Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Mam zamiar zainstalować lampę HQI 150 W do akwarium 112 l. Bardzo proszę o podpowiedź czy mogę zastosować takie oświetlenie 1,3 W/l
-

Emma
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Poświętne
Jasne, że możesz, ale będzie bardzo trudno prowadzić to akwarium. Musisz być ostrożna i dokładnie śledzić parametry wody oraz wzrost roślin.
Ze swojej strony doradzam jednak słabsze światło, no chyba, że już tą lampę masz.
-

Kadazan
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Toruń / Bydgoszcz
-
Tak mam, nie bardzo wiem z czym mogą wiązać się trudności w prowadzeniu takiego akwarium, myślałam, że im większe oświetlenie tym lepiej dla roślin.
-

Emma
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Witam!
A czasem bardziej dla glonów!
Pozdr!
-

romanbyd
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Tryszczyn
Lepiej dla roslin, ale trudniej zrownowazyc nawozenie ze wzgledu na szybszy metabolizmi u roslin. W takim litrazu lepiej tez bedzie swiecic nie dluzej niz 8 godzin na dobe. Mozesz tez powiesic lampe wyzej np 40-50 cm nad lustrem, to strumien swietlny bedzie mniejszy i powinno sie udac 
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków
-

Grzegorz Guzik
●
- Miasto: Kraków
-
Wielkie dzięki za porady . Napewno odezwę się gdy już akwa będzie istniało. Pozdrawiam wszystkich!
-

Emma
●
Odlicz około 20 litrów na żwir i dekorację a wyjdzie ci 90 litrów.Więc spokojnie możesz zakupić HQI 70w a będzie całkiem fajne 0,77w na litr.
-
blassi
●
Z tego względu, że lampę taką już mam , a akwarium jeszcze nie , myślę, że wybiorę inne rozwiązanie- poprostu kupię akwarium 126 l lub jeszcze troszkę większe np.140 l.
-

Emma
●
Nie licz tak skąpo tych litrów!  Bardzo Ci polecam 200 litrowe. Uważam takie za bardzo optymalne. Czasami,np.w sklepie,wydaje się taki zbiornik zbyt duży!... Po ustawieniu w domu (przecież zawsze gdzieś z boku lub w kącie) robi się optycznie mniejszy  . Pomyśl bardziej o zyskaniu na powierzchni dna i przez to wykorzystaniu na max.posiadanego światła. Postaraj się wybrać zbiornik raczej krótszy,ale za to szerszy (patrząc z góry). HQI to nie świetlówka-daje snop światła zbliżony bardziej do kwadratu (z naszego pkt.widzenia  ),niż do wąskiego prostokąta. Przy wąskich akwa dużo światła z HQI "ucieka" do przodu lub tyłu-albo są niedoświetlone boki. To zależy od wysokości zawieszenia lampy. Nie bój się ciut większego litrażu,gorąco polecam! A dodatkowo takie akwa ma solidniejsze szkło (8-10mm). To też ważne! Większy wydatek? Przecież jednorazowy  .
Pozdr!
-

romanbyd
●
Prawdę mówiąc to myślałam o tym, aby założyć większy zbiornik, jednak jestem początkująca i trochę boję się, że nie poradzę sobie i wszystko pójdzie na marne. Obecnie eksperymentuję na malutkim zbiorniczku (25l), podaję CO2, mierzę parametry wody, nawożę. Woda jest krystaliczna, jednak mam problemy z glonami (brązowymi).
-

Emma
●
Może chodzi o okrzemki(za mało światła).Naprawdę nie ma się czego bać.Większy baniak to mniej pracy i bardziej stabilne srodowisko.
-
blassi
●
To bardzo prawdopodobne, bo faktycznie oświetlam je zwykłą lampką IKOLA 18W. Gdy odsłoniłam żaluzję (akwa stoi na parapecie) i gdy oświeciły je promienie sloneczne to ujrzałam piękne bąbelkowanie roślin. Jednak codziennie tego nie praktykuję w obawie o jeszcze większą inwazję glonów.
Chyba jednak zdecyduję się na 200l akwa. Muszę jednak gruntownie przejrzeć to forum aby zdecydować jaki sprzęt zastosować oprócz oświetlenia i mam nadzieję, że znajdę porady dotyczące jakiegoś niedrogiego podłoża.
Dzięki za porady i pozdrawiam.
-

