Witam;
Po ponad pół roku eksperymentach z poszczególnymi składnikami macro i z różnymi dawkami micro (oryginalne TMG) nie wytrzymałem i zaniosłem wodę do laboratorium aby zbadać wodę na zawartość makroelementów. Oto wyniki:
NO3 - 1,3 mg/l
wg testu JBL i Sera - 5 mg/l
N-NH4 <0,5 (wynik poniżej granicy oznaczalności)
P - 0,6 mg/l
test JBL i Sera pokrywa sie w 100% z wynikiem badań
K - 45,5 mg/l
Ca - 26,0 mg/l
Mg - 6,8 mg/l
Cl - 15,1
przewodność - 0,45
Wysoki poziom potasu wziął sie stąd iż od miesiąca do podmian sypię K2SO4 tak by na 310 l netto potas wszedł na poziom 15 mg/l. i co drugi dzień 1,5 mg. Wcześniej jedyne źródło potasu to to z KNO3 i KH2PO4 - w przeciągu miesiąca nie zauważyłem jakiś znaczących zmian w kondycji roślin tzn dolne liście Hygrophili Corymbosa wyglądają jak na załączonym niżej zdjęciu
Następna rzecz która doprowadza mnie do szału to zdeformowane stożki wzrostu u tej samej rośliny - nie tylko u niej, natomiast tu jest najbardziej to widoczne
Byłem niemal pewien iż to brak Ca, lub zaburzony stosunek Ca : Mg, tymczasem stosunek jest niemal wzorcowy 3,82 : 1 .
Wydawało mi się, iż wyniki badań laboratoryjnych pomogą mi wyjść z impasu, tymczasem w chwili obecnej jestem jeszcze głupszy niż byłem. W tej chwili nie wiem już co mam robić
Woda po Ro mineralizowana 200% zalecanej dawki przez HydroMineral, dawka micro od dłuższego czasu wynosi 100% zalecanej przez producenta. Przy 200% dawki micro miałem wysyp krasnorostów i jeszcze większe szaleństwo zielonych nitek. Co ciekawe, to przy obecnych dawkach TMG i dodaniu 1/3 dawki Ferro+ po jednym dniu znów pokazały sie krasnorosty. Szybka podmiana i problem znikł.
Podmiany wody to raz na tydzień 33%.
Co Wy o tym myślicie?
właśnie sam nie jestem pewien...utrzymywałem już rózne steżenia NO3 - przy 15 mg/l zaczynało się palenie stożków u rotall i alternather, fakt faktem iż poziom potasu był wówczas dużo mniejszy. Na razie poszedłem za Twoją radą i podciągnąłem azot do 10 - ciekawe co dzisiaj pokaże test JBL-a fosfor dobiłem do 1 mg/l
A może problem tkwi w micro?
Nawiązując do przekłamań tesu JBL, to wychodzi na to, iż zawyża poziom azotanów średnio o 5 mg/l. Co ciekawe, zmniejszjąc słup wody w prubówce o połowe czyli do 5 ml, oraz dając jedną szpatułke, zamiast dwóch i trzy krople odczynnika drugiego wyniki są adekwatne do testów z laboratorium
filip napisał(a):Nawiązując do przekłamań tesu JBL, to wychodzi na to, iż zawyża poziom azotanów średnio o 5 mg/l. Co ciekawe, zmniejszjąc słup wody w prubówce o połowe czyli do 5 ml, oraz dając jedną szpatułke, zamiast dwóch i trzy krople odczynnika drugiego wyniki są adekwatne do testów z laboratorium
A to ciekawe, przecież proporcje są wtedy takie same. Zawsze się zastanawiałem dlaczego połowa proszku zostaje na dnie probówki. To chyba od ilości rozpuszczonego proszku zależy kolor roztworu. Z tego wniosek że się sypie na wyrost a to co wejdzie w reakcje z odczynnikiem 2 da poziom NO3.
Sprawdzę u siebie z dawką o połowę mniejszą i napiszę czy jest różnica w stos. do normalnego badania.
Niższy poziom wody w probówce = jaśniejsza barwa roztworu , to logiczne im mniej barwnika jest między okiem a białym podkładem tym kolor, przezroczystość roztworu lepsza (jaśniejsza barwa)
Trzeba podnieść Ca do 40..50 ppm bo te spalone stożki to właśnie niedobór Ca. Tak naprawdę korzystny zakres twardości GH to 6..10. Przy miękkiej wodzie i dużej ilości N będzie deformacja młodych liści - i to jest najgorszy przypadek: dużo N i mało Ca. Potas można trzymać nawet na poziomie 50 ppm i więcej (nawet przy miękkiej wodzie) ale musi być dużo Ca. Rataj twierdzi że: "Gdy GH jest poniżej 5 rośliny i ryby cierpią na nadmiar substancji azotowych" - i to rzeczywiście występuje. Seachem z kolei twierdzi, że optymalny poziom Ca to 15..30 ppm a Mg 8..20. To jednak jest dobre przy niskim NO3 (poniżej 5 ppm). Gdzieś w internecie wyczytałem że w akwarium roślinnym powinno być conajmniej 50 ppm Ca i 12 ppm Mg. Musi być też dużo CO2 - nawet zalecane 20 ppm to czasem za mało. PO4 też powinno być "porządne" chociaż tu to mamy różne opinie
Glony są jak psychologia kobiety - jak gęsty i ciemny las. Wielu już w nim zbłądziło śmiałków...
Więc za radą Bartka i Kekona podniosłem poziom azotu, oraz twardość do 7 stopni, jednocześnie podając trochę magnezu aby utrzymać stosunek Ca do Mg. Chyba wysoki poziom K i zmniejszenie mikro do 3/4 zalecanej dawki sprawiły iż po trzech tygodniach takiego stanu w końcu całkowicie znikły długie nitki, kótre gościły u mnie od samego startu baniaka. Mam nadzieje, że i kondycja roslin w końcu się też poprawi. Dzięki za sugestie, za jakiś czas zdam dalsze relacje.
Pozdrawiam
EmWuj w Nawożenie· Odpowiedzi: 35 · Wyświetlenia: 20382
Cześć,
Od dłuższego czasu kompletuję sprzęt aby założyć kostkę 29x29x35 29L. Robię to na spokojnie czytając, edukując się aby wszystko było tak jak trzeba. Doszedłem do nawozów i tu zrobiły się dla m...
slaw1313 w Nawożenie· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 3209
Witam serdecznie. Panowie pomóżcie mi w ocenie czy rysy na spoinie silikonowej w moim zbiorniku 120x45x50 szyba 10 mm bez wzmocnień mogą spowodować rozszczelnienie mojego nowego zbiornika. Rysy, skazy...
Asykom15 w Nawożenie· Odpowiedzi: 125 · Wyświetlenia: 51731
Witam może ktoś pomoże . Posiadam akwarium 112 l podłoże yokuchi ma już 2 lata aleod początku na wodzie kranowej. Od 3 tygodni podmieniam wodę na to ,a od 2 miesięcy posiadam CO2 . Co2 podaje godzinę ...
mateusz mateusz w Nawożenie· Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 8001
Witajcie,
Piszę z nadzieją na uzyskanie pomocy i podpowiedzi.
Opiszę akwarium, parametry a później problem.
Akwarium 220x55x60h zalane lipiec 2024
Filtracja sump ok 120L brutto (gąbki różnej gradac...
Lizur97 w Nawożenie· Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 4365
Dzień dobry, w słowach wstępu chciałbym się przywitać i napisać kilka słów o mojej przygodzie z akwarystyką. Wspomnianym hobby zajmuję się od wielu lat, zawsze miałem w posiadaniu większe lub mniejsze...
lukaszcirut w Nawożenie· Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2057
Szukam pomocy w identyfikacji niedoborów lub nadmiarów w oparciu o zdjęcia. Niestety nie jestem w stanie powiedzieć nic o parametrach w akwarium w tym momencie. Chciałbym poznać klucz oznaczeń niedobo...
Tycik w Nawożenie· Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 5003
Cześć wszystkim.
Proszę o pomoc w dobraniu właściwych dawek nawozów. Przegapiłem pojawienie się niedoborów i trochę się nakomplikowało w zbiorniku.
Akwarium: 130x60x65cm ok. 400l netto.
Oświetlenie:...
LukasTroch w Nawożenie· Odpowiedzi: 170 · Wyświetlenia: 74396
Ma ktoś jakieś pomysły czego może im brakować? Nawożenie co2 z butli + nawożenie metoda EI światło 50lm/l. 20220415_160840.jpg 20220415_160906.jpg 20220415_160822.jpg 20220415_160856.jpg
Wysłane z ...
melvin33 w Nawożenie· Odpowiedzi: 26 · Wyświetlenia: 13621
1. 120x50x50- 300 litrów
2. Lampa LED SKYLIGHT Hyperspot L, 8 godzin świecenia
3. Co2 butla z elektrozaworem
4. Podłoże Aqua Soil Amazonia ADA , ADA Power Sand Advance
5. Filtr Eheim Professionel 3 12...
Lukkey w Nawożenie· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 3174
Witam wszystkich, na początku zaznaczę, że jestem bardzo początkujący jeśli chodzi o akwarystykę i robię co mogę ;)
Akwarium: 30l 29x29x35h
Oświetlenie: Lampka Aquael Leddy Smart 2 Plant 6W (7,5h/dzi...
Statystyki
Ten temat przegląda 345 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571013
• Liczba wątków: 48810
• Użytkownicy: 36936
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 345 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej