Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam
Okres wakacji nie sprzyja akwarystyce  .
Po powrocie z urlopu zostałem moje akwarium w tragicznym stanie - jedyne co można z tym zrobić to restart. Jak wiemy podłoże nie jest tanie stąd moje pytanie czy można zrobić restart z powodu inwazji glonów bez całkowitej wymiany podłoża.
Chcę usunąć tylko jej wierzchnią warstwę (która miejscami także jest zaatakowana) i dosypać 2 cm nowej. Czy taki restart grozi ponowną inwazją ??
Z góry dzięki za rady
-

Slay
●
- Ranga: Poznaje temat
Witam,
2 tygodnie temu miałem podobny problem. Co prawda u mnie górą były tylko nitki, ale i tak glon, który mógłby wyjść. Podłoża również było mi szkoda. Zrobiłem tak:
Stare podłoże przesuszyłem, potem przelałem wrzątkiem i wsadziłem na spód akwarium. Na to dałem nową warstwę ASII.
Akwarium stoi i narazie 0 (słownie zero) oznak jakichkolwiek glonów.
Pozdrawiam
...Ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia...
-

cherry_ukasz
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Rzeszów/Kraków
Dzięki za rade - też mam zamiar podłoże dobrze przesuszyć, ale czy przypadkiem zalanie podłoża wrzątkiem nie pozbawi go jego własności ??
-

Slay
●
- Ranga: Poznaje temat
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Nawet, jeśli go pozbawiło, to przykrycie go nowym to zrekompensuje. Z czasem podłoże znów nasyci się nawozem. U mnie było tak, że momentami lałem i lałem nawozu a wszystko stało w miejscu. Aż nadszedł czas, kiedy przestało się to dziać i teraz leje mniej od zalecanych dawek AA PG
...Ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia...
-

cherry_ukasz
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Rzeszów/Kraków
Powiązane tematy
Miałem podpiąć pod swój starusieńki 10-letni wątek, ale wszystko praktycznie ulegnie zmianie, więc postanowiłem założyć nowy wątek. Nawet pierwotny litraż uległ zmianie z 1 tys litrów na 1260 tys ;) S...
W moim zbiorniku od dłuższego czasu zalegają się glony i sinice, jak sobie z tym poradzić?
Akwarium 40l
Obsada głównie kolcobrzuchy i krewetki
Gęstrza roślinność i to ona głównie łapie glony
Filtr...
Cześć.
Nadszedł czas restartu mojego zbiornika. Właściwie to można powiedzieć, że zaczynam od początku, ponieważ akwarium stoi puste od blisko roku. W związku z tym, tym razem, postanowiłem rozpocząć...
potrzebuje pilnej pomocy w restarcie akwarium.
Witajcie, szukam pomocy odnosnie restartu akwarium. W skrocie akwarium 40x30x30 bylo ok lecz zaczela sie ospa, rosliny zaczely obumierac, ryby zaczely umierac. Doszedlem do wniosku by zaczac od nowa, ...
Cześć, mam takie pytanie. Postawiłem nowe akwarium na starym dojrzałym filtrze; taka mocno obsadzona 60h. Kilka godzin po zalaniu zrobiłem testy i się bardzo zdziwiłem, bo wszystkie parametry są w nor...
Cześć,
Zarejestrowałem się do tutaj na forum bo z tego co widziałem jest tu sporo osób z doświadczeniem i wiedzą specjalistyczną z której nie ukrywam chciałbym skorzystać. Moja mama jest starszą oso...
Witam. Zaniedbałem niestety ostatnio moje akwarium. Trochę mi się znudziła tez aranżacja i planuje nowe życie dla niego. Rośliny dam nowe , ale chętnie zostawiłbym cenne bucephalandry. Strasznie się c...
Powoli dojrzewam do zrobienia restartu akwarium i przejścia na podłoże aktywne. Żwir, który mam oddaje coś do wody i podnosi KH i GH. Dodatkowo podejrzewam, że jest przyczyną krasnorostów których nie ...
|