Czy CO2 może powodować zmętnienie wody? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Czy CO2 może powodować zmętnienie wody?

Liczba wyświetleń: 7267·Odpowiedzi: 9
Zestawy dozujące dwutlenek węgla oraz akcesoria. Metody dyfuzji i pomiar stężenia w wodzie.
Zaloguj się, aby zmienić widok
askpl Łódź
Witam serdecznie,

Akwarium wystartowałem 3 tygodnie temu. Podmiankę robię co tydzień 50% kranówka (dodaje Denitrol lub Nitrivec). Po podmiance następnego dnia rano woda prawie kryształ. W ciągu 2 dni woda znowu przybiera lekkie zmętnienie. I teraz pytanie od czego? Filtracja OK, wykluczam tutaj podłoże. Pierwotniaki też nie. Więc od czego ?

Parametry:
Baniak 450l
Światło: 4 x T5 54w (5 godzin dziennie)
Podłoże: aquasubstrate II + żwir kwarcowy 3mm
Filtracja: 2x eheim 2078 (max wypełniony substratem pro)
Co2 z butli: 24/h, około 1,5 - 2 b/s , reaktor 1000

Woda:
NO3: około 1
PO4: 0
NO2: 0
pH: 6,8
kH: 10
GH: 11

Obsada
obecnie 8x kosiarka + krewecie (około 25szt)

Rośliny
- ceratopetris
- bakopa
- kabomby
- rotala
(już niece mocno zarośniete)

askpl
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Łódź

Piotr Baszucki Nowa Ruda

25 cze 2009, 10:59   (#2)  

To zielonkawe zmetnienie czy bialawe?

Co2 slynie z tego ze posrednio wplywa wlasnie na krysztal w wodzie. Ja bym stawial na podloze albo wklad filtracyjny.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych

Piotr Baszucki
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Nowa Ruda

Wspieram stronę kontem Premium
Akwaria

askpl Łódź

25 cze 2009, 12:46   (#3)  

Zmętnienie białe.

żwir był płukany i gotowany. A co do wkładów to tak jak napisałem. Substrat Pro w jednym i w drugim po 8kg. Też był płukany przed odpaleniem. Myślisz że substrat pro pyli ? A może zastosować dodatkowo jakąś watę filtracyjną ?

askpl

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Piotr Baszucki Nowa Ruda

25 cze 2009, 12:52   (#4)  

Wate wrzucaj smialo - nie ma chemii wiec nie bedzie miala wplywu na kondycje akwarium, a moze Ci wylapie ten pyl.

Ja bym stawial jednak na pierwotniaki...
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych

Piotr Baszucki
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Nowa Ruda

Wspieram stronę kontem Premium
Akwaria

zulix Rzeszów
askpl napisał(a):...robię co tydzień 50% kranówka (dodaje Denitrol lub Nitrivec).

Podobnie jak Piotr uważam, że to pierwotniaki. Preparaty do wspomagania "cyklu azotowego" zawierają oprócz bakterii również pożywkę dla nich (inaczej nie miałoby sensu ich dodawanie do świeżych baniaczków). Prawdopodobnie są to związki amonowe. I przez ten moment zanim pożywka zostanie skonsumowana powoduje zaburzenie w baniaczku połączone z wysypem pierwotniaków. Producent pisze w swoich materiałach "nie dawać do dojrzałego zbiornika" czy coś takiego.
Po kilku tygodniach pracy filtra zanieczyszczenia mechaniczne nie powinny mieć miejsca. Wata jest u mnie w filtrze cały czas, właśnie aby pozbyć się pyłów, które czasem powstają jak grzebie w podłożu . :D

Spróbuj raz nie dawać nic do wody podczas podmiany i napisz efekt.
Kalkulator do nawozów i "chemii wody": http://podforak.rzeszow.pl/upload/nawoz ... a_wody.xls - nowa wersja z 10.03.2012
Podkarpackie forum akwarystyczne: http://podforak.rzeszow.pl

zulix
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Rzeszów

26 cze 2009, 15:39   (#6)  

I przez ten moment zanim pożywka zostanie skonsumowana powoduje zaburzenie w baniaczku połączone z wysypem pierwotniaków.

Również uważam, że to pierwotniaki. Jednka podzielę się jeszcze jednym spostrzeżeniem. Kiedy nie tak dawno intensywnie walczyłem z pierwotniakiem, zauważylem, że podawanie CO2 potęgowało jego namnażanie. Z tego co mi wiadomo pierwotniak mnoży się najlepiej w warunkach beztlenowych. Czy się mylę? U mnie było tak, że gdy pozornie wydawało się, że sytuacja jest opanowana (w czasie największego zmętnienia CO2 było wyłączone) i zmętnienie znika, ponowne uruchomienie CO2 powodowało błyskawiczny nawrót silnego namnażania się pierwotniaków.

rudolf

askpl Łódź

26 cze 2009, 16:02   (#7)  

Dzięki za informacje, dzisiaj rano zapuściłem UV zobaczymy co będzie jak wrócę z pracy :)

askpl

26 cze 2009, 16:15   (#8)  

askpl napisał(a):Dzięki za informacje, dzisiaj rano zapuściłem UV zobaczymy co będzie jak wrócę z pracy :)

No ok. Lampa pewnie to załatwi, ale zwalczy tylko skutki a nie przyczyny. Tak czy inaczej musisz znaleźć przyczynę namnażania się pierwotniaka, bo inaczej on prędzej czy później powróci.

rudolf

23 sty 2026, 14:49 Re:  (#9)  

rudolf napisał(a):
I przez ten moment zanim pożywka zostanie skonsumowana powoduje zaburzenie w baniaczku połączone z wysypem pierwotniaków.

Również uważam, że to pierwotniaki. Jednka podzielę się jeszcze jednym spostrzeżeniem. Kiedy nie tak dawno intensywnie walczyłem z pierwotniakiem, zauważylem, że podawanie CO2 potęgowało jego namnażanie. Z tego co mi wiadomo pierwotniak mnoży się najlepiej w warunkach beztlenowych. Czy się mylę? U mnie było tak, że gdy pozornie wydawało się, że sytuacja jest opanowana (w czasie największego zmętnienia CO2 było wyłączone) i zmętnienie znika, ponowne uruchomienie CO2 powodowało błyskawiczny nawrót silnego namnażania się pierwotniaków.

Odgrzebuję trochę temat ale też teraz walczę z białym pyłem w akwarium i to samo dostrzegłem.Im więcej daję co2 to większa mgła

coolfon1988
Ranga: Aktywny użytkownik

Zmętnienie,mleczna woda to problemy z biologią
Żeby bakterie mogły przywrócić równowagę to potrzebują więcej tlenu a nie CO2
Są duże braki tlenu przy takim zakwicie i podawanie CO2 nie jest zalecane choć rozpuszczanie CO2 i tlenu jest niezależne od siebie
Ps
Kiedyś była na ten temat dyskusja czy CO2 ma wpływ na zawartość tlenu

Wysłane z mojego Pixel 9a przy użyciu Tapatalka

prot
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Powrót do Technika CO2

Powiązane tematy

14_1_3825.jpg

Nowe reduktory CO2 Aqua-Art v2 - jeden lub dwa manometry

Piotr Baszucki w Technika CO2 · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 2637
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/articles/nowe-reduktory-co2-aqua-art-v2-jeden-lub-dwa-manometry_1_intro.jpg Druga generacja reduktorów Aqua-Art. Polska marka Aqua-Art wprowadz...
Glass bent tube set fluid 1080x1080.jpg

Nowe indykatory CO2 Qualdrop - szkło, plastik i płyn

Piotr Baszucki w Technika CO2 · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1000
Glass bent tube set fluid 1080x1080.jpg Qualdrop rozszerza linię akcesoriów CO2. Polska marka Qualdrop wprowadza do oferty serię nowych indykatorów dwutlenku węgla przeznaczonych do akwariów roślinn...
IMG_20260207_134116.jpg

Reaktor CO2 qualdrop

akwaAmator w Technika CO2 · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 4725
Witam Ktoś używa tego reaktora ? Obejrzałem kilka filmów na YT i wygląda to solidnie i spełnia swoje zadanie ,ale cena zabija . Jednak poszukałem ,poszperałem i zakupiłem na chinskim portalu za po...
Screenshot 2025-11-20 151646.png

Zestaw co2

Lejla w Technika CO2 · Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 11431
Chciałam kupić sobie wszytko do zestawu co2 tylko wystąpił problem nie doczytałam i kupiłam reduktor firmy magnum z zaworkiem precyzyjnym i licznik bąbelków i aqua Nova. I czy jeśli odkręciłam tą końc...

Czy mój system co2 jest nieszczelny?

Łoś w Technika CO2 · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 2330
Cześć Od razu pisze aby się nie śmiać. Mam 300 litrowe akwarium i mam dozowanie co2 z sodastream. Jest butla sodastream, reduktor aquaartu, licznik bąbelków aqua artu, elektrozawór też aquaartu. Dzia...

Co2 dawkowanie

andrzejkowac w Technika CO2 · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2405
Pytanie czy początkujący akwarysta z wodą gh10 kh 5 i dawkowaniem co2 z butli powinien bać się skoków ph przy zamykaniu co2 na noc czy bezpieczniej puszczać mniej stałe. Dziekuje

Jaki wężyk i kolanko do co2 z Sodastream??

Łoś w Technika CO2 · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2919
Witam Zamierzam kupić sobie cały system co2 z Soda stream. Już pisze dlaczego ten a nie butle wysokociśnieniowa, ponieważ nie miałbym gdzie nabić taką butle a samochodu nie mam aby pojechać gdzieś da...

Coś dla odmiany - CO2 spożywczy, redukcja ciśnienia

Muzzy w Technika CO2 · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 11157
Dzień dobry Drodzy Forumowicze, Trafiłem tu teoretycznie z ogólnie niepowiązanym tematem ale technika podobna. A przeszukując internety zauważyłem na tym forum bardzo duże zagęszczenie wiedzy w temac...

Miejsca, w których można nabić butlę CO2 (cała Polska)

Piotr Baszucki w Technika CO2 · Odpowiedzi: 412 · Wyświetlenia: 394255
Sam stanalem przed decyzja zakupienia butli CO2 (poza wakacjami rzadko bywam w domu a przygotowanie 10l mieszaniny rekacyjnej jak by nie bylo zajmuje troche cennego czasu). Pomyslalem przy okazji o ...

Nowy atomizer przepływowy CO2 - opinie

Crossley w Technika CO2 · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 15289
Chciałbym zapytać, czy ma ktoś doświadczenia z poniższym atomizerem co2 ??

Statystyki

Ten temat przegląda 257 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 570932
 •  Liczba wątków: 48794
 •  Użytkownicy: 36922

•  Najnowszy użytkownik: wiewiórka_małkowicz

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 257 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.