Oceń swoją kaskadę. - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Oceń swoją kaskadę.

Liczba wyświetleń: 2833·Odpowiedzi: 9
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Maciej B. Międzychód

23 sty 2008, 00:36 Oceń swoją kaskadę.  (#1)  

Witam wszystkich.

Czy są głośne?
Czy są ciche? Raczej często można się doczytać.
Ale czy są szczelne? (jak poczytasz będziesz wiedział/a o jaką szczelność chodzi)
Raczej rzadziej piszemy.

Zacznę do mojego AquaClear 30,bo mam do niego pewne zastrzeżenia.Mianowicie obrazowo rzecz ujmując ta część która przykrywa łopatki wirnika a jednocześnie jest elementem wymuszającym pęd wody pod kosz z mediami f.nie jest zbyt precyzyjnie spasowana z obudową filtra.Mało tego nie wiedzieć czemu jest w niej otwór.Więc sumując te wady mamy wielką nieszczelność.Do tego stopnia że woda bez problemu omija nawet lekko przybrudzone wkłady filtracyjne.Poprawiłem fabrykę i jest dobrze.Więcej zastrzeżeń nie mam.Jest cichy i w akwa 67 l.nie robi pralki na max.wydajności.

Nie miałem w rękach tak często polecanego na forum filtra FZN-1-3.Ani żadnej innej firmy.I bardzo jestem ciekawy jak w ich przypadku producent postawił na dopasowanie elementów odpowiedzialnych za przepływ wody dokładnie przez media f. a nie nieszczelnościami.Jak znam życie problem ten z pewnością dotycz także kubełków więc śmiało opisujcie ten temat.
Wiedzieć to łatwiej podjąć decyzję.
Więc niech będzie wiadome.

I jeszcze jedno patrząc tylko na same zdjęcia pięknie prezentowanych i wychwalanych przez sprzedawców tzw."tanich" filtrów z allegro (mówię tu wyłącznie o kaskadach) mogę śmiało stwierdzić że ich wkłady f.nie są nawet w połowie wykorzystywane w celu do jakiego zostały stworzone.

Pozdrawiam Maciej

Maciej B.
Ranga: Początkujący

Miasto: Międzychód

Kansol Bydgoszcz

23 sty 2008, 12:21   (#2)  

Napisz jak poprawiłeś producenta.

Kansol
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Bydgoszcz

Maciej B. Międzychód

23 sty 2008, 18:40   (#3)  

W szczeliny wcisnąłem gumkę aptekarską.
Było z tym trochę zabawy bo gdy szczelina robiła się węższa gumkę trzeba było jedną ręką naciągać a drugą delikatnym śrubokrętem układać na swoim miejscu.
Dziurę zatkać można czym kolwiek,oczywiście nie toksycznym.

Maciej B.

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Aleksander Zawadzkie

23 sty 2008, 19:35   (#4)  

Mam FZN 3 Mistrzostwo Świata....

Aleksander
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Zawadzkie

Kadazan Toruń / Bydgoszcz

23 sty 2008, 21:19   (#5)  

Zacznę do mojego AquaClear 30,bo mam do niego pewne zastrzeżenia.Mianowicie obrazowo rzecz ujmując ta część która przykrywa łopatki wirnika a jednocześnie jest elementem wymuszającym pęd wody pod kosz z mediami f.nie jest zbyt precyzyjnie spasowana z obudową filtra.Mało tego nie wiedzieć czemu jest w niej otwór.Więc sumując te wady mamy wielką nieszczelność.Do tego stopnia że woda bez problemu omija nawet lekko przybrudzone wkłady filtracyjne.Poprawiłem fabrykę i jest dobrze.Więcej zastrzeżeń nie mam.Jest cichy i w akwa 67 l.nie robi pralki na max.wydajności.

Otwór służy odpowietrzaniu przy zaciąganiu wody. Przyjrzyj się, że wylatują z niego bąbelki kiedy filtr podciąga wodę w rurce. Nie jest to zatem wada, tylko konieczny element konstrukcyjny.
Zastosowanie gumki także do mnie nie przemawia. Czy robiłeś pomiary, co to właściwie dało? Większy przepływ? Cichsza praca? Przyjrzyj się, że rurka zasysająca wodę wchodzi w te wytłoczenia w pokrywce, które umożliwiają regulację wydajności. Po co zatem gumka dookoła?

Miałem (nadal mam, ale suchy) AquaClear 200. Nie wiem jaki to model na nowe nazewnictwo. Na początku chodził cicho, potem stał się całkiem głośny. Nie przesadnie, ale odczuwałem dyskomfort. Wymieniłem na kubełek ze względów estetycznych oraz zbyt duży ruch lustra wody.

Nadal posiadam 9-letnią kaskadę AquaEl Typ200. Oczywiście nadal działa bez zarzutu. Trochę powarkuje i jest po klejeniu (wypadek - wyrwanie silnika razem z kawałkiem obudowy. Sklejone kropelką, uszczelnione silikonem), ale działa! To były (są) kaskady nie do zdarcia.

Kadazan
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Toruń / Bydgoszcz

Maciej B. Międzychód

23 sty 2008, 22:53   (#6)  

Otwór służy odpowietrzaniu przy zaciąganiu wody. Przyjrzyj się, że wylatują z niego bąbelki kiedy filtr podciąga wodę w rurce. Nie jest to zatem wada, tylko konieczny element konstrukcyjny.