Emma
●
Akwa 200 l to np.100x50x40h (bardzo dobre proporcje dna do HQI !), lub 100x45x45h (h-wysokość). W czerwcu robiłem akwa 390 l. Najtaniej wyszło (solidnie też!) klejone przez szklarza,w zakładzie szkl. W sklepach masz z dwoma wadami: dodane marże  i narzucone wymiary  .
Dodatkowy sprzęt? : grzałka z termostatem i jakiś całkiem średni filtr,najlepiej zewnętrzny (technika szpeci niestety wnętrze akwa!). I wystarczy !
Podłoże (niedrogie!) : 15 l ziemi ogrodniczej (max.12 zł), 20 l drobniejszego żwirku (ok.25 zł), nawozy płynne,kulkowe itd.-0 zł! Razem : od 0 do 37 zł.  (można mieć ziemię i żwirek za darmo). Taki zestaw podłoża,to po prostu akwa naturalne,promowane przez Dianę Walstad.
Powodzenia !!!
-

romanbyd
●
Czy do klejenia akwa używa się jakiegoś specjalnego rodzaju szkła, czy jest to zwykłe szkło takie jak do okien tylko o odpowiedniej grubości? Pytam, gdyż mieszkam w małej miejscowości, wię zapewne nikt takich zamówień u szklarza nie składał.
Serdeczne dzięki za propozycję podłoża, pozdrawiam.
-

Emma
●
Zamow sobie zbiornik wysylkowo nap TU na serwisie 
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków
-

Grzegorz Guzik
●
- Miasto: Kraków
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Emma:
Szkło do akwa to jak najbardziej "normalne" szkło. Niektóre firmy stosują szkło lepszej jakości (Opti-White),ale też w lepszych cenach  . Akwa 200 l. robi się ze szkła o grubości 8 mm,a jeszcze lepiej 10 mm. Przy 10 mm nie musisz robić żadnych wzmacniających listew ze szkła. Poza tym np. w marketach budowlanych są plastiki ochronne z PCV,tzw."ceowniki",pięknie pasujące na szkło 10mm! Białe,czarne,przezroczyste- do wyboru. Dobrze mieć coś takiego założone na górne krawędzie akwa. To doskonale zabezpiecza szkło przed przypadkowym uderzeniem i ukruszeniem. Tylko zakładasz na wcisk-i już!  Ciągnąc temat dalej  -tak samo "kątowniki" z tego samego PCV-na boczne krawędzie akwa. Trzy krople np.kleju "butaprenu" i trzyma,że hej! Niby takie drobiazgi,"groszowa" sprawa,a ogromnie poprawia bezpieczeństwo akwa!
Pozdr!
-

romanbyd
●
Wielkie dzięki, napewno wykorzystam ten pomysł z ceownikami. Prawdę mówiąc to nigdy bym na to nie wpadła. Pozdrawiam!!!!
-

Emma
●
Właściwie nie na temat jeszcze napiszę,ale jak już tyle o robieniu nowego akwa...
Wiosną zacząłem się przymierzać do sklejenia baniaka (przez szklarza). Trafiłem na takiego,który uparł się jak osioł  ,że sklei -ale tylko silikonem przezroczystym. I już!!!... Cóż! Poszukałem innego szklarza (choć ten był najtańszy...)
A doskonale wielu akwarystów wie (i ja), że na takim silikonie (a także białym),po kilku latach akwa "lubią" się rozklejać  . Po prostu-wszędobylskie glony "wgryzają się" między silikon a szkło! Pomalutku,systematycznie,ale ciągle. Tylko silikon czarny stosować należy.
Pozdr!
-

romanbyd
●
A doskonale wielu akwarystów wie (i ja), że na takim silikonie (a także białym),po kilku latach akwa "lubią" się rozklejać . Po prostu-wszędobylskie glony "wgryzają się" między silikon a szkło! Pomalutku,systematycznie,ale ciągle. Tylko silikon czarny stosować należy.
A toś mi zabił ćwieka! Jesteś tego pewien? Skąd takie wieści? Co z tymi wszystkimi pięknymi optiłajtami? Mają gwarancję na wrost glona, czy jak?
-

