tomaszek1606 napisał(a):Witam, chce uzyskać klarowną wodę w moim baniaczku i postanowiłem użyć węgla aktywnego.
Zakupiłem węgiel firmy H20 i w sklepie powiedziano mi bym włożył woreczek do akwarium, tak też zrobiłem i tu moje pytanie czy zostawic woreczek w akwarium czy przełożyc go do filtra ? Filtr to standardowy JBL e1500 z oryginalnymi wkładami.
Pozdrawiam.
Jeśli chcesz mieć naprawdę klarowną wodą, to lepiej wykorzystać Seachem Purigen - poszukaj o nim na forum.
To jeden z fajniejszych preparatów do akwarium, który mimo wysokiej ceny jest wielokrotnego użytku i łatwo można go regenerować w domowych warunkach. Rewelacja - to chyba w punktu widzenia trwałości stosowania najtańszy preparat na rynku.
O szczegółach poszukaj na forum.
Odnośnie węgla - ktoś dal Ci niekompetentną poradę. Węgiel w woreczku filtracyjnym (lub pończosze) powinieneś umieści w filtrze zewnętrznym, najlepiej jako ostatni wkład.
Pamiętaj aby wymieniać go na nowy po co 2-4 tygodnie oraz dopracuj poziom nawozów, poniewąż węgiel absorbuje również leki i nawozy z wody.
Tutaj znajdziesz więcej wskazówek nt. sposobów klarowania wody:
https://roslinyakwariowe.pl/20100716 ... rzeni.html