30l - mcharium - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

30l - mcharium

Liczba wyświetleń: 1845·Odpowiedzi: 6
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Przemysław Nagi

13 lis 2008, 20:50 30l - mcharium  (#1)  

Witam. Chciałbym zacząć przygodę z rożnymi gatunkami mchów.

Zakupiłem akwarium - 45-25-30 (długość- szerokość- wysokość)
Podłoże - na dół: Tetra Plant Complete Substrate, na górę: żwirek ciemny grubość 1-3
Grzałka - zakupie z termostatem (podam potem nazwę)

Mam kilka nasuwających się pytań:

:arrow: Jakiego użyć filtra - kaskadowy czy wewnętrzny ? Chodzi o wydajność i głośność. Jeśli możecie podajcie odpowiednie nazwy.
:arrow: Jakie mchy proponujecie dla początkującego tego typu akwarium.
:arrow: Potrzebuje fajny korzonek rozgałęziony. Może wiesz gdzie takie zdobyć? Jeśli nie chcesz kogoś reklamować pisz na PW - Proszę :wink:
:arrow: Czy potrzebne będzie CO2 ? A jeśli tak, to czy wystarczy butla filtus
:arrow: Mam nawozy - PG makro mikro ferro i classic - czy przydadzą się w późniejszym okresie?
:arrow: Jeśli będę miał z początku małą ilość mchów czy jest możliwość powstania glonów?
:arrow: Ile i co ile dni wymieniać wodę przez pierwsze 2 tygodnie/i przez kolejne tygodnie
:arrow: Ile na 30l mogę wpuścić krewetek (amano, cristal red) aby miały wygodę.
:arrow: Czy oświetlenie 20W starczy na 30l ?

Przemysław Nagi

romanbyd Tryszczyn

14 lis 2008, 15:50   (#2)  

Witam!
Pytanie podstawowe : czy wiesz, że mchy nie mają korzeni? (myślę, że wiesz! :wink: )
Po co więc substrat Tetry ?!! Prosisz o kłopoty z glonami ! :twisted: ... Wystarczy warstewka (!) żwirku (1-2 cm).
1.Po co filtr - jeśli mają być tylko krewetki? - ale jeśli już, to jak najmniejsza kaskada - bo akwa raczej zbyt małe na wewn. oraz szkoda psuć aranż "technikaliami",
2.mchy dowolne :) ,
3.korzenie- albo sklep akwarystyczny, albo wycieczka do lasu/parku (może być powykręcana, wieloczęściowa gałąź, np. dębu, olchy - ale odkorowane, no i oczywiście spreparowane!),
4.CO2 może być, ale nie musi,
5.nawozy mogą się przydać, ale całkowicie wystarcza częsta podmiana wody (np.20% raz w tyg.)
6.glony zawsze chętnie startują - jeżeli na początku dasz światło na max.! (nawet do miesiąca od startu daj 1/2 - 2/3 czasu światła),
7.patrz p.5,
8.myślę, że ok.10 krewetek wystarczy (w tym np. 2 amano) - większą liczbę musisz dokarmiać większą ilością pokarmu, a to łatwo zdestabilizuje akwa.,
9.20 W to raczej optimum - i tak niech zostanie.
...nie wystarczy chcieć, trzeba działać" (Goethe)

romanbyd
Ranga: Znający temat

Miasto: Tryszczyn

Przemysław Nagi

14 lis 2008, 22:03   (#3)  

romanbyd napisał(a):Witam!
Pytanie podstawowe : czy wiesz, że mchy nie mają korzeni? (myślę, że wiesz! :wink: )
Po co więc substrat Tetry ?!! Prosisz o kłopoty z glonami ! :twisted: ... Wystarczy warstewka (!) żwirku (1-2 cm)

Warstwę mam 3cm ale niestety już zalałem zbiornik i na dole jest tetra 0,5cm. O mchach wiem że nie mają korzeni W takim razie może proponujesz jakieś roślinki które pasowałyby do mcharium?

romanbyd napisał(a):1.Po co filtr - jeśli mają być tylko krewetki? - ale jeśli już, to jak najmniejsza kaskada - bo akwa raczej zbyt małe na wewn. oraz szkoda psuć aranż "technikaliami",

Tak myślałem na użyciem kaskady. A jakie proponujecie ? aqua el FZN 1 , HBL-301 a może jeszcze inny? Chciałbym aby cicho działał oraz żeby miał ładny wygląd estetyczny, a już nie mówiąc o wydajności.

romanbyd napisał(a):3.korzenie- albo sklep akwarystyczny, albo wycieczka do lasu/parku (może być powykręcana, wieloczęściowa gałąź, np. dębu, olchy - ale odkorowane, no i oczywiście spreparowane!)

