Jak długo płukać starą Amazonie Soil??? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Jak długo płukać starą Amazonie Soil???

Liczba wyświetleń: 1277·Odpowiedzi: 2
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Alchemik Łódź
Witam
Postanowiłem zrobić restart. Mam w akwarium Amazonie Soil. Jak długo i czy w ogóle muszę płukać stara Amazonie? Bardzo dużo syfu w niej jest i nie wiem czy płukać to do czystej wody czy odpuścić i czekać aż filtr wyłapie cały syfek. Przy nowej to nie ma problemu do akwarium i już. A jak sprawa ma się z używaną wcześniej Amazonią???
Pozdrawiam
Piotr

<a href="http://www.akwarysci.com/forum/index.php">Obrazek</a>

Alchemik
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Łódź

Xiao Lohan Tychy

21 wrz 2008, 18:36   (#2)  

po co płukać nawóz? ja bym zostawił, zmętnienie szybko minie, a roślinki będą miały co jeść ;)

Xiao Lohan
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Tychy

Anonim 1811

21 wrz 2008, 21:33   (#3)  

Powiem tak. Jakoś niedługo mija rok odkąd mam jedną i tą samą Amazonię w akwarium, restarty były 4. Nigdy jej nie płukałem, po prostu wyrywałem rośliny, wyrównywałem i sadziłem nowe :)
Z tym że: w obecnej aranżacji nieustająco borykam się z problemem nitek. Pomimo bardzo dobrego wzrostu i kondycji roślin, glony rosną obok w szybkim tempie. Co prawda mogło mieć na to wpływ kilka czynników (np. brak prądu przez 3 tygodnie w wakacje), ale już dawno wyprowadziłem akwarium na prostą. Mam jeszcze kilka opcji w zanadrzu, więc walka się nie skończyła. ALE zastanawiam się, czy to nie wina podłoża, które może po którymś z rzędu restarcie nie ruszyło już tak jak trzeba i puszcza coś do wody? To czyste gdybanie, natomiast na pewno faktem jest, że przez ten czas w podłożu trochę syfu się zebrało.
Podsumowując, myślę, że odmulić nie zaszkodzi, płukać na pewno nie ma potrzeby.

Anonim 1811

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

YouTube

Jak produkowane są rośliny Tropica

Piotr Baszucki w Rośliny · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 368
Zapraszam do obejrzenia wywiadu z pracownikami firmy Tropica. Dostępne tłumaczenie napisów w języku polskim.
YouTube

Jak zaprezentować swoje akwarium w profilu użytkownika

Piotr Baszucki w Akwaria · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1813
W swoim profilu możemy dodawać akwaria, które chcemy aby wyświetlały się pod naszym awatarem w postach na forum. Bezpośredni link: https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje/user.html?i=profile&mode=av...
YouTube

Film Jak prawidłowo nawozić akwarium.

Jacek Pawłowski w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1000
Hej Stefan wyjaśnia jak prawidłowo nawozić akwarium roślinne. Film po niemiecku.
YouTube

Film- Jak dbać o akwarium według poleceń japońskiego mistrza

Jacek Pawłowski w Sprzątanie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1711
Hej Film pokazujący jak dbać o akwarium według poleceń japońskiego mistrza aquascaping'u.
PXL_20260106_123037076.jpg

Jak zachować wzniesienia ?

Badman w Podłoże · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 5942
Podłoże wierzchnie to żwirek kwarcowy 2-3 mm. Co chwila muszę formować, przenosić żwirek z przodu do tyły ? Jakieś metody ?
YouTube

Jak karmicie pokarmem mrożonym?

Jacek Pawłowski w Zwierzęta · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 5768
Hej Jak tem pokarm podać ? Jak Wy poddajecie u siebie?
YouTube

Film Jak dbać o " starą aranżacje".

Jacek Pawłowski w Sprzątanie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1581
Hej Film Liquid nature. ?si=sgfPHclIDXHl4pLq

Aquael Ultramax 1500 - stara czy nowa wersja?

Badman w Filtracja · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 8108
Od czwartku mam filtr Aquael Ultramax 1500 kupiony w pewnym sklepie za okazyjną cenę 594 zł. Niby to miała być nowa wersja lecz z tego co wyczytałem kosz zasysający powinien być innego kształtu. Jak ...

Fosfor - jak zacząć bezpiecznie podawać

przemogasior w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 4313
Cześć, Akwarium na podłożu aktywnym, ma 6 miesięcy. Tu więcej o akwarium. https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje/akwarystyka/galeria/054l-bn-t-przemek-gasior-94333.html Poziom poszczególnych pierwiast...

Czy wymienić starą ceramikę?

Badman w Filtracja · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 4730
Filtr Aquael Unimax 250 od 14 miesięcy nie czyszczony, zauważalny znaczny spadek przepływu. Jest w nim ceramika: - 8 letnia Aquael Biocermax 600, jeszcze przerzucona z wcześniejszegi Unimax'a 150 - 3 ...

Statystyki

Ten temat przegląda 312 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570966
 •  Liczba wątków: 48800
 •  Użytkownicy: 36927

•  Najnowszy użytkownik: owltheory_highlights

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 311 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.