|
|
Belka t5 4x39 i dobór świetlówek.
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Witajcie, czy ktoś mógłby mi doradzić świetlówki do akwa 200l ? Będzie to akwarium słodkowodne i chcę uzyskać efekt naturalnego światła, ładnych kolorów i dobrego wzrostu roślin, przejrzałem trochę świetlówek na rynku i głowa mnie rozbolała od wyboru. Dodatkowo oświetlenie 4x39 do 200l to nie za dużo? Wychodzi 0,78W/l .
-
griczka
●
- Ranga: Początkujący
Też jestem zainteresowany. Będę kupował dwie belki Hagena i zastanawiam się jakie świetlówki włożyć. Obecnie z T5 mam Philipsa Aquarelle i 865.
-
patigol
●
- Miasto: Kraków
griczka napisał(a):Witajcie, czy ktoś mógłby mi doradzić świetlówki do akwa 200l ? Będzie to akwarium słodkowodne i chcę uzyskać efekt naturalnego światła, ładnych kolorów i dobrego wzrostu roślin, przejrzałem trochę świetlówek na rynku i głowa mnie rozbolała od wyboru. Dodatkowo oświetlenie 4x39 do 200l to nie za dużo? Wychodzi 0,78W/l .
Koledzy.........wydaje mi się że wystarczyłoby przepatrzeć forum ,pooglądać galerie,zobaczyć piekne zbiorniki,jakie swiatło posiadają,zdecydować i kupić..samemu.
Czy to takie trudne poczytać troszkę???? 
-
Gość
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Marek wbrew pozorom to nie jest takie proste do końca, bo wszytko zależy od tego co chce się uzyskać. Sam w tej chwili stoję właśnie nad podobnym dylematem. Griczka ma racje pisząc, że głowa może rozboleć od wyboru. Myślę, że podstawowym pytaniem na jakie należy sobie odpowiedzieć to jakie chce się mieć kolory, czy ma być to ?żółta herbatka? (dla mnie nieakceptowana, czy też chłodny niebieski coś ala ?rafa koralowa?.
Sam przebrnąłem przez wiele wątków i też myślę twardo co tu kupić. Jeno wiem na podstawie zbiorników które już posiadałem Sylvania Grolux mi nie odpowiada za ?herbatkowo?, Hagena Marine za zimno. Biorąc pod uwagę też ceny świetlówek na razie wybrałem 3 które będę montował są to Narva Colourlux Cool DayLight T5 39W cena jest bardzo, bardzo przystępna bo wynosi około 19zł brutto za sztukę. Strumień świetlny może nie rewelacyjny ale 2850lm Ra 90-100 więc dobre odwzorowanie no i temperatura 6500k czyli identyczna jak np. w Philips 965 a taki kolor mi odpowiada właśnie, poniżej link do foto z takim Philipsem.
http://saurama.aqua-web.org/pages/02_Philips965.htm.
Teraz pozostaje wybór 4 świetlówki najprawdopodobniej będzie to Sylvania Aquastar która dodatkowo ?podobno? wspomaga wzrost roślin i nie kosztuje tak dużo jak hagen bo gdzieś w okolicy 35zł.
-
alex-w
●
- Miasto: Katowice
alex-w napisał(a):Marek wbrew pozorom to nie jest takie proste do końca, bo wszytko zależy od tego co chce się uzyskać. Sam w tej chwili stoję właśnie nad podobnym dylematem. Griczka ma racje pisząc, że głowa może rozboleć od wyboru. Myślę, że podstawowym pytaniem na jakie należy sobie odpowiedzieć to jakie chce się mieć kolory, czy ma być to ?żółta herbatka? (dla mnie nieakceptowana, czy też chłodny niebieski coś ala ?rafa koralowa?. Sam przebrnąłem przez wiele wątków i też myślę twardo co tu kupić. Jeno wiem na podstawie zbiorników które już posiadałem Sylvania Grolux mi nie odpowiada za ?herbatkowo?, Hagena Marine za zimno. Biorąc pod uwagę też ceny świetlówek na razie wybrałem 3 które będę montował są to Narva Colourlux Cool DayLight T5 39W cena jest bardzo, bardzo przystępna bo wynosi około 19zł brutto za sztukę. Strumień świetlny może nie rewelacyjny ale 2850lm Ra 90-100 więc dobre odwzorowanie no i temperatura 6500k czyli identyczna jak np. w Philips 965 a taki kolor mi odpowiada właśnie, poniżej link do foto z takim Philipsem. http://saurama.aqua-web.org/pages/02_Philips965.htm. Teraz pozostaje wybór 4 świetlówki najprawdopodobniej będzie to Sylvania Aquastar która dodatkowo ?podobno? wspomaga wzrost roślin i nie kosztuje tak dużo jak hagen bo gdzieś w okolicy 35zł.
"alex-w dzięki za konstruktywną wypowiedź:)
-
patigol
●
- Miasto: Kraków
Drobny upgrade oświetlenia zamawianego, bo wcześneij wkradł sie chochlik wartościach a więc kolejno będą świetlówki:
Narva Daylight Cool 6500k 39W T5 model HQ/865 2szt. 21,99zł x 2
Narva Bio Vital 5800k 39W T5 model HQ/958 1szt. 49,99zł
Sylvania Aquastar 39W T5 ? 1szt. 39,99zł
(powyższa kolejność nie jest kolejnością w zbiorniku)
-
alex-w
●
- Miasto: Katowice
Powiązane tematy
Witam serdecznie
Planuję zmontować belkę na power ledach. Przejrzałem wiele forów, łącznie z tym, w poszukiwaniu inspiracji, jednak chciałbym prosić Was o ocenę i podpowiedzi.
Zacznę od początku, c...
Wysiadła mi belka w Juwel LIDO, rozebrałem samą belkę i w środku jest taki zasilacz - jak na zdjęciu.
Żarówki świecą, ale jaki zasilacz im podłączyć, może ktoś coś podpowiedzieć?
Chciałbym wymienić belkę LED w moim zbiorniku 720l (200x60x60). Są dostępne dwie belki w oparciu o powerled:
Parametry belki led 1:
Pobór mocy: 168 W
» Moc oświetlenia: 17640 lm
» Zastosowane diody:...
Po bardzo długim okresie zaniedbań w akwarium chciałbym przywrócić zbiornik do życia .Pomyślałem o zmianach w oświetleniu Obecnie mam w akwarium dwie belki świetlne zamontowane na profilach aluminiowy...
Witam
Na horyzoncie belka Led która kiedyś chciałem robić a ostatecznie nie doszło do skutku.
1. Zasilacz 24V
2. Palabras leddimmer v6
3. Diody każda grupa danego spectrum jako osobna sekcja do ...
Witajcie
Po 15 latach wracam znowu do akwa;) i chce własnoręcznie zrobić sobie belkę oświetleniową na diodach powel led. Akwarium o długości 60cm i szer. 30 cm. Większośc materiałów mam (pozostałoś...
Cześć
W końcu zdecydowałem się za to zabrać, ale potrzebuję trochę pomocy, bo prąd to dla mnie czarna magia. Ale właśnie po to ten projekt, żeby nadrabiać braki. Teorię czytam, ale dużo tego na start,...
Zakupiłem w okazyjnej cenie niedokończoną belkę o długości 100 cm, chce ja zastosować w swoim akwarium obcinając profil. Diody Power led 1W Epistar jakie na niej wystepują:
-6500k,
-Full Spectrum,
-Bl...
Dzień dobry.
Planuje akwarium 90x45x45 i zastanawiam się nad doborem oświetlenia.
Po pierwsze, czy lampa skylight hyperbar 75 cm nie będzie pozostawiać niedoświetlonych miejsc po bokach?
I drugi...
Witam
Posiadam 112 litrowe akwarium, stabilne, zalane w grudniu zeszłego roku. Jakiś czas temu kupiłem sobie belke Sinkor Maister 75 wat LED, ale nie miałem jeszcze instalacji co2. No i gigantycznie ...
|
|