Element konstrukcyjny ale źle pomyślany.
Praw fizyki nikt z nas nie zmieni i tak woda pod ciśnieniem popłynie zawsze tam gdzie jej łatwiej.A że pod tą klapką wytwarzane jest właśnie ciśnienie wiec niczym nie ograniczona woda wypływa przez otwór odpowietrzający.
Wkładając w niego np.dopasowany wężyk który wystaje nad lustro wody w filtrze mamy rozwiązany problem odpowietrzania i przecieku.
A ciśnienie w wężyku nie jest w stanie podnieść słupa wody nawet na 1 cm.
Mało tego,po wysokości tego słupa możemy stwierdzić w jakim stopniu zapychają nam się wkłady filtracyjne.
Zastosowanie gumki także do mnie nie przemawia.

Gumka ma właśnie na celu zatrzymać ciśnienie po jej drugiej stronie.
Czy robiłeś pomiary, co to właściwie dało? Większy przepływ? Cichsza praca?

Nie mam pomysłu jak zrobić taki pomiar w warunkach domowych.
Bez tych wszystkich przeróbek filtr ma pewnie większą wydajność w przepompowywaniu wody co nie znaczy że ma lepszą skuteczność filtracyjną i odwrotnie.
Mój zbiornik ma 67 l.brutto netto będzie ok.50 l.Może mniej.Więc jaki bym mógł zastosować kubełek? Raczej ta opcja odpada.
Wydać sianko a potem żałować?
Pozdrawiam.

Maciej B.

Kansol Bydgoszcz

23 sty 2008, 23:26   (#7)  

Gdy rozkręce kaskadę AC Mini na maxa przy gęstym wkładzie np.Filtus Nitras woda wylatuje z komory zasysającej lekim strumykiem. Gdy zastosuje gąbkę z zestawu cała woda wylatuje z właściwej komory. Jeśli po Twoich przeróbkach woda wypłwya tylko tam z kąd ma to znaczy, że działa.

Kansol
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Bydgoszcz

Kadazan Toruń / Bydgoszcz

24 sty 2008, 01:32   (#8)  

Wkładając w niego np.dopasowany wężyk który wystaje nad lustro wody w filtrze mamy rozwiązany problem odpowietrzania i przecieku.
A ciśnienie w wężyku nie jest w stanie podnieść słupa wody nawet na 1 cm.
Mało tego,po wysokości tego słupa możemy stwierdzić w jakim stopniu zapychają nam się wkłady filtracyjne.

Faktycznie, to ciekawe rozwiązanie. Jednak nie mam jak go przetestować, bo filtr jest teraz daleko od mojego akwarium.
Woda z komory nad silnikiem i tak nie wchodzi w obieg "jałowy", bo aby powrócić do akwarium musi przepłynąć przez wkłady (chociaż część), prawda? Właśnie po to są otwory w bocznych ścianach koszyka na wkłady filtracyjne, na tej wysokości.

Kadazan
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Toruń / Bydgoszcz

M-cz77 Warszawa

24 sty 2008, 14:01   (#9)  

FZN-1
Filtr bardzo cichy, słychać go tylko po pierwszych minutach działania (jak zasysa wodę i kiedy są bąbelki).
Bardzo szczelny, woda nie ma szans ominąć wkładu filtracyjnego, nie przecieka itp.
Polecam go wszystkim (mam go w akwarium 18L i mam wodę KRYSZTAŁ <no, może prawie kryształ- jestem kilka dni po starcie akwarium z Amazoną- zółtawa woda...>).
Obrazek

M-cz77
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Warszawa

Usunięto użytkownika 6124

26 sty 2008, 22:15   (#10)  

Witam.
FZN-3
Posiadam go już od ponad roku jestem bardzo zadowolony. Zakupiony z allegro, dzięki złemu opakowaniu oraz poczcie dostałem go w kawałkach niczym puzzle. Sprzedawca wysłał nową szupe. Działa bez zarzutu na początku hałasuje aż do momentu kiedy się odpowietrzy czyszczenie stosunkowo mało kłopotliwe, płynna regulacja i szczelny. Suma Sumarów oceniam ten filtr jako godny uwagi jednakże jeżeli cię stać na kubełek to kupuj kubełek (estetycznie deklasuje kaskade)!!.
Pozdrawiam

Usunięto użytkownika 6124

Powrót do Filtracja

Powiązane tematy

Resun streamax 450 i ogólne pytanie o kaskadę

MaciejŁukasz w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1305
Witam, Posiadam kaskadę Resun streamax 450, chodzi sobie w baniaku 30l. Media filtracyjne jakie były w komplecie jakoś mnie nie przekonały. Niebieska ramka z dziurami i kartridż ze śladową ilością wę...

Jak ustawic kaskade?

Tomek_89 w Filtracja · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 490
Cześć, Jutro będę odpalał zbiornik 10l ale prostokątny i pytanie moje jak mam ustawić kaskadę? Tak żeby wypluwana woda leciała na szerokość czy długość?Czy może jest to bez znaczenia?Pytam bo bardziej...

Eheim, JBL. Fluval - oceń pracę kubełka Ankieta

bartosz-akwa w Filtracja · Odpowiedzi: 20 · Wyświetlenia: 9304
Czy istnieje naprawdę taki filtr zewnętrzny, przy którym może spać twoja żona i nie marudzić :) ? Takie postawiłem sobie pytanie na początek przygody z filtrami zewnętrznymi. Ten post został na...

Jaką wybrać kaskadę do kostki?

mikczuk95 w Filtracja · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1268
Witam. Chcę założyć kostkę OW 27l i mam zamiar użyć w niej filtra kaskadowego. Myślałem o AquaClear 20. Co o nim sądzicie? Czy znacie może jakieś inne ciekawe filtry kaskadowe do 27? Najważniejszym kr...

Statystyki

Ten temat przegląda 645 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 570932
 •  Liczba wątków: 48794
 •  Użytkownicy: 36922

•  Najnowszy użytkownik: wiewiórka_małkowicz

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 644 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.