160l od podstaw - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

160l od podstaw

Liczba wyświetleń: 3271·Odpowiedzi: 18
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok
etrusc Siedlce

25 sie 2010, 22:49 160l od podstaw  (#1)  

Od kilku tygodni zainteresowałem się tematyką akwarystyczną z mocnym postanowieniem założenia własnego akwarium. Po długich przemyśleniach co do wielkości baniaka padło na 160l o wymiarach 100x40x40. Taki zbiornik mi się podoba no i zaakceptowała go moja żona. Co prawda w sklepie bardzo mi się podobało 200l o wymiarach 100x40x50 ale gdzieś musi być umiar. Te 10 cm w górę niesie za sobą spore konsekwencje. To droższe akwarium i droższe utrzymanie (koszty prądu itd.).
Padło na 160l i niech tak zostanie. Chętnie kupię ze szkła 8mm. Oczywiście akwarium proste.
Oświetlenie
Tutaj mam na myśli świetlówki i pokrywę lub belkę. Poczatkowo myślałem o wykonaniu samemu pokrywy, ale nie bardzo mam czas. Może z czasem jak zdobędę jakieś doświadczenie w akwarystyce o czymś takim pomyślę. Na początek albo kupię zwykłą pokrywę ze świetlówkami 2x30W i w międzyczasie ją przerobię, wymienię świetlówki na lepsze i dołożę jakąś ok 20W. I tutaj mam pytanie do Was o podpowiedź jakie świetlówki zastosować i czy ok 0,5W/l światła wystarczy?
Co do belki to pewnie wyjdzie drogo. No chyba że macie jakieś propozycje to chętnie jeszcze to przemyślę. I jeszcze jedno czy bez pokrywy węże do filtra i inne nie będą wyglądały dziwnie ?
Filtr
Zdecydowałem się na filtr zewnętrzny. Mam na uwadze: JBL e700 ale coś słyszałem o jakiejś partii awaryjnych, Fluval 205 - ten chyba najbardziej mi zachwalano, Tetra Tec Ex 700 - jakoś o Tetrze nie myślałem dopóki nie poczytałem, że na tym forum sporo ludzi na nich działa, Unimax 250 - te z kolei polecał mi właściciel pewnego sklepu, który sam w sklepie na nich działa od kilku lat. Oczywiście jest Eheim, ale dla mnie za drogi.
Nie wiem chyba rzucę kostką przy wyborze filtra :/
Grzałka
Kupię 150W z termostatem. Ewentualnie prośba o jakąś propozycję co do producenta.
Termometr
Chyba nie ma o czym pisać.
Podłoże
Nie mam zielonego pojęcia. Podoba mi się ciemne. I nie bardzo mnie stać na płacenie po kilkadziesiąt zł za 3-4 kg. Wiem, że można zrobić na ziemi ogrodowej i na to dać żwirek ale nie wiem jaki. Może ktoś udzieli mi jakiejś porady w tej kwestii.
Na pewno będę chciał dać korzeń i może jakieś skałki. Troszkę czytałem o preparacji i jak znajdę chwilę czasu na wycieczkę na mokradła to może coś wyciągnę z ziemi. Co do skałek to u mnie na mazowszu raczej nie mam szans. teraz żałuję że z gór nie zwoziłem w przeszlości :)
Roślinki
Chciałbym żeby było dużo, ale dopóki nie wszedłem na to forum nie wiedziałem ile to dużo. Trochę popatrzyłem na obrazki w necie ale nie wiele o nich wiem. Myślę, że zdecyduję się na jakieś średnio wymagające w granicach 0,5W/l
Obsada
Myślałem o krewetkach, kiryskach, jakimś zbrojniku, razborkach, neonkach i do tego może kilka sztuk innych rybek.
Woda
Nie wiele wiem jeszcze o tych różnych parametrach. Wiem, że ważne bardzo jest PH zwłaszcza jego nagłe zmiany mogą rybki zabić. Wiem coś o twardości wody i nie wiele więcej. Słyszałem, że lepsze są testy w płynie niż paski. Jeszcze o tym poczytam.
CO2
Kiedyś wogóle o czymś takim nie słyszałem. Teraz wiem, że raczej mnie to nie ominie. http://allegro.pl/zestaw-co2-z-elektroz ... 48976.html czy coś takiego wystarczy i czy taki zestaw jest kompletny?

To myślę na razie tyle. Bardzo proszę o uwagi, propozycje i podpowiedzi. Bardzo mi zależy aby dobrze zainwestować moje pieniądze i uzyskać dobry efekt. Wiem że to nie łatwe zwłaszcza jak budżet który się na ten cel przeznaczyło nie jest zbyt duży. Zanim się za to zabrałem tak sobie myślałem, że koszt takiego akwarium to raptem z 500zł. Teraz wiem, że to nie realne. Ale wiem, że za bardzo niestety nie mogę poszaleć.

Aha - wiem też że akwarium musi dojrzeć. Ale zanim będzie miało co dojrzewać chciałbym poczynić właściwe zakupy.

Pozdrawiam
etrusc

etrusc
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Siedlce

Waleń Warszawa

25 sie 2010, 23:57 Re: 160l od podstaw  (#2)  

Oświetlenie
0,5W/l jest jak najbardziej wystarczające, rzec można optymalne, jeśli o tiuning pokrywy idzie to postawił bym na dodanie trzeciej 36 (równomierne doświetlenie na całej długości zbiornika), co do typu świetlówek to stawiał bym na zestaw 10.000K + 2x 6.000K - 7.000k - chłodniejszą ofc na przód - lepiej odda barwy ryb i roślin ;)
Filtr
co do filtra ja mogę z czystym sumieniem polecić EHEIMA, Fluval też wydaje się nie głupi, warto też przyjrzeć się rodzimym produkcjom (czyt. unimax aquael'a) ważne żeby filtr był w stanie przemielić pojemność zbiornika przynajmniej 6 a najlepiej 10 razy w ciągu godziny, ewentualnie możesz kupić słabszy filtr i wsadzić do akwa jakąś pompę cyrkulacyjną albo podłączyć wężami na zewnątrz pompę bez filtra np. aquamedic ocean runner lub kopię by hailea (HX-***)
Grzałka
proponuję hydora przepływową, nie jest specjalnie droga a pozwoli wywalić ze zbiornika kolejne użądzenie
Termometr
polecam najprostszy szklany pałeczkowy firmy kapilar.pl sprzedawany pod marką aquazoo, w wersji białej lub coś innego równie prostego i nie rzucającego się do oczu, ew możesz kupić elektroniczny ale te tanie są kiepskiej jakości a te drogie.... no właśnie są drogie :)
Podłoże
ha i to jest temat rzeka, jeśli chcesz ziemię to polecam tą z biedronki warstwa 2 cm + żwirek kwarcowy np granulacji ok 2-4mm, chociaż osobiście do pierwszego akwa ziemi bym nie wsadzał, pomyśl o jakimś substracie podżwirowym jeśli chcesz trochę przyciąć wydatki, np sery albo tropiki
Roślinki
przy dobrej dystrybucji CO2 w zbiorniku z 5W/l pójdzie ci 99% roślin ;) popatrz po forum jakie zbiorniki i jakie rośliny ci się podobają, a my pomożemy ci wybrać odpowiedni zestaw ;)

jeśli o skały chodzi to jak chce ci się do piaseczna podskoczyć to napisz pw dam ci namiar na fajny skład kamieni ;)
Obsada
krewetki jak najbardziej ok, kiryski tak ale żwirku musisz dać więcej jeśli coś pod nim będzie chyba że zdecydujesz się na karłowate np Corydoras hastatus co do neonków i razborek nie mam zastrzeżeń, no może oprócz dwóch - neony raczej Paracheirodon simulans a razborki raczej z tych małych np. Microrasbora erythromicron - większe stada drobnicy wygladają lepiej niż małe grupy dużych "śledzi" co do kilku sztuk czegoś innego to np pielęgniczki będą bardzo dobrym wyborem, np najzwyklejsze ramirezza, jeśli o zbrojniki chodzi byłbym ostrożny, raczej ze zbrojnikowatych polecał bym otoski niż typowe "glonojady" po pierwsze są bardziej pracowite, po drugie ładnie pływają w grupie, po trzecie nie przemeblują ci starannie ułożonej aranżacji ;)
Woda
dam ci radę, kup paski jbla i wrzuć na dno szafki, ja przez całą moją przygodę z akwarystyką (a trochę tego jest) użyłem testów mniej niż 10 razy w moich zbiornikach ;)
CO2
to dobrze że zdajesz sobie sprawę :P te zestaw jest jak najbardziej ok (żeby nie być goło słownym kupuję go na dniach jak tylko kasę dostanę z pracy :evil: ) brak mu tylko najważniejszego elementu - butli na CO2 :lol: , na allegro 6kg butlę dostaniesz za 100 parę złotych w firmie która napełnia butle do piwa ;) , ewentualnie mógłbyś pominąć gaz jeśli zdecydował byś się na zbiornik typu low tech (LT)

z sugestii, po pierwsze pytaj, po drugie czytaj, po trzecie pytaj, ;) Poza tym nie rób nic na siłę i zabezpiecz sporą dawkę cierpliwości na start ;)

a teraz lektura na wieczór

http://www.roslinyakwariowe.pl/20090413316/artykuly/nawozenie-akwarium/estimative-index-toma-barra-tumaczenie.html

http://www.roslinyakwariowe.pl/20091013447/artykuly/nawozenie-akwarium/estimative-index-ei-dozowanie-suchych-soli-do-akwarium.html

i nie chodzi o to żebyś się od razu rzucał na odczynniki tylko żebyś zrozumiał o co chodzi w żywieniu roślin a filozofia nawożenia EI bardzo dobrze opisuje ich potrzeby ;)

to by było na tyle, pozrdawiam ;)

Waleń
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Warszawa

sarlight Kraków

26 sie 2010, 13:19   (#3)  

A jeśli się zdecydujesz na akwarium na ziemi (typu LT) to tu jest artykuł na baaardzo długi wieczór: https://roslinyakwariowe.pl/forum/viewtopic.php?t=20954

sarlight
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Kraków

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
etrusc Siedlce

26 sie 2010, 13:24   (#4)  

Waleń i sarlight wielkie dzięki i proszę o więcej. Również innych forumowiczów zachęcam do pomocy :) Wieczorkiem odniosę się do wpisów.

Pozdrawiam
etrusc

etrusc

etrusc Siedlce

13 wrz 2010, 12:10   (#5)  

Sporo czytałem o akwarystyce i nadal jestem w lesie ale nie żałuję gdyż teraz wiem, że przynajmniej kilku jak nie więcej błędów dzięki temu uniknę. Tutaj wielkie zasługi dla TEGO forum i wszystkich, którzy go tworzą :D
Oczywiście zdecydowałem się na akwarium 160l 100x40x40.
Co do oświetlenia również sporo poczytałem i wiem, że muszę dążyć najlepiej do 0,7W/l :) Teraz jednak myślę bardziej o Belce 3 x 30 lub 4 x 24 czy coś w tyn deseń. W każdym razie jakoś bliżej mi na tę chwilę do akwarium otwartego.
Jeżeli chodzi o filtrację to jeżeli funduszy wystarczy chyba zdecyduję się na Eheima 2215 lub 2224 myślę, że sobie poradzi - zwłaszcza, że do mojego rośllinniaka strasznie dużo biologii mi nie potrzeba.
Poczytałem sporo o tym o czym nie miałem bladego pojęcia a więc o Co2 i na bank jeżeli nie odrazu to niedługo po starcie będę kupował 1,5-2 kg butlę + osprzęt.

Teraz czytam o podłożu i nawożeniu. Mam dwie kwestie:
1. Podłoże - co dobrego poza Amazonia możecie polecić? Mam kilka pomysłów. Ile tak naprawdę potrzeba mi podłoża do 160l? czy tak jak gdzieś czytałem, że ok 1kg na 10l wody?
Ewentualnie gdybym chciał kupić jakieś podłoże deko tańsze a na górę dać np. amazonie to czy można tak to łączyć i ma to jakiś sens? Ewentualnie jak to połączyć, żeby przy ewentualnym restarcie można było je rozdzielić ?
Czytałem ostatnio, że JBL Manado niektórzy sobie chwalą, czy faktycznie jest godne polecenia. Cenowo wygląda już lepiej 25l za ok 70zł na to mnie stać. Przy Amazonii II gdzie za 9l trzeba wysupłac najbiedniej ok 150zł to różnica znacząca. Ewentualnie rozważam jeżeli to ma wogóle sens jakąś warstwę na wierzch.

2. Mikro i makro nawożenie? Może ktoś deko mnie naprowadzić - opisać albo zapodać linka do jakiegoś porządnego opisu.

Na razie tyle.

Pozdrawiam
etrusc

etrusc

mocho Tarnów

13 wrz 2010, 12:25   (#6)  

etrusc napisał(a):Ile tak naprawdę potrzeba mi podłoża do 160l? czy tak jak gdzieś czytałem, że ok 1kg na 10l wody?

https://sklep.roslinyakwariowe.pl/kalkulator-podloza.php chociaż tyle mogę pomóc ;)
made in china - Twoje decyzje zakupowe tworzą miejsca pracy

mocho
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Tarnów

etrusc Siedlce

13 wrz 2010, 22:20   (#7)  

mocho dzięki zapoznałem się.

Może ktoś odniesie się do tej części mojej wypowiedzi.

etrusc napisał(a):Teraz czytam o podłożu i nawożeniu. Mam dwie kwestie:
1. Podłoże - co dobrego poza Amazonia możecie polecić? Mam kilka pomysłów. Ile tak naprawdę potrzeba mi podłoża do 160l? czy tak jak gdzieś czytałem, że ok 1kg na 10l wody?
Ewentualnie gdybym chciał kupić jakieś podłoże deko tańsze a na górę dać np. amazonie to czy można tak to łączyć i ma to jakiś sens? Ewentualnie jak to połączyć, żeby przy ewentualnym restarcie można było je rozdzielić ?
Czytałem ostatnio, że JBL Manado niektórzy sobie chwalą, czy faktycznie jest godne polecenia. Cenowo wygląda już lepiej 25l za ok 70zł na to mnie stać. Przy Amazonii II gdzie za 9l trzeba wysupłac najbiedniej ok 150zł to różnica znacząca. Ewentualnie rozważam jeżeli to ma wogóle sens jakąś warstwę na wierzch.

2. Mikro i makro nawożenie? Może ktoś deko mnie naprowadzić - opisać albo zapodać linka do jakiegoś porządnego opisu.

Na razie tyle.

tnx

Pozdrawiam
etrusc

etrusc

13 wrz 2010, 22:28   (#8)  

też się rozglądam za CO2 i tutaj masz ten sam zestaw co na Allegro: http://www.pajacyk.pl/sklep/zestaw-stan ... p-985.html i to sporo tańszy :) Wiadomo nie ma butli, ale możesz kupić (tak jak ja planuje) na części.

Cichy9
Ranga: Poznaje temat

etrusc Siedlce

15 wrz 2010, 10:34   (#9)  

No nic nie doczekałem się odpowiedzi to sam trochę poczytałem o metodzie EI. Mam kilka wątpliwości ale to nie ten dział.
Tutaj chciałem zapytać o podłoże.
Jak długo jedno podłoże może być użytkowane?
Czy lepiej zakupić jeden rodzaj podłoża czy lepiej mieszać?
A jeżeli podłoża wymieszam jak jest z restartem, czy później trzeba je jakoś rozdzielić i czy to wogóle jest możliwe, czy po ewentualnym restarcie podłoże będzie już wymieszane i tak się je stosuje.

Proszę o podpowiedź.

Pozdrawiam
etrusc

etrusc

Stokrotek Warszawa

15 wrz 2010, 13:08   (#10)  

Etrusc, można by rzec, witaj na pokładzie wśród pasjonatów akwarystyki. :D
Cieszę sie, że jestes na forum i zadałeś tyle pytań, że dłuuugo trzeba odpowiadać. Mam nadzieje, że się nie zrazisz.
No to po kolei:
Fajny zbiornik wybrałeś. Te 10 cm rzeczywiście ma znaczenie. Pozwoli Ci doswietlic dno przy użyciu słabszego źródła. Ale z drugiej strony, oznacza to kompromis w doborze roslinek. To typowy zbiornik do zrobienia dobrego Iwagumi. Oświetlenie takiego akwarim na początek realizowałbym na T5 39W (na jednej belce x 2 przy braku funduszy :( )
Docelowo na LED, zwłaszcza przy 40 cm. (jest potężny wątek na forum o tym oświetleniu).
Filtr - tutaj nie warto oszczędzać. Potencjalne koszty wymiany podłogi będą większe. Do 160 l, licząc dodatkowe szeregówki wybrałbym 2017 EH lub Hydor 30 (to przy niskich kosztach). Finansowo szalejąc to EH2026.
Grzałka - zastanów się, czy będzie Ci potrzebna. Ja jeszcze nigdy nie użyłem. Jeśli utrzymujesz temp. w pomieszczeniu ok. 22-24C, to oświetlenie dołozy Ci jeszcze 1-3 C. I będzie ok. dla większości gatunków roślin. W lecie wręcz będziesz musiał kombinować z chłodzeniem. :shock:
Podłoże - Jeśli to Twoje pierwsze akwa, to jestem pewien, że nie powstrzymasz się od ciągłego grzebania i udoskonalania aranżacji. Unikaj więc podłoża, które powoduje zmętnienie i "pyli". Nie poradzisz sobie wtedy z krasnalami. Stosowanie warstw różnych gatunków nie jest najlepszą opcją. Przy każdej ingerencji, będzie Ci się mieszać, chyba że, górna warstwa będzie maiała min. ok. 6 cm. Proponuję na dno skruszoną lawę wulkaniczną (to tanio można kupić). Na to już właściwe podłoże. Myśle, że optymalne by były produkty Aquatic Nature. (trochę drogie ale naprawdę warte swojej ceny).
Nie dawaj żadnych żwirków kwarcowych, czy bazaltowych, bo ew. Iwagumi nie zrobisz.
Martwi mnie, że jeszcze nie wystartowałeś a już myślisz o restarcie. :D To nie jest pozytywne myślenie i nie rób tak.
Woda - zwykła kranówa, ale odstana będzie dobra (postaraj się zdobyć jej parametry i napisz)
Roślinki - "Chciałbym, żeby było dużo". :D To typowe dla pierwszego akwarium i nic nie odwiedzie Cię od tego zamiaru. Mam tego świadomość i dlatego podłoże musi być stabilne. Ja jednak proponuję przyjrzeć się zestwom na RA.
Rybki - Zapomnij o zbrojnikach, kiryskach itp. Będziesz miał niustanny bałagan. Krewetki, otoski, zamiast wcześniej wspomnianych i może jeszcze z jeden, max dwa gatunki z najmniejszych. (Im mniejsze rybki, tym wrażenie lepsze i akwa wygłada na większe).

No i tradycyjnie, to co najważniejsze a zwykle jest lekceważone: CO2. Bez stabilnego zasilania będzie słabo i choćby skały srały, musisz to zapewnić. To stosunkowo droga rzecz ale konieczna. I tak z 500PLN robi się jakieś 2000 PLN, przy trzymaniu się za kieszeń :(

O EI poczytaj na forum, w razie wątpliwości pytaj. To zbyt wielki wpis i jeszcze niepotrzebny by się zrobił.

Pozdrawiam serdecznie i powodzenia,
Pozdrawiam, Darek

Stokrotek

Miasto: Warszawa

etrusc Siedlce

20 wrz 2010, 12:26   (#11)  

stokrotek napisał(a):Fajny zbiornik wybrałeś. Te 10 cm rzeczywiście ma znaczenie.

Wiem, że fajny. Dla mnie osobiście to chyba najciekawsza bryła ze standardowych akwariów. Tylko jakoś mnie ostatnio ogarnia obawa czy podołam z tym wszystkim. Dla mnie to pierwszy baniak. DO tego od razu roślinny. To całe nawożenie, odpowiednie światło, CO2 a na dodatek duże cotygodniowe podmiany wody. Początkowo myślałem, że podmiany na poziomie 10-20% to i tak 15-30l wody. Jednak 50% to juz ok 70l :/ Zastanawaiam się czy nie pobawić się na początek z jakimś mniejszym zbiornikiem.
Jak już mowa o wodzie to pytanie czy przy podmianach tak dużych lejecie kranówę prosto z kranu czy wodę odstałą.

stokrotek napisał(a):Oświetlenie takiego akwarim na początek realizowałbym na T5 39W (na jednej belce x 2 przy braku funduszy )

Co do oświetlenia to nie chcę przeginać z Watami żeby później nie sypać łopatą nawozu i nie podusić obsady pompując bez opamiętania co2. Myślę że 2x39 nie będzie tragedii ew. z czasem dam drugą belką z mniejszymi T5.

stokrotek napisał(a):Filtr - tutaj nie warto oszczędzać.

No tak. Mam dogadanego Eheima 2226. ten da sobie radę napewno.

Co do EI to napisałem w temacie przyklejowym w nawożenie, ale czekam od tygodnia na odpowiedź. Jeszcze poczekam i jak się nie uda założe nowy wątek choć uważam, że to niepotrzebne śmiecenie.
Na razie mam dylemat czy podołam ze 160l. Mam nadzieję, że do środy się namyślę,.Właśnie w środę będę w sklepie i chętnie bym już zakupił przynajmniej część gratów w tym właśnie akwarium.

Jeszcze jedno mam zamiar również zakupić podłoże i belkę oświetleniową.

Belka:
http://allegro.pl/glo-belka-oswietlenio ... 47543.html

Podłoże:
http://allegro.pl/jbl-manado-25l-gotowe ... 76814.html

Linki przykładowe. Czy pod tego Manado trzeba coś podsypać? To ewentualnie dokupię. Bardzo bym prosił o odpowiedź w miare pilną, gdyż po jutrze wybieram się na zakupy :)

Pozdrawiam
etrusc
Ostatnio edytowano 20 wrz 2010, 16:54 przez etrusc, łącznie edytowano 1 raz

etrusc

20 wrz 2010, 16:40   (#12)  

Drogi autorze...
Co do belki 2x24 to będzie za mało jak na akwarium roślinne...., nie lepiej trochę dołożyć i kupić HQI 150W? i ew. trochę wyżej zawiesić by nie waliło za mocno :) Plusy to taki, że wystarczająca ilość światła, aż za wiele ( dlatego piszę by ewentualnie wyżej podwiesić lampę), lecz masz akwarium odkryte, część roślin wynagrodzi ci to tym, że będzie wypuszczać pędy ponad lustro wody, nie rzadko kwitnąć...
Co do podłoża... ( hmm nigdy nie stosowałem markowych, jadę na ziemi i żwirku) ale jak Stokrotek radził Aquatic-nature jest ponoć bardzo dobre, ale jeśli uważasz, że gotowe podłoża wyglądają jak mysie bobki( jak to mówi mój znajomy) i w naturze takiego nie spotkasz...) to możesz użyć substratu podżwirowego np. firmy tropica, aquabotanique, jbl aquabasis plus...
jbl manado bym nie kupował uważam, że to pieniądze w błoto..

nazer

etrusc Siedlce

20 wrz 2010, 16:54   (#13)  

nazer napisał(a):Co do belki 2x24 to będzie za mało jak na akwarium roślinne....

