Zakładam kostke 27 L zapytania ? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Zakładam kostke 27 L zapytania ?

Liczba wyświetleń: 501·Brak odpowiedzi
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
ariks Ropczyce - Podkarpacie
Witam ! Przymierzam się do założenia akwarium typu ??nature?? w formie kostki OW 30x30x30 cm. Robię to pierwszy raz więc zapewne nie wiem wszystkiego od A do Z. Czytam na ten temat i zbieram jak najwięcej informacji aby wszystko należycie i dobrze zrobić.
Mam do fachowców kilka zapytań, które pomogą mi wybrać daną rzecz bo mam dylemat tym bardziej że środki finansowe mam ograniczone. Już w tej chwili mam kostkę oraz kaskadę Hailea mini 250l/h.

1. Czy w kostce lepiej zainstalować lampe 13 W np. jak z tej aukcji http://allegro.pl/item932527167_aquariu ... lenie.html

Czy lepsza by była lampa Solar Duo 13 W obie mają 13 W tyle że Solar Duo ma 6500 K - tamta nie wiadomo ? Nie chce bardzo silnego światła ponieważ nie będę miał Co2, myślę albo nad bimbrownią, ale estetycznie to nie wygląda lub Co2 w płynie ? Nad tą ostatnią opcją rozmyślam?

2. Kolejna sprawa to podłoze planuję kupić tylko jeden rodzaj Aqua Soill Amazonia sądzę że 3 lity wystarczy chcę prawą stronę akwarium nieco podnieść i tam ustawić jeden kamień wiekszy po lewej mniejsze ale aranżacja wyjdzie jak będę miał podłoze wówczas będę kombinował jak jest najlepiej z ustawieniem kamieni.

3. W kostce chcę zasadzić rośliny typu jako ??dywanik?? Hemiantus Callitrichoides, mchy max. dwa gatunki , z tyłu myslę wsadzić hemiantus zwyczajny lub rotala green oraz trawkę Eleocharis Accicularis . Czy przy 13 W pociagnie mi szczególnie ??dywanik?? czy to za mało światła ?

4. Obsada to krewtki amano plus jakieś drobne rybki Rasbora brigittae, ale to już potem zdecyduję.

Czekam na Wasze porady i opinie ?

ariks
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Miasto: Ropczyce - Podkarpacie

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

YouTube

Plan na kostkę

Aoi w Szkło i meble · Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 7578
Hej. Niedługo zakładam nowy zbiornik - kostkę 35x35x35. Planuję ją zgłaszać na IAPLC (o ile zaspokoi moje estetyczne wymagania :)). Mam trochę problemów z doborem roślinności - zupełnie nie mam pojęci...
YouTube

Jak uratować kostkę? proszę o pomoc

bryku26 w Glony · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 4360
Witam, Jestem załamany :( Pytanie podstawowe czy jest sens podejmować walkę z tymi glonami, czy sobie darować i zrobić restart??? Parę faktów * kostka 30l * oświetlenie zetlight 1200 * filtr narożny ...

Zakładam akwarium 126l

Czarny92 w Szkło i meble · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3462
Witam, zakładam akwarium 126l na ziemi ogrodowej. W żadnych marketach nie mogłem kupić u siebie ziemi uniwersalnej bez dodatkow. Wszystkie są z jakimiś nawozami. W końcu kupiłem kilka paczek przez all...

Zakładam akwarium 112L - kilka pytań.

Arani w Szkło i meble · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1865
Witam. Po bardzo długiej przerwie (24 lata) postanowiłem wrócić do akwarystyki. Chciałem prosić o radę w kilku kwestiach, czym więcej czytam tym mniej wiem, co post to inna opinia i rada. Chciałbym ...

Zakładam akwarium 30L

rabbit w Szkło i meble · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 2403
Witam Zakładam po raz setny następne akwarium , ale to będzie maluszek 30 l mam kilka pytań czy ten zestaw jest dobry,chodzi mi głownie o oświetlenie czy jest wystarczające dla roślin, np czy mały hen...

Zakładam 375l roślinne

akwarysta1992 w Szkło i meble · Odpowiedzi: 51 · Wyświetlenia: 13569
Witam Was serdecznie! Na dniach zakładam akwarium 375 litrów. Po początkowej panice odnośnie gabarytów (typowa fobia wyobrażeń o pękającym akwarium w mieszkaniu na 3 piętrze i zalewanie wszystkich p...

Zakładam 112l LT

MirekCC w Szkło i meble · Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 3735
Witam. Zostałem szczęśliwym posiadaczem akwarium 112l. Chciałbym założyć LT. Tylko nie wiem jakie podłoże. Oświetlenie: 1x Aquel retrofit sunny 16w 1x Aquel retrofit planet 16w Czy takie oświetlenie w...

Zakładam 112L

karol977 w Podłoże · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1852
Witam Chciałem założyć moje pierwsze akwarium wybrałem 112l zastanawiam się nad wyborem podłoża czy dać samo podłoże aktywne czy lepiej substrat i na to żwirek? No i jakie ilości tego podłoża będę po...

Zakładam akwarium 150l - proszę dobór sprzętu

Adekxpload w Szkło i meble · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3051
Siemka zakładam wątek z pytaniem co i jak w 150l , do tej pory tylko 54l miałem , ale chciałem zapytać o dobór podłoża ? Filtrację ? Nawożenie ? Co do podłoża żeby nie było za miliony , i jeśli wybio...

Zakładam 54l fotorelacja

smoqpl w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 5694
Witam wszystkich na forum! Od paru tygodni organizowałem sprzęt, żeby założyć wymarzony mały baniaczek roślinny. Zakupiłem szkło opti 60x30x30 , filtr eheim aquacompact, butle co2, belkę led 24W vivag...

Statystyki

Ten temat przegląda 479 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571009
 •  Liczba wątków: 48808
 •  Użytkownicy: 36936

•  Najnowszy użytkownik: m_d

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 479 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.