schodzę już do 10 ...
Witam, od dłuższego czasu mecze sie z pyleniem szyby oraz małymi niktkowatymi glonami na roślinach, korzeniu itp, powoli zaczyn brakować mi pomysłów, bardzo prosze o podpowiedź co mozliwe ze robie nie...
Witam ponownie.
Jak już gdzieś tam we wcześniejszych postach wspominałem, walczę w akwarium z ustabilizowaniem parametrów, a nie jest to łatwe.
Akwarium ma 2 lata, ale przeszło restart roślinny, cała...
|