EI+ziemia+ brak testów - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

EI+ziemia+ brak testów

Liczba wyświetleń: 1060·Odpowiedzi: 2
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok

27 sie 2009, 01:29 EI+ziemia+ brak testów  (#1)  

Metoda ei mnie zafascynowała bo zawsze byłem do bani z chemii, metoda LT bo bezobsługowa, nie nawidze testów bo mi zbrzydły przy paletkach wiec zebrałem wszystko do kupy. Akwarium ma 2tygodnie.
Netto jakies 160l
Filtr tylko gąbka bo kubelek pochodził dzien czasu i padł
Co2 z butli 2-3 bable na sek
Oświetlenie 4x39W
Ziemia w podłożu
Nawozenie 2ml florovitu na dzien, 1ml zelaza ogrodniczego, i poł łyzeczki potasu,
dosc duzo roslin obsada 5 pretnikow karłowatych 5 otosów i 5 kosiarek
Efekty po 2 tyg pojawilo sie troche okrzemek, jest troche nitek głownie na lisciach obumierajacych (rosliny po podrozach pocztowych)
podmieniam 20% wody dziennie na kranowke
Nie mierze zadnych parametrow rosliny rosna, babelkuja,
Co mnie moze czekac?

pucy
Ranga: Początkujący

Trezor Wrocław

27 sie 2009, 07:40 Re: EI+ziemia+ brak testów  (#2)  

pucy napisał(a):Akwarium ma 2tygodnie.

Życzę Ci oczywiście powodzenia. Ale moim zdaniem trochę za szybko zacząłeś nawozić. Ziemia zawiera wszystko co potrzeba na starcie, a nawet więcej. Niestety część rozpuszcza się w wodzie i spodziewam się, że i bez nawożenia masz dość wysoki poziom związków chemicznych w wodzie.
Na Twoim miejscu ograniczyłbym się na razie do podawania jedynie potasu.
pucy napisał(a):Co mnie moze czekac?

Na dzień dzisiejszy jeśli miałbym stawiać, to moim zdaniem czeka Cię walka z glonami. Oby wygrana.;)
"Wiem, że nic nie wiem". Ale próbuję się dowiedzieć... ;)

390l - http://www.roslinyakwariowe.pl/forum/viewtopic.php?p=456424

Trezor
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Miasto: Wrocław

27 sie 2009, 08:47   (#3)  

ziemie ddzieliłem dość gruba warstwa zwiru, od około 5-10cm, martwi mnie twardość wody najbardziej bo nie mam zamiaru uzywac ro, a twardosc wody w zamosciu to 27stopni. mam nadzeje ze nie powybijam wszystkiego tym zelazem http://www.ins.pulawy.pl/PL/index.php/c ... w/171/109/ bo wieczorem wlałem zonie w kwiatka 2ml a dzis jest awantura co sie z nim stało ze padl.

pucy
Ranga: Początkujący

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

IMG_7399.jpeg

Parametry wody z testów a wodociągi

Mateo525 w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 4530
Cześć wszystkim, Jako że od dłuższego czasu przymierzam się do założenia akwarium, ale do teraz nie było czasu przyszły mi testy wody, i tak kupiłem jbl kropelki i wyszły następująco: Gh 15 Kh 20 Ph 7...
11.24.2007 3 tydzien.jpg

Ziemia ogrodowa - spostrzeżenia po 7 miesiącach

Kadazan w Nawożenie · Odpowiedzi: 211 · Wyświetlenia: 122107
Witajcie! W niedzielę wykonałem sporo żmudnej pracy i przeniosłem swoje akwarium o 50km. Sprawę utrudniłem sobie dodatkowo, bo założyłem, że: 1. nie będzie restartu - ryby musiały trafić do akwari...

Utylizacja przeterminowanych testów

dominiksz w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2238
Co robicie z testami, odczynnikami po terminie ich ważności? Przeterminowały mi się jakieś stare testy a wyrzucać tak po prostu do śmieci jakoś mi się nie widzi

Test JBL na PO4, brak wyniku na skali.

DamianKr w Nawożenie · Odpowiedzi: 15 · Wyświetlenia: 6375
Hej, Mam szybkie pytanie, robię test JBL na PO4 i wynik mam taki jasny żółty. I tu jest problem ponieważ skala idzie od takiego białego-szarego przez odcienie jasno-niebieskiego po ciemny niebieski. ...

Analiza testów

coolfon1988 w Nawożenie · Odpowiedzi: 51 · Wyświetlenia: 21100
Hej Woda w akwarium Ph 6,4 ( co2 z butli) KH 5 GH 9 Woda RO KH 0 GH 0 Woda z kranu Ph 7,4 Kh 5 GH 13 Mineralizator Kh +0,7 GH +1 Jak te testy wypadają? Skąd takie podwyższone GH? Jak ewentualnie...

Data ważności soli i testów korpelkowych

Bobzin w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3975
Witam chciałem zapytać czy sole mogą stracić swoje właściwości po upływie terminu ważności? i jak jest z testami kropelkowymi w kwestii ważności. Pytam bo chce sprzedać kilka testów oraz sole i nie wi...

Problem z CAL - nawozy RED, GREEN, brak reakcji na podanie

ciabatta w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1087
Założyłem Akwarium w styczniu. Podłoże i podsypka CAL oraz cała Lina nawozowa z CAL. Po dwóch-trzech tygodniach rośliny zaczęły brązowieć, karłowacieć, bieleć. Okazało się że mam dużo NO3-100, PO4-0,K...

Ranking testów akwarystycznych

Luk w Nawożenie · Odpowiedzi: 47 · Wyświetlenia: 39667
Witam, może cieawe byłoby prowadzić ranking testów akwarystycznych? Jest ich trochę i to różnych firm, jedne sprawują się lepiej inne gorzej. Takie zestawienie na pewno by pomogło w wyborze odpowiedn...

Brak azotu i pierwotniaki.

JackDaniels732 w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 989
Witam. Akwarium zaczęło ładnie balansować się ok. miesiąca temu - glony zniknęły (a był nie lada wysyp), poza nitkami, ale ich jest bardzo mało. Raptem parę nitek ok. 7-10 cm raz w tygodniu wyciągam z...

Brak PO4

wegrzyn19161 w Nawożenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 2001
Cześć. M am brak fosforanów w baniaku, reszta parametrów ok. czy jego brak może być odpowiedzialny za zakwit wody i glony na szybach i roślinach ? Jaki fosfor polecacie ? Zapraszam do dyskusji :)...

Statystyki

Ten temat przegląda 542 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570951
 •  Liczba wątków: 48798
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 542 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.