Mieszkam w takiej okolicy gdzie w sklepach akwarystycznych trzymają korzenie które trzeba dość długo samemu preparować - Potrzebowałbym korzenia rozgałęzionego. Szukałem już na allegro ale ceny przerażające

romanbyd napisał(a):4.CO2 może być, ale nie musi,

Tak więc nie zastosuje, może kiedyś użyje butli filtusa

romanbyd napisał(a):5.nawozy mogą się przydać, ale całkowicie wystarcza częsta podmiana wody (np.20% raz w tyg.)

Tak więc na razie będę tylko podmieniał wodę.

romanbyd napisał(a):6.glony zawsze chętnie startują - jeżeli na początku dasz światło na max.! (nawet do miesiąca od startu daj 1/2 - 2/3 czasu światła),

Światełko to lampka biurkowa tak więc może zacząć od 5h/dobe ?

Przemysław Nagi

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Anonim 1811

15 lis 2008, 09:13   (#4)  

Warstwę mam 3cm ale niestety już zalałem zbiornik i na dole jest tetra 0,5cm. O mchach wiem że nie mają korzeni W takim razie może proponujesz jakieś roślinki które pasowałyby do mcharium?

ten substrat nie jest jakiś szczególnie naładowany nawozami, więc myślę, że specjalnych problemów nie będzie. A jeżeli coś puści do wody to mchy też się ucieszą.
Tak myślałem na użyciem kaskady. A jakie proponujecie ? aqua el FZN 1 , HBL-301 a może jeszcze inny? Chciałbym aby cicho działał oraz żeby miał ładny wygląd estetyczny, a już nie mówiąc o wydajności.

Dla krewetek bardzo ważne są stałe parametry wody. A tutaj filtr jest bardzo przydatny. FZN1 będzie w sam raz, całkiem niezłe filtry.
Tak więc nie zastosuje, może kiedyś użyje butli filtusa

CO2 jest bardzo przydatne przy hodowli każdych roślin, także mchów. Zastanów się więc poważnie nad jego użyciem. Spray Filtusa mógłby wystarczyć, ale nie z dyfuzorem jaki proponują - zajmie Ci pół akwarium :)
Światełko to lampka biurkowa tak więc może zacząć od 5h/dobe ?

Lampka biurkowa, pewnie z halogenem. W takim razie te 20W jest niewystarczające, nawet dla mchów. Podaj wymiary akwarium to spróbujemy znaleźć jakąś odpowiednią oprawę.

Anonim 1811

Przemysław Nagi

15 lis 2008, 11:01   (#5)  

Dla krewetek bardzo ważne są stałe parametry wody. A tutaj filtr jest bardzo przydatny. FZN1 będzie w sam raz, całkiem niezłe filtry.

Ale czy ten filtr cicho działa?

CO2 jest bardzo przydatne przy hodowli każdych roślin, także mchów. Zastanów się więc poważnie nad jego użyciem. Spray Filtusa mógłby wystarczyć, ale nie z dyfuzorem jaki proponują - zajmie Ci pół akwarium :)

To może dyfuzor szklany ceramika?
https://roslinyakwariowe.pl/sklep/sz ... -4124.html

Lampka biurkowa, pewnie z halogenem. W takim razie te 20W jest niewystarczające, nawet dla mchów. Podaj wymiary akwarium to spróbujemy znaleźć jakąś odpowiednią oprawę.

Wymiary: 45-25-30 (długość - szerokość - wysokość). Nie chcę pokrywy bo nie lubię zamkniętych akwa. Może jakaś belka. Z tym że jeśli belki będą o wiele droższe od pokrywy to muszę się dobrze zastanowić

Przemysław Nagi

Anonim 1811

15 lis 2008, 13:00   (#6)  

Przemysław Nagi napisał(a):

Ale czy ten filtr cicho działa?

Tak :)
Przemysław Nagi napisał(a):To może dyfuzor szklany ceramika?
https://roslinyakwariowe.pl/sklep/sz ... -4124.html

Przy sprayu taki dyfuzor nie ma sensu. Tego typu zestawy CO2 polegają na tym, że przyciskając przycisk na butli, uwalniasz CO2 do dzwonu w akwarium, z którego potem gaz powoli się rozpuszcza. Mogę zaproponować dyfuzor z Tetry, który nie jest już tak duży i imo skuteczniejszy niż ten z Filtusa. A w ogóle to rozważyłbym bimbrownię - wyjdzie najtaniej i o wiele skuteczniej niż spray.
Przemysław Nagi napisał(a):Wymiary: 45-25-30 (długość - szerokość - wysokość). Nie chcę pokrywy bo nie lubię zamkniętych akwa. Może jakaś belka. Z tym że jeśli belki będą o wiele droższe od pokrywy to muszę się dobrze zastanowić

Może to:
http://aqva-light.pl/shop.php?UID_c=c39 ... 007a1d9cb5
Po rozsunięciu nóżek będzie ok na akwa 45cm. 18W to nie jakoś szczególnie dużo, ale dla mchów wystarczy.

