Witam. Czy możecie mi powiedzieć z jakim przyłączem powinienem zakupić filtr narurowy aby węże z mojego Fluvala 205 pasowały do niego??? Na allegro znalazłem że są tylko z przyłączem 1, 3/4 i 1/2 cala. Skoro cal ma 2.54 cm a węże fluvala 1,42 cm średnicy to chyba najlepszy byłby na 3/4 cala żeby wszystko było szczelne. Ale wolę zapytać bardziej obytych i zorientowanych w temacie
Witaj równie dobrze możesz kupić 3/4 jak i 1/2 cala, jeżeli kupisz np: 3/4cala będziesz potrzebował do tego krućców 3/4 z takimi końcówkami, żeby pasowały do węży fluvala i tak samo 1/2cala.
ja myślałem o szybkozłączkach. Widziałem takie metalowe w castoramie po 5 z groszami. Z jednej strony gwint do filtra, z drugiej szybkozłaczka. Chyba kupię 3/4 cala. Będzie lepszy przepływ wody przez reaktor
Na takie króćce trzeba założyć opaski zaciskowe prawda? Czy przy oryginalnych ,karbowanych wężach Fluvali nie będzie problemu z opaskami? Nie będzie problemu z nieszczelnością i łamliwością węży?
Probowalem dokladnie tego samego z Fluvalem 205. Karbowany waz jak najbardziej przecieka po zacisnieciu opaska. Rozwiazalem to tak ze nalozylem jeszcze na to gumowa laczke z Fluvala. Ponadto zastosowalem króćce 1/2 ktore bardzo dobrze pasuja.
Niestety u mnie byl ten problem ze filtr przeciekal na gwincie mimo zastosowania teflonu
kolego musisz wiedzieć że taśma teflonowa jest bardzo słaba a polskie gwinty bardzo ostre. Przy stosowaniu taśmy teflonowej nie wolno cofać gwintu no i trzeba nanieść na gwint odpowiednią ilość taśmy. Ja mam połączenie filtra RO z rurociągiem tylko na taśmie teflonowej i jest ok. Poza tym taśmę można zamienić pakułą, ona wody ci nie puści
No to pierwsze spostrzeżenia po 2 godzinach pracy filtra. Ustawiłem poniżej 1 bąbla CO2 na sekundę. Nie ma rośliny w akwarium która by nie bomblowała. Jestem w szoku! Mały hemianthus aż lśni od bąbelków! Na mierniku CO2 pojawił się kolor lekko żółty, który pojawiał się przy niezłym wydatku dwutlenku przy stosowaniu szklanego kielicha ze spiekiem. Na razie jestem pozytywnie zaskoczony. Zobaczę jutro co będzie. Aha, zamiast oryginalnego węża wyjściowego zastosowałem zwykły wąż przezroczysty z castoramy o średnicy 10mm, na króćcach założyłem metalowe opaski zaciskowe. Trochę męczyłem się z założeniem węża na wyjście z głowicy filtra ale przynajmniej wiem że woda tamtędy nie ucieknie. Pomogła mi gorąca woda
Ku przestrodze radze uwazac na dozowanie CO2 przez reaktor , przez to ze gaz rozpuszcza sie w 100% bardzo latwqo zagazowac rybki ;-/ . U mnie zginelo 90% populacji krewetki + razbory perlowe , przez tydizen bylo wszystko ok natomiast po tygodniu wracam z pracy i wszystko martwe , a wskaznik co2 lekko zółty.
Piotr Baszucki w Technika CO2· Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 2820
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/articles/nowe-reduktory-co2-aqua-art-v2-jeden-lub-dwa-manometry_1_intro.jpg
Druga generacja reduktorów Aqua-Art. Polska marka Aqua-Art wprowadz...
Piotr Baszucki w Technika CO2· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1110
Glass bent tube set fluid 1080x1080.jpg
Qualdrop rozszerza linię akcesoriów CO2. Polska marka Qualdrop wprowadza do oferty serię nowych indykatorów dwutlenku węgla przeznaczonych do akwariów roślinn...
akwaAmator w Technika CO2· Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 4867
Witam
Ktoś używa tego reaktora ?
Obejrzałem kilka filmów na YT i wygląda to solidnie i spełnia swoje zadanie ,ale cena zabija .
Jednak poszukałem ,poszperałem i zakupiłem na chinskim portalu za po...
Lejla w Technika CO2· Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 11611
Chciałam kupić sobie wszytko do zestawu co2 tylko wystąpił problem nie doczytałam i kupiłam reduktor firmy magnum z zaworkiem precyzyjnym i licznik bąbelków i aqua Nova. I czy jeśli odkręciłam tą końc...
Piotr Baszucki w Technika CO2· Odpowiedzi: 413 · Wyświetlenia: 396546
Sam stanalem przed decyzja zakupienia butli CO2 (poza wakacjami rzadko bywam w domu a przygotowanie 10l mieszaniny rekacyjnej jak by nie bylo zajmuje troche cennego czasu).
Pomyslalem przy okazji o ...
Łoś w Technika CO2· Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 2496
Cześć
Od razu pisze aby się nie śmiać. Mam 300 litrowe akwarium i mam dozowanie co2 z sodastream. Jest butla sodastream, reduktor aquaartu, licznik bąbelków aqua artu, elektrozawór też aquaartu. Dzia...
andrzejkowac w Technika CO2· Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2533
Pytanie czy początkujący akwarysta z wodą gh10 kh 5 i dawkowaniem co2 z butli powinien bać się skoków ph przy zamykaniu co2 na noc czy bezpieczniej puszczać mniej stałe. Dziekuje
askpl w Technika CO2· Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 7417
Witam serdecznie,
Akwarium wystartowałem 3 tygodnie temu. Podmiankę robię co tydzień 50% kranówka (dodaje Denitrol lub Nitrivec). Po podmiance następnego dnia rano woda prawie kryształ. W ciągu 2 d...
Łoś w Technika CO2· Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3043
Witam
Zamierzam kupić sobie cały system co2 z Soda stream. Już pisze dlaczego ten a nie butle wysokociśnieniowa, ponieważ nie miałbym gdzie nabić taką butle a samochodu nie mam aby pojechać gdzieś da...
Muzzy w Technika CO2· Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 11276
Dzień dobry Drodzy Forumowicze,
Trafiłem tu teoretycznie z ogólnie niepowiązanym tematem ale technika podobna. A przeszukując internety zauważyłem na tym forum bardzo duże zagęszczenie wiedzy w temac...
Statystyki
Ten temat przegląda 271 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571009
• Liczba wątków: 48808
• Użytkownicy: 36936
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 270 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej