Witam jestem tu nowym forumowiczem i to jest mój pierwszy post i nie ostatni:-) podpowiedzcie mi jakie najlepiej oświetlenie (tanim kosztem) zrobić bądź kupić do akwarium 150/50/60 głównie będzie to akwarium roślinne więc oświetlenie odgrywa znaczna role w tym przypadku lecz jeszcze zastanawiam się nad obsada bo może zdecyduje się na paletki
Na tym forum jest tyle informacji na temat oświetlenia, jego doboru, rodzaju, ilości, że już chyba nic więcej nie wymyślimy więc na pewno dasz rady dobrać coś pod swoje potrzeby.
Większość i tak napisze że najlepsze będzie oświetlenie HOI choć opinii będzie tyle co użytkowników. Zależy kto jaki ma gust jeden lubi pokrywy drugi akwaria otwarte. Wybór i tak będzie należał zawsze do Ciebie.
żeczywiście jest tego tu na forum że aż już sam nie wiem ale po przeczytaniu kilkudziesięciu postów doszedłem do wniosku że oświetlenia nie opłaca się robić samemu lepiej dołożyć ze 100zł i kupić fabryczne, dzięki za info.
Mąteusz179 w Glony· Odpowiedzi: 20 · Wyświetlenia: 4471
IMG_2488.jpeg IMG_2489.jpeg
Mam akwarium 72L (60x30x40)
Pampa sinkor wrb 60cm na 30% 7h dziennie
Podłoże jałowe piasek i żwir
Grzałka na 23 stopnie
Filtr tera ex 700plus na 90% mocy
Co2 z butli i...
Asykom15 w Nawożenie· Odpowiedzi: 125 · Wyświetlenia: 51218
Witam może ktoś pomoże . Posiadam akwarium 112 l podłoże yokuchi ma już 2 lata aleod początku na wodzie kranowej. Od 3 tygodni podmieniam wodę na to ,a od 2 miesięcy posiadam CO2 . Co2 podaje godzinę ...
ormiel w Szkło i meble· Odpowiedzi: 62 · Wyświetlenia: 25116
Zakładam obecnie nowe akwarium (jestem początkujący) o wymiarach 60x30x35, 63l. Chcę zbudować ładny mikroświat z dużą ilością roślin.
Obecny osprzęt, który mam to:
- akwarium
- pokrywa LED 1x12W
- Fi...
Martino w Rośliny· Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2571
Hej, ostatnio borykam się z problemem słabego wzrostu Hemianthus Cube, listy bieleją i roślina znika. Po wsadzeniu sadzonki invitro, po 4 dniach listki robią się białe.
Parametry wody
po4: 1.9
No3: ...
gadula85 w Podłoże· Odpowiedzi: 47 · Wyświetlenia: 17373
witam po 7 latach wróciłem do akwarystyki za namową syna :)
Akwarium 60l
Podłoże Aqua Art Aqua Substrate II+
duża obsada roślin prostych
Filtr MULTIKANI 800 2 moduły 1 standard w drugim wata i aqua ...
piotrek4416 w Oświetlenie· Odpowiedzi: 18 · Wyświetlenia: 7159
Dzień dobry,
Moja żona dostała akwarium 450 litrów ze słabym oświetleniem Malawi. Postanowiłem zbudować belkę LED bo ceny sklepowych są za wysokie.A nie chce się narazić na babski gniew ;) Nie znam s...
Twister w Szkło i meble· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2121
Dzień dobry,
Planuję założyć akwarium 30L. Najważniejszy jest dla mnie trawnik do którego planuję wykorzystać monte carlo. Później planuję wpuścić krewetki i ewentualnie otoski, jeżeli będzie taka moż...
Statystyki
Ten temat przegląda 913 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 570935
• Liczba wątków: 48795
• Użytkownicy: 36925
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 913 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej