|
|
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Czy ma ktoś pomysł na szafkę pod zbiornik 160x60x60 (576 litrów)?
Szafka powinna być przystosowana do ulokowania w jej wnętrzu sumpa oraz hydrauliki zapewniającej podmianę wody.
-
Sib
●
Tutaj masz KILKA POMYSŁÓW
P.S. 
-
kyzak
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Kościan
-
toXic PL
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Gniezno
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
toXic PL dzięki. Zrobię projekt tego co mi się tłucze po głowie i wrzucę na forum.
-
Sib
●
Zna ktoś jakiś prosty, darmowy program do rysunku technicznego?
Pilne! ;D
-
Sib
●
-
dreamwalker
●
- Ranga: Początkujący
Ja rysuję sobie w Pro100. Polski program do projektowania mebli. Wersja darmowa pozwala na praktycznie wszystko oprócz zapisania projektu. Ale od czego jest Print Screen
http://www.ecru.pl/
"Nie zgadzam się z Twoimi poglądami, ale po kres moich dni będę bronił Twego prawa do ich głoszenia." - Voltaire
-

Kadazan
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Toruń / Bydgoszcz
-
Zastanawiam się czy dawać kratownicę, czy obędzie się bez niej? Kratownicę mogę mieć zrobioną po kosztach materiału. Z drugiej strony kratownica sporo waży, a przy takim baniaku lepiej uciekać z kilogramami niż je zbędnie dodawać. Co wy na to?
-
Sib
●
Może się obyć bez kratownicy. Wszystko zależy od tego jak szafkę rozplanujesz i jakiego materiału użyjesz do jej wykonania.
Ja kiedyś zrobiłem szafkę z płyty MDF nieoklejonej (bo taką dostałem za darmo) i okleiłem ją potem okleiną samoprzylepną. Płyta MDF jest dość wytrzymała, niestety ciężka. W wielu wypadkach wystarczy płyta wiórowa odpowiedniej grubości, która jest dużo lżejsza.
Konstrukcja szafki pod akwarium nie rózni się za bardzo od zwykłej szafki meblowej. Różnica jest w konstrukcji tylnej płyty (pleców), które powinny być wykonane z takiej samej płyty jak reszta szafki (w meblach to cienka płyta pilśniowa), aby zapewnić konstrukcji odpowiednią sztywność, oraz wzmocnienie nad drzwiczkami z przodu, podtrzymujące blat i ciężar zbiornika. Im szersze (wyższe) jest wzmocnienie tym większe obciążenie może przenieść. Aby wzmocnienie nie było za szerokie, to możemy je zaopatrzyć w podpory pośrednie, którymi mogą być wewnętrzne przegrody szafki.
Przy dużych zbiornikach dobrze jest to wzmocnienie wciąć w boczne ściany i przegrody, aby obciążenie nie przekazywało się tylko przez klej i łączniki, ale głównie przez docisk płyty do płyty. W tym wypadku po zamknięciu drzwi szafki, wzmocnienie to będzie za drzwiczkami, a nie nad nimi.
Pozdrowienia
... sypnijcie no tu szwagrze, jeszcze łopatę fosforu do tej nalewki i będzie git.

-

spider72
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Wick, Szkocja
Jestem w trakcie projektowania szafki i nasuwa mi się kilka pytań, a mianowicie:
1. Czy wysokość szafki 70 cm zapewni mi wygodną obsługę sumpa? Po odliczeniu wysokości podstawy i góry szafki będę miał do dyspozycji wysokość 65 cm.
2. Jakie przyjąć rozmiary sumpa? Czy jest jakiś przelicznik litrażu zbiornika na wymiary sumpa?
3. Co z wentylacją sumpa? Otwarty zbiornik zamknięty w szafce = parowanie, skraplanie wody.
-
Sib
●
Powiązane tematy
Hej
Stary film , ale warto oglądnąć. ?si=9bIeEe5X6iLoJJN2
Nigdzie w moim mieście nie mogłem dostać węża 16/22 mm, więc zakupiłem złączkę do węży. Czy złączka jak na zdjęciu to dobry pomysł by została na stałe?
IMG_20220203_191456.jpg
kanał:
Pomysły są, wykonanie fajne. Nie do przejścia obok jest to co stoi poza akwarium, dodatki, bawienie się formą chociażby samej lampki. Zwykłe stalowe rury na gwint ;) czasami książka, czasami c...
Witajcie :)
Ponowne uruchomienie mojej 450 zbliża się coraz bardziej, więc potrzebuje waszej porady na temat filtracji...
Poprzednio w akwarium funkcjonował jeden filtr jbl e1501, biologicznie nawet d...
Witam.
Po kilkunastu latach planuję powrócić do akwarystyki. Najpierw myślałem o akwarium o pojemności około 200 litrów i z tego powodu zakupiłem już filtr AQUAEL ULTRAMAX 1500. Po namyśle zdecydowałe...
Witam, po małej przerwie postanowiłem odpalić znowu szkło. Słoik ma wymiary 50x30x30. Nie mam kompletnie pomysłu na obsadzenie go. Może podsunięcie jakiś pomysł? Nie mogę się też zdecydować czy oddzie...
Jak w temacie, ktoś może miał? Proszę o opinie, a jeśli nikt nie miał to co sądzicie o czymś takim? Wydaje mi się że to dobry pomysł bo wygoda z tym odkręcaniem no i woda dłużej nie wyparuje bo większ...
Moi drodzy zamówiłem nową szafkę pod akwarium, będzie u mnie w przyszłym tygodniu. Macie jakieś rady, bądź sposoby na przenosiny działającego baniaka???? 20180514_235746_HDR.jpeg
Witam
Posiadam dwie szafki pod 112l kupną, oraz pod 52,5L - samoróbka.
Zmuszony jestem do szafek pod akwa zastosować nóżki regulowane... Do tej pory nie mogę tego ogarnąć jak kiedyś budowano bloki i o...
W itam, widzę, że bardzo ładne szafki ADA Amano. Gdzie można je kupić? Przeszukałem google ale bez sukcesów ;)
pozdrawiam
|
|