Kadazan
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Toruń / Bydgoszcz
-
Witam!
Obserwacje własne  o zgrozo!... Kilku znajomych, też ja sam,niestety. Choćby mój sąsiad- ma właśnie takie "wzorcowe" akwa od szklarza, z którego zrezygnowałem. Na wszystkich 4 krawędziach są "wżery" ciemnych glonów. Zbiornik ma ok.8 lat, 200 l. Jeszcze ...2,3,4...?.. latka i woda poleci,że hej! Najlepszy przykład mam ja sam. Akwa 30 l , klejone przezroczystym silikonem- właśnie już "dojrzało" !  Szkło odeszło od silikonu w najbardziej oświetlonej krawędzi, na ok.8 cm. Jest to tylko kotnik dla "żyworódek" - teraz napełniony do 3/4 objętości. Wkrótce to naprawię. Oczywiście sam nie wierzyłem!...-no to zabaczyłem.
A czy "optiłajty" dają gwarancję? Sam jestem ciekawy!!!
Pozdr!
-

romanbyd
●
Powiązane tematy
Witam.
Zamówiłem wszystko do zrobienia belki do akwarium 112L 80x35x40 z co2. Wszystko zamówione według kalkulatora az-led. I tu potrzebuje pomocy czy może ktoś mi pomóc jak dobrze rozłożyć Ledy na pr...
Witam, mam pytanie czy lampka CHIHIROS LED A801 nada się do akwarium 112l (80x35x40 cm)?
Potrzebuję lampki do akwarium HT, podaję CO2 z butli 24/7w. Poszukuję nowej lampki bo mam wrażenie że moja obec...
Cześć,
zakładam nowe akwarium, będę hodować mało wymagające rośliny na trawniku + obsada. Rośliny Eleocharis parvul na 3 planie oraz jako trawnik bazowy Micranthemum „Monte Carlo”.
Pojemność akwarium ...
Witam.
Chcę wymienić świetlówki w mojej pokrywie i zastanawiam się czy lepiej włożyć standardowe świetlówki t8 czy zamienniki LED. Które rozwiązanie jest lepsze dla roślin?
Witam mam pytanko jakie oświetlenie wybrać pod roślinki do akwarium 112l o długości 80cm . Żeby mieściło się pod pokrywę
Witam.
Jako ze nie mam juz sily na walke z glonami pozostaje mi chyba tylko restart, ale zanim to zrobie chcialem prosic o pomoc w ustaleniu oswietlenia.
Wczesniej mialem zwykla pokrywe 2x18W z odblys...
Witajcie,
Przymierzam się do reanimacji mojego akwarium 200l (100x40x50) w którym mam 2 lampy HQI 70W ( w pokrywie własnej roboty).
Z uwagi na rozwój techniki LED zastanawiam się nad zmianą pokrywy n...
Witam, proszę o pomoc, robiłem już belki z diody 3w, teraz robie z 1w, tylko te z 1w chce zrobić ze ściemniaczem na belce będzie od 4 do 6 DIOD LED 1W ZIMNA 8500-10000 Bridgelux Dual 150LM, Zasilacz L...
Witam
Na początek chcę założyć akwarium 112l /128L, rośliny na początek mniej wymagające, później może średnio wymagające (taki low tech). W akwarium będą też ryby. Na razie nie przewiduje nawożenia C...
Hej, robię całkowity restart swojego akwa 112l i potzrebuje pomocy w kwestii oświetlenia. W pokrywie póki co są dwie świetlówki 10W (900lm) Jakie świetlówki kupić żeby wszystko było ok?
|