|
|
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
posiadam cztery świetlówki:
arkadia freschwater 36wat
arkadia tropical 36wat
hagen aqua-glo 36wat
hagen life-glo2 40wat
w jakiej kolejności je zamontować aby uzyskac jak najlepszy wzrost roślin
akwarium 400l ogólne (raczej dużo roślin)
-
adi1975
●
Przy takiej ilości światła 0,37W/l nie licz na rozwój roślin 
-
Gość
●
żle sie wyraziłem 400 brutto netto będzie ze 320
-
adi1975
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
W takim razie masz 0,46W/l to też nie za wiele... A jakie masz rośliny?
-
Gość
●
niebardzo się jeszcze znam na roślinkach ale przepisze z metek dołączonych do nich
Hemianthus callitrichoides, Echinodorus Quadricostatus, Echinodorus tenellus, Ceratopteris siliquosa, Hygrophila polysperma, Hygrophila rosae Australis
-
adi1975
●
Marnie to widzę  Nie myślałeś o przejściu na świetlówki T5 (4 x 54W). Przy tej samej długości świetlówki będziesz miał 216W, a tym samym 0,67W/l. Jeżeli dodasz odbłyśniki albo okleisz pokrywę folią lustrzaną to ten współczynnik jeszcze wzrośnie 
-
Gość
●
ok pewnie masz rację ale narazie mam co mam i zastanawiam się w jakiej kolejności to zamontowac
-
adi1975
●
Proponuję od przodu: Freshwater, Life-Glo, Tropical i Aqua-Glo 
-
Gość
●
adi1975 napisał(a):posiadam cztery świetlówki: arkadia freschwater 36wat arkadia tropical 36wat hagen aqua-glo 36wat hagen life-glo2 40wat w jakiej kolejności je zamontować aby uzyskac jak najlepszy wzrost roślin
akwarium 400l ogólne (raczej dużo roślin)
Pomijając to co mówi Wirginia, co do ilości światła na litr i która ma rację, uważam że za bardzo nie ma znaczenia gdzie jaka świetlówka będzie.Zakładając, że rośliny masz na całej powierzchni dna akwa a nie tylko z np.tyłu, bo wtedy lepiej dać świetlówkę typowo "roślinną" na tył.Poprzestawiaj w różnych wariantach i zobacz jak będzie wyglądać.
-

pawelw
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Czeladź
Powiązane tematy
Mam lampę z osobnym zasilaczem "cegiełką" i sterownikiem. Zasilacz 24 V łączy się ze sterownikiem kablem za pomocą wtyczki i kontrwtyczki ( gniazda ), na oko uszczelnianych ( części z gumy i...
Hej, proszę o podpowiedź jaką lampę LED do kwoty ok 1000 zł do typowo roślinnego akwarium 100l 80x35x40, podłoże aktywne, CO2, nawożenie. Mam aktualnie Chihiros RGB60 i chce ja wymienić. Mam możliwość...
Fotografie: Maciej Michalski, Opracowanie: Piotr Baszucki
http://www.roslinyakwariowe.pl/images/stories/wiadomosci/2013/pazdziernik-2013/porownanie.jpg
Zapraszamy do obejrzenia por...
Mam akwarium o wymiarach 100x30x30
Zamierzam w nim trzymać gupiki i średnio wymagające rośliny
Chciałbym budżetowo zrobić oświetlenie do akwarium stąd moje pytanie:
Jakie jest najlepsza taśma ledowa...
Tak jak w tytule, chciałabym prosić o pomoc w wybraniu dobrego i odpowiedniego oświetlenia do akwarium roślinnego. Zbiornik póki co wygląda słabo. Zalany 2 tygodnie temu. Trawa nie chce w ogóle ruszyć...
Cześć,
Mam akwarium 240l stylizowane na obszary zalewowe Amazonki. Aktualne oświetlenie to 2xT8: Grolux (8500K) i Sylvania Luxline Plus 865 (6500K). Ostatnio dokupiłam zestaw dodatkowego oświetlenia ...
Witam.Jaką inną tańszą świetlówką można zastąpić arcadie plant pro :roll:
Witam
Proszę o pomoc w wyborze belki led do akwrium 45x25x35 39l brutto.
Zastanawiam się nad belką Chihiros A251 15W 2350 lumenow. Akwarium będzie w stylu Iwagumi, rosliny trawnikowe typu maly heniek ...
Witam. Posiadam zbiornik 72l na ziemi ogrodowej, typowy lt. W standardowej pokrywie obecnie świecą dwie świetlówki LED (takie:https://archiwum.allegro.pl/oferta/oswietlenie-led-do-akwarium-50-cm-5630-...
Witam, mam pytanie do bardziej doświadczonych graczy akwariowego świata. Mam obecnie dwie belko-świetlówki ledowe Leddy Retro Fit Tube sunny od aquela w wersji 6500K 1650 lm 16W https://www.aquael.pl/...
|
|