Skład nawozów akwarystycznych a kwestie prawne. - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Skład nawozów akwarystycznych a kwestie prawne.

Liczba wyświetleń: 2935·Odpowiedzi: 15
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Kadazan Toruń / Bydgoszcz
Witajcie,

Jakiś czas temu w kolejnym wątku o cenach ADA, wyzyskiwaniu szarego hobbysty i powszechnym złodziejstwie (wątku nie przywołuję linkiem, bo lepiej jak spoczywa w archiwum) zasugerowałem, że polskie prawo wymaga podawania przez producentów składu nawozów. Przywołałem treść ustawy o nawozach i nawożeniu, zasugerowałem też, że producenci nawozów powinni składy podać do powszechnej wiadomości. Napisałem w tej sprawie do właściciela firmy AquaArt - Bartka Lipczyńskiego maila o następującej treści:

Dzień dobry,

Chciałbym zapytać dlaczego nie podają Państwo składu nawozów, skoro
wymaga tego prawo. W ustawie o nawozach i nawożeniu napisano:

2. Na każdym opakowaniu lub etykiecie dołączonej do nawozu wprowadzanego
do obrotu, a w przypadku nawozów luzem - w zbiorze dokumentów
towarzyszących, należy zamieścić w szczególności:

1) informację dotyczącą identyfikacji nawozu, obejmującą:

a) typ nawozu, zgodnie z załącznikiem do ustawy, lub numer zezwolenia, o
którym mowa w art. 3 ust. 2,

b) dane o zawartości składników nawozowych,

c) dane dotyczące formy składników nawozowych i ich rozpuszczalności,

d) nazwę handlową nawozu, w przypadku jej nadania,

e) nazwę producenta lub importera nawozu i adres jego siedziby lub miejsce
zamieszkania,

Pełny tekst ustawy znajduje się tutaj:
http://www.eko.org.pl/lkp/prawo_html/us ... ozenie.htm

Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam, [...]

Otrzymałem na niego odpowiedź o takiej treści:

Szanowny Panie [...]

W przeszłości, firma Aqua Art zwróciła się do Ministerstwa Rolnictwa z

wnioskiem o przeprowadzenie w stosunku do produktów procedury przewidzianej

przez Ustawę o Nawozach i Nawożeniu. Minister Rolnictwa formalnie
odmówił
przeprowadzenia procedury, uzasadniając, że nawozy używane w akwariach
nie
podlegają w/w Ustawie.

W związku z powyższym, Pańskie zarzuty, jakoby Aqua Art nie
wywiązywała się
z obowiązków nakładanych przez w/w ustawę, pozostają bezpodstawne.

Z wyrazami szacunku
Bartłomiej Lipczyński

Treść korespondencji publikuję za wiedzą i zgodą pana Lipczyńskiego. Ponieważ nie mam podstaw sądzić, że odpowiedź z AquaArt jest niezgodna z prawdą, postuluję aby kwestię obowiązku podawania składu nawozów akwarystycznych przez producentów uznać za ostatecznie rozwiązaną.
"Nie zgadzam się z Twoimi poglądami, ale po kres moich dni będę bronił Twego prawa do ich głoszenia." - Voltaire

Kadazan
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Toruń / Bydgoszcz

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

06 sty 2010, 22:01   (#2)  

Sławomirze, jeśli jesteś w posiadaniu informacji o nielegalnych procederach, to prokuratura będzie lepszym niż forum miejscem do dzielenia się nimi.

pozdrawiam

Plejstocen
Ranga: Stały bywalec

07 sty 2010, 09:44   (#3)  

Wobec tego, że użytkownik Sławomir Kant podnosi kwestie, które mogą później wpływać na dyskredytowanie wypowiedzi właściciela AquaArt, oraz na powstawanie dalszych sporów, zwróciłem się z zapytaniem do Ministerstwa Rolnictwa.

Czy nawozy dla roślin wodnych stosowane w akwarystyce podlegają zapisom ustawy?

Jak otrzymam odpowiedź to oczywiście zamieszczę ją w tym wątku.

Osobiście uważam, że pan Lipczyński nie ryzykowałby utrzymania na rynku produktu uchybiającego zapisom ustawowym, dlatego jego odpowiedź traktuję jako całkowicie poważną i prawdziwą.
"Nie zgadzam się z Twoimi poglądami, ale po kres moich dni będę bronił Twego prawa do ich głoszenia." - Voltaire

Kadazan

wirek Wrocław

08 sty 2010, 12:14   (#4)  

Przeczytałem ustawę, którą w linku przytoczył Kazadan. Ciekawe, przyznaję, a zwłaszcza:
Rozdział 3 Stosowanie nawozów Art. 13. Zabrania się stosowania nawozów:
1) na glebach zalanych wodą...

Rozdział 7 Przepisy karne Art. 24. 1. Kto:
5) stosuje nawozy w sposób niezgodny z obowiązującymi warunkami i zasadami, powodując zagrożenie dla zdrowia ludzi i zwierząt lub dla środowiska,...
- podlega karze grzywny

wirek
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Wrocław

spider72 Wick, Szkocja

08 sty 2010, 13:03   (#5)  

Ja też pobieżnie przeczytałem tą ustawę parę dni temu i jej głównym celem jest ochrona zdrowia ludzi i zwierzą oraz środowiska przed skutkami stosowania nawozów.

Art. 1. Ustawa reguluje sprawy w zakresie:

1) wprowadzania do obrotu nawozów i ich stosowania,

2) zapobiegania zagrożeniom dla ludzi i zwierząt oraz dla środowiska, które mogą powstać w wyniku przewozu, przechowywania i stosowania nawozów,

Zarówno forma w jakiej nawozy akwarystyczne są sprzedawane jak ich używanie raczej nie zagraża ani zdrowiu ludzi, ani dobru środowiska. Akwarysta zużywa w dużym zbiorniku w ciągu roku może 300-500g. nawozów w przeliczeniu na suche sole, podczas gdy rolnik na małym 10 ha gospodarstwie przy intensywnej uprawie, potrafi zużyć ich kilka ton. Jak widać wpływ na środowisko akwarystów i ich nawozów żaden, poza tym woda wylewana z akwarium do ścieku, spełnia normy wodny pitnej pod względem chemicznym (bakteriologicznym nie koniecznie, jakby ktoś chciał pić), nawet przy 2 krotnych dawkach EI.
Z wyżej wymienionych powodów, moim zdaniem, odpowiedź ministra będzie taka jak Bartka Lipczyńskiego, jeżeli w ogóle pofatyguje się odpowiedzieć.
Pozdrowienia
... sypnijcie no tu szwagrze, jeszcze łopatę fosforu do tej nalewki i będzie git.
Obrazek Obrazek

spider72

Miasto: Wick, Szkocja

11 sty 2010, 12:31   (#6)  

Otrzymałem odpowiedź z Ministerstwa Rolnictwa. Zamieszczam ją poniżej w oryginalnej formie (wymazałem tylko służbowego maila :) ).

Obrazek

Tę sprawę mamy załatwioną, teraz trzeba przejrzeć ustawę o substancjach i preparatach chemicznych :)

Kadazan

spider72 Wick, Szkocja

11 sty 2010, 12:40   (#7)  

Jak ktoś chce poczytać, to poniżej link do tej ustawy:
http://infor.pl/skany/spis.php?rodzaj=d ... 2&str=0001
Pozdrowienia
... sypnijcie no tu szwagrze, jeszcze łopatę fosforu do tej nalewki i będzie git.
Obrazek Obrazek

spider72

Zawi Bydgoszcz

11 sty 2010, 14:17   (#8)  

Art.221 znowelizowany par. 1:
"Niedopuszczalne jest stosowanie substancji i preparatów chemicznych nieoznakowanych w sposób widoczny, umożliwiający ich identyfikacje "

A tak na marginesie.....wielu producentów podaje skład procentowy swoich produktów...i żyją. Gdyby ktoś chciał stworzyć własny nawóz..nie musi go ściągać od konkurecji, może napisać np do Spiderka :) z pewnością pomoże :)
Temat może niezbyt istotny....ale ja osobiście chciałbym znać skład wszystkiego co wlewam do akwarium....

Zawi
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Bydgoszcz

12 sty 2010, 00:05   (#9)  

Mnie w całym wątku najbardziej fascynuje szybkość reakcji Ministerstwa!

Nie ma szans aby nasza (akwarystów) działalność podchodziła pod kodeks karny czy wykroczeń. :)

Na uczelniach wlewa się gorsze rzeczy do zlewu niż jakaś śmieszna woda z podmiany, w której żyją w najlepszym zdrowiu ryby, krewetki i rośliny.

giancardi
Ranga: Początkujący

12 sty 2010, 00:36   (#10)  

Czytając odp.Ministerstwa zapytałem się sam siebie czym się różni akwarium od doniczki?od stawu z rybami ?przecież jak będziemy wlewać do akwarium coś niewiadomego pochodzenia to może uda nam się wyhodować neona na 60cm,a co!?i wtedy nas zamkną...
Bo moim skromnym zdaniem nie ma różnicy między nawozem do kwiatów doniczkowych ,a kwiatów hodowanych w zbiornikach sztucznych ,czyli akwariach!

