Witam
powrociłem do akwarium po parunastu latach

wczesniej bedac dzieckiem bardzo dlugo utrzymywalem male akwarium.
Teraz mam zestaw Juwela Rio 180l (w tym filtr i grzalke juwela + nieduzy brzeczyk Tetra z 3 kamieniami, głównie dla wyglądu bąbelkow)
trzymam temperature okolo 27-28 stopni
chciałbym uzyskać akwarium bardzo krajobrazowe wiec nie mam zamiaru kupowac wielkich ryb. Za to interesuje mnie sporo roslin, o małych lisciach, trawniki z trawy, gałęzatki, mchu itd.
(aktualnie mam rozłożone gałęzatki, 2x
anubias chyba barteri, 2x
echinodorus, troche taiwan moss, 4 krzaki
hemianthus,
Cryptocoryne balansae i chyba cos jeszcze:).
W ramach ozdób mam duzy korzeń w kształcie jaskini, mniejszy korzeń oraz kilka łupkowych płyt, chce jeszcze zrobic kaskade na tylnej scianie imitującą początek "wzgórza" obrośniętego lasem - moze jakis granit albo piaskowiec zeby wyglądało jak w Amazońskiej dzungli.
Podłoże stanowi warstwa czarnego żwiru bazaltowego pokryta warstą granulatu Amazonia.
moja aktualna obsada (wstepna bo akwarium niedawno dojrzało):
22 neony czerwone
2 bocje wspaniałe
1 zbrojnik niebieski
1 bojownik syjamski
2 glonojady syjamskie
panuje dokupic:
ewentualnie kolejne 2 bocje zeby tym nie bylo samotnie
1 zbrojnika do pary
10 hokejówek (lub innej ławicy przypowierzchniowej)
2 piskorki kuhli
mysle jeszcze o kiryskach (dowolna rasa),
brzankach rekinich (sa podobno łagodniejsze niz sumatrzanskie ktore mi sie podobaja)
moze molinezjach złotych
i moze jakichs kosiarkach zeby mi sprzatały glony
nie zachowam czystego biotopu regionalnego ale zalezy mi na atrakcyjnosci wizualnej i braku walk w akwarium.
czy jakas rybka nie pasuje do mojego zestawu? a moze brakuje jakiegos komplementujacego gatunku? wiadomo że wszystkie rybki są na swój sposób ładne,
ale wolałbym unikac agresywnych.
bede wdzieczny za luźne sugestie:)