|
|
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam!!!
Chce założyć akwarium 242l (dł110cm sze40cm wys55cm) i trzymać w nim 5 paletek i jakaś banda glonożerców.
Filtracją w tym baniaku móglby zając się filtr Aqua clear 300 lub Aqua-el FZN-3
Oświetlenie 2x36w Day-light i Aqua-glo.
Czy jest to dobry pomysł? Co moge zmienić co dodać?
Pozdro M.B
-
BYNTAS
●
witam
Jesteś na forum "holenderskie" co znaczy że zajmujemy się głównie akwariami holenderskimi czyli takimi w których głównym elementem są rośliny, a ryby są niejako dodatkiem.
Z twojego pytania wnioskuję że interesuje Cię hodowla paletek więc proponuję z tym pytaniem skierować się na forum dla hodowców paletek np.
http://www.klub-pkmd.pl/index.php?name= ... opic&t=252
Jeżeli źle zrozumiałem pytanie to mnie popraw i spróbujemy coś poradzić
pozdrawiam 
-

dareq
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Warszawa
Niezrozumiałeś mnie szukam porad i komentarzy, co do osprzętu oświetlenia no i obsady. (A będzie to holender przynajmniej taki mi się wydaje)
Pozdro M.B
-
BYNTAS
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
to teraz już zrozumiałem, zmyliło mnie oświetlenie bo do holendra powinno być o wiele większe, a minimum to 0,5 - 0,6W/l . Dodatkowym problemem jest wysokość twojego akwarium tzn 55cm powoduje to że minimalna ilość światła powinna być jeszcze większa.
Ja mam akwarium o wysokości 65cm i dopiero lampa HQI pozwoliła roślinom na dobry wzrost, przy świetlówkach było za mało światła ale przy twoich 250litrach powinieneś mieć około 170-200W oświetlenia.
Poza tym jeżeli chcesz mieć holendra z paletami to najpierw zrób holendra a potem zastanów się nad paletami szczególnie że palety są dość wymagającymi rybami i potrzebują wyższej temperatury (około 30stC), poczytaj i porozmawiaj z tymi co taki zestaw już mają.
Tyle na początek pytaj dalej to coś doradzę
pozdrawiam
-

dareq
●
Aha jakie ryby mogą żyć z paletkami w zgodzie???
-
BYNTAS
●
to też jest pytanie raczej do tych którzy zajmują się hodowlą paletek. Z tego co się orientuję to raczej wskazane jest akwarium jednogatunkowe ale wiem że niektórzy trzymają paletki ze skalarami a nawet z mniejszymi rybami. Problem chyba polega głównie na tym że paletki są dość wrażliwe na choroby i trzymanie ich z innymi rybami zwiększa prawdopodobieństwo złapania choroby, a po drugie są dość płochliwe. No i to tyle co pamiętam głównie z książek i internetu bo paletek nie hodowałem.
pozdrawiam
-

dareq
●
Powiązane tematy
Witam, do tej pory używałem reaktora z filtra narurowego, ale chciał bym spróbować dyfuzora przepływowego, może ktoś używa, albo mogli byście coś polecić ? Dyfuzor na wąż 16/22.
Nigdzie w moim mieście nie mogłem dostać węża 16/22 mm, więc zakupiłem złączkę do węży. Czy złączka jak na zdjęciu to dobry pomysł by została na stałe?
IMG_20220203_191456.jpg
Witam. Potzrzebuje nawóz azotowy do mojej niewielkiej kosrki 8l. Bojownik go nie wytworzy. Obecnie jest 2 mg/l a dążę do 10. JPEG_20210719_211632_1148252527483866165.jpg JPEG_20210719_211654_318725965...
Używam u siebie w akwarium dyfuzora CO2, który kupiłem bardzo dawno temu w sklepie RA. Był on produkcji RA i jest całkiem spoko bo daje bardzo ładną mgiełkę z gazu. Niestety ma jedną wadę - strasznie ...
Witam.
Po kilkunastu latach planuję powrócić do akwarystyki. Najpierw myślałem o akwarium o pojemności około 200 litrów i z tego powodu zakupiłem już filtr AQUAEL ULTRAMAX 1500. Po namyśle zdecydowałe...
Witam ponownie.
Jak już gdzieś tam we wcześniejszych postach wspominałem, walczę w akwarium z ustabilizowaniem parametrów, a nie jest to łatwe.
Akwarium ma 2 lata, ale przeszło restart roślinny, cała...
Witajcie,
po wielu latach wracam do akwarystyki, jednak widzę że tyle się zmieniło że bez zasięgnięcia języka u znawców chyba się nie obejdzie.
Do sedna jednakże. Startuję z tankiem 100x40x50, aranż...
Witam. Wrzuciłem do akwarium 7 rozdętek, pomogły mi pozbyć się brązowych glonów. Niestety teraz już nie są mi potrzebne a jest ich mniej więcej ze 70, nie wiem ile ikry tych że ślimaków jest jeszcze n...
Chcę do akwarium 112 l dodać dodatkowego światła przy użyciu świetlówek, wybór padł na statecznik Philips HF-S 224/39 TL5 II http://www.lighting.philips.pl/prof/osprzet-oswietleniowy/s...
Witam, po małej przerwie postanowiłem odpalić znowu szkło. Słoik ma wymiary 50x30x30. Nie mam kompletnie pomysłu na obsadzenie go. Może podsunięcie jakiś pomysł? Nie mogę się też zdecydować czy oddzie...
|
|