strategia kontroli glonow - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

strategia kontroli glonow

Liczba wyświetleń: 3728·Odpowiedzi: 12
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok

10 maja 2007, 18:04 strategia kontroli glonow  (#1)  

witam,

Kupilem akwarium 25 litrow. Chce miec taka miniaturke. Chce zeby to bylo akwarium otwarte. Mam juz grzalke i malutki filtr aquaszuta. Oczywiscie chce zeby to bylo akwa roslinne. O ile to bedzie mozliwe to chcialbym to zrobic minimalnym kosztem. Zapytac chce o to jakie zwierzatka trzymac w nim do tego aby same utrzymywaly mi glony w jak najmiejszej ilosci. Oczywiscie wiem, zeby nie przekarmiec, czyscic regularnie, robic podmiany, zeby utrzymywwac glony w ograniczonej ilosci. Zawsze uzywalem kosiarek do tego. One rosna dosc duze jak na takie akwa i chce rowniez miec tylko kilka malutkich rybek i spokojnych zeby nie wyskakiwaly. Czasami w moich poprzednich akwariach zdarzaly sie skoki roznych wartosci, albo zwiazkow azotowych albo fosforu. Moze to doprowadzic do roznego tpu glonow. Duzo jestem poza domem nie mam rowniez duzo czasu na testy itp.. Zawsze kosiarki sie sprawdzaly do wszyskich glonow, ale one rowniez moga mi wyskakiwac. Kosiarki rowniez zjadaly mi takie twardsze glony nitkowe z lisci. Moze jakis slimak by byl odpowiedni do mojego akwa albo cos innego spokojnego? Mechaniczne cyzszenie wszystkich lisci jest prawie niemozliwe a nie chce wyrzucac wszyskich roslin i wymieniac na nowe gdy zdarzy sie jakas plaga glonow. Czekam na propozycje. Jakie moge wsadzic tam spokojne rybki?

Dziekuje szkot

szkot

10 maja 2007, 19:41   (#2)  

A może pomyśl o krewetkach jako kontrolerach populacji glonów w Twoim akwa ...Poczytaj http://www.akwaria.pl/krewetki/ może Ci się spodobają :wink:

Gość

10 maja 2007, 20:08   (#3)  

myslalem rowniez o nich. Tylko amano bedzie mi zjadac glony czy red cherry rowniez? Red Cherry sa chyba popularniejsze. Ale doradzcie mi kilka rozwiazan.

dzieki

szkot

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

11 maja 2007, 11:14   (#4)  

Do glonów (ale nie nitkowatych) polecam otoski. Dla kosiarki masz stanowczo za małe akwarium - rosną nawet do 15 cm.

Tomek21

11 maja 2007, 13:34   (#5)  

dzieki,

Wezme te rybki pod uwage tylko czy one nie beda mi wyskakiwac? Wygladaja na zwinne.
A czy jest jakis uniwersalny slimak rowniez do twardych glonow, takich jak krzaczki?
Mialbym wtedy kilka np. gupekow endlera i x slimakow. Z ryb wolalbym miec jeden gatunek.

pozdrawiam serdecznie

szkot

11 maja 2007, 14:02   (#6)  

W swoim akwarium mam molinezje, neony i otoski. I z tych trzech tylko otoski mi nie wyskoczyly dotychczas. Fakt, ze sa bardzo zwinne i czasami lubia podplynac do powierzchni, ale nigdy nad powierzchnie.

Tomek21

Andrzej Herman

11 maja 2007, 14:36 Re: strategia kontroli glonow  (#7)  

szkot napisał(a): Kupilem akwarium 25 litrow. Chce miec taka miniaturke. Chce zeby to bylo akwarium otwarte. Mam juz grzalke i malutki filtr aquaszuta. Oczywiscie chce zeby to bylo akwa roslinne. O ile to bedzie mozliwe to chcialbym to zrobic minimalnym kosztem.

Witaj Szkocie,
fajnie, że idziesz w stronę mini - mały zbiorniczek potrafi czasami przynieść więcej frajdy niż duży GIGANT.
Moje skromne 3 grosze:
- mini - ok, ale nie "szczyp" się i kup rzeczy niezbędne, dobrej jakości.
- skoro wyposażenie już masz, trudno cokolwiek doradzać - gorąco polecam jednak - nie stosuj filtra wew. tylko jakąkolwiek, nawet małą kaskadę - nie szpeci, zapewnia lepszą filtrację i wyższy komfort obsługi. Widziałem małe i tanie chińskie (teraz to już normalka) Resuny - na taki zbiorniczek idealne.
- co ze światłem? Akwa małe i krótkie więc pewnie gwint E 27 i żółta "normalna" świetlówka kompaktowa (tzw. energooszcządna). Odradzam i to szczerze. Kiepskie oddawanie barw zarówno roślin, jak i ryb/krewetek. Sprzyja glonon, to już pewnie wiesz. Jest, przepraszam za kolokwializm, ganz do dupy.
Zachęcam do świetlówki Philipsa model Tornado. Mała, zgrabna, o dobrej barwie i dużym strumieniu świetlnym. Koszt - 100 % droższa, ale opłaca się ze wszech miar. Na 45 litrów stosuję 2 - jeżeli mieszkasz na Śląsku - zapraszam do mnie do Mysłowic, zobaczysz co i jak.
- akwa otwarte, ok, pięknie, ale co z zamontowaniem światła? Partyzantka, czyli kable i druciki, czy też jesteś estetą i masz to już zaprojektowane? Jakaś lampka? Ustawienie świetlówki kompaktowej w pionie czy w poziomie? A może jednak jakaś świetlówka liniowa? Podaj wymiary akwa!
Osobiście polecam lampki dostępne, ot choćby w IKEA - cena - 20-30 zeta. Jeżeli chcesz, podeślę Ci zdjęcia.
szkot napisał(a): Zapytac chce o to jakie zwierzatka trzymac w nim do tego aby same utrzymywaly mi glony w jak najmiejszej ilosci. Oczywiscie wiem, zeby nie przekarmiec, czyscic regularnie, robic podmiany, zeby utrzymywwac glony w ograniczonej ilosci. Zawsze uzywalem kosiarek do tego. One rosna dosc duze jak na takie akwa i chce rowniez miec tylko kilka malutkich rybek i spokojnych zeby nie wyskakiwaly.

Sam sobie odpowiedziałeś.
Kosiarki są stanowczo za duże. Możesz mieć otoski, ale powiedzmy sobie szczerze - ile one tego zjedzą...? Daruj sobie. Z moich obserwacji potwierdzam wysoką skuteczność kosiarek - to takie "konie robocze" akwarium, ale one nie są dla Ciebie.
Wirginia (ooooo, jakie ta kobieta ma OCZY!!! zakochałem się! 8) ) dobrze radzi. Pomyśl o krewciach.
Redy albo Crystalki. Idealne.
Temat rybci: To musi być coś małego: generalnie poleca się neony, razborki, etc.
czyli małe, stadne, fajne, tak do przytulania :wink:
Ostatnio będąc w stolycy ( przepraszam Warszawiaków, ale jakoś nie mogłem się powstrzymać :wink: ) w Złotych Tarasach widziałem MICRORASBORA SP. "GALAXY" vel cośtam cośtam, piękna, mała ale droga - 20 zeta, czyli znaczna przesada.
Gatunek ryb wybierzesz już po ustaleniu charakteru zbiornika - generalnie tak się robi w zbiornikach roślinnych. Pamiętaj jednak, że te razbory, neony czy inne małe szkraby czasami wyskakują...
No takie życie.

Najważniejsze, imho, to odpowiedni wybór roślin, biorąc pod uwagę: światło/suplementację lub jej brak CO2/wymiary zbiornika. Nie walniesz przecież jakiegoś echinodorusa do tak małego zbiorniczka (no może tenellus by się nadawał - eee tam, farmazony gadam). Dla Ciebie (na podstawie tego co opisałeś) to pewnie: mchy, mchy, mchy. Do tego może pelia, mikrozorium, może małe anubiasy (choć zapewne wiesz, że niektórzy krewciarze odradzają je w zbiornikach z krewetkami)

szkot napisał(a):Czasami w moich poprzednich akwariach zdarzaly sie skoki roznych wartosci, albo zwiazkow azotowych albo fosforu. Moze to doprowadzic do roznego tpu glonow. Duzo jestem poza domem nie mam rowniez duzo czasu na testy itp.. Zawsze kosiarki sie sprawdzaly do wszyskich glonow, ale one rowniez moga mi wyskakiwac. Kosiarki rowniez zjadaly mi takie twardsze glony nitkowe z lisci. Moze jakis slimak by byl odpowiedni do mojego akwa albo cos innego spokojnego? Mechaniczne cyzszenie wszystkich lisci jest prawie niemozliwe a nie chce wyrzucac wszyskich roslin i wymieniac na nowe gdy zdarzy sie jakas plaga glonow. Czekam na propozycje. Jakie moge wsadzic tam spokojne rybki?
Dziekuje szkot

Testy nie są najważniejsze. Zapytaj doświadczonych akwarystów na grupie: ile razy wykonują testy w ciągu kwartału/roku? Raz, dwa?
Ustabilizowane akwa jest prawie jak perpetuum mobile :wink:
I tu jest generalnie clou Twojej sprawy: nie szukaj ratunku i wybawienia w gatunkach ryb, ale zastanów się dobrze, co zrobić i jak pokierować swoim zbiornikiem, aby nie popełnić błędów, zapewnić optymalne warunki do tego, aby zbiorniczek był rajskim ogrodem i źródłem zadowolenia.
Proste, no nie?
Pozdr.
A. 8)

P.s. A może prosto i równie fajnie:
piasek, piasek, piasek, muszelki i małe muszlowce - podobno też urocze...kurdupelki?

Andrzej Herman

12 maja 2007, 20:27   (#8)  

hej:)

Dzieki za wypracowanko. Mieszkam w sumie niedaleko, bo z Krakowa do Ciebie jest chyba 60km. Wlasnie zanim zaczalem czytac twoj post czytalem o philipsie Tornado. Wiem, ze sa bardzo dobre. Chce go zamontowac pionowo w zwyklej lampce na biurko. Wyglada estatycznie:). Dzis sprawdzalem jak to dziala ale na swietlowce o innej barwie. Na razie chce miec bez co2 bo wtedy wypadaloby zebym nawozil codziennie. A czesto wychodze wczesnie rano i wracam pozno. Czasami bede dawal tylko raz dziennie jedzenie wieczorkiem. Chyba ze w przyszlosci to jakos zautomatyzuje.
Jesli chodzi o przyszlosc to chcialbym sie spytac o podlaczenie co2 do kaskady. Wpuscic go na wlot? Czytalem, ze kaskada nie powoduje utraty co2, jezeli jest odpowiednio wysoki poziom wody. Czy jest to prawda?.
Na poczatek chce miec duzo zieleni. Potem bede urozmaical.
Moze tez sa jakies gotowe lampy ze statecznikami elektronicznymi do takiego akwa? Moze wiecie gdzie mozna cos takiego kupic?
przy jakich rybkach krewetki (chyba to red fire) nie beda sie chowac? Slyszalem ze sa bardzo plochliwe. Akwarium otwarte znacznie lepiej wyglada bo dochodzi trzeci wymiar do obserwacji. Warto takie cos sobie zrobic.
Pielegnice , muszlowne rowniez sa super, ale chce miec duzo roslin, a do nich nie pasuja za bardzo.

pozdrawiam szkot

szkot

Andrzej Herman

13 maja 2007, 14:56   (#9)  

szkot napisał(a):Dzieki za wypracowanko. Mieszkam w sumie niedaleko, bo z Krakowa do Ciebie jest chyba 60km. Wlasnie zanim zaczalem czytac twoj post czytalem o philipsie Tornado. Wiem, ze sa bardzo dobre. Chce go zamontowac pionowo w zwyklej lampce na biurko. Wyglada estatycznie:).

Czyli ok, masz plan i pomysł. Nie wiem, na jakie rośliny się zdecydujesz (chodzi o wymagania świetlne) i nie znam wymiarów akwa, ale musisz pamiętać, że w tej konfiguracji (świetlówka pionowo w dół) prawidłowo oświetlisz fragment ok. 25-30x25-30 cm (wiadomo - im wyżej tym szerzej, ale z utratą światła). Ja na 50x30x30 mam 2 punkty świetlne.
szkot napisał(a): Na razie chce miec bez co2 bo wtedy wypadaloby zebym nawozil codziennie. A czesto wychodze wczesnie rano i wracam pozno. Czasami bede dawal tylko raz dziennie jedzenie wieczorkiem. Chyba ze w przyszlosci to jakos zautomatyzuje.
Jesli chodzi o przyszlosc to chcialbym sie spytac o podlaczenie co2 do kaskady. Wpuscic go na wlot? Czytalem, ze kaskada nie powoduje utraty co2, jezeli jest odpowiednio wysoki poziom wody. Czy jest to prawda?.

