|
|
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam
Mam pytanko, założyłem kilka miesięcy temu zbiorniczek, zawsze podobały mi się ciemne podłoża więc kupiłem taki czarny żwir ostry 3-6mm , chyba bazaltowy, w sklepie akwarystrycznym. Niedawno pierwszy raz czyściłem szyby tym magnesem i troche się zdziwiłem bo żwir okazał się przyklejać do magnesu i to dość mocno. Po prostu jest magnetyczny, czy powinienem się martwić ?? Nie mam problemów z roślinami, neonki też nie narzekają ale słyszałem że żwir nie powinien zawierać metali. Czy żwir bazaltowy może się tak zachowywać, a może to nie jest bazalt, czy jest jakiś inny czarny żwir ?
Dziękuję za każdą odpowiedź
-
martin819
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Kędzierzyn Koźle
martin819 napisał(a):?
Też mam bazalt i też przejawia właściwości magnetyczne  Żwir ten mam już 2 lata i nie zauważam szkodliwości działania w stosunku do roślin ryb krewetek czy ślimaków.
-

MAck
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Warszawa
 A jakiego pochodzenia jest ten bazalt? Ja mam Złotoryjski i nic nie ciągnie.
-

Bartek
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Oleśnica
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Mój od Żwirex'u ciagnie i niestety przez nieuwagę dorobiłem się rysy  - na szczescie nisko...
-
chester_83
●
Nie wiem jakiego pochodzeia był tamten żwir, jakiej firmy. Ale dzisiaj szykuje nowy zbiornik i kupiłem identycznie wyglądający żwir bazaltowy z AquaZoo i tego magnes nie rusza. No cóż widocznie bazalt bazaltowi nierówny.
Pozdrawiam
-
martin819
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Kędzierzyn Koźle
Witam,
bazalt w zależności od miejsca występowania moźe zawierać mniejsze lub większe ilości magnetytu,
będącego tlenkiem żelaza, wykazujązego zdolności magnetyczne.
Aby nie było wątpliwości:
"Magnetyt jest jednym z najlepiej tolerowanych związków żelaza przez żywe organizmy (...)";
(prof. dr hab. Henryk Konrad Lachowicz).
pozdrawiam
Paweł B. z Zabrza
<a href="http://www.gsa.org.pl/">GÓRNOŚLĄSKIE STOWARZYSZENIE AKWARYSTÓW</a>
-

hydrophil
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: zabrze
Ja mam bazalt kupiony w firmie MHK - również magnetyzuje.
Zarys aranżacji w 375 l 
-

filip
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Łomianki/Warszawa
A czy nie jest to niebezpieczne? W moim akwa nie rosna nawet kryptokoryny i boję się, że to od tego. Szukalem tego żwiru chyba z rok, a jak teraz go wyrzuce, to chyba ojciec mnie zabije.
-
Dave
●
Dave napisał(a): W moim akwa nie rosna nawet kryptokoryny i boję się, że to od tego. .
Nie wydaje mi się żeby to była wina żwirku.
Krzysiek
-

j24
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Zgierz
Powiązane tematy
Zapraszam do obejrzenia film Sergiusza.
Link do opisu produktu:
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/advanced_search_result.php?keywords=mieszadł&search_in_description=0
Zapraszam na film.
Uprzedzam, po niemiecku ;-)
W eksperymencie użyto:
- granulat Tropica w wersji Power
- czarny żwir o granulacji 1-2mm (o obłych krawędziach, prawdopodobnie powlekany)
- roślin z in-vitro
- identycznego oświetlenia
- podawany je...
Witam
Mam takie pytanie. Czy jak się da kulki gliniano-torfowe pod żwir lub pod korzenie roślin to czy one po pewnym czasu się że tak powiem "zużywają" tak fizycznie czyli zmniejszają się a...
Witam mam pytanie a mianowicie. Jestem w posiadaniu podłoża aktywnego"JBL Mando" już zdążyłem się przekonać że jakość podłoża jest dośč średnia a dokładnie problem jest taki że lubi wypływać...
Witajcie,
Jestem początkującym akwarystą, czytam forum, ale czuję się jeszcze bardzo niepewnie.
14 listopada wystartowałem zbiornik. Hi-tech, 320L (135x52x50), światło A-Zoo FlexiM 4x54W, Butla CO2, ...
Witam forumowiczów , mam dylemat w kwesti wyboru żwirku.
Co będzie lepsze i bezpieczniejsze dla ryb dennych , naturalny żwir rzeczny czy naturalny czarny żwir , do tego drugiego nie mam pewności....
Jak w tytule, ale czy to wypali?
Teoretycznie, na 100% wodzie z RO, to Akadama pociągnie mniej niż rok, co raczej nie będzie specjalnie straszne - bo i tak w końcu będę dążył do jak najmiększej wody ...
Witam. W nie długim czasie zapewne będzie restart zbiornika. Akwarium 200l 100x40x50 oświetlenie Led 72w filtr jbl e1501
Zostaję mi wybór podłoża. Zastanawiam się czy dać substrat jbl aquabasis 10l i...
Planuje start nowego baniaka 215l i mam pytanie jakiego podłoża użyć pod żwir???
Mam na oku Tetra Complete Substrate lub Tropica Plant Substrate - czy ktos testwał te dwa podloża , które jest lepsze? ...
|
|