Zestawy dozujące dwutlenek węgla oraz akcesoria. Metody dyfuzji i pomiar stężenia w wodzie.
Co wedlug Was daje lepszy efekt? pomijamy efekt wizualny oczywiscie, plusu i minusy?
-
Kowaljl
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
WITAM
jak dla mnie to ani drabinka bo sie syfi i slimaczy ani kostka bo jest lipna i tyle obecnie mam drabinke ale szukam czegos lepszego Tobie radze to samo
POZDRAWIAM
-
kadaj
●
z drabinką co prawda nie mam doświadczeń. ale kostka do baniaków większych niż 100 l sie raczej nie nadaję . U siebie obecnie mam dzwon DIY i wylot z filtr skierowany tak aby robił "pralkę" w dzwonie i wg mnie jest to całkiem nie złe rozwiązanie. Wcześniej miałem tez wężyk od co2 skierowany na wlot flitra ale głośna praca filtra i częste zapowietrzanie zmusilo mnie do dalszych kombinacji.
Zarys aranżacji w 375 l 
-

filip
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Łomianki/Warszawa
Mam drabinke Hagena w 140 l , i nie narzekam .Jest umiejscowiona w takim miejscu gdzie jej nie widać , przez to czyszcze ją co 6 m-cy . Czasami wejdzie w nią jakiś ślimak , ale to nie jest chyba jakiś b. duży problem .
-

furraan
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Łódż
filip napisał(a):z drabinką co prawda nie mam doświadczeń. ale kostka do baniaków większych niż 100 l sie raczej nie nadaję . U siebie obecnie mam dzwon DIY i wylot z filtr skierowany tak aby robił "pralkę" w dzwonie i wg mnie jest to całkiem nie złe rozwiązanie. Wcześniej miałem tez wężyk od co2 skierowany na wlot flitra ale głośna praca filtra i częste zapowietrzanie zmusilo mnie do dalszych kombinacji.
Zdecydowanie popieram
Miałem już różne ustrojstwa (gałęzi lipy mam spory zapas, ale pójdą do kominka  )
Mój dzwon jest takiej szerokości, że nachodzi na wieżyczkę filtra wewnętrznego FAN-2. Wylatująca woda cały czas tłucze zgromadzonym CO2. Jeśli nazbiera się więcej, to gaz zasysany jest przez tę krótka rurkę na wieżyczce (na górze filtra) i wtedy rozpyla, ale z reguły rozpuszcza się całkowicie przy dozowaniu ok. 1 bąbelek/sek. Pomysł jest też tyle dobry, że nie trzeba dodatkowego licznika bąbelków, bo widać ile wpada CO2 do dzwonu.
Koszt wykonania - 0 PLN. Dzwon to dno plastikowago kubka 0,5l. po piwie
Pozdrawiam
Grzegorz
-

GP
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Krosno
Witam  . Przedewszystkim zależy to od wielkości akwarium.Używałem drabinki jak i kostki.Przy moich 450 litrach kostka w sprawdza sie jak na razie całkiem dobrze  .
-
Chivas
●
A gdyby połączyć drabinkę z kostką? Pęcherzyki z kostki wpdają w drabinke i lecą dalej. Dało by to radę? Nie mam jeszcze szans wytestowac bo butla stoi pusta.
-
KM88
●
Można i tak ale to zawiła sprawa.
W małych akwa kostka sprawuje sie nie najgorzej ale do większych to chyba dzwon jest najlepszym rozwiązaniem.
-

Michał_z_B
●
- Ranga: Początkujący
Proste:
kostka jest najlepszym rozwiązaniem do mniejszych i średnich zbiorników, choć wiadomo, że całkiem dobrze sprawuje się także w tych większych np. 450 - 600.
Kostka ma bezapelacyjnie najlepszy stosunek jakości/skuteczności do ceny.
To mistrzostwo świata.
W większych zbironikach generalnie stosuje sie drabinki, np. Hagen, Dennerle, etc., dzwony DIY lub dyfuzory wykonane z filtrów do wody podłączone do filtrów zewnętrznych. To "kombinowanie" wynika z pewnością z przyzwyczajenia do PRLu, kiedy niczego nie było i wszystko trzeba było zrobić samemu
A.
-
Andrzej Herman
●
23 maja 2007, 14:08
(#10)
Właśnie kupiłem do 80l. drabinkę. Czytając powyższe posty chyba nie najlepiej zrobiłem. 80l jest za małym akwarium?
-
mundek_78
●
23 maja 2007, 20:28
(#11)
mundek_78 napisał(a):Właśnie kupiłem do 80l. drabinkę. Czytając powyższe posty chyba nie najlepiej zrobiłem. 80l jest za małym akwarium?
IMHO spokojnie wystarczy na 80l chyba że masz dużą intensywność fotosyntezy i spore światełko.
Co do samych typów CO2, tak jak napisał Andrzej Herman. Kostka z powodzeniem u mnie sprawdzała się w zbiorniku 300l, podobnie jak nano dyfuzor ze spiekiem ceramicznym ale drabinki to bym już tam nie dawał no chyba żeby mieszkańcy mogli obserować zabawnie śmigające bąbelki zygzagowatym czy spiralnym szlakiem 
Pozdrawiam, Mariusz
-

enigma
●
- Ranga: Zasłużony akwarysta
- Miasto: Wrocław
-
U siebie w 200l po wielu testach na drabinkach, dzwonie Tetry (takiego zielonego). Doszedłem do wniosku i umieściłem kostkę zaraz pod wlotem do filtra, bąbele wsysa filtr i rozpuszcza (pewnie) w 100% wewnątrz filtra 
200l-Było dawno temu

-

sebwiecz
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Sarnów/Śląskie
Powiązane tematy
Hi pierwszy post
piszę w sprawie mojego zestawu CO2 mam pytanie czy to już moment aby zabrać butle i ją nabić ? sprawdzałem teraz poziom gazu na skali i wskazówka zbliża się do wartości 0 zrobiłem ...
Witam
Jakie macie sposoby na sprawdzenie szczelności instalacji CO2? Wczoraj nabiłem butlę a dzisiaj jest pusta. Zastanawiam jak sprawdzić reduktor bo mam podejrzenia że to na nim się ulatnia gaz. Jes...
Zapraszam do podzielenia się opiniami.
Cześć
Od razu pisze aby się nie śmiać. Mam 300 litrowe akwarium i mam dozowanie co2 z sodastream. Jest butla sodastream, reduktor aquaartu, licznik bąbelków aqua artu, elektrozawór też aquaartu. Dzia...
Witam serdecznie,
Akwarium wystartowałem 3 tygodnie temu. Podmiankę robię co tydzień 50% kranówka (dodaje Denitrol lub Nitrivec). Po podmiance następnego dnia rano woda prawie kryształ. W ciągu 2 d...
Witam,
proszę o poradę, czy w takiej małej kostce 20x20x20 z jednym bojownikiem można stosować CO2? Czy CO2 nie zaszkodzi bojownikowi? Czy jednak jeżeli chcę zastosować CO2, to zmienić akwarium przyna...
Witam
Od razu domyślam się jakie będą komentarze że ładuje silnik Ferrari do malucha ale no nie mam gdzie nabić butli takiej z prawdziwego zdarzenia gazem co2 więc musze korzystać z bio co2. Mam taki...
Witam, zawsze miałem butle poniżej akwarium ale teraz brak miejsca, czy butla może stać powyżej akwarium?
Cześć, mam pytanie otóż mam w akwarium rośliny wymagające, i zastanawiam się czy najpierw kupić butle Co2 czy zrobić lampe DIY dla roślin.
Oświetlenie aktualne to dwie tuby jedna Biała druga z światł...
Witam wszystkich
Czy butla CO2 może być ułożona w poziomie zamiest pozycji pionowej??
Czy działanie, ciśnienie lub cokolwiek innego związanego z jej działaniem zmienia się pod wpływem takiego uł...
|
|