Źle wkleiłem. Już poprawiony link. Oczywiście chodziło mi o 2x39W. HQI niestety nie mam jak powiesić. Zdecydowanie wezmę belkę. Ale dzięki za radę.

Aquatic-nature
Delikatnie dla mnie za drogie :) Ale zobaczymy. Dzięki za info.

Jeszcze jedno wybieram się do Warszawy w środę proszę o jakieś sklepy gdzie można od ręki dostać akwarium. Już obdzwoniłem z 5 firm dość dużych chyba i nigdzie nie mają od ręki :/

Będę zobowiązany

Pozdrawiam
etrusc

etrusc

20 wrz 2010, 19:11   (#14)  

Oczywiście chodziło mi o 2x39W

to i tak za mało jak na tą pojemność...
według mnie minimum 100 W a optymalnie ze 120W, ja w swoim 126 litrów mam 90W

nazer

etrusc Siedlce

20 wrz 2010, 19:16   (#15)  

nazer napisał(a):

Rozumiem, ale jakbyś odstawił co2?
Pewnie glony nie pozwoliłby Ci dostrzec roślin. Czy się mylę? Już wyżej chyba pisałem, że biorę pod uwagę zakup później dodatkowej belki na jedną świetlówkę lub dwie mniejsze.
Dzięki za info.

Pozdrawiam
etrusc

etrusc

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
etrusc Siedlce

20 wrz 2010, 19:17   (#16)  

nazer napisał(a):

Pewnie glony nie pozwoliłby Ci dostrzec roślin. Czy się mylę? Już wyżej chyba pisałem, że biorę pod uwagę zakup później dodatkowej belki na jedną świetlówkę lub dwie mniejsze.
Dzięki za info.

Pozdrawiam
etrusc

etrusc

21 wrz 2010, 19:22   (#17)  

Ja bym nie odstawił Co2 :)
Po pierwsze primo ultimo :) Musisz obrać sobie gatunki roślin jakie będziesz chciał hodować w akwarium...
Później dobierasz podłoże, następnie światło i linie nawożenia...

nazer

etrusc Siedlce

24 wrz 2010, 10:25   (#18)  

Pierwszy zakup poczyniony.

Filterek Eheim 2226 czeka na resztę gratów, która wszystko wskazuje po niedzieli w końcu dojedzie.

Pozdrawiam
etrusc

etrusc

etrusc Siedlce

29 wrz 2010, 00:32   (#19)  

No i plany na 160l jak na razie wzięły w łeb :)
Na dzień dzisiejszy jestem właścicielem akwarium 85x35x50 co daje ni mniej ni więcej tylko 140l.
Powiem szczerze wolałbym niższe a szersze. Zastanawiam się czy próbować zabawy z tym zbiornikiem czy wymienić się na niższy i szerszy. Pomyślę jeszcze nad tym.
Ciągle szukam CO2, ale to nie takie proste. Oczywiście mogę wysupłać ze 320zł i kupić nawet w sklepie roslinyakwariowe.pl jednak uparłem się kupić butlę 1,5kg i oddzielnie resztę osprzętu. Jednak czym więcej za tym biegam tym bliżej jestem do zakupu we wspomnianym sklepie. Straszny problem z dostaniem butli. Jedyny plus tego biegania po okolicznych sklepach jest taki, że znam adres punktu nabijania butli. Co prawda to 20km ode mnie ale zawsze jakiś postęp.
Jeżeli ktoś posiada informacje gdzie w okolicy Siedlec mogę nabyć butlę 1,5 - 3 kg będę ogromnie wdzięczny.

