Biogrunt i ziemia doniczkowa - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Biogrunt i ziemia doniczkowa

Liczba wyświetleń: 4464·Odpowiedzi: 11
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok

27 wrz 2007, 16:08 Biogrunt i ziemia doniczkowa  (#1)  

Czy jeżeli ziemię doniczkowa przysypie dość gruba warstwą biogruntu to nie będę miał problemów z wodą i glonami??
ziemia-3cm
biogrunt-2cm
żwirek 2-4mm około 1cm

Maksior

27 wrz 2007, 16:58   (#2)  

Armek
Ranga: Znający temat

27 wrz 2007, 18:00   (#3)  

Aha ok Dzieki za odpowiedź:P niepotrzebnie kupiłem biogrunt:P

Maksior

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

27 wrz 2007, 19:04   (#4)  

Maksior napisał(a):Aha ok Dzieki za odpowiedź:P niepotrzebnie kupiłem biogrunt:P

....a może nie potrzebnie ziemię doniczkową ;)

Gość

04 paź 2007, 21:13   (#5)  

Wole ziemię od biogruntu:P założyłem zbiornik i roślinki nieźle z kopyta ruszyły:P czekam aż sie rozrośnie i dam zdjęcia:P

Maksior

04 paź 2007, 21:29   (#6)  

No to super. Biogrunt opchnij albo załóż z nim drugi baniak. :wink:
Czekamy na fotki niecierpliwie. 8)

Armek

08 paź 2007, 18:26   (#7)  

Na razie zastartowały wszystkie rośliny ale jedna mi sie nie podoba;/ wypuszcza liście ale nie są zielone tylko takie ,,sraczkowate'' nie są przegniłe ale mają zielony kolor zmieszany z brązowym, liście są w porządku oprócz barwy

Maksior

08 paź 2007, 18:57   (#8)  

Spokojnie, poczekaj aż rośliny "złapią grunt pod nogami".

Jaka to roślina?

Armek

08 paź 2007, 21:00   (#9)  

Echinodorus quadricostatus "magdalenensis" ta lub podobna:P wyglądają niemal identycznie:) niestety nie pamiętam co to jest dokładnie za roślina a tylko ta pasowała do tej którą mam:P

Maksior

adrianolkusz Mirówek

30 paź 2007, 08:52   (#10)  

żabienica czterożebrowa. Mam taka i na początku były z nią problem. Ale akwarysta który mi ja podarował powiedział że trzeba poczekać. Jak się już zadomowi w nowym akwarium to rośnie jak szalona. U mnie tak było. Po pewnym czasie żabienica wypuszczała kolejne pędy... Spoko... i ona będzie dobrze rosła skoro reszta roślin ma się dobrze :)
"Akwarium może mieć każdy, ale akwarystą trzeba się urodzić"

adrianolkusz
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Mirówek

Emi Gliwice

01 lis 2007, 15:39   (#11)  

U mnie też tak było, zwłaszcza blyxa miała takie sraczkowaty kolor ale po 2 miesiącach się kolor zmienił na trochę bardziej zielony a rosnie cały czas pięknie.

Emi
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Gliwice

Raffy Gdańsk

02 lis 2007, 10:36   (#12)  

Maksior napisał(a):Na razie zastartowały wszystkie rośliny ale jedna mi sie nie podoba;/ wypuszcza liście ale nie są zielone tylko takie ,,sraczkowate'' nie są przegniłe ale mają zielony kolor zmieszany z brązowym, liście są w porządku oprócz barwy

U mnie tak właśnie lotos czerwony rośnie, wypuszcza nowe liscie - ale sa barwy brazowej, jakby przegniłe były.
Akwarystyka wciąga jak głupia..

Raffy
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Gdańsk

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

11.24.2007 3 tydzien.jpg

Ziemia ogrodowa - spostrzeżenia po 7 miesiącach

Kadazan w Nawożenie · Odpowiedzi: 211 · Wyświetlenia: 122538
Witajcie! W niedzielę wykonałem sporo żmudnej pracy i przeniosłem swoje akwarium o 50km. Sprawę utrudniłem sobie dodatkowo, bo założyłem, że: 1. nie będzie restartu - ryby musiały trafić do akwari...

Kiedy zacząć nawozić Ziemia ogrodowa

WolfuxD w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1882
Witam moje akwarium ma 8 dni 1 podmianka za mną 20l podmiany+ 7l dolewki akwarium ma 112l swiatło Power Led 0/3w/l co daje jakieś + - 0/5w/l Roslinki Micranthemum Monte Carlo powoli rośnie brak objaw...

Co na biogrunt?

filipo2 w Nawożenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 2035
Czy moze być żwirek rzeczny, a na to jeszcze warstwa około 11-2 cm podłoża bazaltowego drobnego?

Jakie nawozy do akwarium z ziemia ogrodowa.

szczotek99 w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 4382
Witam, jestem poczatkujacym akwarysta dlatego tez mam pytanie jakie nawozy najlepiej stosowac do akwarium w ktorym na podlozu jest ziemia ogrodowa + żwir od 5 miesiecy , generalnie na samej ziemi niek...

Symfonia złota i ziemia uniwersalna- porady, wskazówki

tomaszek1606 w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 834
Witam, Chciałbym się dowiedzieć czy akwarium które ma podłoże z ziemi uniwersalnej (z biedronki) dobrze zniesie nawożenie nawozem Symfonia złota ? jeżeli tak to proszę mnie oświecić jak go stoso...

Ziemia do akwarium

gintur w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 621
Mam zamiar ponownie założyc akwa na ziemi .Szukałem ziemi bez dodatkowych nawozów ale nie ma takich ! Owszem są zwykłe ziemie uniwersalne ale na każdej z nich jest napisane ?dodano tyle nawozu mikr i ...

Ziemia do akwarium

gintur w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 760
Mam zamiar ponownie założyc akwa na ziemi .Szukałem ziemi bez dodatkowych nawozów ale nie ma takich ! Owszem są zwykłe ziemie uniwersalne ale na każdej z nich jest napisane ?dodano tyle nawozu mikr i ...

AS II lub ziemia

gintur w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1065
Już w krótce po ponad roku bede restartował akwarium na ziemi.Ziemia była wykopana w lesie w miejscu gdzie rosły dęby,wykopoałem również gline-przynajmniej wyglądało mi to na gline :).Przeprowadziłem ...

ziemia ogrodowa i jej zastosowanie

kinlej1 w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1264
Prosze o informacje n atemat uzycia ziemii w akwarium. Co jest lepsze? JAk sie ma ziemia do wzrostu roslin, czystosci zbiornika i co nam daje jej uzycie... Nie wiem czego uzyc przy zakladaniu zbiorni...

Ziemia I EI

Fish'u w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1290
Witam. Czy można przy ziemi pod żwirkiem stosować EI? Nie będzie, to "przedobrzenie"?

Statystyki

Ten temat przegląda 317 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571009
 •  Liczba wątków: 48808
 •  Użytkownicy: 36936

•  Najnowszy użytkownik: m_d

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 317 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.