|
|
Identyfikacja i walka z glonami i sinicami. Skuteczne metody zapobiegania.
Witam,
To moj pierwszy post na Waszym forum wiec chcialem sie przywitac i Wszystkich pozdrowic  , ale do rzeczy.
Jakies trzy miesiace temu zalorzylem sobie akwarium no i dotknol mnie problem z nitkami naczytalem sie na tym forum i na innych jak je zwalczac i w koncu posunolem sie do metody ktora wszyscy ganicie czyli zastosowalem preparat na glony  i pomoglo ale ostatnio trafilem na watek ktory dotyczy oswietlenia. Pisaliscie ze zle dobrane swietlówki moga powodowac wzrost glonow i tu moje pytanie czy dwie swietlowki philipsa 865 t5 39W na 160l brutto moga byc przyczyna wystepowania nitek??
Pozdrawiam
-
4maly
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Tychy
Witam!
A może w połączeniu ze światłem zewnętrznym, z okna?  Wielu z nas doświadczało takich niespodzianek od penetrującego Słońca, głównie wiosną i jesienią. Wtedy to Słońce zagląda do akwa dzięki niskiemu położeniu.
Generalnie, jest to możliwe i bez Słońca, przy Twoim oświetleniiu, jeżeli :
1.oświetlasz akwa powyżej 10 godz.
2.masz żyzną wodę, a mało roślin .
Z tymi świetlówkami 865, to niektórzy piszą o podobnych kłopotach, ale głównie patrz jak wyżej  .
Wymień jedną na "aquarelle".
...nie wystarczy chcieć, trzeba działać" (Goethe)
-

romanbyd
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Tryszczyn
Wielkie dzieki za odpowiedz. Zrobie jak radzisz 
-
4maly
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Tychy
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Kupuję Aquarelle 36 W , w hurtowni, za ok 28 zł! 
...nie wystarczy chcieć, trzeba działać" (Goethe)
-

romanbyd
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Tryszczyn
Powiązane tematy
Witam szanowne grono,
jak w temacie ma problem z glonami nitkowatymi i pyłem na szybie.
Akwarium to 128L 80x40x40 podłoże aktywne Qualdrop Master soil 24L, filtracja to 2 kubły eheim 2215 i 2224. Oświ...
Witam
Mam akwarium 300 litrów. Oświetlenie to belka Fluval plant 46 wat. Filtracja to dwa filtry wewnętrzne Fan-3 z dużymi gąbkami. Parametry wody to No2 0, No3 15 ,Po4 śladowe troche ponad 0, amonia...
Cześć,
mam pytanie co do zależności pomiędzy PO4 a nitkami. Otóż od dłuższego czasu zmagam się właśnie z tym niemiłym problemem i nie potrafię znaleźć przyczyny.
Kilka info o akwarium:
30l, oświetle...
Cześć. To mój pierwszy post tutaj. Moja przygoda z akwarystyką zaczęła się 1.5 roku temu, od początku starałem się edukować i nadrabiać braki wiedzy testując w praktyce. Pierwsza próba z roślinkami za...
Witam wszystkich
Akwarium 54l
Lampa sinkor 20w wrb (8H dziennie) 100% mocy
Filtr versamax aquael fzn3 (na pół mocy)
No3 - 10
Po4 - 0,7
Fe - 0,25
K - 25
Ph - 7,4
Gh - 12
Kh - 6
Co2 - z generatora
Ind...
Dzień dobry potrzebuje pomocy wyszło mi takie o to gówno zbiornik ponad miesiąc 5-6 tyg 250 l, CO2 , światło start akwarium 6h teraz koło 10h, podmiany wody raz w tygodniu różnie od 65l do 120 ostatni...
Od ok dwóch miesięcy nie mogę ustabilizować kwestii zielonych glonów w zbiorniku. Nie mam na szczęście żadnej plagi, ale zielenice upierdliwie pojawiają się i ustępują, chociaż z grubsza nic nie zmien...
Cześć!
Potrzebuję Waszej pomocy, ponieważ samodzielnie nie potrafię znaleźć przyczyny (albo przyczyn) pojawienia się dużej ilości nitek w moim akwarium.
Poniżej kilka informacji:
Akwarium: 40x25x3...
Cześć.
Pozbyłem się zielenic z akwarium (algin+carbo+ograniecznie oświetlenia do jednej z dwóch belek aquael) - nie było ich dużo, ale na tyle, że psuły efekt wizualny (dopadły bucki, starsze liście a...
Witam,
Mam akwarium 112l gotowe do aranżacji i startu. Jestem w stanie odpalić 9000 lumenów jeśli włączę wszystkie LED. Niestety nie dają one zbyt wiele czerwonego. Mam nowy, dobrej jakości zestaw co2...
|
|