RO lamerskie pytania - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

RO lamerskie pytania

Liczba wyświetleń: 3036·Odpowiedzi: 2
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Zaloguj się, aby zmienić widok

16 sie 2003, 10:33 RO lamerskie pytania  (#1)  

Mam dwa lamerskie pytania dotyczące filtra odwróconej osmozy
1 Czy do zasilania takiego filtra oprócz odpowiedniego ciśnienia wody potrzeba jeszcze jakiegoś innego zasilania :?:
2 Czy zamknięcie odpływu zanieczyszczonej wody spowoduje wyłączenie filtra i w jaki sposób może to obić się na jego trwałość

neonek

Marcin Baranowski Białystok

18 sie 2003, 13:51   (#2)  

ad.1 Filtry RO nie potrzebują żadnego dodatkowego źródła zasilania.

ad.2 Jeżeli zakręcisz odpływ to filtr oczywiście przestanie działać. Z tego co wiem wiele osób, które nie potrzebują wody codziennie robi tak żeby zaoszczędzić wodę. Czytałem jednak, że po ponownym uruchomieniu filtra trzeba odczekać conajmniej godzinę żeby filtrowana woda miała odpowiednią jakość. Poszukaj w archiwum pl.rec.akwarium.

Marcin Baranowski
Ranga: Moderator

Miasto: Białystok

19 sie 2003, 16:22   (#3)  

Marcin Baranowski napisał(a):ad.2 Jeżeli zakręcisz odpływ to filtr oczywiście przestanie działać. Z tego co wiem wiele osób, które nie potrzebują wody codziennie robi tak żeby zaoszczędzić wodę. Czytałem jednak, że po ponownym uruchomieniu filtra trzeba odczekać conajmniej godzinę żeby filtrowana woda miała odpowiednią jakość. Poszukaj w archiwum pl.rec.akwarium.

Czyli podłączenie odpływu pod spłuczkę od WC i praca wtedy gdy pobierana jest woda odpada

neonek

Powrót do Filtracja

Powiązane tematy

YouTube

Pytania o osmozę

tomeksup w Filtracja · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1193
Mam problem z wkładami sznurkowymi. Nie pasują do korpusu. Zgłupiałem już. Wszystko we filmiku:

Eheim professionel 5e 600T pytania

Moulder69 w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1013
Witam Czy to możliwe że oryginalny zasilacz jak pada albo zaczyna padać może obniżać wydajność filtra ? Pytam bo od jakiegoś czasu zauważyłem że w ustawieniu "na max wydajność 100%) raz filtr p...

Filtr Aquael FZN PRO 700 i pytania

Anonim 59529 w Filtracja · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1984
Witam Posiadam akwarium 112 litrów i chciałbym kupić do niego filtr kaskadowy. Zastanawiam się nad Aquael FZN Pro 700 oraz nad 1000. Mam takie pytanie. Skłaniam się ku 700 tylko zastanawiam się jak t...

Dwa pytania

michcio666 w Filtracja · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 1863
1) Koledzy jak to jest w końcu z tym węglem w filtrze? Są jakieś jednoznaczne odpowiedzi czy zostawiać czy nie? Bo lektura forum nadal pozostawia wątpliwości? 2) Czy jest jakaś opcja wylotu dla 12/16...

Ultramax 2000 cieknie. Pytania.

DawidJot w Filtracja · Odpowiedzi: 44 · Wyświetlenia: 11689
Jak w temacie zaczął ciec. Odlaczylem filtrację. Mam kilka pytań. Akwarium 160 litrów obsada skalarow. Jak długo mogę nie filtrować? Jak zabezpieczyć akwarium przed brakiem filtra i grzałki. Grzałka p...

Pytania odnosnie filtra tetra ex 800 plus

holenderskiebartek90 w Filtracja · Odpowiedzi: 15 · Wyświetlenia: 5222
Witam . Posiadam akwarium roslinne 102l . Mam w nim filtr wewnetrzny ktory byl w zestawie aquael fan 2 plus . Chcialbym kupic jakis zewnetrzny i najbardziej spodobal mi sie Tetra ex800 plus . Mam duzo...

Pytania AQUAEL ASAP 750E

Robi68 w Filtracja · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 8711
Zakupiłem do moich 90 lirów wspomniany w tytule Aquael ASAP 750E jest to mój pierwszy w życiu filtr zewnętrzny. Użytkuję go już ze dwa miesiące i w sumie jest OK, Woda kryształ tylko irytują trochę dr...

[DIY] Filtr zewnętrzny - pytania

Victhe w Filtracja · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 18748
Witam oto moj schemat filtra zewnetrznego. Wzorowalem sie na tym http://images29.fotosik.pl/216/c60911077921eb87.jpg Jezeli ktos moze sie wypowiedziec na jego temat bede wdzieczny. Czy bedzie dzialac ...

Eheim 2213 pytania

Mortis w Filtracja · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 928
Witam! Jako ze zakupilem filtr Eheim 2213 ktory ma 355mm a moja szafka ma 370mm teraz pytanie czy jak skrzywie wylot filtra w ten sposob: http://images38.fotosik.pl/1245/c348dbebc9bb5dd...

Elliminator glonów UV - pytania

Chilli w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 520
Czy taki eliminator nadaje się do zbiorników słodkowodnych - mam akwarium 60 litrów - czy faktycznie jest to dobra sprawa i sprawdza się tak jak piszą ? - opłaca się w to zainwestować ? - jaki fil...

Statystyki

Ten temat przegląda 145 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571008
 •  Liczba wątków: 48808
 •  Użytkownicy: 36936

•  Najnowszy użytkownik: m_d

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 145 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.