Nie przesadzajmy z tą regularnością nawożenia. Są różne nawozy i różne szkoły nawożenia. Ja oczywiście polecam CO2, bo przy nim prowadzenie akwa jest łatwiejsze i przyjemniejsze (zapomnij jednak o bimbrowni - na allegro kupisz wszystko: butlę, reduktor, dyfuzor). Warto.
CO2 podaję przez maleńki dyfuzor zrobiony ze strzykawki i kawałka drewna (gatunek pominę), kupiony u Arka. Kosztuje to grosze, sprawdza się bardzo dobrze, ale ma jeden feler: nie pisze na nim ADA ...
Możesz podłączyć do kaskady, ale lepszą dyfuzję uzyskasz właśnie dzięki opisanemu dyfuzorowi.

szkot napisał(a):Na poczatek chce miec duzo zieleni. Potem bede urozmaical.
Moze tez sa jakies gotowe lampy ze statecznikami elektronicznymi do takiego akwa? Moze wiecie gdzie mozna cos takiego kupic?
przy jakich rybkach krewetki (chyba to red fire) nie beda sie chowac? Slyszalem ze sa bardzo plochliwe. Akwarium otwarte znacznie lepiej wyglada bo dochodzi trzeci wymiar do obserwacji. Warto takie cos sobie zrobic.
Pielegnice , muszlowne rowniez sa super, ale chce miec duzo roslin, a do nich nie pasuja za bardzo.

Moje krewcie (mam crystale i redy) żyją własnym, sobie tylko znanym rytmem i tak naprawdę wszystko mają w "nosie". Ale rzeczywiście, redy są chyba troszkę większymi introwertykami - w przeciwieństwie do crystali, które absolutnie zawłaszczyły sobie akwa (z ryb mam stadko razbory klinowej i te prezenyują sięcasłkiem nieżle w małych zbiorniczkach).
I na koniec: więcej luzu, mniej matematycznej dokładności.
Pozdr.
A.

Andrzej Herman

15 maja 2007, 15:28   (#10)  

czesc,

Odnosnie luzu i matematycznej dokladnosci:)- nie da rady. To juz takie zboczenie zawodowe. Za duzo mam wspolnego z matematyka.
Akwa mam 40x25x25. Wiem, ze jedna nie oswietle rowomiernie calosci. Chcialem miec switlo punktowe z tego wzgledu, ze bede zawsze widzial cien rybek jak beda plywac. A to wyglada bardziej naturalnie, jak w naturze. Z drugiej strony swietlowka kompatkowa spiralna nie daja idealnego switla punktowego. Jest cien, ale slabszy niz przy swietlowce niespiralnej.
Dzwonilem do najwiekszej chyba hurtowni w Krakowie spytac sie o tornada, ale to bede musial kupic tylko przez internet bo w rzadnym sklepie nie ma. Moze skoro juz krewcie to mozesz wskazac mi link, albo napisac jakie ryby mozna z nimi najlepiej chodowac, tak zeby ich nie ploszyc. Nad roslinami nie myslalem jeszcze. Moge posadzic na srodku bardziej wymagajace pod wzgledem swatla , a po bokach cos mniej. Na poczatek chce miec polisperme, bo szybko rosnie o bedzie czyscila wode. Butle co2 juz mam i mialem dyfuzor z kroplowki. Dawniej jak wposzczalem co2 na wlot filtra wewnetrzego to mialem 100% rozpuszczalnosci. Teraz na takie male moze wyslarczy babelek na 10 sekund, bo czytalem dawniej takie artykuly gdzie bylo napisane zeby dawac babelek na np 2 sek, ale nie podawali innych parametrow akwarium. Masz rowniez otwarte akwarium? czy swietlowki masz pod pokrywa? Moze masz jakies zdjecia i moglbys mi wyslac, a moze tu masz prezentacje akwa?

pozdro szkot

szkot

Andrzej Herman

16 maja 2007, 13:43   (#11)  

Czytam Twoje pytania i mam jedną radę:
czas założyć to akwarium.
Wpakuj tam 10 redów i stadko razbory klinowej (8-10 szt.).
Tornado kup u p. Aleksandra www.aqva-light.pl

Do dzieła!

Andrzej Herman

18 maja 2007, 14:58   (#12)  

czesc,

Wlasnie zlozylem zamowienie na 2 swietlowki tornado. Mozesz mi powiedziec czy rowniez powinienem je zmienic po 3 miesiacach, czy sa bardziej zywotne?. Oswietlac chce 10/11 godzin dziennie. Czy dac 12 godzin?
KOlejne pytanie odnosnie Razbor. To bardzo ladne rybcie i duzo ludzi choduje je z w zbiornikach roslinnych, ale podobno nie lubia swiatla, dlatego nie wiem czy kupowac, bo moge i tak miec za silne swiatlo jak dla nich.

pozdro szkot

szkot

Andrzej Herman

21 maja 2007, 21:26   (#13)  

Sprawdzasz czasami pocztę :?:
Napisałem Ci kilka dni temu...
Pozdr.
A.

Andrzej Herman

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

639df487-9649-493b-aef2-682226fbcbf4.jpg

Rozpoznanie rodzaju glonów

filip_matłas w Glony · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1309
Cześć, jestem początkującym w tym hobby i mam problem z glonami. Chciałbym poprosić o pomoc w rozpoznaniu rodzaju glonów jakie pojawiły mi się w akwarium i jak sobie z nimi poradzić.
1.jpg

Pomoc w identyfikacji glonów (wgraj zdjęcie)

Piotr Baszucki w Glony · Odpowiedzi: 3402 · Wyświetlenia: 1457397
identyfikacja-glonow.jpg Wątek do identyfikacji glonów. Wgraj zdjęcie i poproś o identyfikację glonów, następnie sprawdź skuteczną metodę zwalczania korzystając z poradnika
20250628_113227.jpg

Wysyp glonów w akwarium - potrzebne wsparcie

Akwarysta240 w Glony · Odpowiedzi: 28 · Wyświetlenia: 12996
Cześć wszystkim, założyłem 4 miesięce temu akwarium 240L. Podłoże aktywne Jokuchi Jiban Soil, pod nim lawa wulkaniczna, Filtracja Oase 600 kubeł , wyylot nad powierzchnią aby było duże falowanie wody,...
20241022_221131.jpg

Inwazja glonów

DexTrase w Glony · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2124
Witam. Od początku założenia akwarium czyli od pół walczę z glonami, jednak walka jest bezskuteczna. W akwarium jest inwazja krosnorostów, glonów nitkowatych, zielonego osadu na szybach i pewnie coś j...
20240428_143058.jpg

Identyfikacja glonów(?)

Jacaerys w Glony · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2358
Witam, Czy byłby ktoś w stanie pomóc mi zidentyfikować dziwny nalot na roślinach? Jest to jakiś rodzaj glonów. Oprócz niego pojawiły się też glony na korzeniu. Akwarium jest nowe, ma jakieś 3 tygodn...
IMG_20230925_184351-01.jpeg

Pomoc w identyfikacji rodzaju glonów.

Milo85 w Glony · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1409
Witam wszystkich posiadam akwarium w których mam około 30-40 krewetek Red Cherry i kilkanaście głupików rozmiar akwarium to 40x25x25cm 25l Przed latem trochę zaniedbałem obowiązki nad pielęgnacją akw...
WhatsApp Image 2023-06-13 at 17.58.39.jpeg

ławice glonów w stawie po wyrobisku piasku

GrzegorzF w Glony · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2686
Staw ma 4 lata. Pierwsze te glony pojawiły się rok temu. W tym roku to już połowa stawu o powierzchni 1 ha. Co to za glon? W tym roku zmienił się odcień wody na jasno zielony. Woda jast nadal prz...
IMG_20230329_185117.jpg

Atak glonów

GenuineGinger w Rośliny · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 4115
Część. Akwarium mam od około 3 tyg. Zakwit pierwotniaków mam za sobą. Teraz mam atak Rhizoclonium. Moje rośliny Cabomba - zyje Pogestemon - umarła Wglebka - obumiera Hydrocotyle - zyje Mchy java,...
IMG_20220818_192818_1.jpg

Atak glonów

Yoda40 w Glony · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3992
Cześć. Przez ostatni czas mam atak glonów nie mogę sam sobie z tym poradzić , wymiana wody częściej niż zawsze. (Raz na tydzień) Świecenie 10h Po4. 1-1.5 No3 2 K myślę że jakieś 7 Nawożenie brak...

Jak wyczyścić stary korzeń z glonów?

Wawzy w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 30 · Wyświetlenia: 20710
witam, wzbogaciłem się o korzeń z drzewa tekowego sporych rozmiarów waga około 8kg korzeń był już akwarium i jest tonący, jednak na jego powierzchni zauwazyłem glony, i tu moje pytanie jak go odkazić...

Statystyki

Ten temat przegląda 527 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570958
 •  Liczba wątków: 48800
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 526 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.