Gość

12 sty 2010, 10:29   (#11)  

Różnica jest taka że ze stawu może przesączać sie bezpośrednio do wód gruntowych, a stamtąd dostanie się do wodociągu. Gdybyś sypał nawóz do stawu wsypałbyś go 100 kg jednorazowo, w akwarium 100g starcza Ci na kilka miesięcy...

Ustawa dotyczy roślin ozdobnych ponieważ rośliny ozdobne także są uprawiane na dużą skalę na polach/w szklarniach - myślę że nawozy które kupujemy w kwiaciarniach załapały się pod tą ustawę tak jakby przez przypadek.

Co nie zmienia faktu, że też wolałbym wiedzieć co wlewam do akwarium :)

pin54

13 sty 2010, 09:17   (#12)  

Człowiek jak chce kierować się zdrowym rozsądkiem to zawsze wybiera produkty szczegółowo opisane,więc i ja postaram się przetestować to co opisane więc od tygodnia zmiana w moim baniaku,nawożenie produktami ( Zoolek )
Jak widać tu się da podać informację o składzie w internecie i na opakowaniu!

Gość

13 sty 2010, 12:24   (#13)  

Na proszku do prania też nie podają składu. :cry:

Plejstocen

spider72 Wick, Szkocja

13 sty 2010, 14:19   (#14)  

Najlepiej kupować więc tylko nawozy o znanym składzie i stężeniu, może da to coś ich producentom do myślenia.
Nam akwarystom nie jest potrzebny dokładny skład tylko ilości podstawowych składników, lub ich poziomy w akwarium przy założonym dawkowaniu. Nikt nie rząda od producenta "sekretów" produkcji nawozów czy użytych w nim związków, tylko podstawowych danych pozwalających dobrać dawkę czy ocenić produkt pod kątem efektu jaki chcemy osiągnać.

Szczerze powiedziawszy, to ulotka Zooleka bardzo mnie zaskoczyła, zawsze uważałem tą firmę za konserwatywną i niereformowalną, moze dlatego, że jest stara i kojarzy mi się jeszcze z komuną.
Po przeczytaniu tej ulotki, mogę stwierdzić, ze to chyba najbardziej postępowa firma w Polsce jeżeli chodzi o techniki nawożenia i nie odstaje od filozofii firm Seachem czy EasyLife, które również zalecają wyższe poziomy składników.
I przede wszystkim firma nie straszy już azotem i fosforem jako głównymi przyczynami glonów.
Wysokie poziomy azotanów mogą powodować glony, zamiast typowego powodują, i optymalne zakresy azotanów to 20-30ppm, oczywiście w akwarium HT, zamiast głodzenia roślin.
Brawo - firma zoolek uznawana przez długi czas przeze mnie za najbardziej zacofaną firmę krajową, właśnie dogania standardy światowe chyba jako pierwsza i nie bawi się kultywowanie starych mitów i straszenie akwarystów. Jeżeli jeszcze jej preparaty mają tak przystępne ceny jak kiedyś, to pewnie firma długo jeszcze z rynku nie zginie - i dobrze.
Pozdrowienia
Obrazek Obrazek

spider72

13 sty 2010, 14:59   (#15)  

spider72 napisał(a):Najlepiej kupować więc tylko nawozy o znanym składzie i stężeniu, może da to coś ich producentom do myślenia.
Nam akwarystom nie jest potrzebny dokładny skład tylko ilości podstawowych składników, lub ich poziomy w akwarium przy założonym dawkowaniu. Nikt nie rząda od producenta "sekretów" produkcji nawozów czy użytych w nim związków, tylko podstawowych danych pozwalających dobrać dawkę czy ocenić produkt pod kątem efektu jaki chcemy osiągnać.

Szczerze powiedziawszy, to ulotka Zooleka bardzo mnie zaskoczyła, zawsze uważałem tą firmę za konserwatywną i niereformowalną, moze dlatego, że jest stara i kojarzy mi się jeszcze z komuną.
Po przeczytaniu tej ulotki, mogę stwierdzić, ze to chyba najbardziej postępowa firma w Polsce jeżeli chodzi o techniki nawożenia i nie odstaje od filozofii firm Seachem czy EasyLife, które również zalecają wyższe poziomy składników.
I przede wszystkim firma nie straszy już azotem i fosforem jako głównymi przyczynami glonów.
Wysokie poziomy azotanów mogą powodować glony, zamiast typowego powodują, i optymalne zakresy azotanów to 20-30ppm, oczywiście w akwarium HT, zamiast głodzenia roślin.
Brawo - firma zoolek uznawana przez długi czas przeze mnie za najbardziej zacofaną firmę krajową, właśnie dogania standardy światowe chyba jako pierwsza i nie bawi się kultywowanie starych mitów i straszenie akwarystów. Jeżeli jeszcze jej preparaty mają tak przystępne ceny jak kiedyś, to pewnie firma długo jeszcze z rynku nie zginie - i dobrze.

