Natlenianie w nano akwarium.
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Czym natleniacie nano akwaria? Jeśli stosujecie filtr kubełkowy, to nie dajecie żadnego dodatkowego natleniania? Ja mam u siebie kaskadę FZN-1. Niedawno wpuściłem kilka krewetek na próbę. Niestety po 2 dniach wszystkie 3 padły. Parametry wody mam dobre, akwarium dojrzewa już ponad 2, a może nawet 3 miesiące. Jedynie pH jest dosyć niskie, wg testów JBL 5in1 około 6,5 lub mniej (koniec skali).
Więc głównym podejrzanym jest brak tlenu. Kaskada, którą posiadam ma duży otwór wlotowy, więc zabezpieczyłem go gąbką, przez co przepływ spadł drastycznie i ruch tafli wody był minimalny.
A może moje obawy są bezpodstawne, a śmierć krewetek to przypadek, lub wynik zmiany warunków? Chociaż przełożyłem je z większego zbiornika o podobnych parametrach wody...
Info i zbiorniku: Pojemność: 15L Podłoże: Oliver Knott, brązowe, powder (3-8cm) + Substrat Tropica (1cm) + kilka kulek glinianych Rośliny: Glossostigma, Echinodorus tenellus, mchy: christmas moss, mech jawajski Zwierzaki: brak. docelowo krewetki white pearl + pinokio lub jakieś inne Caridina (raczej nie Amano) Oświetlenie: 1x Aquael Decolight 11W 10-12h/dobę CO2: DIY soda oczyszczona, kwasek cytrynowy, dyfuzor ze spieku ceramicznego. 24/24. Filtracja: Aquael FZN-1
-
wujek_bogdan
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Głównym podejrzanym jest CO2 a raczej jego nadmiar o czym świadczy niskie pH.
Pozdrawiam Daniel Stożek
-

Daniek
●
- Miasto: Nowy Targ
wujek_bogdan napisał(a):Czym natleniacie nano akwaria? Jeśli stosujecie filtr kubełkowy, to nie dajecie żadnego dodatkowego natleniania?
ja odpowiedzialnością za natlenianie wody obarczyłem rośliny. ale może można to lepiej zorganizować 
made in china - Twoje decyzje zakupowe tworzą miejsca pracy
-

mocho
●
- Miasto: Tarnów
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Daniek napisał(a):Głównym podejrzanym jest CO2 a raczej jego nadmiar o czym świadczy niskie pH.
pH jest niskie, ale w dużym zbiorniku jest niewiele wyższe. CO2 raczej nie mam w nadmiarze, a szczególnie wtedy gdy wpuszczałem krewetki, reaktor CO2 ustawiłem tak, że ledwo cokolwiek leciało - tak profilaktycznie. Za niskie pH wydaje mi sie, że odpowiedzialne może być podłoże olivera knotta.
Ale też zupełnie nie wykluczam tego o czym piszesz, bo też mnie zastanawia taki niski poziom pH, ale nie wierzę też testom paskowym JBL i będę musiał zaopatrzyć się w jakieś sensowne testy.
-
wujek_bogdan
●
Mam Ph 5.5 i red cherry, babaulti, white pearle i tigery żyją sobie w najlepsze a Co2 leci jak szalone. Jednak rośliny strasznie mocną bąbelkują więc natleniają wodę. Moim zdaniem krewety dostały przyduchy w nocy, gdyż puszczasz Co2 z reaktorka 24/24 a w nocy rośliny pobierają tlen a oddają Co2. Na moje tak to było.
Pozdrawiam
Krzysiek
-

stozek
●
- Miasto: Włodawa
profilaktycznie na noc wyłączałem co2. w dużym akwarium, gdzie roślin mam więcej nie wyłączam na noc (wyłączam tylko przez pierwsze 2-3 dni od zrobienia zacieru).
ale wracając do tematu natleniania. jak sobie z tym radzicie w nano akwariach?
-
wujek_bogdan
●
U mnie w 30l chodzi kaskada fzn-1 z prefiltrem z gąbki przykręcona o połowe. Butla i 1 bąbelek na sekundę wyłączana po zgaszeniu światła. Ryby i krewetki mają się dobrze.
zanim mi w czymkolwiek doradzisz pokaż mi swoje akwarium
Ostatnio edytowano 21 sty 2011, 17:36 przez mokuru, łącznie edytowano 1 raz
-

mokuru
●
- Ranga: Poznaje temat
wujek_bogdan napisał(a):profilaktycznie na noc wyłączałem co2. w dużym akwarium, gdzie roślin mam więcej nie wyłączam na noc (wyłączam tylko przez pierwsze 2-3 dni od zrobienia zacieru).
ale wracając do tematu natleniania. jak sobie z tym radzicie w nano akwariach?
Jeśli masz kaskadę i sporo roślin to może obyć się bez napowietrzania.
Najlepiej jakbyś zbadał pH nad ranem i porównał z testem wieczornym.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
Powiązane tematy
Hej
Ciekawe rozważanie na temat temperatury w akwarium .
Jak w wątku, szukam jakiejś taśmy klejącej dwustronnej typu "nano", którą można by zastosować do sklejenia części znajdujących się w akwarium.
Mam filtr wew. i chcę go przerobić, aby móc zas...
Cześć
Mam takie "akwarium" , pojemność 1,7 litra. Pozostałość po "zestawie".
Chciałbym zrobić w nim kotnik. Pytanie takie jak w tytule: czy jest w sprzedaży jakiś mikro/nano filtr...
Witam mam dylemat do akwarium 96l 60x40x40 ktory filtr byście mi doradzili czy kupić aquael ultramax 1500 czy aquael ultramax 1000. Z góry dziękuję za pomoc
Witam koleżanki i kolegów!
Mam do Was pytanie dotyczące cyrkulacji w moim świeżo założonym akwarium.
Zbiornik ma 200 litrów, stoi w nim spory korzeń, a tył obsadzony jest szybko rosnącymi roślinami....
Syn ma od lutego akwarium Aquael Optibent 70 na standardowym wyposażeniu filtr Aquael Fan 1, lecz jego powszechnia gąbki strasznie mała, więc co kilka dni czyszczenie gąbki.
Myślałem o Fan 2, znalazłe...
Dzień dobry
Mam akwarium 30 litrów 29x29x35cm na dużym stole. Co2 jest podawane z butli niskociśnieniowej na dyfuzor. Chcę zastosować zewnętrzny lub wewnętrzny reaktor co2 aby gaz się w 100% rozpuszc...
Witam
Posiadam akwarium 300 litrów. Jako filtracje mam dwa filtry wewnętrzne Aquael Fan-3 z odłączonymi korpusami a w ich miejsce duże klasyczne gąbki. Pod względem filtracji biologicznej sprawdza si...
Witam
Szykuje się do zmiany akwarium na 160 l i nie wiem jaki filtr wybrać . Rozważam AQUELA ULTRAMAX 1000. Czy jednak przy tym litrażu skupić się na 1500? A może inna marka ?W akwarium 45 litrów pos...
Cześć wszystkim, obecnie posiadam małą kostkę 20x20x20, ale przymierzam się powoli na coś troszkę większego od 21 l do max 30 litrów.
Proszę o doradzenie jakiegoś porządnego filtra zewnętrznego, któr...
|
|