Pozdrawiam
etrusc

etrusc

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

obieg wody.png

Cyrkulacja filtr 160l

danstepien w Filtracja · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2523
Witam, Mam Akwarium o wymiarach 80x40x50 160l Filtr JBL 901 i Aquael Turbo 1500. W nim dużo roślin i trochę hardscape. Mam problem z obiegiem wody w akwarium. Rybki trzymają się jedynie prawego doln...
P_20211009_193817.jpg

Akwarium 160l Manflora by sahani

DawidJot w Szkło i meble · Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 9063
Start Akwarium 7.10.2021 : Baniak : 80*40*50 wys. (130 litrów netto.) Podłoże : Manflora Intense 20 litrów. Oświetlenie : Razor Maspect 120R 160W 3 kanały. Woda: RO + Vimi , ( potem Vimi all in one) ...
P_20211006_214116.jpg

Media w Ultramax 2000 w 160l

Adam1476 w Filtracja · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2519
Cześć, Niedługo startuje z akwa 160l, mam filtr Ultramax 2000, planuje od dołu dać gąbkę, mam 2l matrixa na dwa koszyki, zostaje jeszcze jeden i ostatni gdzie planuje wsadzić watę i na początek węgi...

Wybór filtra do akwarium 160l

tomasz bracki w Filtracja · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3642
Witam Szykuje się do zmiany akwarium na 160 l i nie wiem jaki filtr wybrać . Rozważam AQUELA ULTRAMAX 1000. Czy jednak przy tym litrażu skupić się na 1500? A może inna marka ?W akwarium 45 litrów pos...

Oświetlenie akwarium 160l

Bjoergen w Oświetlenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1287
Hej, chciałbym założyć akwarium roślinne z krewetkami - 160l (100x40x40) i od dłuższego czasu zastanawiam się nad odpowiednim oświetleniem. Mam trzy propozycje, ale już sam tak naprawdę nie wiem na ...

Wybór belki do 160L

slawko1 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2907
Hej zastanawiam się nad nowym oświetleniem do moje baniaczka 160L (100x40x40cm). Zastanawiam się nad takimi lampami: 1) Twinstar Light 900S seria II 2) https://sklep.roslinyakwariowe.pl...

160l - BN/T - AdamD

oto3 w Akwaria · Odpowiedzi: 79 · Wyświetlenia: 27261
Witam Chciałbym pokazać Wam moje akwarium. W wolnej chwili postaram się wrzucić kilka fotek. Start 13.08.16 Wymiary akwarium: 100x40x440 - 160L Oświetlenie: 2x45W,(90cm) SYLVANIA GROLUX 8500K +(90c...

160l (jednak 200) od "zera" : etap II OBSADA

Qbek94 w Szkło i meble · Odpowiedzi: 26 · Wyświetlenia: 9985
Cześć :D Wystartowałem akwarium zgodnie ze wcześniejszymi radami w poprzednim temacie. Aktualnie stoi 4 dzień i czeka na mieszkańców kiedy już wszystko się ustabilizuje. W tym temacie bardziej chciałb...

Nowe 160l po 13 latach przerwy.

MATEZ w Szkło i meble · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3297
Witam. Po 13 latach przerwy z akwarystyką zamierzam wrócić do tego pięknego i fascynującego hobby i postawić nowy zbiornik 160l lub ewentualnie 200l, czyli taki standard 100x40X? cm. Z uwagi na fak...

160l - Ziemniak budżet na firmie - Mateusz

AquaManiek w Akwaria · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3453
Nowe życie starego firmowego akwarium 160 L: Założone: 02.03.2020 Oświetlenie: 4 X naświetlacz led z marketu 6500 k Nawożenie: sole Co2: stara gaśnica co2 6l Podłoże: keramzyt + zeolit + Ziemia og...

Statystyki

Ten temat przegląda 500 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570985
 •  Liczba wątków: 48800
 •  Użytkownicy: 36931

•  Najnowszy użytkownik: grzegorz_gąsior

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 499 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.