Puchlina wodna - identyfikacja i leczenie - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Puchlina wodna - identyfikacja i leczenie

Liczba wyświetleń: 5555·Odpowiedzi: 5
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Majszczur Wa-wa
Witam,
w 75l akwarium córki zauwazyłam niepokojące objawy u samca brzanki różowej.

W pierwszym momencie pomyślałam, że to puchlina wodna, ale w opisie tej choroby jest wyraźnie napisane: spuchnięty brzuch, poszarpane płetwy oraz natroszone łuski w okolicy brzucha i wypukłe oczy.

Moja ryba ma CAŁE ciało spuchnięte jak nadmuchany balonik i jest CAŁA nastroszona, wszystkie łuski ma mocno odchylone, ale płetwy całe, nienaruszone. Ma przyspieszony oddech, porusza się ociężale z wyraźnym trudem, jakby pływała w gęstym oleju a nie w wodzie, z głową lekko skierowaną w dół :(
Czy to rzeczywiście puchlina ? Bo obawiam się, że jednak coś innego.
Bardzo proszę o szybką odpowiedź, bo zwierzę bardzo się męczy.

Znalazłam taki sposób leczenia:
Puchlina jest bardoz trudna do wyleczenia. Przenosimy rybkę do innego zbiornika. W ogólnym zbiorniku zwiększamy napowietrzanie, urozmaicamy dietę ryb, a wode lekko zasolamy - 1g/L.
W zbiorniku z chorą rybką stosujemy:
1. Oksytetracyklinę (20-100 mg/litr, kąpiel 5-dniowa, konieczne może być
powtórzenie).
lub
2. Tetracyklinę (40-100 mg/litr, kąpiel 5-dniowa, konieczne może być
powtórzenie).
lub
3.Minocyklinę (250 mg/40 litrów. Drugiego dnia należy całkowicie wymienić
wodę i podać taką samą dawkę leku na kolejne dwa dni. W czasie leczenie
zwiększyć napowietrzanie. Nie wolno podawać leku po raz trzeci.

Tylko kompletnie nie wiem skąd zdobyć te antybiotyki... pediatra mi ich przecież nie wypisze dla ryby, a w aptece bez recepty nie dostanę :roll:

Jest jeszcze Sera Bactopur Direct.

Ale czy to rzeczywiście puchlina? Coś mi świta, że jest jeszcze jakaś choroba charakteryzująca się nastroszeniem łusek na całym ciele...

Mam w domu Sera CostaMed i MFC Tropicala - czy któryś z tych środków będzie skuteczny w tym przypadku?
:arrow: moje https://roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... hp?t=25387 :arrow: http://majszczur.posadzdrzewo.pl
Obrazek Piszę poprawnie po polsku, a przynajmniej się staram

Majszczur
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Wa-wa

Trezor Wrocław

22 lut 2009, 12:21   (#2)  

Identyfikacja choroby u ryb, też zawsze nastręcza mi sporo problemów. Niestety wczoraj musiałem to zrobić, bo zauważyłem u dwóch neonów niepokojące objawy. Trochę mnie to zmartwiło... No ale miało być o Twoich podopiecznych.
Więc... ja zawsze staram się rozpoznać grupę chorób, a zwykle jest ich tylko kilka. Z grubsza biorąc zakażenie bakteryjne, pasożyty lub jakieś grzyby. W wypadku nabrzmienia brzucha, nastroszenia łusek i pewnie jeszcze wytrzeszczu oczu jest prawie pewne, że to jakieś bakterie. Ja zwykle stosuję leki sery. Nie wiem czy są najlepsze, ale jakoś tak się przyzwyczaiłem. Na "Twoje" schorzenie zastosowałbym sera bactopur, niekoniecznie direct, ale ten też może być. Ja jednak directa się "boję", bo to bardzo silny środek.
Powodzenia w leczeniu. I mam nadzieję, że moja diagnoza nie jest błędna.
"Wiem, że nic nie wiem". Ale próbuję się dowiedzieć... ;)

390l - http://www.roslinyakwariowe.pl/forum/viewtopic.php?p=456424

Trezor
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Miasto: Wrocław

Majszczur Wa-wa

22 lut 2009, 12:46   (#3)  

Trezor, czyli idąc Twoim tokiem rozumowania, w zasadzie nie ma to większego znaczenia czy zdiagnozuję puchlinę czy inną chorobę... na każdą pochodzenia BAKTERYJNEGO z podobnymi objawami powinna pomóc kąpiel w preparacie Bactopur Sery... dobrze rozumiem ?

Jeszcze jedno mnie dziwi, puchlina jest chorobą bardzo zakaźną, a objawy widzę tylko u jednej ryby (od 3 dni) :?
:arrow: moje https://roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... hp?t=25387 :arrow: http://majszczur.posadzdrzewo.pl
Ostatnio edytowano 22 lut 2009, 12:57 przez Majszczur, łącznie edytowano 1 raz

Majszczur

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Trezor Wrocław

22 lut 2009, 12:56   (#4)  

Dokładnie tak. Pochodzenie bakteryjne -> bactopur. Inne ryby obserwuj, może ta jedna była osłabiona z jakiegoś powodu. Np. uszkodzenie ciała, albo coś innego. Do akwarium możesz dodać jakiś witamin. Ja stosuję fishtamin, również sery.
I nie pomyślcie, że próbuję reklamować tą firmę, ale jakoś od lat przypadła mi do gustu, a do tego mam wrażenie, że produkty jednego producenta nieźle się uzupełniają.

Trezor

Majszczur Wa-wa

22 lut 2009, 19:39   (#5)  

Niestety parę godzin po przeniesieniu do izolatki i podaniu leku brzanek nadął się do granic możliwości i zasnął snem wiecznym :(
W akwa zasadniczym zastosowałam również kąpiel leczniczą w mniejszym stężeniu, ponieważ zauważyłam, że samiczka (również brzanki różowej) porusza się ospale i zaczyna puchnąć.

Czy oprócz zaaplikowania chemii powinnam również zasolić wodę?
Zaczynam obawiać się epidemii... :?

Majszczur

Trezor Wrocław

22 lut 2009, 19:55   (#6)  

Majszczur napisał(a):Niestety parę godzin po przeniesieniu do izolatki i podaniu leku brzanek nadął się do granic możliwości i zasnął snem wiecznym :(

Niestety tak to bywa, że jeśli ryba jest już w baaaardzo zaawansowanym stadium choroby, to lek tylko przyśpiesza śmierć.
Majszczur napisał(a):W akwa zasadniczym zastosowałam również kąpiel leczniczą w mniejszym stężeniu, ponieważ zauważyłam, że samiczka (również brzanki różowej) porusza się ospale i zaczyna puchnąć.

Oj niedobrze - wygląda, że choroba się przeniosła na inne ryby. Ja te które są widocznie chore wyłowiłbym z akwarium i rozpoczął regularne leczenie.
Majszczur napisał(a):Czy oprócz zaaplikowania chemii powinnam również zasolić wodę?
Zaczynam obawiać się epidemii... :?

Nigdy nie zasalałem wody w trakcie leczenia. Może ktoś, kto to robił Ci podpowie.

Trezor

Powrót do Zwierzęta

Powiązane tematy

1625319620024.jpg

Identyfikacja - robaki w akwarium

Wątek wspólny w Zwierzęta · Odpowiedzi: 114 · Wyświetlenia: 198803
Witam Niedawno zauważyłem w akwarium półcentymetrowe różowe robaki o średnicy około milimetra.Występują one na powierzchni podłoża i roślin trawnikowych. Gdy zostaną porwane przez prąd wody mocno się...
uploadfromtaptalk1418059585185.jpg

Choroby ryb - identyfikacja i leczenie

Identyfikacja w Zwierzęta · Odpowiedzi: 530 · Wyświetlenia: 432302
W tym wątku wklejamy zdjęcia przedstawiające choroby ryb np: nicienie, posocznica, otłuszczenie, ospa - pomagamy w identyfikacji i leczeniu.
20250410_203113.jpg

Identyfikacja: ślimaki w akwarium

Piotr Baszucki w Zwierzęta · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 70394
slimaki.jpg Na zdjęciach: Clea helena (Anentome helena) Apple snail (Pomacea diffuse) Brotia (Brotia pagodula) Blue turbo snail (Celetaia persculpta) Nerite snails (Neritina natalensis sp.) Dusky N...
Photo_2025-03-24 20_12_33_182.JPG

Żyjątka w podłożu -identyfikacja

pimfreda w Zwierzęta · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3098
Dzień dobry, chyba mogę się nazwać akwarystą ponieważ od urodzenia, a mam 49lat mam akwarium ale to co wczoraj zauważyłem w akwarium holenderskim z rzesza krewetek i kilkoma gupikami mnie totalnie zas...
Krewetka_Amano_2.jpg

Identyfikacja krewetek - tutaj można wklejać zdjęcia

konrad_es w Zwierzęta · Odpowiedzi: 59 · Wyświetlenia: 160991
Witam, Mam prośbę o identyfikację krewetki ze zdjęcia. Długość około 25-30 mm. ImageUploadedByTapatalk1374599304.973753.jpg
462567088_412497971936673_3083659759601222666_n.jpg

Coś białe, ślimakowe, identyfikacja

Konstruktor88 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 3067
Cześć, Zauważyłem takie robale przy dnie, kręcą się między kamieniami, zdjęcie poniżej, czy to wypławki i NO Planaria pomoże?
IMG_2503.jpg

Rozdzielenie par skalarów i identyfikacja płci.

DamianKr w Zwierzęta · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 3504
Cześć, Potrzebuję zredukować liczbę swoich skalarów. Cztery z obsady są już dorosłe i planuję zostawić dwa najładniejsze. Czytałem na zagranicznych forach, że dobrym pomysłem jest to że jeśli ktoś n...
20231217_145926.jpg

Identyfikacja co to za białe stworki

Romo1988 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3702
Witam serdecznie, Od kilku dni obserwuje namnażanie się białych robaczków które bez skrępowania zadomowiły się w mchu i wątrobowcu a także od czasu do czasu lubią popływać sobie w toni wody razem z ne...
IMG_20220821_180059.jpeg

Identyfikacja płci prętnika

mkrzepisz w Zwierzęta · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2462
Witam Potrzebuje pomocy w identyfikacja płci u prętnika IMG_20220821_180059.jpeg IMG_20220821_175952.jpeg Wysłane z ELS-NX9 przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl

Identyfikacja choroby

Juta w Zwierzęta · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2083
Witam. Co może dolegać moim rybkom ? Wysłane z iPhone przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl

Statystyki

Ten temat przegląda 219 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570951
 •  Liczba wątków: 48798
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 219 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.