Lajon 115 / chwilowy brak zasilania / skasowane ustawienia ?
Zestawy dozujące dwutlenek węgla oraz akcesoria. Metody dyfuzji i pomiar stężenia w wodzie.
Czas urlopowy się zbliża, a dosłownie przed chwilą mój pH-metr Lajon 115 trochę mnie zirytował. Prawdopodobnie z powodu dość mocnej ulewy nie miałam przez kilka minut zasilania - wybiło bezpieczniki. Po ponownym włączeniu Lajon miał skasowane zadane mu ustawienia  czy tak powinno być???
Przyznam że jestem zdegustowana, to zbyt droga zabawka, żeby miała mnie stresować przed każdym opuszczaniem domu na kilka dni.
Miał mi zautomatyzować i ułatwić obsługę akwarium, a tu się okazuje z i tak będę musiała kokoś zatrudnić, kto podczas urlopu przyjdzie i sprawdzi czy CO2 leci i czy aby ryby nie udały się do Krainy Stabilnych Parametrów
Czy to normalne, czy nie uruchomiłam w nim jakiejś opcji autoodtwarzania zadanych ustawień???
pozdrawiam,
MAGDA

-

Majszczur
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Wa-wa
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
No nie wierzę, że nie ma tutaj chętnych do podzielenia się wiedzą użytkowników Lajona  ... nigdy Wam światła nie wyłączyli
 Co mam zrobić żeby zadane ustawienia się nie kasowały 
-

Majszczur
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Wa-wa
Oni pewnie jeszcze tego nie wiedzą
Teraz dałaś im do myślenia.
A tak na poważnie to powinna być tam jakaś bateria aby potrzymywać ustawienia w razie braku prądu, tak jak w radiobudziku za 30zł.
-

Marlon
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Gdybyś zapytała o Skalara, to bym Ci powiedział  , ale Lajona nie znam.
BTW. Skalar pamięta ustawienia mimo braku zasilania.
-

Trezor
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Wrocław
-
Trezor napisał(a):BTW. Skalar pamięta ustawienia mimo braku zasilania
I lajon oczywiście też pamięta zadane ustawienia(wiem bo mam od niedawna  ). Nie pamięta jedynie czasu i tyle. Powiedz jak poznajesz że się skasowały ustawienia 
-
d4rn0k
●
Lajon też powinien je pamiętać.
Nie wiem czy ma jakieś podtrzymanie na akumulatorkach czy nie - na dobrą sprawę to go nie widziałam od środka. Jednak nie raz nie dwa wyłączałam go spod napięcia na kilka godzin podczas prac porządkowych i nie miałam takich problemów, a jest u mnie już kilka latek.
-

ratafia
●
- Ranga: Poznaje temat
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
ratafia napisał(a):Lajon też powinien je pamiętać. Nie wiem czy ma jakieś podtrzymanie na akumulatorkach czy nie - na dobrą sprawę to go nie widziałam od środka. Jednak nie raz nie dwa wyłączałam go spod napięcia na kilka godzin podczas prac porządkowych i nie miałam takich problemów, a jest u mnie już kilka latek.
Lajon trzyma ustawienia pH w nie ulotnej pamięci EEPROM nie ma żadnych akumulatorków  .
-
d4rn0k
●
Magda, wygląda na to, że być może miałaś jakiś skok napięcia, który "zresetował" Lajona.
-

Trezor
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Wrocław
-
Powiązane tematy
Przedmiot recenzji: Lajon 120 v.2.01
1. Wstęp
Zawsze chciałem rozbudować osprzęt swojego akwarium o coś, co byłoby urządzeniem na miarę XXI wieku, co pozwoliłoby mi zaoszczędzić czas, pieniąd...
Witam. Zakupiłem kilka dni temu elektrozawór progrow, podłączyłem i myślałem że mam spokój. Jednak w każdy dzień po załączeniu się gaz nie leci tak jak był ustawiany dzień wcześniej. Zaworek odkręcony...
Cześć,
Czy duży będzie skok ph poprzez zaprzestanie dozowania co2 np przez 24h ?
Akwarium 200l ph 7,22 kh 7
Czy na taką okazję lepić mieć zapasową butle z co2.
Mam zawsze problem z nabijaniem butl...
Po podłączeniu(przykręceniu) do butli reduktora Aquarium CO2 Set Profesional ,po odkręceniu zaworu w butli zegar odpowiadający za wskazanie ciśnienia w butli w ogóle się nie podnosi.Oczywiście gaz w b...
Witam.
Od pewnego czasu używam w moim akwarium sterownika Lajon 115. Steruje on m.in. zestawem do nawożenia co2 (butla, elektrozawór i reduktor przepływowy sera flore active).
Mam dosyć twardą wodę (...
Niektórym może moje zapytanie wyda się śmieszne, ale sam na nie nie potrafię sobie odpowiedzieć:). Chodzi mi mianowicie o ilość Co2 w wodzie. Zalałem zbiornik na mieszance ro:Kran 60:40, na podłożu ak...
Witam.
Zmontowałem bimbrownie z butelki po napoju 3L. Filtr wodny to okolo 100ml wody a z niego 2 metrowym weżykiem do akwarium do kostki lipy w syrzykawce 20ml, tak okolo 30cm przed dyfuzorem jest ...
Witam. Tak prędko jak założyłem 9 litrowe akwarium mając nadzieję, że na reaktorze CO2 DIY + EC ono pociągnie, tak równie prędko musiałem zacząc myślec o butli, gdyż pojawiły się problemy z reaktorem....
Witam wszystkich. Mam pytanie odnośnie funkcjonowania sterownika Lajon115
Kiedy rano spojrzę na sterownik to pokazuje wartość Ph 6,8 ale jak tylko zapali się światło to pokazuje Ph 7,0
Wniosek:
...
Witam i zarazem prosze uzytkownikow forum o pomoc/porade.
Otoz, jak w temacie.. posiadam komputer sterujacy ph lajon 120,
z elektroda eurosensor, i pojawil sie problem, polegajacy na tym, ze
pomia...
|
|