Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam. Mam takie pytanie. Zamówiłem kurierem worek podłoża(Amazonia). Wg. strony kuriera przesyłka została przekazana dziś rano kurierowi doręczającemu, lecz ten do mnie dziś nie dotarł. Podejrzewam, że będzie jutro lub pojutrze, a towar trzyma na aucie.. Ostatnio przyszło kurierem do mnie akwarium, dosłownie oszronione, więc martwię się o to podłoże, ponieważ jesli będzie przemrożone to nie czy straci swoich właściwości... i czy odbierać w ogóle taką przesyłkę..
Pozdrawiam Sebastian.
80x40x40

-

bastek76
●
- Ranga: Poznaje temat
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Podloze nie powinno stracic swoich wlasciwosci. Jezeli przyjdzie zamrozone poczekaj kilka godzin, az sie rozmrozi i do akwarium. Pozdrawiam.
-

bdead1
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Glasgow
teoretycznie amazonia nie może być zamrażana ponieważ rozpada się wtedy do postaci paskudnego błotka (po zalaniu) czyli jeśli przesyłka dojdzie do ciebie mocno zimna to radził bym spisać protokół szkody w obecności kuriera i dalej na jego podstawie dociekać swoich praw, podpowiem ze przydatne może być oświadczenie np polskiego dystrybutora o tym że amazonia nie nadaje się po przemrożeniu, praw dociekaj w sklepie który sprzedał ci podłoże i nie zapewnił transportu gwarantującego dostarczenie towaru w stanie zgodnym ze specyfikacją ani nie poinformował o zagrożeniach wyniakających z wybranej przez ciebie formy transportu a nie w firmie kurierskiej, no chyba że na paczce jest napisane "Nie zamrażać" albo "składować w temperaturach powyżej +1*C" czy coś koło tego, chociaż wielkich sukcesów tu nie wróżę to mimo wszystko powodzenia 
-

Waleń
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Warszawa
-
Teoretycznie to walen ma racje. Jesli chodzi o praktyke to roznie to wyglada. Ja dostalem w zeszlym tgodniu lekko zmrozony, substrat razem z amazonia i bylo wszystko w porzadku. A jesli chodzi o wlasciwosci chemiczne podloza to nie zmieniaja sie. Dla pewnosci warto spisac protokol szkody. Pozdrawiam.
-

bdead1
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Glasgow
Ech... Tak jak myslałem, Amazonia przyszła zamarznięta na kostke.. gwoździe mozna przybijać... Nic dziwnego, pszyszła w zwykłym szarym kartonie bez żadnego zabezpieczenia termicznego np. styropianu.. Napisałem protokół szkody. Teraz zobacze co powie sprzedawca.. Start baniaka znowu się opóźni, tylko ciekawe o ile 
Pozdrawiam Sebastian.
80x40x40

-

bastek76
●
- Ranga: Poznaje temat
Nawet jak sprzedający uzna, że masz rację, to jeśli przyśle nowy worek w paczce termicznej, nie będziesz mieć pewności, iż worek nie leżał zamarznięty w magazynie sklepu.
Albo co pewniejsze, odeśle ten sam worek, ale rozmrożony.
Tak więc chyba najlepiej zamawiać podłoże jesienią. Jest nadzieja, że dostanie się świeży towar... Z wiosny. 
-
Gość
●
Powiązane tematy
Cześć!
Mam taki problem:
Zamówiłem bucephalandry w zeszłym tygodniu, liczyłem, że sprzedawca wyśle je wcześniej, ale on wysłał je dopiero dziś. We czwartek wyjeżdżam i nie będzie mnie w domu do niedzi...
Witam. Mam pytanie, ponieważ kończy mi się Tropica Plant Nutrition Liquid i na dniach muszę zamówić nową butelkę. Problem polega na tym, że na ulotce od tego nawozu jest napisane że minimalna temperat...
|
|