Anonim 1811

romanbyd Tryszczyn

16 lis 2008, 13:17   (#7)  

ten substrat nie jest jakiś szczególnie naładowany nawozami, więc myślę, że specjalnych problemów nie będzie. A jeżeli coś puści do wody to mchy też się ucieszą.

Zgadza się! :D Obyś tylko nie filtrował zbyt intensywnie! Rośliny nie mają prawa poruszać się w toni (efekt "pralki") , o co łatwo w małym akwa! :)
...nie wystarczy chcieć, trzeba działać" (Goethe)

romanbyd
Ranga: Znający temat

Miasto: Tryszczyn

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

20241219_224724.jpg

Akwarium 30L na podłożu Yokuchi

kapa3991 w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2967
Cześć, Miesiąc temu po dłuższej przerwie założyłem swoją mała kostkę na podłożu Yokuchi. W akwarium rosną rotale, bucki, mchy, anubiasy, microsorium, trochę salvini na tafli wody, lobelia, cryptocory...
YouTube

Sprzęt do akwarium 30l

Dashka w Oświetlenie · Odpowiedzi: 18 · Wyświetlenia: 7281
Witam, przymierzamy się do założenia akwarium 29l 30x30x30 cm. Proszę o plecenie filtra i oświetlenia, jakie nawozy, rośliny, jakie rybki do takiego akwarium. Chcemy dużo roślin mało wymagających, bez...
20231231_133603.jpg

Oświetlenie do 30l opinie

Benuchii w Oświetlenie · Odpowiedzi: 34 · Wyświetlenia: 12343
Witam proszę o opinię na temat tych 3 lamp ewentualnie jakiś innych która byłaby najlepszym wyborem do kostki aquael 30l żeby roślinki fajnie rosły bo zależy mi na mini dżungli. Aquael slim duo 10w Su...
20230207_204420.jpg

014l - Mcharium - Waska

waska w Akwaria · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1783
Zbiornik 20x20x35, światło na razie jakieś n/n,ściany z Modeling soil Qual Drop,podłoże Yokushi Haisu Base oraz Janguru soil,na którym leży mech z lasu,piasek ADA Colorado,dekoracje czarna lawa i red ...

30L Proszę o pomoc w niewykonaniu babola zaraz na początku

Twister w Szkło i meble · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2116
Dzień dobry, Planuję założyć akwarium 30L. Najważniejszy jest dla mnie trawnik do którego planuję wykorzystać monte carlo. Później planuję wpuścić krewetki i ewentualnie otoski, jeżeli będzie taka moż...

Czy zwykły regał wytrzyma pod akwarium 30L?

Diaphanes w Szkło i meble · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 3313
Hej! W przypływie nagłego olśnienia zamówiłem sobie po latach małe akwarium 40x25x30. Wydawało mi się, że postawię je na regale i wszystko będzie cacy. Ale posprawdzałem "maksymalny udźwig"...

Wymiana oświetlenia do Kostki 30l

ReD_ w Oświetlenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3077
Witajcie - mam dylemat i może Wy mi pomożecie w doborze wsymiany oświetlenia do kostki poniżej. Obecnie mam Aquaela Leddy Slim 16W Sunny + Plant ale musze kombinowac aby było nad aklwarium bo jest za...

Wybór kaskady do kostki 30l

Benuchii w Filtracja · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1272
Witam proszę o polecenie filtra kaskadowego do kostki aquaela 30l oczywiście szklana pokrywa z góry pójdzie out. Zależy mi na jak największej ilości miejsca w tej małej kostce dlatego chcę się pozbyć ...

Obsada do 63l i 30l

Sroczka w Zwierzęta · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3146
Witam. Z synem się zafascynowaliśmy akwarystyką i postanowiliśmy wspólnie założyć nowe Akwarium. Posiadamy już baniaczek 30 L. Proszę o propozycje jaka obsada może być do 63l-tutaj będzie start .Bardz...

Podłoże do kostki 30l dla bojownika

Finka w Podłoże · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 3650
Czy ktoś z was używa podłoża Rotala Maflora Light Powder albo Controsoil Powder? Widzę, że kilka osób o nich wspomniało o nich na forum, ale jednoznacznej opinii nie będącej recenzją producenta nie zn...

Statystyki

Ten temat przegląda 675 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (33585) było 11 sie 2026
 •  Liczba postów: 570933
 •  Liczba wątków: 48794
 •  Użytkownicy: 36924

•  Najnowszy użytkownik: dawid_szymczak

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 675 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.