Sczerniałe szczyty rotali sp. green - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Sczerniałe szczyty rotali sp. green

Liczba wyświetleń: 1516·Odpowiedzi: 6
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Po ostatniej przycince rotale albo sczerniały na kikutach, albo wypuściły drobne odrosty, które również sczerniały. Tylko kilka sadzonek rozwinęło się prawidłowo. Pierwszy raz się z takim czymś spotkałem. Chciałem zrobić restart w najbliższym czasie, jednakże nie będzie mi to dane ze względu na brak roślin, które się nie rozwinęły. Uprzejmie proszę o pomoc. :)

Dane zbiornika:
Pojemność: 112l
Oświetlenie: T8 18W+ T8 18W+ T5 24W (od tyłu philips master, philips aquarelle, philips master). Świeci w godzinach 9:00 - 19:00
Filtracja: tetra tec ex700 + aquael fan micro
Podłoże: ziemia (ma ponad półtora roku) + bazalt
Obsada: bojowniki 1+2, 5 molinezji
Tygodniowe dawki nawozów ~(mg/l):
- NO3: 16.44
- K: 24.882
- PO4: 3.744
- mikro: 3ml (chyba intermag)
CO2: 3b/s rozbijane przez fan micro
Podmiana: 42l (22l po przepuszczeniu przez kationit wodorowy)

Wiem, że PO4 wysoko, ale dopiero przy tych dawkach heteranthera przestała tak bardzo się łamać na blaszce liścia.

Gość

15 gru 2010, 23:21   (#2)  

Podbijam

Gość

darma11 Płock

16 gru 2010, 00:02   (#3)  

U mnie ostatnio parametry podobne (poprawne), choc objawy również niepokojące. Nie skontrolowałem żywicy jonowymiennej. Straciła swoje właściwości. Twardośc węglanowa skoczyła do 18 stopni... to znaczy tyle, ile jest w kranie. Odbiło się to strasznie na roślinach. Sprawdź swój kationit :!:

darma11
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Płock

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Piotrek Dymowski Warszawa

16 gru 2010, 00:15   (#4)  

Może się mylę bo Twojego baniaka nie znam.. ale skontroluj poziom magnezu :wink: miałem podobną sytuacje przy braku magnezu..
Pozdrawiam!
Piotrek
Partner roslinyakwariowe.pl

Piotrek Dymowski
Ranga: Partner roslinyakwariowe.pl

Miasto: Warszawa

Wspieram stronę kontem Premium

mayaca Polska -wyłącznie

16 gru 2010, 04:27   (#5)  

Piotrek ma racje Poziom magnezu i manganu to istotny czynnik wzrostu.W nawożeniu zacznij szukać przyczyny.

mayaca
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Miasto: Polska -wyłącznie

jog

23 gru 2010, 01:06   (#6)  

A czy przy mniejszych poziomach PO4 nie było problemów z rotalami?
Bo u mnie strasznie karłowacieją od długiego czasu, próbowałem już dosypywać magnezu i różnych innych zmian, jednak nic nie pomagało. Może to problem nadmiaru PO4?

jog
Ranga: Początkujący

23 gru 2010, 13:36 karłowacenie rotali  (#7)  

zdaje mi się, że podawane przyczyny nie odpowiadają dlaczego rotala karłowacieje. Moim zdaniem nadmiar potasu nie jest przyczyną. Jakiś czas temu kupiłem rotale, pociełem ją i posadziłem. Ładnie zaczęła odbijać aż do pierwszej przycinki. Od tej pory zaczeła karłowacieć, a miejsca przycięcia zaczeły być czarne. W międzyczasie zaczełęm coś próbować z EI i coś drgnęło. Leję makro (intermag), No3 i PO4 w nadmiarze i nagle rotala zaczeła szaleć. Pięknie odbiła i zaczyna rosnąć w oczach. Te moje EI to taka jeszcze amatorka, bo nie wiem jak zmierzyć pobieranie poszczególnych składników. Leję więc na oko, bo Ei to w końcu utrzymywanie składników na wysokim poziomie, przy 50% podmianach wody.

rafał pędziwiatr
Ranga: Początkujący

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

YouTube

Czym nawożą w Green Aqua? Tajemnica rozwiązana

Piotr Baszucki w Nawożenie · Odpowiedzi: 29 · Wyświetlenia: 12180
Zapraszam do obejrzenia :)
YouTube

Automatyzacja nawożenia (Green Aqua)

Piotr Baszucki w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1805
Zapraszam do obejrzenia fajnie zmontowanego filmu. Dla osób nie posługujących się językiem angielskim jest opcja włączenia automatycznego tłumaczenia napisów.

Które nawozy wybrać? (Green Aqua, Aqua Forest, Seachem)

salava8 w Nawożenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 4990
Cześć, do dyspozycji mam następujące linie nawozowe: Green Aqua, Aqua Forest, Seachem. Mam dylemat. Może ktoś z Was ma doświadczenie z tymi nawozami? Godne polecenia czy raczej odradzacie? :) Dane ak...

GREEN AQUA

darek8585 w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1949
Witam,mam pytanie czy na polskim rynku można gdzieś kupić nawozy Węgierskiej firmy GREEN AQUA.

Problem z CAL - nawozy RED, GREEN, brak reakcji na podanie

ciabatta w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1080
Założyłem Akwarium w styczniu. Podłoże i podsypka CAL oraz cała Lina nawozowa z CAL. Po dwóch-trzech tygodniach rośliny zaczęły brązowieć, karłowacieć, bieleć. Okazało się że mam dużo NO3-100, PO4-0,K...

Przezroczyste liście rotali i bacopy

Yachu w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1426
Witam, mój zbiornik ma 40 dni, więc jest to świeży zbiornik. Zbiornik ma wymiary 40x40x40, 64l. Podłoże: Aquael HELP Advanced Soil Plants. Parametry wody: pH: 7,0 KH: 6,0 NO3: 10 P: 0,25 (w wodzie, n...

Kiepska kondycja Didiplis Diandra i Rotali Waliichii

LUKASKY w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1504
Witam 6 tygodni temu wystartowałem swoją małą kostkę 27l (30x30x30). Od początku sprawia mi trochę problemów a to głównie za sprawą pojawiających się glonów (zielone łamliwe nitki oraz zielenice), al...

Test JBL NO3 i AA Macro Green

Anonim 45257 w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1593
Witam, to pierwsze moje posty na forum więc chciałem się przywitać. Obserwuję do forum od dłuższego czasu, ciągle się ucząc. Od ponad roku mam akwarium, najpierw mały zbiornik na ziemi ogrodowej, a o...

Vimi problem z wybarwieniem rotali

root w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1862
Witajcie, Mam baniak 60x30x36cm, oświetlenie 2x24w, butla CO2 24/7, podłoże to pół na pół amazonia z piachem(miejsce roślin w amazonii a piach to sama dość rozległa plaża). Tempo wzrostu roślin jest d...

Braki u Rotali

mrozowski w Nawożenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 2449
Witam, pomożecie mi rozwikłać problem niedoborów u Rotali? Dziwnie się zachowuje, czasami zdarzy jej się wypuścić karłowate pojedyńcze listki i to tylko pojedyńcze łodygi.. :P Nawożę Carbo codziennie...

Statystyki

Ten temat przegląda 366 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571618
 •  Liczba wątków: 49483
 •  Użytkownicy: 36920

•  Najnowszy użytkownik: jakub_olczyk

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 366 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.