Sczerniałe szczyty rotali sp. green
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Po ostatniej przycince rotale albo sczerniały na kikutach, albo wypuściły drobne odrosty, które również sczerniały. Tylko kilka sadzonek rozwinęło się prawidłowo. Pierwszy raz się z takim czymś spotkałem. Chciałem zrobić restart w najbliższym czasie, jednakże nie będzie mi to dane ze względu na brak roślin, które się nie rozwinęły. Uprzejmie proszę o pomoc.
Dane zbiornika:
Pojemność: 112l
Oświetlenie: T8 18W+ T8 18W+ T5 24W (od tyłu philips master, philips aquarelle, philips master). Świeci w godzinach 9:00 - 19:00
Filtracja: tetra tec ex700 + aquael fan micro
Podłoże: ziemia (ma ponad półtora roku) + bazalt
Obsada: bojowniki 1+2, 5 molinezji
Tygodniowe dawki nawozów ~(mg/l):
- NO3: 16.44
- K: 24.882
- PO4: 3.744
- mikro: 3ml (chyba intermag)
CO2: 3b/s rozbijane przez fan micro
Podmiana: 42l (22l po przepuszczeniu przez kationit wodorowy)
Wiem, że PO4 wysoko, ale dopiero przy tych dawkach heteranthera przestała tak bardzo się łamać na blaszce liścia.
-
Gość
●
U mnie ostatnio parametry podobne (poprawne), choc objawy również niepokojące. Nie skontrolowałem żywicy jonowymiennej. Straciła swoje właściwości. Twardośc węglanowa skoczyła do 18 stopni... to znaczy tyle, ile jest w kranie. Odbiło się to strasznie na roślinach. Sprawdź swój kationit 
-

darma11
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Płock
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Może się mylę bo Twojego baniaka nie znam.. ale skontroluj poziom magnezu  miałem podobną sytuacje przy braku magnezu..
Pozdrawiam! Piotrek Partner roslinyakwariowe.pl
-

Piotrek Dymowski
●
- Ranga: Partner roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Warszawa
- Wspieram stronę kontem Premium
Piotrek ma racje Poziom magnezu i manganu to istotny czynnik wzrostu.W nawożeniu zacznij szukać przyczyny.
-

mayaca
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Polska -wyłącznie
A czy przy mniejszych poziomach PO4 nie było problemów z rotalami?
Bo u mnie strasznie karłowacieją od długiego czasu, próbowałem już dosypywać magnezu i różnych innych zmian, jednak nic nie pomagało. Może to problem nadmiaru PO4?
-
jog
●
- Ranga: Początkujący
zdaje mi się, że podawane przyczyny nie odpowiadają dlaczego rotala karłowacieje. Moim zdaniem nadmiar potasu nie jest przyczyną. Jakiś czas temu kupiłem rotale, pociełem ją i posadziłem. Ładnie zaczęła odbijać aż do pierwszej przycinki. Od tej pory zaczeła karłowacieć, a miejsca przycięcia zaczeły być czarne. W międzyczasie zaczełęm coś próbować z EI i coś drgnęło. Leję makro (intermag), No3 i PO4 w nadmiarze i nagle rotala zaczeła szaleć. Pięknie odbiła i zaczyna rosnąć w oczach. Te moje EI to taka jeszcze amatorka, bo nie wiem jak zmierzyć pobieranie poszczególnych składników. Leję więc na oko, bo Ei to w końcu utrzymywanie składników na wysokim poziomie, przy 50% podmianach wody.
-
rafał pędziwiatr
●
- Ranga: Początkujący
Powiązane tematy
Zapraszam do obejrzenia :)
Zapraszam do obejrzenia fajnie zmontowanego filmu.
Dla osób nie posługujących się językiem angielskim jest opcja włączenia automatycznego tłumaczenia napisów.
Cześć, do dyspozycji mam następujące linie nawozowe: Green Aqua, Aqua Forest, Seachem.
Mam dylemat. Może ktoś z Was ma doświadczenie z tymi nawozami? Godne polecenia czy raczej odradzacie? :)
Dane ak...
Witam,mam pytanie czy na polskim rynku można gdzieś kupić nawozy Węgierskiej firmy GREEN AQUA.
Założyłem Akwarium w styczniu. Podłoże i podsypka CAL oraz cała Lina nawozowa z CAL.
Po dwóch-trzech tygodniach rośliny zaczęły brązowieć, karłowacieć, bieleć. Okazało się że mam dużo NO3-100, PO4-0,K...
Witam,
mój zbiornik ma 40 dni, więc jest to świeży zbiornik.
Zbiornik ma wymiary 40x40x40, 64l.
Podłoże: Aquael HELP Advanced Soil Plants.
Parametry wody:
pH: 7,0
KH: 6,0
NO3: 10
P: 0,25 (w wodzie, n...
Witam
6 tygodni temu wystartowałem swoją małą kostkę 27l (30x30x30).
Od początku sprawia mi trochę problemów a to głównie za sprawą pojawiających się glonów (zielone łamliwe nitki oraz zielenice), al...
Witam, to pierwsze moje posty na forum więc chciałem się przywitać.
Obserwuję do forum od dłuższego czasu, ciągle się ucząc. Od ponad roku mam akwarium, najpierw mały zbiornik na ziemi ogrodowej, a o...
Witajcie,
Mam baniak 60x30x36cm, oświetlenie 2x24w, butla CO2 24/7, podłoże to pół na pół amazonia z piachem(miejsce roślin w amazonii a piach to sama dość rozległa plaża).
Tempo wzrostu roślin jest d...
Witam, pomożecie mi rozwikłać problem niedoborów u Rotali?
Dziwnie się zachowuje, czasami zdarzy jej się wypuścić karłowate pojedyńcze listki i to tylko pojedyńcze łodygi.. :P
Nawożę Carbo codziennie...
|
|