glony i dziury w lisciach podaje fotki !
Identyfikacja i walka z glonami i sinicami. Skuteczne metody zapobiegania.
-brak CO2
-wysokie pH
-wysokie PO4
-brak Fe
-niskie NO3 w stosunku do PO4
-

Cyprus
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Strzyżów
dzieki za zainteresowaniem sie ale moze tak kilka zdan jak zmiejszyc ph np. troszke wiecej informacji bede wdzieczny?
-
mateuszmaniak
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Światła masz dość dużo (0,7W/l) ? niezbędne Co2, bez CO2 będziesz stale problemy.
Najlepiej zmniejszyć ph właśnie przez CO2
-
cytrus
●
No tak ale jak pozbyc sie tych dziur w lisciach samo CO2 nie pomoze chyba?
-
mateuszmaniak
●
Witam!
Nie znam się za bardzo, ale z tego co wyczytałem na tym forum jest kilka przyczyn, u Ciebie, to raczej brak Fe i pewnie potasu... Zbilansuj [powoli] i obserwuj
Zgadzam się z przedmówcą, bez CO2 nie pojedziesz.. 
-

zvirus
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
Wyczytałem ,że jeżeli ma się światło umiarkowane (0,5 wata na litr)nie trzeba stosować CO2.Powyżej wskazane jest stosowanie CO2.Chciałem wyjść na przekór temu ,zamontowałem HQI 71 wat w akwarium 96l.Efekt był przypominający Twoim objawom.O dużo ładniej było ,gdy miałem standardówkę 18wat.W tej chwili nawożę serią produktów "Planta Gainer"+ CO2.Efekt jest oszałamiający.Proponuję zrobić podobnie ,a napewno Ci się uda.Tylko stosuj ok połowę zalecanej dawki ,ponieważ z glonem sobie nie poradzisz..
Pozdrawiam
-
Kamil_Stankiewicz
●
Witam!
Jestem dokładnie w tej samej sytuacji co Ty tylko moje jest po restarcie i przegapiłem moment rozpoczęcia podawania nawozu co przyczyniło się do powstawania dziur w liściach a młode liście są jakby "pokarbowane"
Druga sprawa to brak CO2 czego konsekwencją jest np. wysokie pH u mnie 7.8 i glony.
Baniak 450 l Oświetlenie 0.65W/l Bogata szata roslinna(80 % dna obsadzone) Rybki typu: Neon Inessa, Neon czerwony, Sumiki Szkliste itp. Filtr Fluval FX5 Nawożenie PG: Classic (pełna dawka) Ferro + (pół dawki, za późno zacząłem podawać to żelazo )
Postanowiłem z tym walczyć wg. sposobów Tusi(dziękuje)
-Węgiel do filtra
-Chore lub zarażone liście usunąć
-Częste podmiany
-Zielona herbatka
-Amano (200 szt.)
-Uruchomienie CO2-brak Co2 to prawdopodobna przyczyna glonów(?)
Mam nadzieję że to wystarczy, jak sądzicie ?
Pozdrawiam 
-
Sylwek56
●
Witam,
 Powinno się udać... szkoda mi trochę rybek..
Neon czerwony w pH 7.8..
Jakbyś miał je z odłowu w naturze, to już dawno by płetwy wyciągneły... Na tym przykładzie widać jak z czasem ryby się adaptują.... Ale wierz mi.. przy pH 6.0-6.2 i gH 5 moje neony spędzają czas na 2 rzeczach: 1. Jedzenie, 2. Sex  No o wyglądzie nie wspomnę, bo wyjdzie, że się chwalę, a niema czym... 
-

zvirus
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
Ja tez mialam dziury  w lisciach....ale to za sprawa slimakow ;] ktos wie jak ich sie pozbyc? bo mam ich oblezenie.....nie nadazem ich wylapywac... 
-
Cela
●
Cela napisał(a):Ja tez mialam dziury  w lisciach....ale to za sprawa slimakow ;] ktos wie jak ich sie pozbyc? bo mam ich oblezenie.....nie nadazem ich wylapywac... 
Anentome Helena ... poszukaj na Alledrogo mateuszmaniak napisał(a):witam mam problem z roslinkami problemem sa dziury i glony na roslinakach jaka moze byc przczyna i jak wyleczyc je skutecznie
Na początek postaraj się "zbić" PO4 do jak najniższej watości, przez kilkukrotne podmiany wody 3-4 w przeciągu kiku dni oraz ogranicz natężenie oświetlenia.
Podaj trochę wiecej danych:
- jakie masz podłoże
- jaki masz filtr i jakie są wkłady
- jaką masz obsadę
- jakie masz NO3 o PO4 w kranówce
NO2 masz zerowe ... wiec wnioskuję że akwa już troszkę funkcjonuje i filtr jest dojrzały 
pozdrawiam
Ben.
Ostatnio edytowano 03 lis 2008, 16:33 przez BenGar, łącznie edytowano 1 raz
-

