szkot napisał(a): Kupilem akwarium 25 litrow. Chce miec taka miniaturke. Chce zeby to bylo akwarium otwarte. Mam juz grzalke i malutki filtr aquaszuta. Oczywiscie chce zeby to bylo akwa roslinne. O ile to bedzie mozliwe to chcialbym to zrobic minimalnym kosztem.
Witaj Szkocie,
fajnie, że idziesz w stronę mini - mały zbiorniczek potrafi czasami przynieść więcej frajdy niż duży GIGANT.
Moje skromne 3 grosze:
- mini - ok, ale nie "szczyp" się i kup rzeczy niezbędne, dobrej jakości.
- skoro wyposażenie już masz, trudno cokolwiek doradzać - gorąco polecam jednak - nie stosuj filtra wew. tylko jakąkolwiek, nawet małą kaskadę - nie szpeci, zapewnia lepszą
filtrację i wyższy komfort obsługi. Widziałem małe i tanie chińskie (teraz to już normalka) Resuny - na taki zbiorniczek idealne.
- co ze światłem? Akwa małe i krótkie więc pewnie gwint E 27 i żółta "normalna" świetlówka kompaktowa (tzw. energooszcządna). Odradzam i to szczerze. Kiepskie oddawanie barw zarówno roślin, jak i ryb/krewetek. Sprzyja glonon, to już pewnie wiesz. Jest, przepraszam za kolokwializm, ganz do dupy.
Zachęcam do świetlówki Philipsa model Tornado. Mała, zgrabna, o dobrej barwie i dużym strumieniu świetlnym. Koszt - 100 % droższa, ale opłaca się ze wszech miar. Na 45 litrów stosuję 2 - jeżeli mieszkasz na Śląsku - zapraszam do mnie do Mysłowic, zobaczysz co i jak.
- akwa otwarte, ok, pięknie, ale co z zamontowaniem światła? Partyzantka, czyli kable i druciki, czy też jesteś estetą i masz to już zaprojektowane? Jakaś lampka? Ustawienie świetlówki kompaktowej w pionie czy w poziomie? A może jednak jakaś świetlówka liniowa? Podaj wymiary akwa!
Osobiście polecam lampki dostępne, ot choćby w IKEA - cena - 20-30 zeta. Jeżeli chcesz, podeślę Ci zdjęcia.
szkot napisał(a): Zapytac chce o to jakie zwierzatka trzymac w nim do tego aby same utrzymywaly mi glony w jak najmiejszej ilosci. Oczywiscie wiem, zeby nie przekarmiec, czyscic regularnie, robic podmiany, zeby utrzymywwac glony w ograniczonej ilosci. Zawsze uzywalem kosiarek do tego. One rosna dosc duze jak na takie akwa i chce rowniez miec tylko kilka malutkich rybek i spokojnych zeby nie wyskakiwaly.
Sam sobie odpowiedziałeś.
Kosiarki są stanowczo za duże. Możesz mieć otoski, ale powiedzmy sobie szczerze - ile one tego zjedzą...? Daruj sobie. Z moich obserwacji potwierdzam wysoką skuteczność kosiarek - to takie "konie robocze" akwarium, ale one nie są dla Ciebie.
Wirginia (ooooo, jakie ta kobieta ma OCZY!!! zakochałem się!

) dobrze radzi. Pomyśl o krewciach.
Redy albo Crystalki. Idealne.
Temat rybci: To musi być coś małego: generalnie poleca się neony, razborki, etc.
czyli małe, stadne, fajne, tak do przytulania
Ostatnio będąc w stolycy ( przepraszam Warszawiaków, ale jakoś nie mogłem się powstrzymać

) w Złotych Tarasach widziałem MICRORASBORA SP. "GALAXY" vel cośtam cośtam, piękna, mała ale droga - 20 zeta, czyli znaczna przesada.
Gatunek ryb wybierzesz już po ustaleniu charakteru zbiornika - generalnie tak się robi w zbiornikach roślinnych. Pamiętaj jednak, że te razbory, neony czy inne małe szkraby czasami wyskakują...
No takie życie.
Najważniejsze, imho, to odpowiedni wybór roślin, biorąc pod uwagę: światło/suplementację lub jej brak CO2/wymiary zbiornika. Nie walniesz przecież jakiegoś
echinodorusa do tak małego zbiorniczka (no może tenellus by się nadawał - eee tam, farmazony gadam). Dla Ciebie (na podstawie tego co opisałeś) to pewnie: mchy, mchy, mchy. Do tego może pelia, mikrozorium, może małe
anubiasy (choć zapewne wiesz, że niektórzy krewciarze odradzają je w zbiornikach z krewetkami)
szkot napisał(a):Czasami w moich poprzednich akwariach zdarzaly sie skoki roznych wartosci, albo zwiazkow azotowych albo fosforu. Moze to doprowadzic do roznego tpu glonow. Duzo jestem poza domem nie mam rowniez duzo czasu na testy itp.. Zawsze kosiarki sie sprawdzaly do wszyskich glonow, ale one rowniez moga mi wyskakiwac. Kosiarki rowniez zjadaly mi takie twardsze glony nitkowe z lisci. Moze jakis slimak by byl odpowiedni do mojego akwa albo cos innego spokojnego? Mechaniczne cyzszenie wszystkich lisci jest prawie niemozliwe a nie chce wyrzucac wszyskich roslin i wymieniac na nowe gdy zdarzy sie jakas plaga glonow. Czekam na propozycje. Jakie moge wsadzic tam spokojne rybki?
Dziekuje szkot
Testy nie są najważniejsze. Zapytaj doświadczonych akwarystów na grupie: ile razy wykonują testy w ciągu kwartału/roku? Raz, dwa?
Ustabilizowane akwa jest prawie jak perpetuum mobile
I tu jest generalnie clou Twojej sprawy: nie szukaj ratunku i wybawienia w gatunkach ryb, ale zastanów się dobrze, co zrobić i jak pokierować swoim zbiornikiem, aby nie popełnić błędów, zapewnić optymalne warunki do tego, aby zbiorniczek był rajskim ogrodem i źródłem zadowolenia.
Proste, no nie?
Pozdr.
A.
P.s. A może prosto i równie fajnie:
piasek, piasek, piasek, muszelki i małe muszlowce - podobno też urocze...kurdupelki?