moje pielęgniczki Ramireza złożyły już 2 raz ikrę, jednak nic z tego nie wyszło i zjadły ją po jakimś czasie. Czy jest możliwe, że w wodzie było za mało tlenu i ikra obumarła ? Nawożę CO2 i ostatnio zastanowiło mnie czy nie powinienem był go wyłączyć do wyklucia, a nawet dodatkowo natleniać ?
Przykro mi ale ramirezki zwłaszcza młode tak mają, ale też dużo zależy od tego jak mają urządzone akwarium czy mają swój bezpieczny kąt czy inne ryby ich nie niepokoją, czy zbiornik nie stoi w miejscu gdzie zbyt dużo ludzi przechodzi (to płochliwe ryby)
W moim akwarium sytuacja wygląda podobnie. Moje ramirezy wybrały sobie do składania ikry korzeń, w którym jest zagłebienie. Niestety cześć ikry robi się biała, a druga cześć przezroczyta. I po mniej więcej 3 dniach wszystko znika. Sądze, że w moim przypadku może być wyższe ph=7 . Czytałem, że powinno ono wynosić w granicach ph-5,5 - 6. Poza tym dobrze, aby woda była miękka i dobrze napowietrzona. Na przyszły tydzień robie restart i nową aranzację. I wówczas postaram się, aby wszystkie te warunki były spełnione . I kto wie może doczekam się potomstwa
moim pielęgniczkom nigdy nie udało się wychować młodych wiec wziąłem sprawy w swoje ręce. Przeważnie składały ikrę na liściach więc nie było problemu z przełożenie ikry do osobnego akwarium,trzeba jedna pamiętać żeby ikra nie miała kontaktu z powietrzem. Woda w osobnym akwarium składała się z 3/4 Ro 1//4 kran ph- około 6 do filtra wkładałem torf żeby w wodzie znajdował się garbnik oraz musi być zastosowane napowietrzanie. Prawie za każdym razem wykluwały się młode ale strasznie trudno wykarmić młody narybek.
Iblis88 w Zwierzęta· Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 7812
Witam.
Kupiłem dwie Pielęgniczki Ramireza oraz jedną Electric Blue. Proszę o pomoc w identyfikacji płci ponieważ chciałbym dokupić drugą do pary dla Electric Blue oraz upewnić się że te zwykłe które k...
Radomir w Zwierzęta· Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 4088
Witam.
Kilka dni temu parka Ramirezek ponownie złożyła ikrę w moim ogólnym zbiorniku. Tym razem postanowiłem sam zająć się rozwojem maluchów, gdyż za każdym razem po dwóch dniach ikra była zjadana (al...
Gabriel 123456 w Zwierzęta· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1508
Potrzebuję pomocy mam akwarium 240 l temperatura 23º c pH 7 gh 20
Akwarium ma 120 cm długości 50 cm wysokości i 40 cm szerokość
Mam 20 neonów czerwonych
6 żałowników
3 piskorki
10 ampularii
5 kiryskó...
strong07 w Zwierzęta· Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 7093
właśnie dziś zauważyłem pobudzone kiryski.. po chwili już była ikra na szybach i roślinach. Akwa 112l, 6 neonów 1 skalar, 4 nieduże zbrojniki, i 3 kiryski spiżowe dorosłe. Starsze ryby raczej nie zjed...
Artuss811 w Zwierzęta· Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 5152
Witam na brzegu akwarium pojawiła się ikra obok której pływają moje dwie pielegnice, czy to może być ich ikra, czy tylko chcą ją zjeść. 20200605_214044.jpeg
MyaS w Zwierzęta· Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 4501
Witam.
Zakupiłem niedawno w zoologicznym 6szt. gupika pawie oczko i do tego dwie pielęgniczki ramireza (parka)
Po pięciu dniach trzymania rybek w zbiorniku który służy jako kwarantanna dla nowych ryb...
Scenery Stone w Zwierzęta· Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2917
Cześć,
Dzisiaj odławiałem otoski że swojej 72, złowiłem jedną, chciałem ją wyciągnąć z siatki chwytałem po bokach i wytrysła ikra resztę delikatnie wycisnąłem, ikre włożyłem do pojemnika z napowietrza...
Natalaa89 w Zwierzęta· Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2746
Cześć akwaryści,
Od jakiegoś czasu zastanawiałam się dlaczego samiec Ramireza siedzi ciagle w krzakach. Dziś dojrzałam ze pilnuje narybku. No i teraz moje pytanie do was ? Co robić ? Pilnuje ich dość...
Statystyki
Ten temat przegląda 147 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571011
• Liczba wątków: 48808
• Użytkownicy: 36936
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 147 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej