Pęd kwiatowy u żabienicy amazońskiej - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Pęd kwiatowy u żabienicy amazońskiej

Liczba wyświetleń: 1365·Odpowiedzi: 2
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Witam,

Moja żabienica amazońska wypuściła pęd kwiatowy. Jego część właśnie wychodzi ponad powierzchnię i tu moje pytanie:

Co zrobić, żeby uzyskać młode rośliny z tego pędu? Zostawić go, żeby rósł nad powierzchnią i tak zakwitł czy zanurzyć go pod wodę. Czy w ogóle żabienica amazońska rozmnaża się w ten sposób?

Adam

AdamT

Marcin Peczek Łódź

14 gru 2008, 00:26   (#2)  

Zostaw tak jak jest i poczekaj na rozwój. Powinny na tym będzie za jakiś czas pojawić się młode roślinki, tylko staraj się aby pęd był możliwie w jak największej części zanurzony.
Pozdrawiam
Marcin Pęczek

Marcin Peczek
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Miasto: Łódź

14 gru 2008, 18:50   (#3)  

Dzięki, z tych informacji co już dotąd zebrałem wynika, że tak właśnie będzie najlepiej.
Zobaczymy, jak się sprawa rozwinie :D

Adam

AdamT

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

roślina .JPG

Pęd na 40cm od Żabienicy?

marlowe w Sprzątanie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1973
Od (chyba?) Żabienicy wyrasta poza akwarium pęd ponad 40cm juz ma, drugi już też zaczyna wyłazić, ciąć to czy czekać jeszcze aż coś się wykluje? Drugie pytanie, czy ta roślina to gatunek Żabienicy? A ...
20130120_182700.jpg

Prośba w identyfikacji glonów lub uszkodzenia Żabienicy

panco3000 w Glony · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1553
Witam jestem początkujacym akwarystą i to jest moj pierwszy zbiornik (w spadku) 90L. Zrobiłem restart zbiornika w sierpniu 2012 i teraz juz widzę jakie błedy (z niewiedzy) popełniłem ale chce go utr...

Problem z wgłębka i czerwone odrosty u zabienicy

wwnowak w Rośliny · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1102
Witam, Jak w temacie poniżej zdjecia. Fosfor 1-1.5 Azot około 15-20 Gh 8 KH 6-10 CO2 jest butla Nawożenie jest Czy te czerwone odrosty to normalne?? Wgłębka tak od wczoraj pobierała u wylotu filt...

Poskręcane liście żabienicy - pomocy

krystian5513 w Rośliny · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3130
Witam Chciałbym się kogoś poradzić . Bo moja żabienica i vallisneria nie rośnie u żabienicy liście pokręciło a vallisneria ma bardzo bardzo blade młode liście . Dlatego może ktoś z was będzie wiedzia...

Kto jest winny podjadania liści żabienicy i nurzańców?

ArturI w Zwierzęta · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 4452
Witam, jak w temacie - na liściach żabienicy pojawiły się liczne dziury - bez stref martwiczych, dziury jak od dziurkacza. Podobnie z nurzańcem - dziury jak od dziurkacza - w tym przypadku liście się ...

Pierwsze pomiary + plamy na żabienicy

Flark w Nawożenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 2192
Cześć wszystkim:) 1- Baniak 112 - zalany 7 dni temu 2 -Filtr JBL 701 3 - Grzałka 100W 4- Podłoże ziemia przykryta ok 4-5 cm żwirkiem 5 - nawożę węglem w płynie i K Wczoraj robiłem pierwsze testy - ...

Jak pociąć (i czy w ogóle) długi pęd Żabienicy ?

marlowe w Sprzątanie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 3499
Teraz dzieciak śpi w pokoju gdzie mam to akwarium. Więc może zdjęcie zamieszczę jutro. A chodzi o to że jakiś m-c temu Żabieniec puścił bardzo długi pęd na pędzie tym co 3-4 cm wykształcają się listki...

jeden nowy pęd po przycince

lukmac w Sprzątanie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 856
Witam, Co może być przyczyną, że po przycince ludwiga oraz hedoytis salzmani puszcza tylko 1 pęd lub 2 ale wtedy tylko jeden rośnie. Dzięki

Przycinanie lotosa oraz żabienicy

artur072sg w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2469
Cześć - mam w akwa dużą Echinodorus inpai oraz lotosa. Czy istnieje możliwość przycięcia tych roślin żeby na nowo wypuściła młode liście ?

dziury w lisciach zabienicy

darekn12 w Glony · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1456
witajcie kolega ma problem z zabienica macrophyllius akwa 25 l 16 W swietlowki no3 0 no2 0 gh 8 kh 10 ph 7,8 co moze byc przyczyna ze w lisciach zabienicy robia sie dziury obsada rybna to 3 r...

Statystyki

Ten temat przegląda 326 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570946
 •  Liczba wątków: 48798
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 326 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.