Pomysł na szafkę - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Pomysł na szafkę

Liczba wyświetleń: 2064·Odpowiedzi: 9
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok

04 sty 2010, 23:34 Pomysł na szafkę  (#1)  

Czy ma ktoś pomysł na szafkę pod zbiornik 160x60x60 (576 litrów)?

Szafka powinna być przystosowana do ulokowania w jej wnętrzu sumpa oraz hydrauliki zapewniającej podmianę wody.

Sib

kyzak Kościan

05 sty 2010, 00:16   (#2)  

Tutaj masz KILKA POMYSŁÓW

P.S. :lol:

kyzak
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Kościan

toXic PL Gniezno

05 sty 2010, 17:44   (#3)  

toXic PL
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Gniezno

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

05 sty 2010, 23:40   (#4)  

toXic PL dzięki. Zrobię projekt tego co mi się tłucze po głowie i wrzucę na forum.

Sib

06 sty 2010, 02:40   (#5)  

Zna ktoś jakiś prosty, darmowy program do rysunku technicznego?
Pilne! ;D

Sib

06 sty 2010, 05:05   (#6)  

dreamwalker
Ranga: Początkujący

Kadazan Toruń / Bydgoszcz

06 sty 2010, 12:03   (#7)  

Ja rysuję sobie w Pro100. Polski program do projektowania mebli. Wersja darmowa pozwala na praktycznie wszystko oprócz zapisania projektu. Ale od czego jest Print Screen :)

http://www.ecru.pl/
"Nie zgadzam się z Twoimi poglądami, ale po kres moich dni będę bronił Twego prawa do ich głoszenia." - Voltaire

Kadazan
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Toruń / Bydgoszcz

06 sty 2010, 22:11   (#8)  

Zastanawiam się czy dawać kratownicę, czy obędzie się bez niej? Kratownicę mogę mieć zrobioną po kosztach materiału. Z drugiej strony kratownica sporo waży, a przy takim baniaku lepiej uciekać z kilogramami niż je zbędnie dodawać. Co wy na to?

Sib

spider72 Wick, Szkocja

07 sty 2010, 00:01   (#9)  

Może się obyć bez kratownicy. Wszystko zależy od tego jak szafkę rozplanujesz i jakiego materiału użyjesz do jej wykonania.
Ja kiedyś zrobiłem szafkę z płyty MDF nieoklejonej (bo taką dostałem za darmo) i okleiłem ją potem okleiną samoprzylepną. Płyta MDF jest dość wytrzymała, niestety ciężka. W wielu wypadkach wystarczy płyta wiórowa odpowiedniej grubości, która jest dużo lżejsza.
Konstrukcja szafki pod akwarium nie rózni się za bardzo od zwykłej szafki meblowej. Różnica jest w konstrukcji tylnej płyty (pleców), które powinny być wykonane z takiej samej płyty jak reszta szafki (w meblach to cienka płyta pilśniowa), aby zapewnić konstrukcji odpowiednią sztywność, oraz wzmocnienie nad drzwiczkami z przodu, podtrzymujące blat i ciężar zbiornika. Im szersze (wyższe) jest wzmocnienie tym większe obciążenie może przenieść. Aby wzmocnienie nie było za szerokie, to możemy je zaopatrzyć w podpory pośrednie, którymi mogą być wewnętrzne przegrody szafki.
Przy dużych zbiornikach dobrze jest to wzmocnienie wciąć w boczne ściany i przegrody, aby obciążenie nie przekazywało się tylko przez klej i łączniki, ale głównie przez docisk płyty do płyty. W tym wypadku po zamknięciu drzwi szafki, wzmocnienie to będzie za drzwiczkami, a nie nad nimi.
Pozdrowienia
... sypnijcie no tu szwagrze, jeszcze łopatę fosforu do tej nalewki i będzie git.
Obrazek Obrazek

spider72
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Wick, Szkocja

10 sty 2010, 02:55   (#10)  

Jestem w trakcie projektowania szafki i nasuwa mi się kilka pytań, a mianowicie:
1. Czy wysokość szafki 70 cm zapewni mi wygodną obsługę sumpa? Po odliczeniu wysokości podstawy i góry szafki będę miał do dyspozycji wysokość 65 cm.
2. Jakie przyjąć rozmiary sumpa? Czy jest jakiś przelicznik litrażu zbiornika na wymiary sumpa?
3. Co z wentylacją sumpa? Otwarty zbiornik zamknięty w szafce = parowanie, skraplanie wody.

Sib

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

YouTube

Film Znany stolarz z TV buduje szafkę pod akwarium.

Jacek Pawłowski w Szkło i meble · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2382
Hej Stary film , ale warto oglądnąć. ?si=9bIeEe5X6iLoJJN2
IMG_20220203_191456.jpg

Czy taka złączka na stałe to dobry pomysł ?

Badman w Filtracja · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2188
Nigdzie w moim mieście nie mogłem dostać węża 16/22 mm, więc zakupiłem złączkę do węży. Czy złączka jak na zdjęciu to dobry pomysł by została na stałe? IMG_20220203_191456.jpg
YouTube

Bardzo ciekawy pomysł na Design akwariowy ;) Glass Aqua

87Brad87 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2811
kanał: Pomysły są, wykonanie fajne. Nie do przejścia obok jest to co stoi poza akwarium, dodatki, bawienie się formą chociażby samej lampki. Zwykłe stalowe rury na gwint ;) czasami książka, czasami c...
f-aqua-szut-filtr-do-stawu-oczka-wodnego-extreme-12_jpg_245×208_pikseli.png.png

Filtr DIY [pomysł]

93Kamil93 w Filtracja · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3132
Witajcie :) Ponowne uruchomienie mojej 450 zbliża się coraz bardziej, więc potrzebuje waszej porady na temat filtracji... Poprzednio w akwarium funkcjonował jeden filtr jbl e1501, biologicznie nawet d...

Pomysł na filtrację?

RafalM w Filtracja · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 2889
Witam. Po kilkunastu latach planuję powrócić do akwarystyki. Najpierw myślałem o akwarium o pojemności około 200 litrów i z tego powodu zakupiłem już filtr AQUAEL ULTRAMAX 1500. Po namyśle zdecydowałe...

Pomysł na obsadzenie akwarium.

MichauD w Szkło i meble · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1589
Witam, po małej przerwie postanowiłem odpalić znowu szkło. Słoik ma wymiary 50x30x30. Nie mam kompletnie pomysłu na obsadzenie go. Może podsunięcie jakiś pomysł? Nie mogę się też zdecydować czy oddzie...

Licznik bąbelków z odkręcaną pokrywką, dobry pomysł?

yamo12 w Technika CO2 · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3298
Jak w temacie, ktoś może miał? Proszę o opinie, a jeśli nikt nie miał to co sądzicie o czymś takim? Wydaje mi się że to dobry pomysł bo wygoda z tym odkręcaniem no i woda dłużej nie wyparuje bo większ...

Przenoszenie działającego 250l (100x50x50) na inna szafkę.

Qubass w Szkło i meble · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 2314
Moi drodzy zamówiłem nową szafkę pod akwarium, będzie u mnie w przyszłym tygodniu. Macie jakieś rady, bądź sposoby na przenosiny działającego baniaka???? 20180514_235746_HDR.jpeg

Jakie nóżki pod szafkę do akwarium?

ice6666 w Szkło i meble · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2042
Witam Posiadam dwie szafki pod 112l kupną, oraz pod 52,5L - samoróbka. Zmuszony jestem do szafek pod akwa zastosować nóżki regulowane... Do tej pory nie mogę tego ogarnąć jak kiedyś budowano bloki i o...

Gdzie kupię szafkę ADA Amano

pawe_l w Szkło i meble · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2312
W itam, widzę, że bardzo ładne szafki ADA Amano. Gdzie można je kupić? Przeszukałem google ale bez sukcesów ;) pozdrawiam

Statystyki

Ten temat przegląda 404 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570997
 •  Liczba wątków: 48803
 •  Użytkownicy: 36935

•  Najnowszy użytkownik: marcin stuglik

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 404 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.