126L -> Pokrywa ABS 2x18W plus co jeszcze?? - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

126L -> Pokrywa ABS 2x18W plus co jeszcze??

Liczba wyświetleń: 1070·Odpowiedzi: 2
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Witam, wiem że duzo informacji jest na forum na ten temat, jednak żadna z dotychczasowych wypowiedzi mnie nie usatysfakcjonowała dlatego postanowiłem założyć temat w którym chce sie dowiedziec dokładnie tego o co Mi chodzi :)

Mianowicie....

Mam pokrywę ASB, w środku zamontowane standartowo 2x18W - mam jedna świetlówke Daylight, druga Osram Flora :)

Do tego oswietlenie nocne 6xLED niebieskie

Chce zamontowac dodatkowe "żarówki", wiem że lepszym rozwiązaniem byłoby zamontowanie dodatkowej 18W, jednak wole tego uniknąć, i postawić na zarówki kompaktowe, jednak kompletnie się na tym nieznam... ile sztuk bym potrzebował takich żarówek, jakiej mocy aby wszystko ładnie i pieknie rosło:)

Niejestem zadnym elektronikiem, więc się na tym kompletnie nieznam, wiem że Wy mieliście badź macie kontakt z takim wybiorem oswietlenia dlatego prosze was o pomoc :)

1. ile takich zarówek kupić
2. co do takich żarówek kupić aby działało
3. jakie maja byc te zarówki
4. w jakich miejscach je zamontować

to chyba tyle :) prosze o wyczerpujace odpowiedzi :)

Dodam że Akwarium jest sandartowe 80x35x45 - 126 litrów :)

gieco

Zobek Gliwice

31 sie 2006, 18:27   (#2)  

Mam taki sam zbiornik i IMHO bawienie się z żarówkami nie ma sensu. Ja bez wycinania korytka na elektronikę dołożyłem 2 X 24W T5 i to w nie więcej niż 30 minut. Jeżeli chcesz mieć bardziej wymagające rośliny to potem możesz na boki dać jakieś kompakty.

Zobek
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Gliwice

08 wrz 2006, 00:15   (#3)  

Moje akwa ma prawie taką samą wielkość, na boki dałem 2x Philips Genie 18W, mają 6500K i 1100lm i świetna barwa 865. Roślinki po nich odżyły bo miałem za mało światła, niestety glony również ale to norma przy 0.8W/L.
Dokupić musisz oprawki do tych świetlówek (na gruby gwint), przewód (długości jakiej Ci trzeba) i wtyczke, włacznik dla wygody oraz uchwyty (ja mam takie jak do plastikowych rur na kable) dużo tego w sklepach dopasuj se taki uchwyt zeby na oprawke ciasno wchodził. Płaską stronę uchwytu przyklejasz na taśmę dwustronną do pokrywy (ale tą grubą taśme bo ona lepiej trzyma, ta do wykładzin jest za słaba) kupisz ją w sklepie motoryzacyjnym lub bespieczniej na małe śrubki (zamalujesz na czarno nie bedzie widać).
Żarówki zamontuj tam gdzie masz najciemniej (przykładowo na bokach).
Jeżeli chodzi o szczelność to ja mam plexe nad wodą więc nie mam do tego żadnych bryzgoszczelnych opraw, musiałbyś coś samemu pokombinować z silikonu przykładowo.
Jeżeli nie zmieszczą Ci sie takie świetlówki to możesz dać te 8Watowe z cieńkim gwintem, też mają 6500K i Ra powyżej 85.
Z całości najdroższe są te kompakty jedna ok 23zł, pozostałe elementy po ok 3zł i taniej.
Całkowity koszt ok 50zł.
Świetlówki świecą na lekko żółto, zrobią fajny klimat przy Twoich daylightach.
Tu masz sznurek do nich:
http://www.aqva-light.pl/shop.php?UID_c ... 3cc4abad19
http://www.aqva-light.pl/shop.php?UID_c ... 3cc4abad19

matystm

Powrót do Oświetlenie

Powiązane tematy

Pokrywa z oświetleniem LED diy.

przemx23 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3428
Witam, Planuję powrót do akwarystyki po latach. Najprawdopodobniej wybiorę zbiornik VIV 80x45x45. Chcę wykonać pokrywę z własnym oświetleniem LED (DIY). Na razie nie chcę rozmawiać o doborze diod / dr...

Pokrywa Aquastel - porada

Ucek w Oświetlenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 4179
Jako, że to mój pierwszy wątek na forum, chciałbym się z Wami serdecznie przywitać. Z racji, że posiadam więcej czasu oraz trochę miejsca - wracam do akwarystyki po ponad 15 latach. Jestem na etapie ...

Chihiros a601 plus - sterowanie, ustawienie

rekordarek w Oświetlenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1833
Posiadam belkę Chihiros a 601 plus, sterują nią obecnie za pomocą aplikacji. Mam pytanie odnośnie urządzeń zewnętrznych do sterowania lampą - Commander itp. Czym sterowanie za ich pomocą różni się od ...

Pokrywa i oświetlenie do akwarium 60 l

kajper w Oświetlenie · Odpowiedzi: 24 · Wyświetlenia: 8680
Witam Zawasze chciałem mieć akwarium ale zawsze było jakieś ale ....... Zamówiłem 60*30*36 na dobry początek. Spodobała mi się pokrywa z oświetleniem - Pokrywa aluminiowa AQUASTEL prosta LED (60x30cm ...

Belki led lub pokrywa aluminiowa do akwarium 200l

dominik kantor w Oświetlenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2078
Witam! Zastanawiam się nad rezygnacją z dotychczasowej plastikowej pokrywy w moim akwarium (100x40x50). Planuje zakup dobrej belki led do akwarium roślinnego lub ewentualnie zakup aluminiowej pokrywy...

Wrgb2 vs rgb a601 plus

Binio w Oświetlenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 3320
Rozglądam się za nową lampą. Teraz mam chihiros a601. Czy jest znaczna różnica miedzy wrgb2 a rgb plus? Ta pierwsza jest 2x droższa.

Zostawić takie oświetlenie, czy dokupić jeszcze?

djsiny w Oświetlenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 2709
Akwarium mam o pojemności 112 l i wymiarach 80x35x40 oświetlenie LED Aquael Leddy Tube Retro Fit 16 W Sunny temperatura barwowa 6500 K Skład roślin. Utricularia graminifolia Alternanthera reinecki...

Pokrywa aluminiowa z Gdańska

Dafnides w Oświetlenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 3914
Witam, Jest to mój pierwszy post na forum. Witam wszystkich i pozdrawiam serdecznie. Mam prośbę o pomoc w wyborze pokrywy aluminiowej do mojego nowego zbiornika 120x40x50 (240)l. Czy ktoś z Was miał ...

Chihiros a601 plus - dodatkowe światło wybarwiające

Oskarkor w Oświetlenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3434
Witam wszystkich. Stosunkowo nie dawno wystartowałem z roślinniakiem HT 112L 70x40x40. Za światło odpowiada belka chihiros a601 plus 65W, aktualnie świecę na 70% mocy. Kilka lat temu miałem ciut więk...

Oświetlenie do 126l

Czarny92 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1558
Czesc, mam akwarium roslinne na ziemi ogrodowej. Pokrywa 80x35cm z dwiema świetlówkami t8 18w 6500k. Wydaje mi się ze to trochę za mało. Może zmienić swietlowki na cos mocniejszego lub przynajmniej je...

Statystyki

Ten temat przegląda 245 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570967
 •  Liczba wątków: 48800
 •  Użytkownicy: 36927

•  Najnowszy użytkownik: owltheory_highlights

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 245 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.