Mam problem w
moczarką. A właściwie, z moczarką w jednym ze zbiorników. Konkretnie:
- 10l
- oświetlenie 9W 6500K aquael ecoline
- ph 7
- gh 7
- kh 6
- no3 10
- po4 1
- temp 24C
Zbiornik nawożony tygodniowo:
- no3 -> 10ppm
- po4 -> 0,67ppm
- K -> 10ppm
- micro
W tym jednym zbiorniku moczarka nie chce rosnąć. Liście ciemnieją, najmłodsze lekko brązowieją, wzrost rośliny hamuje po około tygodniu od wsadzenia. jeśli nawet wypuści nową łodygę, to jej wzrost też szybko zamiera.
Dotknięty przypadłością egzemplarz po wsadzeniu do innego zbiornika szybko wypuszcza nową łodygę i odżywa.
Aby było weselej, w 2 pozostałych zbiornikach (o prawie identycznych parametrach i schemacie nawożenia) moczarka ma się świetnie.
Prawdę mówiąc, odstawiam nawet samą wodę jako przyczynę problemów, bo w 'awaryjnym' 7l do którego leję wodę z omawianego 10l przy podmianie roślina nie wykazuje takich objawów.
Macie jakiś pomysł co może być przyczyną? Jak dla mnie, jedyną różnicą (jest jeszcze światło, ale w 7l jest gorsze) pomiędzy feralnym zbiornikiem 10l w którym nie rośnie i 7l w którym rośnie jest temperatura. 7l jest nieogrzewane. Z drugiej strony, w 3 zbiorniku temp to 23C i moczarka rośnie.
Nie to, żeby mi na tej moczarce jakoś specjalnie zależało, ale trochę głupio się z tym czuję.