|
|
Gałęzatka vs nawożenie i antyglony :)
Identyfikacja i walka z glonami i sinicami. Skuteczne metody zapobiegania.
Witam
Dzisiaj tak sobie siedziałem w pracy i rozmyślałem  ...
Założyłem aranż oparty na gałęzatce a jak wiadomo jest to glon (co prawda dekoracyjny ale jednak glon). Akwarium w którym jest aranż prawdopodobnie nie będzie wogóle nawożone poza tym co da woda z podmian, zwierzęta i odda podłoże (amazonia).
Jak zawsze profilaktycznie daje EasyCarbo, różne bakterie (z lini Microbe-lift) a być może będę dawał również Femangę. W akwarium jest około 0.4W/l (5h/dobę) i jest podawane w małej ilości CO2 z butli a także biega około 45szt amano i kilka rybek. Jest oczywiście potężna filtracja i przepływ a aranż opiera się na korzeniach i skałach  .
Zastanawia mnie czy preparaty typu EC i Femanga będą miały jakiś negatywny wpływ na wspomnianą gałęzatkę. Macie jakieś spostrzeżenia?
Pozdrawiam, Norbert
-

Norbert Sabat
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Deep In Underground
-
Może moje doświadczenie nie jest zbyt wielkie, ale tym niemniej, w akwarium gdzie podaję EC gałęzatka mi marniała: dostawała brązowych plam, słabo rosła i w ogóle widać było, że nie jest "szczęśliwa".
Dozowanie było w granicach 1ml EC/25L wody. Przy mniejszym dozowaniu EC może byłoby lepiej.
Pozdrawiam,
Tomek
Nawożenie to nie kwestia wiary, tylko wiedzy.
-
tmaciak
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
Easy Carbo odpada - gałęzatka będzie z czasem brązowieć i gnić. Przerobiłem to na kostkach w sklepie.
-
Anonim 1811
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Dobrze wiedzieć...moje podejrzenia były zatem słuszne
Na szczęście aranż ma raptem 5dni więc dużej szkody chyba jeszcze nie wyrządziłem (ja dawkuję 10ml/120-140l wody w akwa).
Pozostaje zatem całkowicie odstawić jakiekolwiek nawożenie....w sumie to mi to na rękę 
Pozdrawiam, Norbert
-

Norbert Sabat
●
-
Norbercie poza tym że przez te kilka dni mogłeś już ją zabić lejąc EC  ale bądźmy dobrej myśli jeśli nie lałeś bardzo to powinna przeżyć  jak już gdzieś pisałem u mnie najlepiej się trzyma w zbiorniku który można z czystym sumieniem nazwać "no tech'em" bo oprócz filtra nie ma tam nic (a penplax mini w 12l robi tylko za napowietrzanie dla fauny) światła jest tyle co wpadnie z oświetlenia sklepu (czyli odpowiednik jakiegoś 0,05-0,08w/l) nawożenie leci tylko to co wlewam z innego zbiornika nawożonego w proporcjach zbliżonych do EI (ale wodę do gałęzatki biorę pod koniec cyklu EI więc jest raczej dość "pusta") w zbiorniku oprócz gałęzatki znajduje się M. pteropus 'mini', C. wendeti, z dekoracji korzeń "mangrove" a z fauny N. d. s. 'fire red' C. hastatus i T. albonubes, i w tym zbiorniku gałęzatka jest naprawdę ciemnozielona "zbita" i sztywna i nie gnije ani się nie rozpada a nawet można powiedzieć o niewielkich przyrostach
bym zapomniał u mnie podłoże stanowi 1-6 cm grysu bazaltowego 2-4mm z dość konkretną zawartością mułu który osiadł w między czasie.
Pozdrawiam, Waleń
P.S. ty już wystartowałeś a ja mam na razie chytry plan i nie mam nawet szkła na ten baniak - muszę się śpieszyć bo będzie że jestem "kserobojem" xD
-

Waleń
●
- Miasto: Warszawa
-
Zaczynam dostrzegać minusy aranżacji na gałęzatce..... krewetki i otoski strasznie na nią sra.... 
Pozdrawiam, Norbert
-

Norbert Sabat
●
-
ale wygląda naprawdę dobrze  może zwiększenie cyrkulacji wody pomoże zdmuchnąć qpy ?
-

Waleń
●
- Miasto: Warszawa
-
Powiązane tematy
Witam, czy to ze zdjęcia to jest gałęzatka? To dziadostwo opanowało mi cały trawnik. Strasznie ciężko się tego pozbyć, bo wplecione niemiłosiernie między źdźbła Eleocharisa… Z resztą, to co wyciągnę p...
Witam wszystkich!
Chciałbym się poradzić w kwestii glonów.
Dane zbiornika:
Wymiary: 100 x 40 x 40 cm
Oświetlenie: 2 x 45 W T5 (przez 6 godzin)
Filtracja: filtr kubelkowy JBL Cristal Profi e901...
W moim glonarium prowadzę nieustannie walkę z wszystkimi możliwymi rodzajami glonów. Po zniszczeniu sinic chemicleanem miałem atak krasnych na obumierających częściach roślin. Potem doszły nitki, a te...
Cześć,
od kilku dni biję się z samym sobą czy szukać pomocy na forum czy walczyć samotnie.
Dzisiaj jestem na etapie: mam dość akwarystyki - wyrzucę akwarium na śmietnik.
Do rzeczy:
Mam zbiornik 375l...
Witam,
Zwracam się do was z prośbą jak mam prowadzić moje akwarium żeby wyjść na prostą. Akwarium opanowały krasnorosty oraz nitki. Kondycja mikrosorium też nie najlepsza.
Akwarium nie nawożę, z zało...
Witam sie z Wami bardzo serdecznie. :)
Czytałam Was czy wogóle portalu dosyć sporo, ale wkońcu muszę skorzystać z waszej wiedzy na "żywo" bo sama się poddaję :)
Miało być fajnie, a nie jest...
Hej,
20.05 wystartowałem zbiornik 63l, podłoże ASII, oświetlenie 2x24W, filtracja JBL e701 gąbka/wata/micromec.
Od mniej więcej drugiego tygodnia mam duży problem z "watą" porastającą wszys...
Hej.
Dzisiaj zauwazylem na krypci oraz na bacopie dokladnie na lisciach male kropki zielone nie idzie usunac tego recznie.
Od tyg stosuje nawozy Rataj w dawkach na 54l akwa.
Makron 5ml co dziennie
Bio...
krótko o akwarium:
63L 60x30x35
podłoże Amazonia New + podsypki ADA
filtracja: 2 wewnętrzne 350 i 360l/h: gąbki, włóknina,w jednym węgiel aktywowany
oświetlenie: 3 x 15W T8 (6500, 8500, 10000K) - ...
Witam
Od jakiegoś czasu mam mały problem z niewielką ilością sinic (szczególnie przy przedniej szybie na wysokości żwiru i zaatakowany mech - więcej nie dostrzegam). Mój zbiornik, myślę, że całkiem d...
|
|