BenGar
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Glony już odpuszczają... Rośliny zdecydowanie lepsze od żelaza a słabe liście usunąłem 
-
Sylwek56
●
Glony od żelaza się pomnożyły, więc odstawiłem żelazo - pomogło.
W zamian za żelazo to wg. przepisu Tusi 1/5 pałeczki do kwiatków pod słabe rośliny 
-
Sylwek56
●
Jakie efekty po pałeczkach  Pomogło 
-

Tusia
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Rzgów
-
Ty powinnaś opatentować, te "cudowne pałeczki Tusi". 
-

Trezor
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Wrocław
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Tak...tylko drżę przed nadgorliwcami, którzy nawkładają ich bez opamiętania i zabijają ryby związkami amonowymi  Z umiarem...ostrożnie ...stopniowo...obserwując...  . U mnie nic nie padło z powodu pałeczek ale zdarzyło się to ...komuś innemu...zbyt dużo zastosowano.
-

Tusia
●
-
Stara prawda - "nadgorliwość gorsza od faszyzmu".
A tak poważnie, to jak to zwykle przy nawożeniu, lepiej zachować umiar.
Pałeczek jeszcze nie stosowałem, ale kto wie... może i na mnie przyjdzie czas. 
-

Trezor
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Wrocław
-
Fajne są ponieważ konkretna roślina dostaje różnorodny pokarm (makro) przez korzenie a do słupa wody przedostaje się zapewne niewiele jeśli są głęboko włożone...a często na tym nam właśnie zależy.
-

Tusia
●
-
Pałeczki zdecydowanie pomagają, a obawiam się że też może da dużo im dałem, około 6 takich kawałeczków (jeden kawałeczek to ok. 1/5 pałeczki ) na 450 l wody, woda wymieniana co 3 dni...
Przesadziłem ?
-
Sylwek56
●
A coś się stało rybom  Bo jeśli nie...to nie przesadziłeś . Ja daję około 3 szt. w kawałeczkach na 240l / co 2-3 miesiące...
-

Tusia
●
-
Powiązane tematy
Cześć,
Możecie mi powiedzieć co za ustrojstwo siadło mi na małego heńka? Chodzi o te takie ciemno zielone glony. Rozgościły się tylko na małe heńku oraz na resztkach mchu na korzeniu.
Parę danych z...
Witam, od niedawna mam akwarium po totalnym restarcie zaczynając od szafki, szkła po całą aranżacje. Akwarium to 72 l, oświetlenie 20W od Aquael Leddy Slim, podłoże to drobny żwirek kwarcowy1-2mm pod ...
Hej
Czy spotkał się ktoś z takim przypadkiem, że glony rosną na szybie poniżej poziomu podmiany wody? Mam nadzieję że na zdjęciu widać o co mi chodzi. Jak widać linia prosta na szybach przedniej i ty...
Witam, mam problem. 2 miesiące temu założyłem akwarium, lampa to Chihiros WRGB II Slim wersji 45cm (35w i 1800lm), szkło 64l. Od początku świeciłem nią 6h (+ 1h na świt i zmierzch) mocą ok 40%, co daj...
Cześć
W zbiorniku rozpanoszyły się glony nitkowate, takie pojedyncze nitki w mniejszych skupiskach.
Najprawdopodobniej to efekt mojego bezcelowego nawożenia mikro (które i tak było mniejsze niż zale...
Witam
Mam akwarium 300 litrów. Oświetlenie to belka Fluval plant 46 wat. Filtracja to dwa filtry wewnętrzne Fan-3 z dużymi gąbkami. Parametry wody to No2 0, No3 15 ,Po4 śladowe troche ponad 0, amonia...
Cześć,
Mam problem z glonami w moim zbiorniku, wszystko opisane poniżej, proszę o radę.
Zbiornik:
300 litrów
Filtr Aquael Ultramax 2000 z dwoma wkładami ceramiki i dwoma gąbkami plus dodatkowa gąbka...
Witam
Proszę o podpowiedź jaki rodzaj glonów znajduje się w moim akwarium. Co jest tego powodem? Jak się ich pozbyć?
W weekend postaram się wrzucić parametry wody. Testy kropelkowe
W moim zbiorniku od dłuższego czasu zalegają się glony i sinice, jak sobie z tym poradzić?
Akwarium 40l
Obsada głównie kolcobrzuchy i krewetki
Gęstrza roślinność i to ona głównie łapie glony
Filtr...
Jak tam wrażenia z przeczytania ebooka „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek” od Pana od Ryb - Podwodne światy Aqua Test? Czy może nikt nie kupił?
|