Restart - co z podłożem - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Restart - co z podłożem

Liczba wyświetleń: 1135·Odpowiedzi: 3
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok

27 sie 2009, 17:10 Restart - co z podłożem  (#1)  

Witam

Okres wakacji nie sprzyja akwarystyce :) .
Po powrocie z urlopu zostałem moje akwarium w tragicznym stanie - jedyne co można z tym zrobić to restart. Jak wiemy podłoże nie jest tanie stąd moje pytanie czy można zrobić restart z powodu inwazji glonów bez całkowitej wymiany podłoża.
Chcę usunąć tylko jej wierzchnią warstwę (która miejscami także jest zaatakowana) i dosypać 2 cm nowej. Czy taki restart grozi ponowną inwazją ??
Z góry dzięki za rady

Slay
Ranga: Poznaje temat

cherry_ukasz Rzeszów/Kraków

27 sie 2009, 18:05   (#2)  

Witam,
2 tygodnie temu miałem podobny problem. Co prawda u mnie górą były tylko nitki, ale i tak glon, który mógłby wyjść. Podłoża również było mi szkoda. Zrobiłem tak:
Stare podłoże przesuszyłem, potem przelałem wrzątkiem i wsadziłem na spód akwarium. Na to dałem nową warstwę ASII.
Akwarium stoi i narazie 0 (słownie zero) oznak jakichkolwiek glonów.
Pozdrawiam
...Ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia...

cherry_ukasz
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Rzeszów/Kraków

27 sie 2009, 20:24   (#3)  

Dzięki za rade - też mam zamiar podłoże dobrze przesuszyć, ale czy przypadkiem zalanie podłoża wrzątkiem nie pozbawi go jego własności ??

Slay
Ranga: Poznaje temat

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
cherry_ukasz Rzeszów/Kraków

28 sie 2009, 08:34   (#4)  

Nawet, jeśli go pozbawiło, to przykrycie go nowym to zrekompensuje. Z czasem podłoże znów nasyci się nawozem. U mnie było tak, że momentami lałem i lałem nawozu a wszystko stało w miejscu. Aż nadszedł czas, kiedy przestało się to dziać i teraz leje mniej od zalecanych dawek AA PG
...Ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia...

cherry_ukasz
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Rzeszów/Kraków

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

restart.jpg

1260L - T1000 restart - marlowe

marlowe w Akwaria · Odpowiedzi: 18 · Wyświetlenia: 17391
Miałem podpiąć pod swój starusieńki 10-letni wątek, ale wszystko praktycznie ulegnie zmianie, więc postanowiłem założyć nowy wątek. Nawet pierwotny litraż uległ zmianie z 1 tys litrów na 1260 tys ;) S...
YouTube

Restart akwarium w ADA Poland

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2259
Zapraszam do obejrzenia.

Restart - glony i sinice

Puszek__823 w Glony · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1832
W moim zbiorniku od dłuższego czasu zalegają się glony i sinice, jak sobie z tym poradzić? Akwarium 40l Obsada głównie kolcobrzuchy i krewetki Gęstrza roślinność i to ona głównie łapie glony Filtr...

Restart zbiornika - dobór podłoża pod żwirek.

bpjl w Podłoże · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1721
Cześć. Nadszedł czas restartu mojego zbiornika. Właściwie to można powiedzieć, że zaczynam od początku, ponieważ akwarium stoi puste od blisko roku. W związku z tym, tym razem, postanowiłem rozpocząć...

Restart akwarium

hania w Sprzątanie · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 8127
potrzebuje pilnej pomocy w restarcie akwarium.

Akwarium - restart i pomoc

MachCinek w Szkło i meble · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 2730
Witajcie, szukam pomocy odnosnie restartu akwarium. W skrocie akwarium 40x30x30 bylo ok lecz zaczela sie ospa, rosliny zaczely obumierac, ryby zaczely umierac. Doszedlem do wniosku by zaczac od nowa, ...

Restart akwarium - parametry

r0zum w Sprzątanie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 3527
Cześć, mam takie pytanie. Postawiłem nowe akwarium na starym dojrzałym filtrze; taka mocno obsadzona 60h. Kilka godzin po zalaniu zrobiłem testy i się bardzo zdziwiłem, bo wszystkie parametry są w nor...

Restart starego akwarium mamuśki

klbk4 w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2035
Cześć, Zarejestrowałem się do tutaj na forum bo z tego co widziałem jest tu sporo osób z doświadczeniem i wiedzą specjalistyczną z której nie ukrywam chciałbym skorzystać. Moja mama jest starszą oso...

Restart - Krasnorosty - Bucephalandry

Robi68 w Glony · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 4307
Witam. Zaniedbałem niestety ostatnio moje akwarium. Trochę mi się znudziła tez aranżacja i planuje nowe życie dla niego. Rośliny dam nowe , ale chętnie zostawiłbym cenne bucephalandry. Strasznie się c...

Restart akwarium a krasnorosty

Totik w Glony · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 5649
Powoli dojrzewam do zrobienia restartu akwarium i przejścia na podłoże aktywne. Żwir, który mam oddaje coś do wody i podnosi KH i GH. Dodatkowo podejrzewam, że jest przyczyną krasnorostów których nie ...

Statystyki

Ten temat przegląda 1062 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570995
 •  Liczba wątków: 48803
 •  Użytkownicy: 36934

•  Najnowszy użytkownik: Laura

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1062 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.