Mam do Was pytanie moje akwarium to 300l na razie nie stac' mnie na butlę i cały system co2 , proszę mi doradzic' jak zrobic' bimbrownie z kwaskiem i jakiej wielkosci potrzebuje tych plastikowych butli i cały schemat podłączenia
Proszę o przepis na ten kwasek z sodą aha i na jak długo będzie mi to starczac'
Z góry wielkie dzięki
Na 300 l będzie cięzko zrobić na wystarczjąco wydajny reaktor kwasek - soda. Jeśli już koniecznie chcesz tak kombinować to zrób 2 lub nawet 3 niezalezne instalacje. Na forum jest już wszystko opisane.
Najtaniej wyjdzie użycie butelek PET, zestawów do podawania kroplówki (cena ok. 1 - 2 zł a masz od razu wężyki i licznik bąbli). Jako dyfuzory proponuję kostkę Rataja (cena ok. 10 zł do nabycia w sklepie RA), albo ew. reaktor CO2 z filtra narurowego (też masz na forum opis jak go zrobić).
Generalnie traktuj to rozwiązanie jako tymczasowe, większość w końcu i tak przechodzi na CO2 z butli... Uzywając bimbrowni, reaktorów itp. ciężko uzyskać stabilny poziom CO2, nie piszę, że się nie da, ale jest to "upierdliwe", a jak się chce wyjechać na kilka dni to zawsze jest stres czy wszystko dobrze działa. Rozumiem, jednak, że jak nie ma co się lubi, to się lubi co się ma...
Odradzam kostkę rataja. Zrób sobie reaktor na rurowy. Raz zainwestujesz a będziesz zadowolony. Kostka zaraz zacznie dawać duże bąble , a szklany trzeba często czyścić.
A ja mam nie najgorsze doświadczenia z kostką, fakt trzeba ją regularnie czyścić np. w wodzie utlenionej.
Reaktor CO2 oczywiście jest lepszym rozwiązaniem.
jedrek
Witam troszeczke wczoraj majsterkowalem i wyszlo mi takie cudo :
*potrzebna jest butelka po np (nawozie aqua art 0,5l)
*soda
*kwasek cyrynowy
Uszczelniamy dozownik (ja uszczelnilem to silikonem abym dozownik mogl dzialac prawidlowo , wczesniej nalezy otwrzyc zaworek aby CO2 moglo sie uwolnic )
sypiemy sode na dno butelki i dolewamy kwasek nakladamy wezyk na gorny wlot i wpuszczamy do akwa za pomoca naciskniecia dozownika ,ja urzwam dzwonu ktory zostal mi po filtusie
Oczywiscie sprawdza sie to tylko w malych akwariach jak ja mam wpuszczam rano i do rana nastepnego dnia CO2 wymiesza sie z woda .
roslinyakwariowe.pl w Technika CO2· Odpowiedzi: 182 · Wyświetlenia: 199610
Bimbrownia CO2 opiera swoje działanie na produkcji dwutlenku węgla przez drożdże, które wytwarzają go w procesie fermentacji cukru.
Powstaje tzw. zacier fermentacyjny zawierający alkohol - produkt ubo...
PanPanek w Technika CO2· Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3388
Witam jestem że tak powiem początkujący mam kilka pytań do osób które już sporo siedzą w temacie będę wdzięczny za pomoc. Jeśli chodzi o podawanie co2 z bimbrowni:
Zdławienie przepływu gazu powoduje ...
Robcio12 w Technika CO2· Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 6519
Witam mam pytanie czy na 2 litrowa bimbrownię invital co2 można samemu zrobić składniki do wytwarzania gazu?
Słyszałem o sodzie oczyszczonej i kwasku cytrynowym + woda ale w jakiej proporcji to zmies...
ola821027 w Technika CO2· Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 15080
Wiam!
Mam pytanie odnośnie bimbrowni-czy może ona stać w szafce poniżej akwarium??Czy na wężyku wychodzącym do akwarium powinien być zaworek przeciwzwrotny?Jeśli tak,to to "pokrętełko" na nim w trakc...
Remi w Technika CO2· Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 4001
Witam, od dwóch tygodni od założenia akwarium nawożenie Co2 plus mikro i makro elementy, podłoże Tetra. Co2 podaję całą dobę średnio jeden bąbelek na sekundę i rozdrabnia się przez spisek. Adaptacja p...
karolkuciem w Technika CO2· Odpowiedzi: 18 · Wyświetlenia: 8464
Witam
Założyłem własnie sobie bimbrownie i mam mały problem. D yfuzor jest umiejscowiony na samym dnie akwarium i co2 tam mi nie dochodzi. J eżeli podniosę go pod powierzchnie to zaczyna trochę pracow...
mariusz1986 w Technika CO2· Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 5804
Kochani wiem że temat bimbrowni jest tak nudny ale chcę podać wam swój sposób no to.
Otóż każdy podaje te swoje 1410 skład czyli 1000 ml wody 400g cukry no i drożdże 10 .
moja bimbrownia działa miesi...
Statystyki
Ten temat przegląda 247 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571011
• Liczba wątków: 48808
• Użytkownicy: 36936
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 247 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej