Witam
Poniewaz moje stare akwa 70L odchodzi na zasłuzoną emeryture a na jego miejsce bedzie 200L mam kilka pytan.
Czy jesli nie bede mył filtra Fluval 305, dam troche starego zwirku powiedzmy 1cm na dno i cala wode z siedemdziesiątki przeleje do nowego a reszta świeza plus jakies srodki do uzdatniania wody plus moze troche bakterii nitryfikacyjnych to bede mogl od razu wpuscic ryby?
zalezy jakie rybki. jesli nie beda jakies wrazliwe to wymiana 3/4 wody nie powinna ich ruszyc. tym bardziej jesli nowa woda nie bedzie zbytnio parametrami sie roznic od starej.
rozumiem ze nie masz co z dziatwa zrobic przez okres dojerzewania.
Ja kiedyś przy restarcie zostawiłem swoje rybki w starym baniaku z niewielką ilością wody (tak aby rybki swobodnie pływały) + filtracja i grzałeczka, resztę wlałem do nowego i wypłukałem brudne wkłady ze starego filtra. Po dniu filtracji było wszystko ok i rybki na tym nie ucierpiały
no i stanęło 200L. Pierwsze wrażenie mam bardzo pozytywne. Tak jak teraz jeszcze w życiu nie bąblowały mi rośliny. Ale niestety pojawił się zielony nalot na dosłownie wszystkim Jak widać na zdj nawet i on bąbelkuje (jednak nie widac ale uwierzcie że bąbluja moze uda się to w nidługim czasie opanowac wydaje mi się ze nie mam równowagi między no3 a po4. Problemy mam tez z temperatura. połączeniu oświetlenia w ciągu dnia z 25 wzrasta wieczorem do 28 stopni. Chyba bede musial zmodyfikowac pokrywę (wyciąć tylną ściankę)
marlowe w Akwaria· Odpowiedzi: 18 · Wyświetlenia: 17480
Miałem podpiąć pod swój starusieńki 10-letni wątek, ale wszystko praktycznie ulegnie zmianie, więc postanowiłem założyć nowy wątek. Nawet pierwotny litraż uległ zmianie z 1 tys litrów na 1260 tys ;) S...
Puszek__823 w Glony· Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1858
W moim zbiorniku od dłuższego czasu zalegają się glony i sinice, jak sobie z tym poradzić?
Akwarium 40l
Obsada głównie kolcobrzuchy i krewetki
Gęstrza roślinność i to ona głównie łapie glony
Filtr...
bpjl w Podłoże· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1732
Cześć.
Nadszedł czas restartu mojego zbiornika. Właściwie to można powiedzieć, że zaczynam od początku, ponieważ akwarium stoi puste od blisko roku. W związku z tym, tym razem, postanowiłem rozpocząć...
MachCinek w Szkło i meble· Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 2768
Witajcie, szukam pomocy odnosnie restartu akwarium. W skrocie akwarium 40x30x30 bylo ok lecz zaczela sie ospa, rosliny zaczely obumierac, ryby zaczely umierac. Doszedlem do wniosku by zaczac od nowa, ...
r0zum w Sprzątanie· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 3539
Cześć, mam takie pytanie. Postawiłem nowe akwarium na starym dojrzałym filtrze; taka mocno obsadzona 60h. Kilka godzin po zalaniu zrobiłem testy i się bardzo zdziwiłem, bo wszystkie parametry są w nor...
klbk4 w Nawożenie· Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2043
Cześć,
Zarejestrowałem się do tutaj na forum bo z tego co widziałem jest tu sporo osób z doświadczeniem i wiedzą specjalistyczną z której nie ukrywam chciałbym skorzystać. Moja mama jest starszą oso...
Robi68 w Glony· Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 4320
Witam. Zaniedbałem niestety ostatnio moje akwarium. Trochę mi się znudziła tez aranżacja i planuje nowe życie dla niego. Rośliny dam nowe , ale chętnie zostawiłbym cenne bucephalandry. Strasznie się c...
Powoli dojrzewam do zrobienia restartu akwarium i przejścia na podłoże aktywne. Żwir, który mam oddaje coś do wody i podnosi KH i GH. Dodatkowo podejrzewam, że jest przyczyną krasnorostów których nie ...
Statystyki
Ten temat przegląda 433 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571008
• Liczba wątków: 48808
• Użytkownicy: 36935
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 433 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej