Drabinka czy Kostka? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Drabinka czy Kostka?

Liczba wyświetleń: 5062·Odpowiedzi: 12
Zestawy dozujące dwutlenek węgla oraz akcesoria. Metody dyfuzji i pomiar stężenia w wodzie.

04 cze 2006, 10:54 Drabinka czy Kostka?  (#1)  

Co wedlug Was daje lepszy efekt? pomijamy efekt wizualny oczywiscie, plusu i minusy?

Kowaljl

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

20 cze 2006, 23:49   (#2)  

WITAM
jak dla mnie to ani drabinka bo sie syfi i slimaczy ani kostka bo jest lipna i tyle obecnie mam drabinke ale szukam czegos lepszego Tobie radze to samo
POZDRAWIAM

kadaj

filip Łomianki/Warszawa

21 cze 2006, 11:28   (#3)  

z drabinką co prawda nie mam doświadczeń. ale kostka do baniaków większych niż 100 l sie raczej nie nadaję . U siebie obecnie mam dzwon DIY i wylot z filtr skierowany tak aby robił "pralkę" w dzwonie i wg mnie jest to całkiem nie złe rozwiązanie. Wcześniej miałem tez wężyk od co2 skierowany na wlot flitra ale głośna praca filtra i częste zapowietrzanie zmusilo mnie do dalszych kombinacji.
Zarys aranżacji w 375 l ;)

filip
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Łomianki/Warszawa

furraan Łódż

21 cze 2006, 11:43   (#4)  

Mam drabinke Hagena w 140 l , i nie narzekam .Jest umiejscowiona w takim miejscu gdzie jej nie widać , przez to czyszcze ją co 6 m-cy . Czasami wejdzie w nią jakiś ślimak , ale to nie jest chyba jakiś b. duży problem .

furraan
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Łódż

GP Krosno

21 cze 2006, 12:59   (#5)  

filip napisał(a):z drabinką co prawda nie mam doświadczeń. ale kostka do baniaków większych niż 100 l sie raczej nie nadaję . U siebie obecnie mam dzwon DIY i wylot z filtr skierowany tak aby robił "pralkę" w dzwonie i wg mnie jest to całkiem nie złe rozwiązanie. Wcześniej miałem tez wężyk od co2 skierowany na wlot flitra ale głośna praca filtra i częste zapowietrzanie zmusilo mnie do dalszych kombinacji.

Zdecydowanie popieram :idea:
Miałem już różne ustrojstwa (gałęzi lipy mam spory zapas, ale pójdą do kominka :lol: )
Mój dzwon jest takiej szerokości, że nachodzi na wieżyczkę filtra wewnętrznego FAN-2. Wylatująca woda cały czas tłucze zgromadzonym CO2. Jeśli nazbiera się więcej, to gaz zasysany jest przez tę krótka rurkę na wieżyczce (na górze filtra) i wtedy rozpyla, ale z reguły rozpuszcza się całkowicie przy dozowaniu ok. 1 bąbelek/sek. Pomysł jest też tyle dobry, że nie trzeba dodatkowego licznika bąbelków, bo widać ile wpada CO2 do dzwonu.
Koszt wykonania - 0 PLN. Dzwon to dno plastikowago kubka 0,5l. po piwie :lol:
Pozdrawiam
Grzegorz

GP
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Miasto: Krosno

21 cze 2006, 23:34   (#6)  

Witam :D . Przedewszystkim zależy to od wielkości akwarium.Używałem drabinki jak i kostki.Przy moich 450 litrach kostka w sprawdza sie jak na razie całkiem dobrze :D .

Chivas

22 maja 2007, 21:42   (#7)  

A gdyby połączyć drabinkę z kostką? Pęcherzyki z kostki wpdają w drabinke i lecą dalej. Dało by to radę? Nie mam jeszcze szans wytestowac bo butla stoi pusta.

KM88

23 maja 2007, 11:45   (#8)  

Można i tak ale to zawiła sprawa.
W małych akwa kostka sprawuje sie nie najgorzej ale do większych to chyba dzwon jest najlepszym rozwiązaniem.

Michał_z_B
Ranga: Początkujący

Andrzej Herman

23 maja 2007, 12:41   (#9)  

Proste:
kostka jest najlepszym rozwiązaniem do mniejszych i średnich zbiorników, choć wiadomo, że całkiem dobrze sprawuje się także w tych większych np. 450 - 600.
Kostka ma bezapelacyjnie najlepszy stosunek jakości/skuteczności do ceny.
To mistrzostwo świata.
W większych zbironikach generalnie stosuje sie drabinki, np. Hagen, Dennerle, etc., dzwony DIY lub dyfuzory wykonane z filtrów do wody podłączone do filtrów zewnętrznych. To "kombinowanie" wynika z pewnością z przyzwyczajenia do PRLu, kiedy niczego nie było i wszystko trzeba było zrobić samemu :roll:
A.

Andrzej Herman

23 maja 2007, 14:08   (#10)  

Właśnie kupiłem do 80l. drabinkę. Czytając powyższe posty chyba nie najlepiej zrobiłem. 80l jest za małym akwarium?

mundek_78

enigma Wrocław

23 maja 2007, 20:28   (#11)  

mundek_78 napisał(a):Właśnie kupiłem do 80l. drabinkę. Czytając powyższe posty chyba nie najlepiej zrobiłem. 80l jest za małym akwarium?

IMHO spokojnie wystarczy na 80l chyba że masz dużą intensywność fotosyntezy i spore światełko.

Co do samych typów CO2, tak jak napisał Andrzej Herman. Kostka z powodzeniem u mnie sprawdzała się w zbiorniku 300l, podobnie jak nano dyfuzor ze spiekiem ceramicznym ale drabinki to bym już tam nie dawał no chyba żeby mieszkańcy mogli obserować zabawnie śmigające bąbelki zygzagowatym czy spiralnym szlakiem :wink:
Pozdrawiam, Mariusz

enigma
Ranga: Zasłużony akwarysta

Miasto: Wrocław

sebwiecz Sarnów/Śląskie

17 sie 2007, 21:52   (#12)  

U siebie w 200l po wielu testach na drabinkach, dzwonie Tetry (takiego zielonego). Doszedłem do wniosku i umieściłem kostkę zaraz pod wlotem do filtra, bąbele wsysa filtr i rozpuszcza (pewnie) w 100% wewnątrz filtra :wink:
200l-Było dawno temu
Obrazek

sebwiecz
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Sarnów/Śląskie

Kadazan Toruń / Bydgoszcz

17 sie 2007, 23:54   (#13)  

Jeśli masz trochę kasy (kwota zbliżona do drabinki) i filtr kubełkowy to proponuję zrezygnować z półśrodków i wykonać reaktor wg. projektu:
https://roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... hp?t=17522

Albo od razu wynieść niepotrzebne klamoty z akwarium i wykonać wersję termo:
https://roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... hp?t=20353

Kadazan
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Toruń / Bydgoszcz

Powrót do Technika CO2

Powiązane tematy

20250120_161119.jpg

czy to moment aby nabić CO2

arcwarden w Technika CO2 · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 3641
Hi pierwszy post piszę w sprawie mojego zestawu CO2 mam pytanie czy to już moment aby zabrać butle i ją nabić ? sprawdzałem teraz poziom gazu na skali i wskazówka zbliża się do wartości 0 zrobiłem ...
IMG20231017191432.jpg

Jak sprawdzić instalację CO2 czy jest szczelna?

Jacek Pawłowski w Technika CO2 · Odpowiedzi: 24 · Wyświetlenia: 11559
Witam Jakie macie sposoby na sprawdzenie szczelności instalacji CO2? Wczoraj nabiłem butlę a dzisiaj jest pusta. Zastanawiam jak sprawdzić reduktor bo mam podejrzenia że to na nim się ulatnia gaz. Jes...
reduktor_co2_z_dwoma_zegarami-i-9835-1-500.jpg

Ankieta: Reduktor CO2 Blue czy standardowy + zaworek

Piotr Baszucki w Technika CO2 · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 4836
Zapraszam do podzielenia się opiniami.

Czy mój system co2 jest nieszczelny?

Łoś w Technika CO2 · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 2308
Cześć Od razu pisze aby się nie śmiać. Mam 300 litrowe akwarium i mam dozowanie co2 z sodastream. Jest butla sodastream, reduktor aquaartu, licznik bąbelków aqua artu, elektrozawór też aquaartu. Dzia...

Czy CO2 może powodować zmętnienie wody?

askpl w Technika CO2 · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 7250
Witam serdecznie, Akwarium wystartowałem 3 tygodnie temu. Podmiankę robię co tydzień 50% kranówka (dodaje Denitrol lub Nitrivec). Po podmiance następnego dnia rano woda prawie kryształ. W ciągu 2 d...

Kostka 20x20x20

kajnia w Technika CO2 · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 4717
Witam, proszę o poradę, czy w takiej małej kostce 20x20x20 z jednym bojownikiem można stosować CO2? Czy CO2 nie zaszkodzi bojownikowi? Czy jednak jeżeli chcę zastosować CO2, to zmienić akwarium przyna...

Czy taki reduktor będzie pasować do butli z bio ?

Anonim 59529 w Technika CO2 · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3528
Witam Od razu domyślam się jakie będą komentarze że ładuje silnik Ferrari do malucha ale no nie mam gdzie nabić butli takiej z prawdziwego zdarzenia gazem co2 więc musze korzystać z bio co2. Mam taki...

Butla CO2 czy może stać powyżej akwarium

guzi75 w Technika CO2 · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2223
Witam, zawsze miałem butle poniżej akwarium ale teraz brak miejsca, czy butla może stać powyżej akwarium?

Kupić CO2 czy oświetlenie

Wiktor27 w Technika CO2 · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2255
Cześć, mam pytanie otóż mam w akwarium rośliny wymagające, i zastanawiam się czy najpierw kupić butle Co2 czy zrobić lampe DIY dla roślin. Oświetlenie aktualne to dwie tuby jedna Biała druga z światł...

CO2 w pionie czy w poziomie ?

Pablomistrz w Technika CO2 · Odpowiedzi: 21 · Wyświetlenia: 12483
Witam wszystkich Czy butla CO2 może być ułożona w poziomie zamiest pozycji pionowej?? Czy działanie, ciśnienie lub cokolwiek innego związanego z jej działaniem zmienia się pod wpływem takiego uł...

Statystyki

Ten temat przegląda 126 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571616
 •  Liczba wątków: 49482
 •  Użytkownicy: 36915

•  Najnowszy użytkownik: lupus1

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 126 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.