TEGO JESZCZE NIE MIAŁEM!!! - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

TEGO JESZCZE NIE MIAŁEM!!!

Liczba wyświetleń: 2133·Odpowiedzi: 2
Identyfikacja i walka z glonami i sinicami. Skuteczne metody zapobiegania.
Zaloguj się, aby zmienić widok

26 mar 2007, 19:44 TEGO JESZCZE NIE MIAŁEM!!!  (#1)  

Opis baniaka: 112L proste..

Wystartował dnia 16.03.2007 na kranówce uzdatnianej PG SW o godzinie 00;00 a więc ma 3 dni...

Podłoże JBL aqua basic plus około 0.5cm warstwa.
Na to pokruszona drobna lawa posypana bctozym w dość znacznej ilościbo az 4 kapsułki a producent przewidywał 1 na 100 L
Kolejno zmielony węgiel aktywny w celu stabilizacji (niewielka ilość)
Ostatecznie MHK floran najniższa warstwa 4cm

Filtracja: tetra ex 700 wypełniona od dołu: gruba gąbka , drobna gąbka przekładana włukniną, ceramika Aqua szut redukująca amoniak i jony amonowe... , kolejno JBL TORMEC przekładany włukniną, i ostatnia włuknina. Filtr zaszczepiony bakretaiami JBL.

Oświetlenie: power glo ,sun glo, aqua glo , marine glo; razem 66W co daje 0.58 W/L
Akwa oświetlane w godzninach; 12;00-14;30 po czym przerwa i znów 18;30-21;00

W akwa mam 4 korzenie z czego jeden jest własny wyciągnięty z morza wysuszony kilka misięcy po czym wygotowany 2 krotnie, następnie moczony wiele tygodni; kolejno namaczany w akryflawinie, potem szorowany i tak znalazł się w akwa. Pozostałe są zakupione w sklepie i tez obgotowane i wyszorowane.

Rośliny: Heteratera w znacznej ilości oraz rogatek tez w sporej ilości oraz wgłębka pływająca też sporo ilość, do tego dochodzi jeszcze kilka roślin ale nie wpływają na biomasę w wielkim stopniu. Rośliny już rosną w szczegulności ROGATEK

Przejdzmy do problemu... otóż na dnie pojawiło mi sie coś dziwnego, wygląda to jak galaretowata mgiełka osadzona na podłożu (MHK floran) okolicach znalezionego
Pojawiła się już 2 dnia po starcie... próbowałem wessać ją za pomocą odmulacza co zakończyło się sukcesem; ale nie na długo ponieważ pojawiła się ponownie a w dodatku rozprzestrzenia się :( mam już zainfekowane 3 miejsca i nie wiem co z tym robić :?:
Obawiam się ze to moze być jakiś gatunek sinic :?:

Jeśli miał ktoś taki problem bądz podobne paskudztwo bardzo prosił bym o wszelkie sugestie...

Pozdrawiam...

Fret

Bartek Oleśnica

28 mar 2007, 10:13   (#2)  

wygląda to jak galaretowata mgiełka

No wiesz... ;) Zdjęcie by się przydało ;)
Obrazek

Bartek
Ranga: Znający temat

Miasto: Oleśnica

28 mar 2007, 15:12   (#3)  

Tak wiem... ale go nie będzie bo nie mam kompletnie żadnego dostępu do aparatu :twisted:

Wczoraj podłonczyłem bimbrownie i podałem małe dawki micro i macro :roll:

Wiem ze nie powinienem ale myśle ze to są sinice bo w wodzie nie ma ani grama NO3 ani PO4 PH 7 KH 11 GH 9 Fe 0 testy JBL

Pojawił mi się lekki pył na szybie ale dzis zauważyłem ze już schodzi :)

Rogatek bardzo szybko wzrasta już przycinałemi, dosadzałem...

Te "zainfekowane" miejsca nie rozprzestrzeniają się a po dodaniu CO2 zauważyłem ze zaczynają nawet odpuszczeć (po upływie około 16 godzin pracy bimbrowni) :wink:

Pozdro...

Fret

Powrót do Glony

Powiązane tematy

IMG_20240822_155338.jpg

Jak się tego pozbyć

kajnia w Glony · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 5856
Panowie, na korzeniu pojawił mi się taki okropny długi, gęsty, cienki nitkowaty zielono brązowy glon. Jak mogę się go pozbyć? Jakieś preparaty? Akwarium, ma już niecały miesiąc czasu, bez CO2, raz w t...
IMG_0764.jpeg

Glon nie do pokonania

tomasz bracki w Glony · Odpowiedzi: 26 · Wyświetlenia: 12878
Witam Tak jak w temacie nie mogę zwalczyć glona widocznego na zdjęciach mimo czyszczenia podczas podmian wody następnego dnia wraca parametry wody w normie , rośliny rosną jednak są bardzo nieestetyc...
20220402_095323.jpg

Czarne glony, których nie da się pokonać (zielenice?)

Krzysiuzkap w Glony · Odpowiedzi: 28 · Wyświetlenia: 26611
Witam. Nie mogę pozbyć się z akwarium czarno - brunatnego osadu, który wyniszcza mi rośliny. Zakładam że są to zielenice. Co mógłbym zrobić żeby się tego pozbyć, biorąc pod uwagę, że próbowałem już ...
IMG_20211027_154417.jpg

Chcę tego glona ;)

apper w Glony · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 4808
Sporo glonów już widziałem i z wieloma walczyłem, ale tego z filmu poniżej (zaczyna się 16:55) chętnie bym przygarnął. Pierwszy raz coś takiego widzę. Orientuje się ktoś co to?
2.jpg

Co to jest i jak się tego pozbyć?

Matimoski w Glony · Odpowiedzi: 23 · Wyświetlenia: 11941
Witam serdecznie. Potrzebuję pomocy z glonami. Nie wiem już czy jest to zakwit wody czy też coś innego. Zaczęło sie pare tygodni temu, zauważyłem taką jakby dziwną mgiełkę zaraz nad roślinkami. Dwa dn...
IMG_20210821_200318.jpg

Moje akwarium nie działa - potrzebna pomoc

Doragon w Glony · Odpowiedzi: 34 · Wyświetlenia: 21738
Hej, Od 1,5 roku prowadze akwarium z bardzo średnimi skutkami. Początkowo akwarium hulało w miare ok - po tym jak z jakiś rok temu przyświeciło słońce miałem wysyp wszystkiego co złe (obecnie przenie...
dziwnyglon.jpg

Identyfikacja glon czy nie glon?

Kredu w Glony · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2735
Cały czas to co na zdjęciu zalega mi na podłożu z piasku, pełno tego też na roślinach, wystarczy lekko potrząsnąć rośliną i spada jak śnieg, tylko kolor nie biały a jakiś brązowo-szary. Wczoraj wieczo...

Ebook „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek”

TenOdTego w Glony · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1746
Jak tam wrażenia z przeczytania ebooka „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek” od Pana od Ryb - Podwodne światy Aqua Test? Czy może nikt nie kupił?

Nitkowate nie chcą się wynieść

Gardom w Glony · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 4733
Cześć, Ok. 3 miesiące temu zadomowiły się u mnie glony nitkowate i nie chcą opuścić mojego zbiornika :) Opis akwarium: Data założenia: maj 2022 200 l - 101 x 41 x 56 filtr: Aquael Ultramax 1500 - ma...

Zielony zakwit nie daje za wygraną

vundo w Glony · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 9188
Od trzech tygodni walczę z zielonym zakwitem wody. Nie mam zielenic, nitek, krasnorostów. Mam tylko zieloną wodę. Akwarium 125 litrów, solidnie obsadzone roślinami (trawnik, żabienica, limnofila pach...

Statystyki

Ten temat przegląda 649 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (33585) było 11 sie 2026
 •  Liczba postów: 570934
 •  Liczba wątków: 48794
 •  Użytkownicy: 36924

•  Najnowszy użytkownik: dawid_szymczak

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 649 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.