magnetyczny żwir :/ - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

magnetyczny żwir :/

Liczba wyświetleń: 4165·Odpowiedzi: 8
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok
martin819 Kędzierzyn Koźle

01 lis 2006, 13:01 magnetyczny żwir :/  (#1)  

Witam
Mam pytanko, założyłem kilka miesięcy temu zbiorniczek, zawsze podobały mi się ciemne podłoża więc kupiłem taki czarny żwir ostry 3-6mm , chyba bazaltowy, w sklepie akwarystrycznym. Niedawno pierwszy raz czyściłem szyby tym magnesem i troche się zdziwiłem bo żwir okazał się przyklejać do magnesu i to dość mocno. Po prostu jest magnetyczny, czy powinienem się martwić ?? Nie mam problemów z roślinami, neonki też nie narzekają ale słyszałem że żwir nie powinien zawierać metali. Czy żwir bazaltowy może się tak zachowywać, a może to nie jest bazalt, czy jest jakiś inny czarny żwir ?
Dziękuję za każdą odpowiedź

martin819
Ranga: Początkujący

Miasto: Kędzierzyn Koźle

MAck Warszawa

02 lis 2006, 23:53 Re: magnetyczny żwir :/  (#2)  

martin819 napisał(a):?

Też mam bazalt i też przejawia właściwości magnetyczne ;) Żwir ten mam już 2 lata i nie zauważam szkodliwości działania w stosunku do roślin ryb krewetek czy ślimaków.

MAck
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Warszawa

Bartek Oleśnica

04 lis 2006, 02:54   (#3)  

:shock: A jakiego pochodzenia jest ten bazalt? Ja mam Złotoryjski i nic nie ciągnie.
Obrazek

Bartek
Ranga: Znający temat

Miasto: Oleśnica

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
chester_83

04 lis 2006, 18:56   (#4)  

Mój od Żwirex'u ciagnie i niestety przez nieuwagę dorobiłem się rysy :x - na szczescie nisko...

chester_83

martin819 Kędzierzyn Koźle

04 lis 2006, 18:58   (#5)  

Nie wiem jakiego pochodzeia był tamten żwir, jakiej firmy. Ale dzisiaj szykuje nowy zbiornik i kupiłem identycznie wyglądający żwir bazaltowy z AquaZoo i tego magnes nie rusza. No cóż widocznie bazalt bazaltowi nierówny.
Pozdrawiam

martin819
Ranga: Początkujący

Miasto: Kędzierzyn Koźle

hydrophil zabrze

04 lis 2006, 19:52 bazalt  (#6)  

Witam,
bazalt w zależności od miejsca występowania moźe zawierać mniejsze lub większe ilości magnetytu,
będącego tlenkiem żelaza, wykazujązego zdolności magnetyczne.

Aby nie było wątpliwości:
"Magnetyt jest jednym z najlepiej tolerowanych związków żelaza przez żywe organizmy (...)";
(prof. dr hab. Henryk Konrad Lachowicz).
pozdrawiam
Paweł B. z Zabrza

<a href="http://www.gsa.org.pl/">GÓRNOŚLĄSKIE STOWARZYSZENIE AKWARYSTÓW</a>

hydrophil
Ranga: Poznaje temat

Miasto: zabrze

filip Łomianki/Warszawa

06 lis 2006, 17:45   (#7)  

Ja mam bazalt kupiony w firmie MHK - również magnetyzuje.
Zarys aranżacji w 375 l ;)

filip
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Łomianki/Warszawa

23 cze 2007, 13:05   (#8)  

A czy nie jest to niebezpieczne? W moim akwa nie rosna nawet kryptokoryny i boję się, że to od tego. Szukalem tego żwiru chyba z rok, a jak teraz go wyrzuce, to chyba ojciec mnie zabije.

Dave

j24 Zgierz

24 cze 2007, 13:06   (#9)  

Dave napisał(a): W moim akwa nie rosna nawet kryptokoryny i boję się, że to od tego. .
Nie wydaje mi się żeby to była wina żwirku.
Krzysiek

j24
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Zgierz

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

YouTube

Mieszalnik magnetyczny Chihiros

Piotr Baszucki w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2401
Zapraszam do obejrzenia film Sergiusza. Link do opisu produktu: https://sklep.roslinyakwariowe.pl/advanced_search_result.php?keywords=mieszadł&search_in_description=0
YouTube

Żwir, czy podłoże aktywne?

FoCuS_PL w Podłoże · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1462
Zapraszam na film. Uprzedzam, po niemiecku ;-)
YouTube

Eksperyment AquaOwner - żwir czy podłoże aktywne

Piotr Baszucki w Podłoże · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 6344
W eksperymencie użyto: - granulat Tropica w wersji Power - czarny żwir o granulacji 1-2mm (o obłych krawędziach, prawdopodobnie powlekany) - roślin z in-vitro - identycznego oświetlenia - podawany je...

Kulki gliniano-torfowe pod żwir

Łoś w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3547
Witam Mam takie pytanie. Czy jak się da kulki gliniano-torfowe pod żwir lub pod korzenie roślin to czy one po pewnym czasu się że tak powiem "zużywają" tak fizycznie czyli zmniejszają się a...

Na górze żwir na dole podłoże?

daniel waligóra w Podłoże · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2120
Witam mam pytanie a mianowicie. Jestem w posiadaniu podłoża aktywnego"JBL Mando" już zdążyłem się przekonać że jakość podłoża jest dośč średnia a dokładnie problem jest taki że lubi wypływać...

Jak pomóc roślinom (nowy zbiornik - żwir)?

agawa2 w Rośliny · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 3863
Witajcie, Jestem początkującym akwarystą, czytam forum, ale czuję się jeszcze bardzo niepewnie. 14 listopada wystartowałem zbiornik. Hi-tech, 320L (135x52x50), światło A-Zoo FlexiM 4x54W, Butla CO2, ...

Żwir do akwarium - co wybrać ?

Bloodis w Podłoże · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2564
Witam forumowiczów , mam dylemat w kwesti wyboru żwirku. Co będzie lepsze i bezpieczniejsze dla ryb dennych , naturalny żwir rzeczny czy naturalny czarny żwir , do tego drugiego nie mam pewności....

Tanie podłoże - ziemia, keramzyt, akadama, żwir, piasek.

szukamiszukam w Podłoże · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 4106
Jak w tytule, ale czy to wypali? Teoretycznie, na 100% wodzie z RO, to Akadama pociągnie mniej niż rok, co raczej nie będzie specjalnie straszne - bo i tak w końcu będę dążył do jak najmiększej wody ...

Używana Amazonia czy substrat i żwir kwarcowy?

roman1889 w Podłoże · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2503
Witam. W nie długim czasie zapewne będzie restart zbiornika. Akwarium 200l 100x40x50 oświetlenie Led 72w filtr jbl e1501 Zostaję mi wybór podłoża. Zastanawiam się czy dać substrat jbl aquabasis 10l i...

Jakie podłoże pod Żwir????

Pykus82 w Podłoże · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2465
Planuje start nowego baniaka 215l i mam pytanie jakiego podłoża użyć pod żwir??? Mam na oku Tetra Complete Substrate lub Tropica Plant Substrate - czy ktos testwał te dwa podloża , które jest lepsze? ...

Statystyki

Ten temat przegląda 388 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570951
 •  Liczba wątków: 48798
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 387 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.