Tak właśnie cena jest bardzo pozytywna za 500ml tego specyfiku zapłacimy tylko lub aż 18zł

Gość

Alianora Skierniewice

13 sty 2010, 15:56   (#16)  

Plejstocen napisał(a):Na proszku do prania też nie podają składu. :cry:

Nie podają bo sami nie wiedzą co podać: "krzem" czy "drobinki szkła". Nie wiadomo też jaki jest skład inteligentnych molekuł chroniących kolory i niszczących tłuszcz, no bo jaki skład ma głupota marketingowca? Jak już ustalą co napisać to pewnie podadzą.

Alianora
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Skierniewice

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

YouTube

Dozownik nawozów jaki ?

akwaAmator w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3985
Witam Rozglądam się za jakimś sensownym dozownikiem nawozów ,niestety z braku czasu często zapominam albo nie ma mnie w domu i te nawozy leje od czapy jak się przypomni ,a dobrze wiecie jakie są tego ...
IMG-7725.JPG

Dozownik nawozów - powietrze w wężykach

piotrale w Nawożenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 6268
Witam, Mam pewien problem z zapowietrzaniem się wężyków w dozowniku Jebao. System zapowietrza się w jakiś tajemniczy sposób. Przy instalacji wężyki były odpowietrzone ( żadnych bąbli). Po powrocie z ...
HTB10uzBaOnrK1RjS.png

Dozownik nawozów AquaNova / Jebao a zaworek przeciwzwrotny

Oman w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3568
Cześć. Posiadam dozownik nawozów jak z tytułu wraz z zamontowany na wezunwlotowym do akwarium zaworkiem przeciwzwrotny. Odnoszę jednak wrażenie, że albo nawóz jest tak gęsty (w co wątpię) albo jakiś...
tropica.jpg

Trwałość nawozów

Totik w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3580
Mam nawozy Tropiki, które dość długo stały w zamkniętej szafce. Kupiłem ich kilka, później używałem innego nawozu i one sobie tak stały. Teraz mocno pociemniały. Jak były nowe to były jasnozielone i j...
p.jpg

Twardość wody a przyswajalność nawozów i kondycja roślin

vasteq w Nawożenie · Odpowiedzi: 47 · Wyświetlenia: 21442
Czy może ktoś wytłumaczyć jak twardość wody a w szczególności KH ma wpływ na przyswajalność nawozów lub na ilość ich podawania? Przy małej twardości potrzeba chyba mniejszych dawek nawozów zgadza się?...
1news-40123.jpeg

Dozownik nawozów Chihiros

roslinyakwariowe.pl w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2386
1news-40123.jpeg Z przyjemnością przedstawiamy nowość w naszej ofercie - dozownik płynów Chihiros. Dzięki niemu łatwo i wygodnie możesz rozwiązać kwestię regularnego podawania nawozów i... Czytaj wi...

Dozownik nawozów 4 kanały - podział nawozów

BB w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 5278
Dotychczas stosowałem gotowe mieszanki soli mikro + makro. Składam dozownik, który ze względu na elektronikę i gabaryty chciałbym ograniczyć do czterech kanałów. Tu pojawia się pytanie, jak najlepiej ...

Linia nawozów Growise

Cinek_m w Nawożenie · Odpowiedzi: 40 · Wyświetlenia: 20235
Witam Mam pytanie odnośnie nawozów Growise. Czy ktoś używa może ich i jaką ma ewentualnie opinie o nich.

Czas reakcji na podawanie nawozów

szkot w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2151
Jakie macie doświadczenia z czasem reakcji odbudowy chlorofilu od rozpoczęcia podawania nawozów? Zapewne jest to zależne od gatunku, warunków itd. Czy można ogólnie powiedzieć jak to się w akwarysty...

Skład markowych nawozów

Coniaq w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3959
Witam Czy orientuje się ktoś z was co popularni producenci nawozów oprócz podstawowych soli dodają do swoich wyrobów? Wiem że to jest tajemnica handlowa, ale może ktoś się orientuje np. czym producenc...

Statystyki

Ten temat przegląda 775 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571614
 •  Liczba wątków: 49481
 •  Użytkownicy: 36915

•  Najnowszy użytkownik: lupus1

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 775 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.