Witam ! Przymierzam się do założenia akwarium typu ??nature?? w formie kostki OW 30x30x30 cm. Robię to pierwszy raz więc zapewne nie wiem wszystkiego od A do Z. Czytam na ten temat i zbieram jak najwięcej informacji aby wszystko należycie i dobrze zrobić.
Mam do fachowców kilka zapytań, które pomogą mi wybrać daną rzecz bo mam dylemat tym bardziej że środki finansowe mam ograniczone. Już w tej chwili mam kostkę oraz kaskadę Hailea mini 250l/h.
1. Czy w kostce lepiej zainstalować lampe 13 W np. jak z tej aukcji 932527167
Czy lepsza by była lampa Solar Duo 13 W obie mają 13 W tyle że Solar Duo ma 6500 K - tamta nie wiadomo ? Nie chce bardzo silnego światła ponieważ nie będę miał Co2, myślę albo nad bimbrownią, ale estetycznie to nie wygląda lub Co2 w płynie ? Nad tą ostatnią opcją rozmyślam?
2. Kolejna sprawa to podłoze planuję kupić tylko jeden
rodzaj Aqua Soill Amazonia sądzę że 3 lity wystarczy chcę prawą stronę akwarium nieco podnieść i tam ustawić jeden kamień wiekszy po lewej mniejsze ale aranżacja wyjdzie jak będę miał podłoze wówczas będę kombinował jak jest najlepiej z ustawieniem kamieni.
3. W kostce chcę zasadzić rośliny typu jako ??dywanik?? Hemiantus Callitrichoides, mchy max. dwa gatunki , z tyłu myslę wsadzić hemiantus zwyczajny lub
rotala green oraz trawkę
Eleocharis Accicularis . Czy przy 13 W pociagnie mi szczególnie ??dywanik?? czy to za mało światła ?
4. Obsada to
krewetki plus jakieś drobne rybki Rasbora brigittae, ale to już potem zdecyduję.
Czekam na Wasze porady i opinie ?